Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Κρυολόγημα: Πώς κολλάει, πώς περνάει, πώς το αποφεύγουμε


Διανύουμε αυτήν ακριβώς την εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι από εμάς, ο ένας μετά τον άλλον, συναχωνόμαστε, βήχουμε, κάποιοι ανεβάζουμε πυρετό και ταλαιπωρούμαστε για λίγες ημέρες, οι οποίες όμως μοιάζουν αιώνες! Σύνηθες θύμα του κρυολογήματος και των εποχιακών ιώσεων το αναπνευστικό σύστημα μικρών και μεγάλων. Μεγάλοι θύτες; Ο βήχας και το φτάρνισμα. Τι ρόλο παίζει, λοιπόν, η εποχή και ο καιρός; Κρυώνουμε επειδή κάνει κρύο ή επειδή από κάποιον «κολλήσαμε»; Μπορούν τα απλά φάρμακα να μας κάνουν καλά; Οι βιταμίνες ίσως; Υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί κάτι χειρότερο;

Όσο «αναίμακτα» κι αν μας αφήνει τις περισσότερες φορές το απλό κρυολόγημα, μετά από τρεις το πολύ τέσσερις ημέρες, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει για να μας ξανα-ταλαιπωρήσει. Εκτός αν, έχοντας εξαντλήσει τις γνώσεις μας πάνω σε αυτό, καταφέρουμε να προφυλαχθούμε σωστά και να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Μπορούμε;

Το κρύο δεν προκαλεί -απαραιτήτως- κρυολόγημα
Μάλλον όχι, λέει ο παιδίατρος υπεύθυνος του Κέντρου Παιδιατρικής Έρευνας, Μάριος Ανδρέου. «Η ιδέα ότι ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα είναι πανάρχαια και παγκόσμια. Η επιστήμη, όμως, δεν έχει βρει ακόμα στοιχεία για τον τρόπο που ο άνθρωπος αποκτά ένα κρυολόγημα». Σχετικό πείραμα, μάλιστα, που έγινε πριν από μισό αιώνα στην Αγγλία, σε άτομα που στάθηκαν βρεγμένα σε διάδρομο με ρεύμα για μισή ώρα και μετά έμειναν με υγρά ρούχα για ώρες έδειξε ότι κάποια από τα άτομα αυτά κρυολόγησαν και κάποια άλλα όχι. Ήταν όλοι τους υγιέστατοι, οπότε το γιατί δεν εξηγήθηκε ποτέ ακριβώς.

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέου, είναι γεγονός ότι τα κρυολογήματα, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, δεν κορυφώνονται το καταχείμωνο, αλλά στις αρχές του φθινοπώρου. Διαρκούν όλον τον χειμώνα, μετά καταλαγιάζουν και παρουσιάζουν ξανά έξαρση στα μέσα της Άνοιξης. Το καλοκαίρι πάντως εξαφανίζονται. Ο κ. Ευστάθιος Σκληρός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφερόμενος στον καιρό, εξηγεί ότι είναι οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας -από τις οποίες χαρακτηρίζεται το φθινόπωρο- που ευθύνονται για την εμφάνιση μιας ίωσης, καθώς και η αυξημένη υγρασία.

Η εποχή των ιών
Ο λόγος που το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται ως εποχή των ιών πιθανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι το υγρό κλίμα και η μέση αυτή θερμοκρασία (ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστή) ευνοεί όχι μόνο την επιβίωση αλλά και τον πολλαπλασιασμό των ιών. Οι ιοί που εμπλέκονται στο κοινό κρυολόγημα, τουλάχιστον επτά τον αριθμό, όπως λέει ο φαρμακοποιός κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Έπειτα εισχωρούν στον οργανισμό, προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες. Τότε, το ανοσοποιητικό σύστημα κατακλύζει αυτές τις περιοχές με τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία λειτουργούν ως αντι-μολυσματικοί παράγοντες.

Ίωση, κρύωμα ή γρίπη;
Προκειμένου να υπάρξει σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση είναι απαραίτητο να γίνει ο παραπάνω διαχωρισμός. Τα φώτα της μας δίνει η ιατρός παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη: Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης, ενώ το κρυολόγημα οφείλεται σε διαφορετικούς ιούς –όπως οι ρινοϊοί, οι οποίοι προκαλούν το 40% των κρυολογημάτων. Και στις δύο λοιμώξεις η μετάδοση γίνεται μετά από ενοφθαλμισμό του ιού στο αναπνευστικό σύστημα, με τον βήχα, τον φτάρνισμα, αλλά και την κοινή χρήση μολυσμένων αντικειμένων.

Η ίωση, τέλος, μπορεί να συνδυάζει συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης, αλλά και άλλων ενδεχομένως λοιμώξεων, ανάλογα τον ιό. Η ίωση, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει συνήθως υψηλό πυρετό και έχει διάρκεια τριών με πέντε ημερών –η γρίπη μπορεί να κρατήσει δύο εβδομάδες ή και περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, από τις τρεις σοβαρότερη πάθηση είναι η γρίπη, η οποία δεν «χτυπά» μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα. Γι’αυτό επιφέρει υψηλό πυρετό, διάρροια, δυσχέρεια αναπνοής συνοδευόμενη από πόνο.

Ομάδες υψηλού κινδύνου
Όταν προσβάλλει ομάδες υψηλού κινδύνου ή άτομα με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος του κοινό κρυολόγημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο, λέει η κ. Μοσχοβάκη. Τέτοιες ομάδες περιλαμβάνουν άτομα που πάσχουν από καρδιοπνευμονικές παθήσεις ανεξαρτήτου ηλικίας, διαβητικοί ανεξαρτήτου ηλικίας, νεφροπαθείς, παιδιά και έφηβοι που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη, ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα αίματος ηπατικές παθήσεις, αλκοολισμό παθήσεις διαταραχών συμπληρώματος aids καρκίνο ακοκκιοκυτταραιμία, ασθενείς με ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευθέντες και ασθενείς υπό κορτικοστεροειδή ή ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες.
Οι ομάδες αυτές, παρουσιάζουν, λόγω αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος συχνά ελαφρά συμπτώματα, γεγονός που επιβάλλει την πρώιμη ιατρική αξιολόγηση, ανεξαρτήτως είδους και εντάσεως συμπτωμάτων. Για τους ασθενείς, που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπτώματα, που μπορεί να υποκρύπτουν κίνδυνο επιπλοκών λόγω πτώσης της αντίστασης του οργανισμού και επιβάλλουν άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι: η δύσπνοια, ο υψηλός πυρετός ιδιαίτερα όταν δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά ή επιμένει μετά το 48ωρο, ο εμετός, ο έντονος πονοκέφαλος, η δυσκαμψία του αυχένα, ο πόνος στον θώρακα, ο πόνος στο αυτί, ο βήχας με πυώδη απόχρεμψη, η υποτροπή των συμπτωμάτων, η αιμόπτυση, η παράταση συμπτωμάτων λοίμωξης μετά το πενθήμερο, το αίσθημα παλμών και η ταχυκαρδία.

Από την μύτη πιάνεται στους πνεύμονες κατεβαίνει
Καταλαβαίνουμε ότι «τσιμπήσαμε» ένα κοινό κρυολόγημα όταν: 
- «Τρέχει» ή «βουλώνει» η μύτη μας: Στην πρώτη περίπτωση το αρχικά καθαρό, υδατώδες υγρό της μύτης μας γίνεται πηκτή κολλώδης βλέννα. Στην δεύτερη, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης, πρήζονται οι εσωτερικές της επιφάνειες και στενεύουν οι ρινικές δίοδοι φράζοντας την αναπνοή μας.
- Φτερνιζόμαστε: Επειδή ερεθίζονται και αποφράσουν οι ρινικές δίοδοι.
- Βήχουμε: Ως προστατευτική αντανακλαστική ενέργεια που προκαλείται όταν η αεροφόρος οδός ερεθίζεται ή φράσσεται –ο βήχας καθαρίζει την αεροφόρο οδό για να συνεχιστεί η αναπνοή.
- Πονάει ο λαιμός μας
- Πονάει το σώμα και το κεφάλι μας
: Λόγω φλεγμονής και συμφόρησης των ρινικών διόδων και ιγμόρειων.
- Έχουμε πυρετό: Όχι πάντα και οπωσδήποτε δεν πρέπει να ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που κάνει το κρυολόγημα να διαφέρει από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι ότι γενικά δεν πρόκειται να εμφανίσει υψηλό πυρετό.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί, όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος εκδηλώνονται σταδιακά και εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την έκθεση στην πηγή μόλυνσης. Η συνολική διάρκειά τους είναι 7 με 14 ημέρες

Χεράκια πλύναμε;
Ο κ. Σκληρός περιγράφει το κρυολόγημα ως «το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής» και αυτό οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος «χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού». Τα στατιστικά του, μάλιστα, λένε ότι ένας ενήλικας πέφτει δύο με τέσσερις φορές το χρόνο στο κρεβάτι με κρυολόγημα, ενώ στα παιδιά η συχνότητα εμφάνισης μιας ίωσης είναι διπλάσια.

Προς αποφυγήν του, οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να καθαρίζουμε καλά επιφάνειες και αντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά, να μην πιάνουμε το στόμα, την μύτη και τα μάτια μας όταν βρισκόμαστε με άτομα που πιθανώς έχουν κρυώσει, να φτερνιζόμαστε και να βήχουμε μέσα σε χαρτομάντιλο, το οποίο μετά θα πετάμε και να μην καταναλώνουμε φάρμακα αλόγιστα.

Επιπλέον, στα πλαίσια της σωστής πρόληψης η κ. Μοσχοβάκη τονίζει ακόμα:
• Την εξατομικευμένη εφαρμογή ενισχυτικών εμβολίων τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος –αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από τον οικογενειακό γιατρό.
• Τον άμεσο εντοπισμό και την άριστη θεραπεία ορισμένων παθολογικών καταστάσεων και νοσημάτων που αλλοιώνουν την σωστή άμυνα κατά την διάρκεια της παθολογικής ιατρικής εξέτασης, όπως η αύξηση του σακχάρου, η νεφρική ανεπάρκεια, η ηπατική ανεπάρκεια.
• Την εφαρμογή σωστών συνηθειών καθημερινότητας που τονώνουν το αμυντικό σύστημα και που στα υγιή άτομα περιλαμβάνουν διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άσκηση, αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, επαρκούς ύπνου, αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικών ενδεικνυόμενων διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.

Χημείες και αλχημείες κατά του κρυολογήματος
Ο φαρμακοποιός κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει φάρμακο για την θεραπεία του κοινού κρυολογήματος αλλά για την επί μέρους ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία βάσει αυτών των συμπτωμάτων, με ή χωρίς την χορήγηση φαρμάκων.
Αποτελεσματικά φάρμακα για το κρυολόγημα είναι τα:
Αποσυμφορητικά: Λειτουργούν στενεύοντας τα διευρυμένα αγγεία του ρινικού βλεννογόνου υμένα και χορηγούνται είτε από το στόμα είτε τοπικά με ρινικά σπρέι ή σταγόνες.
Αντιϊσταμινικά: Η ισταμίνη είναι χημικό που προκαλεί πολλές από τις ενδείξεις του κοινού κρυολογήματος, π.χ. οίδημα των ιστών. Τα αντιϊσταμινικά είναι αποτελεσματικά στη μείωση του φτερνίσματος και της ρινόρροιας αλλά είναι συνήθως λιγότερο αποτελεσματικά για τη ρινική συμφόρηση.
Σκευάσματα για τον βήχα: Αφού καθοριστεί ποιος τύπος βήχα ταλαιπωρεί τον ασθενή (π.χ. αν περιλαμβάνει ή όχι βλέννα), ο φαρμακοποιός θα αποφασίσει τι σκεύασμα θα χορηγήσει στον ασθενή.
Φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο: Η παρακεταμόλη αποτελεί τη θεραπεία πρώτης γραμμής για αναλγησία και αντιπυρετική δράση, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να ενοχλήσει το στομάχι από κάθε άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση έναντι του κρυολογήματος, καθώς δεν σκοτώνουν ιούς. Παρόλα αυτά, πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση βακτηριακών επιπλοκών, όπως είναι οι ιγμορίτιδες που προκύπτουν από το κρυολόγημα. Επιπλέον, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να δίνονται καθόλου φάρμακα για το βήχα, αποχρεμπτικά και αντιϊσταμινικά.

Αν δεν θέλετε να λάβετε κάποιο φάρμακο…
-Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη υγρών
(6-8 ποτήρια νερό ή χυμό ημερησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία) για λίπανση του βλεννογόνου υμένα προκειμένου να παραμείνει υγρός και να διευκολύνεται ο καθαρισμός του από τη μύτη.
-Προτού εφαρμόσετε οποιοδήποτε φάρμακο στη μύτη, φυσήξτε τη.
-Αποφεύγετε καφέ, τσάι ή αναψυκτικά
που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και ποτά που περιέχουν αλκοόλ. Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.
-Ο ασθενής θα πρέπει να σταματήσει να καπνίζει, καθώς ο καπνός ερεθίζει περισσότερο τον λαιμό και κάνει τον ασθενή να βήχει ακόμα πιο πολύ.
-Εισπνοές ατμού: μπορεί να ωφελήσουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στην ανακούφιση των αεροφόρων οδών, ιδιαιτέρως εάν υπάρχει παραγωγικός βήχας.
-Χρησιμοποιήστε αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο) σε μορφή ρινικών σταγόνων προκειμένου να βοηθήσετε στη χαλάρωση της βλέννας και στην ύγρανση του τρυφερού δέρματος της μύτης σας.

Σαρακατσάνοι φοιτητές: Χορός Βράβευσης πρωτοετών 2010

Σας καλούμε όλους στο χορό που διοργανώνει ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Φοιτητών Θεσσαλονίκης "Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ" στην Κάτω Φοιτητική λέσχη του Α.Π.Θ. ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 και ώρα 8:30 μ.μ, να γλεντήσουμε με τους ΜΠΟΝΙΑ ΣΤΑΥΡΟ, ΝΑΚΑ ΚΩΣΤΑ, ΓΙΑΝΝΑΚΟ ΝΙΚΟ και στο κλαρίνο τους ΚΟΤΣΙΝΗ ΓΙΩΡΓΟ και ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!!! Τιμή εισόδου... με φαγητό μόνο 10 ευρώ!! Σας περιμένουμε όλους!!

Παπούτσια – Χειμώνας 2010/2011: Βήματα σε… κύκλους

Περιοδικότητα και «κυκλικότητα» είναι οι λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τις συλλογές υποδημάτων των κορυφαίων σχεδιαστών τον φετινό χειμώνα, οι οποίοι φοβούμενοι την μείωση των πωλήσεων στα δερμάτινα είδη κινήθηκαν πιο συντηρητικά στις προτάσεις τους, διατηρώντας όμως ψηλά τον πήχη την κομψότητας.

Σε κάποιες πασαρέλες των προηγούμενων εβδομάδων μόδας είδαμε εκκεντρικά στοιχεία και πρωτοποριακές τάσεις σε υποδήματα που έμοιαζαν περισσότερο με έργα τέχνης, όμως οι τρέχουσες βιτρίνες στο Μιλάνο, στο Λονδίνο και στο Παρίσι δεν διαφέρουν και πολύ από τις περσινές. Έτσι, οι τάσεις στα παπούτσια που θα φορέσουμε (ξανά) φέτος τον Χειμώνα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Ψηλές -μέχρι το γόνατο και συχνά πάνω από αυτό- μπότες
- Γούνα ως επένδυση ή ως ντεκόρ
- Θηλυκά, εκλεπτυσμένα κοψίματα σε γόβες με φαρδιές φιάπες
- Μποτάκια με ή χωρίς τακούνι για όλη την ημέρα

Η επιτυχία των συγκεκριμένων σχεδίων κρύβεται ακριβώς στο γεγονός ότι παραμένουν και φέτος στην μόδα και έτσι αν πέρυσι προτιμήσαμε ένα από αυτά (π.χ. τις μπότες μέχρι το γόνατο), φέτος δεν θα διστάσουμε να αποκτήσουμε ένα επιπλέον άλλου στυλ (π.χ. μπότες με γουνάκι), καθώς δεν θα χρειαστεί να καταργήσουμε το πρώτο. Οι τιμές, άλλωστε, τόσο στην ελληνική όσο και στις ξένες αγορές έχουν διατηρηθεί σε λογικά επίπεδα –τουλάχιστον όσον αφορά τους λιγότερο γνωστούς σχεδιαστές, τα σχέδια των οποίων όμως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά των brands, ούτε ποιοτικά αλλά ούτε και στιλιστικά.

Παρακάτω ακολουθούν τα σχέδια που κάνουν φέτος την διαφορά στην αγορά υποδημάτων, από brands που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Εσείς ποιο από αυτά θα επιλέξετε;
Γόνατο εντός-εκτός
Καλώς ή κακώς το συγκεκριμένο στιλ μπότας δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες, παρά μόνο σε εκείνες που έχουν ψηλά και λεπτά πόδια. Όσο άδικο κι αν ακούγεται αυτό, είναι πάντως αναμφισβήτητο ότι ένα ζευγάρι πανύψηλες μπότες δείχνουν τουλάχιστον εντυπωσιακές πάνω από κολάν ή μία σούπερ μίνι φούστα, όταν έχουν επιλεγεί από μία γυναίκα με ψηλόλιγνα άκρα. Από αριστερά:

- Μπότες ιππασίας από δέρμα και σουέντ από τα Promod. Συνδυάστε τις με ένα χυτό, καρό φόρεμα με φαρδιά ζώνη στην μέση και χοντρό καλσόν για το τέλειο χειμωνιάτικο look. Διατίθενται και σε μαύρο. Τιμή: 99,95 ευρώ. Καταστήματα Promod θα βρείτε στο The Mall, στο Μαρούσι, στην Ερμού, στην Γλυφάδα, την Λάρισα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη.
- Δερμάτινες μπότες πάνω από το γόνατο See by Chloé. Πραγματικά ασυναγώνιστες και ιδανικές για πρωινό ντύσιμο με μαύρο κολάν και φλοράλ τουνίκ. Ένα λεπτό κορδόνι με φουντίτσες δένει την μπότα κάτω από το γόνατο θυμίζοντας κάτι από Ρομπέν των Δασών. Τιμή: 605 ευρώ.
- Μπότα από κόκκινο, μαλακό δέρμα Camper. Πρόκειται ίσως για την μοναδική εταιρία υποδημάτων που όχι μόνο δείχνει να αψηφά την κρίση, διατηρώντας τις τιμές της σε «τσιμπημένα» επίπεδα, αλλά δεν πτοείται ούτε στις εκπτώσεις, κατά τις οποίες η μείωση της τιμής κατά 10% είναι συνήθως το καλύτερο που έχετε να περιμένετε. Ωστόσο, την αγαπάμε γιατί τα σχέδιά της έχουν κάτι από boho art και είναι πάντα αναπαυτικά. Οι μπότες της φωτογραφίας που διατίθενται και σε καφέ, έχουν για λεπτομέρεια ένα μικρό λουράκι και λαστιχένια σόλα. Τιμή: 275 ευρώ. Καταστήματα Camper υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.


Έξυπνα μποτάκια
 Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα μποτάκια έναντι άλλων χειμωνιάτικων υποδημάτων είναι η δυνατότητα να μεταφραστούν επιτυχώς τόσο με ένα πρωινό business look (π.χ. παντελόνι και παλτό), όσο και με ένα απογευματινό φόρεμα αλλά και με ένα σορτς. Από αριστερά:

- Δερμάτινα ankle boots Chloé με τακούνι 8,5 και 10 εκατοστών, ανάλογα με το μοντέλο. Διατίθενται σε μαύρο και καφέ. Τιμή: 545 ευρώ.
- Μποτάκια Kaftan Silk από τα Clarks. Κομψά και πολύ αναπαυτικά για να μην σας κουράζουν καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, με «τρακτερωτή» σόλα για να σας προστατεύουν από τις γλιστερές επιφάνειες. Τιμή: 155 ευρώ. Κατάστημα Clarks: Εμπορικό Κέντρο The Mall (Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι).
- Μποτάκια από δέρμα και σουέντ με λεπτομέρειες από λουράκια Manolo Blahnik. Άλλο ένα έργο τέχνης από τον κορυφαίο σχεδιαστή, το οποίο περιμένουμε σύντομα να δούμε στην μοναδική μπουτίκ του στην Ελλάδα (Manolo Blahnik Boutique: Σκουφά 17.

Γόβες γένους θηλυκού
Όσο κι αν οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται για το αν φοράμε ή όχι ψηλοτάκουνα, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποχωριστούμε τις αγαπημένες μας γόβες, οι οποίες, χάρη στην εξελιγμένη χρήση της φιάπας, χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο αναπαυτικές. Από αριστερά:

- Γόβες-σανδάλια από δέρμα και λάστιχο Gucci. Η πρόταση του γαλλικού οίκου για να συνοδεύσετε το μικρό μαύρο φόρεμα φέτος τον Χειμώνα έχει τακούνι ύψους 10 εκατοστών και μία χρυσαφί απόχρωση κατά μήκος της σόλας. Τιμή
: 525 ευρώ. Μπουτίκ Gucci: Τσακάλωφ 27, Κολωνάκι, τηλ. 210 36 02 519.
- Suede peep toe με έντονα κοψίματα από τα Nine West. Έχει διακριτικό φερμουάρ στο πίσω μέρος για εύκολη τοποθέτηση. Διατίθεται σε μαύρο, καφέ και μπλε. Τιμή: 99 ευρώ. Καταστήματα Nine West: Αιόλου 79 και Λυκούργου 2, Αθήνα. Ερμού και Ευαγγελιστρίας 8, Αθήνα. Πατησίων 137 Αθήνα, αλλά και στο Κολωνάκι (Πλατεία Φιλικής Εταιρίας και Τσακάλωφ 1), στη Γλυφάδα (Αγγέλου Μεταξά 18) στο Mall και στο Golden Hall.
- Δερμάτινα γοβάκια με χαμηλό τακούνι Marc Jacobs. Ευκολοφόρετα καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας με φούστα και χοντρές, μάλλινες κάλτσες αλλά και κοστούμι. Τιμή: 395 ευρώ. Κατάστημα Marc Jacobs: Golden Hall (Λεωφ. Κηφισίας 37Α).

Οικο-λογική γούνα
 
Το απόλυτο trend του φετινού χειμώνα βρίσκει καταφύγιο τόσο σε ψηλοτάκουνα όσο και σε φλατ μπότες και απευθύνεται στα μιλιτέρ παντελόνια μας καλώντας τα να… αναβαθμιστούν. Η ασφαλέστερη πρόταση απεριόριστου στιλ για τις πολύ κρύες μέρες του φετινού χειμώνα. Από αριστερά:

- Δερμάτινα μποτάκια με λευκή εσωτερική γούνα και λεπτομέρεια από μεταλλικό λουράκι Burberry. Διατίθενται σε μαύρο και έχουν τακούνι ύψους 13 εκ. Τιμή: 745 ευρώ. Boutique Burberry: Βουκουρεστίου 33, Κολωνάκι.
- Μπότες σε σκούρο καφέ σουέντ με εσωτερική επένδυση γούνας και λαστιχένια σόλα από τα Camper. Απλές και εργονομικές για την πρωινή βόλτα ή την εκδρομή στα χιόνια. Τιμή: 210 ευρώ. Καταστήματα Camper υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
- Γούνινα μποτάκια UGG Australia από δέρμα και γούνα προβάτου. Τα απόλυτα UGG φέτος τον χειμώνα διατίθενται σε μπεζ και μαύρο. Τιμή: 200 ευρώ. Θα τα βρείτε στα καταστήματα Καλογήρου.


 

test 4


Σκάλες

Παρατηρήστε την ακόλουθη εικόνα και δώστε μια γρήγορη απάντηση: Από ποια σκάλα θα ανεβαίνατε και από ποια θα κατεβαίνατε;Πολλοί άνθρωποι που τους ζητήθηκε να δώσουν μια γρήγορη περιγραφή της εικόνας αυτής, έτειναν να την περιγράψουν ως ένα σύνολο σκαλιών που ανεβαίνουν και άλλο ένα που κατεβαίνουν, με τα αριστερά σκαλιά να ανεβαίνουν και τα δεξιά να κατεβαίνουν. Η αντίδραση αυτή είναι πιθανό να επηρεάζεται από το δυτικό τρόπο ανάγνωσης από αριστερά προς τα δεξιά. Ενώ αυτοί που διαβάζουν από δεξιά προς τ’ αριστερά, όπως οι Άραβες, τείνουν να περιγράφουν το ακριβώς αντίστροφο.
(για να δείτε την απάντηση κρατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο και σύρτε το από την αρχή έως το τέλος της μαύρης επιφάνειας.)