Τα έχουμε στην κουζίνα μας, τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση για να φτιάξουμε φαγητό, αλλά γνωρίζετε ότι εκτός από νοστιμιά που μπορούν να προσφέρουν έχουν και ευεργετικές – φαρμακευτικές ιδιότητές;
Συγκεντρώσαμε για εσάς ορισμένα από τα βότανα που έχουμε καθημερινά στην κουζίνα μας και σας τα παρουσιάζουμε καθώς τις ιδιότητές τους και πώς να τα χρησιμοποιήσετε:
Άνηθος
(αν υποφέρετε από κακοσμία του στόματος ή δυσπεψία)
Το αρωματικό αυτό φυτό έχει μακρόχρονη ιστορία στη θεραπευτική όπως και στην κουζίνα. Στις ευρωπαϊκές χώρες το χρησιμοποιούν πολύ στις σαλάτες και σ’ όλα τα φαγητά με ψάρι, όχι μόνο γιατί τ’ αρωματίζει αλλά και γιατί βοηθάει τη χώνεψη.
Αν θέλετε να κάνετε και σεις πιο ευκολοχώνευτα τα φαγητά σας και να μυρίζουν όμορφα, προσθέστε άνηθο αφού τελειώσει το μαγείρεμα, γιατί ο βρασμός το καταστρέφει.
Το ανηθέλαιο, δηλαδή το αιθέριο έλαιό του, που το βγάζουν από τους ξερασμένους σπόρους χρησιμοποιείται σε πολλά φάρμακα και στην αρωματοποιία καθώς και στην ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Παλιότερα θεωρούσαν ότι έχει και αντιεπιληπτικές ιδιότητες.
Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Ανακουφίζει το στομάχι (ιδιαίτερα για τις στομαχικές διαταραχές των παιδιών). Όταν το προσθέτουμε ωμό στα φαγητά τα κάνει πιο εύπεπτα και καταπολεμάει τη δυσπεψία.
· Έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα έμμηνα σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας.
· Βοηθάει στον θηλασμό (αυξάνει το γάλα) αλλά απαγορεύεται για τις έγκυες.
· Διεγείρει την όρεξη, γι’ αυτό και θεωρείται τονωτικό.
· Είναι σπασμολυτικό, ηρεμιστικό και διουρητικό.
· Ιδιαίτερα χρήσιμο στον λόξυγκα και την αεροφαγία καθώς και στους νευρικούς εμετούς.
· Αν υποφέρετε από κακοσμία του στόματος μασάτε σπόρους άνηθου.
· Τέλος, θεωρείται καλό για την αϋπνία και για τους κολικούς των εντέρων.
Πώς χρησιμοποιείται:
* Σαν αφέψημα: βράζουμε 2 κουταλάκια σπόρους σε ένα λίτρο νερό για 10-15 λεπτά. Πίνουμε από μισό φλιτζάνι, μια-δυο φορές την ημέρα, σε μικρές γουλιές. (διουρητικό, υπακτικό, καταπραΰνει το λόξυγκα, τα αέρια και την τάση για εμετό)
* Διυλισμένο νερό από άνηθο. Αφήνουμε να μουλιάζουν κλωνάρια με άνθη άνηθου όλη τη νύχτα, σε θερμοκρασία δωματίου και πίνουμε ένα-δυο φλιτζάνια τη μέρα.
* Σ’ ένα μπουκάλι (παρθένο) ελαιόλαδο βάλτε κλωνάρι δεντρολίβανου και 3 κλωνάρια άνηθου και αφήστε τα για αρκετές μέρες. Ύστερα χρησιμοποιήστε το λάδι αυτό στα μαρινάτα ή ψητά ψάρια και σε σαλάτες.
* Απεσταγμένο νερό (φαρμακευτικό είδος). Πίνουμε 50-100 γρ. τη μέρα.
Παρενέργειες: ο άνηθος απαγορεύεται για τις έγκυες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Επίσης, λέγεται ότι η συνεχής χρήση αφεψήματος με σπόρους άνηθου, χωρίς διακοπή, μπορεί να εξασθενίσει την όραση.
Βασιλικός
(διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους κι ανοίγει την όρεξη)
Ποιος δεν γνωρίζει την χαρακτηριστική και ευχάριστη μυρωδιά του Βασιλικού. Πολλοί λίγοι όμως άνθρωποι των πόλεων ξέρουν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, την ευεργετική του επίδραση στο στομάχι, το άγχος, την αϋπνία κι ακόμα λιγότεροι, ασφαλώς, θα χουν προσέξει ότι αν έχουν στα παράθυρα, το μπαλκόνι ή τη βεράντα γλάστρες με βασιλικό, γλιτώνουν από μύγες…
Το γνωστό μας αρωματικό φυτό, που όλοι είχαμε ή έχουμε σε γλάστρες, εκτός από το θαυμάσιο αιθέριο έλαιό του έχει και μερικές ιδιότητες πολύ χρήσιμες όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη βελτίωση της γεύσης μας.
Σαν γευστικό ο βασιλικός συνδυάζεται ωραία με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και ωμό λάδι και δίνει ωραία γεύση σε ψάρια, λαχανικά, αυγά και κοτόπουλα. (εκτός από την ωραία γεύση που δίνει καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα).
Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Επειδή έχει τονωτικές ιδιότητες ο βασιλικός χρησιμοποιείται σε ασθένειες των νεύρων, σε πνευματική υπερκόπωση και για τον φλοιό των επινεφριδίων που οι ορμόνες τους επιδρούν στον μεταβολισμό των οργανικών και μεταλλικών ουσιών.
· Όσοι έχουν αδύνατη μνήμη, μελαγχολία ή νευρικούς πονοκεφάλους, πρέπει να πίνουν ένα φλιτζάνι του τσαγιού με ρόφημα από βασιλικό κάθε βράδυ.
· Έχει επίσης σπασμολυτικές ιδιότητες γι’ αυτό είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις άγχους, νευρικής αϋπνίας, ζαλάδας και στον βήχα του κοκίτη.
· Ενεργεί επίσης σπασμολυτικά στο στομάχι, σε κακή χώνευση, η δυσκοιλιότητα, γαστρικούς σπασμούς, γαστρίτιδα, τάση για εμετό, εντερικές διαταραχές, ενώ όταν χρησιμοποιείται στα φαγητά ανοίγει την όρεξη.
· Διεγείρει την παραγωγή και την έκκριση γάλακτος στις λεχώνες.
· Είναι εμμηναγωγικό και προλαβαίνει και ανακουφίζει τον τυμπανισμό της κοιλιάς.
Πώς χρησιμοποιείται:
* Σαν αφέψημα χωνευτικό, ένα κουταλάκι σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα (το πίνουμε όμως γουλιά – γουλιά, αφού την κρατήσουμε λίγο στο στόμα).
* Σαν έγχυμα. Ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω σε κλώνους ξερού βασιλικού, σε αναλογία ένα κουταλάκι για κάθε φλιτζάνι, κλείνουμε το καπάκι του δοχείου και τ’ αφήνουμε από 5 λεπτά μέχρι ένα τέταρτο για να βγουν όλες οι δραστικές ουσίες. Πίνετε ζεστό. Αν το πίνετε για βήχα γλυκάνετέ τον με μέλι.
* 2 μέχρι 5 σταγόνες αιθέριο λάδι σε ένα κουτάλι μέλι διώχνει τον πονοκέφαλο. Για τις άλλες αρρώστιες τρεις φορές την ημέρα (επίσης το αιθέριο λάδι χρησιμοποιείται σε τσιμπήματα σφήκας)
* Αν τρίψουμε ξερά φύλλα και τα κάνουμε σκόνη μπορούμε μ’ αυτή να προκαλούμε φτάρνισμα που γιατρεύει την ελάττωση της όσφρησης, την χρόνια ρινίτιδα.
Πιθανές παρενέργειες: το συχνό μάσημα χλωρών φύλλων και η καθημερινή χρήση ροφημάτων βασιλικού μπορεί να φέρει λήθαργο.
Γαρίφαλα
(σταματούν αμέσως τον πονόδοντο)
Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα γαρίφαλα (μοσχοκάρφια) σε γλυκά, σε είδη αρτοποιίας, σε φαγητά. Ελάχιστοι όμως, γνωρίζουν ότι το μπαχαρικό αυτό έχει κι ένα πλήθος θεραπευτικές ή ανακουφιστικές ιδιότητες.
Τα μοσχοκάρφια όχι μόνο σταματούν τον πονόδοντο αλλά θεωρούνται και ασπίδα για τον καρκίνο. Και είναι ένα από τα πιο δυνατά αντισηπτικά. Παλιότερα μάλιστα τα χρησιμοποιούσαν για απολύμανση πριν τις εγχειρήσεις.
Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Το γαριφαλόλαδο σταματάει τον πονόδοντο όταν το βάλουμε με λίγο βαμβάκι στο χαλασμένο δόντι.
· Λίγες σταγόνες σε νερό σταματούν τον εμετό και κόβουν τη ναυτία.
· Είναι δυνατό αντισηπτικό (4 φορές δυνατότερο από τη φενόλη) γι’ αυτό χρειάζεται για εξωτερική χρήση σε πληγές.
· Όταν μασάμε γαρίφαλα φέρνουν αφροδισιακή ενέργεια (συνιστάται κατά της ανικανότητας)
· Τονωτικό της μήτρας κατά τον τοκετό
· Αντινευραλγικό, ανθελμινθικό (παρασιτοκτόνο), σπασμολυτικό
· Χρήσιμο στις δυσπεψίες, τις διάρροιες και τον τυμπανισμό
· Θεωρείται αντικαρκινικό
· Με επαλείψεις κάνεις καλό στην ψωρίαση
· Το γαριφαλόλαδο είναι θαυμάσιο για το δέσιμο του ομφάλιου λώρου. Δεν είναι τοξικό, ούτε ερεθιστικό και έχει κάποια αναλγητική ιδιότητα
Πώς χρησιμοποιείται:
* Εκτός από τις χρήσεις που περιγράψαμε, στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορούμε να στάξουμε 2-3 σταγόνες γαριφαλόλαδου σε ένα κουταλάκι μέλι.
* Για εξωτερική χρήση(πληγές, αντισηψία, κομπρέσες) αφέψημα από μοσχοκάρφια.
* Σε τσιμπήματα εντόμων μια σταγόνα γαριφαλόλαδου είναι θαυματουργή.
* Η μυρωδιά του διώχνει τα κουνούπια και τους σκώρους (χρησιμοποιούμε ένα πορτοκάλι ή μήλο τρυπημένο με μοσχοκάρφια).
Δάφνη
(για τους πόνους των ρευματισμών και την αεροφαγία)
Παλιά χρησιμοποιούσαν το δαφνόλαδο για επαλείψεις στο δέρμα των ζώων τους για τις ψείρες και τα παράσιτα, αλλά και για να τονώνουν και να σκουραίνουν το χρώμα των τριχών του κεφαλιού (και των βλεφαρίδων) ανδρών και γυναικών (βράζουμε μαζί φύλλα δάφνης και καρυδιάς).
Το εκχύλισμα και το λάδι φύλλων δάφνης χρησιμοποιείται σαν φυσικό άρωμα σε βερμούτ, παγωτά, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας, κονσέρβες κρέατος και σούπες, ζυμαρικά και σε ζαχαρωτά και τσίχλες.
Ο χυλός των φύλλων χρησιμοποιείται σε πολλά χωριά μαζί με αλεύρι από ρεβίθια, στο ζύμωμα του εφτάζυμου ψωμιού.
Πολλοί χωρικοί πλένουν, τα ζώα τους το καλοκαίρι με νερό, όπου έβρασαν δαφνόφυλλα, για να μη τα πλησιάζουν αλογόμυγες.
Οι βεδουίνοι βάζουν ένα φύλλο δάφνης, στον καφέ τους για να τον αρωματίσουν και πολλοί χωρικοί μας βάζουν δαφνόφυλλα μέσα στα καλάθια και τις κουρούπες, όπου φυλάνε τα σύκα και τις σταφίδες, για να τ’ αρωματίσουν και να μη πιάσουν σκουλήκια.
Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Το αιθέριο λάδι της δάφνης καταπολεμάει την αεροφαγία (τη συγκέντρωση αερίων στο στομάχι και την κοιλιά).
· Είναι επίσης κατευναστικό και ανακουφιστικό σε πόνους από χρόνιους ρευματισμούς και αρθριτικά. (Άλλωστε το αφέψημα των δαφνόφυλλων χρησιμοποιείται και σαν διαλυτικό των αλάτων του οργανισμού).
· Γενικά η δάφνη έχει πολλαπλή χρησιμότητα για τους στομαχικούς, γιατί είναι σπασμολυτική, καταπολεμάει τις ατονικές δυσπεψίες και τονώνει τις λειτουργίες της πέψης.
· Θεωρείται αποτελεσματικό αντισηπτικό.
· Αρκετοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η δάφνη έχει και διουρητικές καθώς και εμμηναγωγικές ιδιότητες. Ενώ άλλοι την έχουν χρησιμοποιήσει σε φαρυγγίτιδες και ιγμορίτιδες (με εξωτερική χρήση – επιθέματα).
· Τα φύλλα θεωρούνται στυπτικά, αντιδιαρροϊκά, χολαγωγικά και ηπατικά.
· Ιδρωτικά, εμμηναγωγικά
· Η σκόνη ξερών δαφνόφυλλων σταματάει την αιμορραγία της μύτης (την βάζουμε τοπικά).
· Η αλοιφή που γίνεται με δαφνέλαιο και γλυκερίνη χρησιμοποιείται σε εντριβές για διαστρέμματα, θλάσεις κλπ.
· Δυναμώνουν τα μαλλιά τα βάφουν μαύρα και σταματούν την τριχόπτωση.
· Το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται και κατά των αμοιβάδων.
Πώς χρησιμοποιείται:
* Ξεραίνουμε φύλλα και καρπούς σε σκοτεινό μέρος, για να μη χάσουν το χρώμα και τη μυρωδιά τους και τα φυλάμε για όλο το χρόνο.
* Σαν αφέψημα: Βάζουμε μερικά φύλλα σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Ύστερα από 10 λεπτά το σουρώνουμε. 2-3 φλιτζάνια τη μέρα ανάμεσα στα γεύματα. Βραστά φύλλα: 3 για κάθε φλιτζάνι νερό. Βράσιμο 3 λεπτά. Ένα φλιτζάνι, μετά το δείπνο είναι χωνευτικό και υπνωτικό.
* Σαν έγχυμα: Βάζουμε 10 ως 20 γραμμάρια δαφνόφυλλα σε ένα λίτρο βραστό νερό.
* Για εξωτερική χρήση: Μπορούμε να βράσουμε 5 φύλλα για κάθε φλιτζάνι νερό, για 3 λεπτά και να κάνουμε γαργάρες και πλύσεις του στόματος σε πονόλαιμο ή στοματικές μολύνσεις. Ή 10 φύλλα σ’ ένα φλιτζάνι νερό και να το βάλουμε ζεστές κομπρέσες σε απόστημα ή νευραλγίες ή κομπρέσες στο μέτωπο και στα μέρη που πονάνε από ιγμορίτιδα.
* Για τα μαλλιά που άρχισαν ν΄ ασπρίζουν και να πέφτουν, βράζουμε 150 γραμμάρια φρέσκα δαφνόφυλλα ή 80 γραμμάρια ξερά σε 6 λίτρα νερό κι όταν κρυώσει λούζουμε μ’ αυτό το κεφάλι μας, κάθε βράδυ, για δυο βδομάδες. Για την ίδια δουλειά (περισσότερο όμως για να μην ασπρίσουν τα μαλλιά) χρησιμοποιούνται και οι καρποί της δάφνης: Βράζουμε 150 ως 300 σπόρους, ύστερα τους ξεφλουδίζουμε και τους χτυπάμε σε ξύλινο γουδί, με ανάλογο παρθένο ελαιόλαδο. Το δουλεύουμε να γίνει αλοιφή και μ’ αυτή αλείφουμε τα μαλλιά το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.
* Μια άλλη πρακτική συνταγή για όποιον θέλει να χει γερά μαύρα γυαλιστερά μαλλιά, είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι γυναίκες σε πολλά χωριά της Κρήτης: κοπανάνε δαφνοκούκουτσα και τα ρίχνουν σε αγουρόλαδο, που το βάζουν στον ήλιο για 40 μέρες. Όταν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν, σουρώνουν λίγο μέσα από λινό πανί και κάνουν εντριβή στις ρίζες των τριχών. Είναι οι μόνες χρήσεις δαφνοκούκουτσων που δεν παρενέργειες.
Παρενέργειες: Αν χρησιμοποιηθεί σκέτο δαφνόλαδο σε επαλείψεις προκαλεί εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα. Κι αν πιούμε σταγόνες δαφνόλαδου είναι πιθανό να πάθουμε ναυτία, εμετούς, κολικούς ή και εγκαύματα στο γαστρικό βλεννογόνο. Σε μεγάλες δόσεις δαφνόφυλλα προκαλούν εμετό. Όσο για τους καρπούς της δάφνης χρησιμοποιούνται για διακοπή εγκυμοσύνης.
Δεντρολίβανο
(πρώτη ύλη για το ελιξίριο της νεότητας)
Ένα από τα πιο γνωστά μυρωδικά φυτά, που νοστιμεύει τα φαγητά συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η ιστορία αναφέρει ένα ονομαστό ελιξίριο νεότητας, που γίνεται με απόσταξη δεντρολίβανου, κέδρου και τερεβινθίνη που μεταμόρφωσε μια πριγκίπισσα εβδομηντάρα, παράλυτη και με αρθριτικά σε μια ελκυστική νεαρή κοπέλα, που τη ζήτησε σε γάμο ο βασιλιάς της Πολωνίας, το 1370. Το ελιξίριο αυτό το ονομαζόταν «Το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας».
Παλιά πίστευαν ότι φύτρωνε μόνο στην αυλή των δίκαιων ανθρώπων και επειδή έχει την ικανότητα να δυναμώνει τη μνήμη έχει γίνει σύμβολο πιστότητας, φιλίας και ανάμνησης.
Το δεντρολίβανο είναι γνωστό σαν αρωματικό των φαγητών που «σηκώνουν» κρασί και σκόρδο, αλλά εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο στο κεφάλι τους όταν είχαν μελέτη για εξετάσεις. Γιατί αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο που το τοποθετούμε, επειδή έχει διεγερτικές ικανότητες. Για τον ίδιο λόγο, προσθέτουν δεντρολίβανο σε ορισμένα λικέρ και ποτά.
Μια άλλη σημαντική ευεργετική επίδραση του δεντρολίβανου είναι ότι βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Παλιά υπήρχε η συνήθεια να καίνε δεντρολίβανο στους θαλάμους των νοσοκομείων. Αυτή η συνήθεια υπάρχει ακόμη και σήμερα σε πολλά Γαλλικά νοσοκομεία, οπού καίνε δεντρολίβανο μαζί με καρπούς κέδρου, για να απολυμάνουν τον αέρα και να προλάβουν τυχόν μολύνσεις.
Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Το δεντρολίβανο είναι εξαιρετικό τονωτικό και διεγερτικό όπως και η μέντα, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο. Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση που συνοδεύεται από αμνησία και σε υπόταση.
· Καρδιοτονωτικό, υπερτασικό και ρυθμιστικό του περιβλήματος των επινεφριδίων αδένων.
· Έχει επίδραση στην έκκριση της χολής γι’ αυτό χρήσιμο χολαγωγικό σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, χολοκυστίτιδας, πέτρας στη χολή, ίκτερου κ.α.
· Επειδή είναι καλό αποχρεμπτικό (διευκολύνει το βήχα) και αντισηπτικό των πνευμόνων πρέπει να χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, σε γρίπη, σε κοκίτη αλλά και σε άσθμα.
· Αντιδιαρροϊκό με σημαντική επίδραση σε εντερικές διαταραχές, σε κολίτιδα, σε διάρροια αλλά και σε συγκέντρωση αερίων στο στομάχι και τα έντερα. (εξαλείφει τον τυμπανισμό).
· Το έγχυμα των φύλλων του είναι χωνευτικό, σπασμολυτικό, τονώνει την όραση.
· Αντιρρευματικό και αντινευραλγικό, αντιαρθριτικό.
· Ισχυρό εμμηναγωγό. Σε πολλές αγροτικές περιοχές το χρησιμοποιούν και για διακοπή κύησης.
· Ευεργετικό σε διαταραχές του νευρικού συστήματος, υστερία, επιληψία, ζαλάδες, ημικρανίες. Τονώνει το νευρικό σύστημα.
· Με ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ σε γενική κόπωση και αδυναμία (μπάνιο) ρευματισμούς, μυϊκούς πόνους, πληγές, στραμπουλήγματα, μώλωπες και εκζέματα.
· Με γαργάρες εξαλείφει τις άφθες.
· Ο χυμός που βγάζουμε όταν πολτοποιήσουμε δροσερά κλαδιά δεντρολίβανο σταματάει τον τριχοφάγο (αλωπεκία).
Πώς χρησιμοποιείται:
* Σαν έγχυμα: ένα κουταλάκι φύλλα ή άνθη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Σουρώνουμε ύστερα από 10 λεπτά. Ένα φλιτζάνι τη μέρα για χωνευτικό, αντιδιαβητικό, σπασμολυτικό, αντιϋστερικό, καταπραϋντικό, χολαγωγικό και αντιφυσητικό.
* Σαν αφέψημα: ένα κλαράκι με τρία λουλούδια που βράζει στο νερό ενός φλιτζανιού πίνεται ζεστό πριν το βραδινό ύπνο. Τη διπλάσια ποσότητα πίνει το πρωί με άδειο στομάχι όποιος έχει αμοιβάδες ή ζαχαροδιαβήτη. Με αφέψημα λούζονται οι γυναίκες που υποφέρουν από νευρικούς πονοκεφάλους.
* Αιθέριο λάδι (με βάση τις 50 σταγόνες στο γραμμάριο) 3-4 σταγόνες δυο ή τρεις φορές τη μέρα σε μια κουταλιά μέλι.
* Υγρό εκχύλισμα 3 ως 5 γραμμάρια τη μέρα.
*Εξωτερική χρήση: βράζουμε μια χούφτα σε ένα λίτρο νερό για 10 λεπτά και κάνουμε κομπρέσες σε ρευματισμούς ή πλύση πληγών.
* Βράζουμε δυο χούφτες δεντρολίβανου σε δυο λίτρα νερού και τα ρίχνουμε στο ζεστό νερό του μπάνιου. Κατά των ρευματισμών και της εξασθενημένης όρασης. Συχνά τέτοια μπάνια δυναμώνουν ένα αδύνατο παιδί.
* Δυναμώνει τη λειτουργία του μυαλού και της μνήμης αν λούζουμε μ’ αυτό τακτικά το κεφάλι μας.
* Το λούσιμο με νερό στο οποίο έχουμε μουσκέψει μερικές ώρες δεντρολίβανο βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών σκουραίνει το χρώμα τους και τονώνει το δέρμα του κεφαλιού.
Παρενέργειες: Αν όμως μπαίνουν τακτικά στον οργανισμό μας μεγάλες ποσότητες δεντρολίβανου μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερα το αιθέριο λάδι του, που ένα κουταλάκι του τσαγιού μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία σ’ ένα ενήλικο (ενώ μερικά κουταλάκια μαζεμένα μπορούν να προκαλέσουν και θάνατο). Φυσικά κανένας δεν έχει λόγο να πιει ένα φλιτζάνι αιθέριου λαδιού ώστε να κινδυνέψει να πεθάνει, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι κάθε υπερβολή είναι επικίνδυνη.
Θα συνεχιστεί στο 2ο μέρος
0 κομεντς:
Δημοσίευση σχολίου