Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Δουλεία και παιδική εργασία επανεμφανίζονται
Παρότι γιορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος του τέλους της δουλείας,αυτή δεν εξαλείφθηκε. Αντιθέτως εκσυγχρονίστηκε χάρις στις μεταρρυθμίσεις του αιώνα μας. Και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εμπορία ανθρώπων αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καταναγκαστική εργασία που είναι η σύγχρονη έκφραση της δουλείας εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί 20.000.000 ανθρώπους και δημιουργεί τα τεράστια κέρδη των πολυεθνικών. Η μοντέρνα δουλεία είναι το προϊόν της απόλυτης φτώχειας που υποχρεώνει πολυάριθμους κυρίως Αφρικανούς, να θεωρούν την προσφορά δανείου ως σωτηρία εξ ουρανού. Ωστόσο το δάνειο αυτό αποτελεί την παγίδα που τους καθιστά δούλους του πιστοδότη για όλη τους τη ζωή. Το ευρωπαϊκό δάνειο παίρνει συνήθως την μορφή της άδειας παραμονής σε κάποια κρυφά υπόγεια της Ευρώπης όπου οι σύγχρονοι δούλοι δουλεύουν νυχθημερόν για να ξεπληρώσουν τις δαπάνες της έλευσης τους αλλά το χρέος αποδεικνύεται απύθμενο. Βεβαίως και οι διεθνείς οργανισμοί που δήθεν κόπτονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και οι κυβερνήσεις των προηγμένων οικονομιών έχουν σαφή πληροφόρηση της κατάστασης.
Υπάρχει παράλληλα και το εμπόριο παιδιών που πωλούνται από τους γονείς τους εν γνώσει τους ότι θα χρησιμοποιηθούν για σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτή η μορφή εμπορίου γνωστή ως trafficking εξασφαλίζει τεράστια εισοδήματα διεθνώς ,σε άτομα υπεράνω κάθε υποψίας που όμως συμμετέχουν σ’ αυτό. Πόσα είναι αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά; Υπολογίζονται σε 800.000 περίπου.
Εκτός από το εμπόριο παιδιών που συνιστά ιδιότυπη μορφή δουλείας, υπάρχει και η καθαυτού παιδική εργασία ,που εκτιμάται ότι αφορά 218 εκατομμύρια παιδιά στην υφήλιο η το 13,9% των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών. Στην εποχή του Dickens (1860) το ίδιο αυτό ποσοστό ήταν περίπου τριπλάσιο, παρότι το σημερινό είναι πιθανότατα μεγαλύτερο από αυτό που επίσημα εμφανίζεται, δεδομένων των εμφανών δυσχερειών αποτύπωσης του.

 Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρά τους αγώνες αιώνων, η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς στον κόσμο μας. Μορφές της δουλείας είναι η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών.

Χριστούγεννα στο Μέγαρο P. I. Tchaikovsky: Ο καρυοθραύστης

 Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Χ.ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ - Ι. ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ Ο.Ε. "State of the Art Productions"

Δίπρακτο μπαλέτο σε μουσική του P. I. Tchaikovsky, λιμπρέτο του Marius Petipa και χορογραφία του Vasiliy Vainonen

Ο Καρυοθραύστης αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του P. I. Tchaikovsky.
Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε μια από τις πολυπλοκότερες ιστορίες του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα E. T. A. Hoffmann.
Στο παραμύθι αυτό, που δημοσιεύθηκε το 1814, τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο, πραγματικό και επίκαιρο σκηνικό. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν έναν συναρπαστικό και γοητευτικό λαβύρινθο που μαγεύει τους θεατές, μικρούς και μεγάλους.
 



Anna & Anatoliy Nezhnye: Σκηνικά/Κοστούμια

Σολίστ των Μπαλέτων Μπολσόι
Ακαδημία Μπαλέτων Μπολσόι


* Σάββατο 11/12, έναρξη: 17:00 & 21.00
* Κυριακή 12/12, έναρξη: 11.30


Τιμές εισιτηρίων:
55, 45, 35, 30€, 15 (μαθητικά-φοιτητικά)*
* Οι τιμές των μαθητικών – φοιτητικών εισιτηρίων για τη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμορφώνονται ως εξής:
€15 (Δ’ Ζώνη) / €15 (Γ’ Ζώνη) / €20 (Β’ Ζώνη) / €25 (Α’ Ζώνη) / €35 (Διακεκριμένη)
Έναρξη προπώλησης: για το κοινό 20 Οκτωβρίου,
για τους συνδρομητές 13 Οκτωβρίου

η Μελωδένια Πολιτεία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Η Μελωδένια Πολιτεία είναι μια μουσική παράσταση για παιδιά και όχι μόνο, η οποία γεννιέται και πηγάζει από τη φαντασία των ίδιων των μικρών μας ακροατών. Μια φαντασία που ενεργοποιείται από την αγάπη για τη μουσική.
Είναι η ίδια η μουσική που αντικατοπτρίζεται στους ρόλους της καλής Νεράιδας Μελωδένιας και της κακιάς Μάγισσας Φαλτσαδούρας . Η μία αγαπά τη μουσική, η άλλη τη μισεί. Αυτή η πάλη του καλού με το κακό, που δηλώνεται και εκφράζεται με τη μουσική, έχει για την κακιά Μάγισσα Φαλτσαδούρα μια ξαφνική τροπή. Τα μάγια της εξουδετερώνονται από τη μαγεία της μουσικής και το μίσος της γι’ αυτήν εξαφανίζεται.
Είναι τα ίδια τα παιδιά που, με την επιμονή τους και χωρίς διάθεση απόρριψης, φέρνουν τελικά νέα τροπή σ’ αυτό το μουσικό παραμύθι. Η αγάπη τους για τη μουσική, εκφραζόμενη μέσα από τα τραγούδια τους και από καθαρές, αγνές φωνές, κατευνάζει το κακό και το μεταμορφώνει, μέχρι που το καλό ακτινοβολεί και πάλι.

Σκηνοθεσία: Michael Seibel
Σκηνικά - Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Συγγραφείς: Νανά Κριεκούκη/Ελσα Νάκου
Μουσική: Κώστας Χριστοδούλου
Εικονογράφηση: Λίσε-Λόττε Ίβερσεν
Εκδόσεις Καλέντη
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Κατασκευή κοστουμιών: Mohammad Ayobi
Δημιουργία βίντεο: Βαγγέλης Καλαϊτζίδης
 
Μελωδένια: Ειρήνη Κυριακίδου
Φαλτσαδούρα: Ελένη Λιώνα
 
Έρικα Μήτρου: ηθοποιός
Αθανασία Τριανταφύλλου: ηθοποιός
Αλέξανδρος Ψυχράμης: ηθοποιός

Παιδική Χορωδία του "Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης"
Κωστής Παπάζογλου: Διδασκαλία Χορωδίας



* Σχολικές παραστάσεις με ώρες έναρξης 10:00 π.μ. & 12:00 μ.μ και έναρξη προπώλησης 3 Νοεμβρίου
 
Κατεβάστε το έντυπο κράτησης

 
Τιμές εισιτηρίων:
15€, 8€ (μαθητικά-φοιτητικά)
Έναρξη προπώλησης: για το κοινό 18 Νοεμβρίου,
για τους συνδρομητές 4 Νοεμβρίου
 
Tετάρτη 15 *
Πέμπτη 16 *
Παρασκευή 17 *
Σάββατο 18 6.30 μ.μ.
Κυριακή 19 11.30 π.μ.
Δεκεμβρίου

10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε μετά το σεξ!

Εσείς τι κάνετε αμέσως μετά το σεξ; Κοιμόσαστε; Βλέπετε τηλεόραση; Παίρνει ο καθένας το δρόμο του για δουλειά;
 
Το διάστημα αμέσως μετά το σεξ, είναι ένα από τα ωραιότερα. Ο οργανισμός έχει απελευθερώσει διάφορες ορμόνες που “σιγοντάρουν” ένα ζευγάρι να έρθει πιο κοντά. Δεν είναι κριμά να χάνετε αυτήν την ευκαιρία;
 
Πάρε μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε και να κρατήσετε αυτήν την όμορφη αίσθηση όσο μπορείτε περισσότερο...
 
1. Μπείτε στο ντους μαζί. Εκμεταλλευτείτε το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ σας. Τρίψτε του την πλάτη κι εκείνος τη δική σας. Η μνήμη των αισθήσεων είναι ακόμη έντονη. Κάντε του μασάζ στους ώμους, χρησιμοποιείστε το σφουγγάρι και αυξήστε την πίεση. Η τρυφερότητα σε συνδυασμό με τις χαλαρωτικές κινήσεις πραγματικά θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά.

2. Μπορείς επίσης να το κάνεις ακόμα καλύτερο για εκείνον. Θα έχεις προσέξει ότι οι άντρες μετά το σεξ δεν έχουν καθόλου ενέργεια, σε αντίθεση με τις γυναίκες που ζωντανεύουν και είναι γεμάτες ενέργεια. Μπορείς λοιπόν να του κάνεις ένα μασάζ. Να χρησιμοποιήσεις τα μαγικά σου χέρια και την χαλάρωση του σεξ που υπάρχει ακόμα και να τον κάνεις να σε αποθεώσει μέσα στο μυαλό του.

3. Μετά από τόση... “γυμναστική” φυσικό είναι να σας ανοίξει η όρεξη. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραγγείλετε πίτσα, burgers ή οτιδήποτε άλλο γεμάτο λιπαρά. Θα σας βαρύνει και σίγουρα θα δυσκολέψει τον ύπνο σας. Τόσες θερμίδες κάψατε άλλωστε, γιατί να τις πάρετε διπλάσιες και τριπλάσιες;

Προτιμήστε κόκκινο κρασί συνοδευόμενο από μια ποικιλία τυριών ή φρούτα. Το κρασί θα σας χαλαρώσει, το τυρί και τα φρούτα θα σας κόψουν την πείνα και ο αισθησιασμός μεταξύ σας θα παραμείνει...

4. Βάλτε μουσική. Τραγούδια που κουβαλούν αναμνήσεις... από τις διακοπές, από την πρώτη φορά που γνωριστήκατε... Μουσική που κάτι σημαίνει για εσάς.
Είτε είστε στο κρεβάτι, είτε σηκωθήκατε η μουσική που σας φέρνει θετικές μνήμες θα δημιουργήσει μια αίσθηση μεταξύ σας χωρίς να χρειάζεται να μιλάτε. Μπορεί όμως και να ανοίξει μια όμορφη κουβέντα. Και τα δύο καλοδεχούμενα. Και τα δύο θα κρατήσουν το ερωτικό κλίμα περισσότερο...

5. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τις γυρισμένες πλατούλες αμέσως μετά το σεξ. Πλατή και ύπνο. Λάθος! Μεγάλο λάθος, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που τους δένει το συναίσθημα. Αγκαλιάστε τον, ξεκουραστείτε πάνω στο στέρνο του, βάλτε τα χέρια σας στο λαιμό του, τυλίξτε τα πόδια σας, ακουμπίστε πατούσες... κάτι να σας συνδέει. Μια αγκαλιά, πρόσωπο με πρόσωπο.

6. Το χιούμορ είναι πάντα ένας δρόμος να μας φέρει πιο κοντά. Εκεί λοιπόν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε διάφορα αυτοσχέδια παιχνίδια που θα σας κάνουν να γελάσετε. Το γέλιο πάντα μας φέρνει πιο κοντά.

7. Το διάστημα πριν το σεξ είναι όσο σημαντικό και το διάστημα μετά το σεξ. Γυρίστε τα πάντα ανάποδα και κρατήστε για μετά το σεξ μερικά πράγματα που συνήθως κάνετε πριν. Ανάψτε κεράκια, φτιάξτε ατμόσφαιρα, βάλτε μουσική όπως είπαμε και παραπάνω και διατηρείστε τον ρομαντισμό μεταξύ σας. Διατηρείστε την ατμόσφαιρα, διατηρείστε το feeling.
Θα σας κάνει καλό...

8. Απομακρύνετε τους “εχθρούς”. Φροντίστε ώστε να έχετε κλείσει τα κινητά, την τηλεόραση, τους υπολογιστές. Φροντίστε να μην υπάρχει τίποτε ανοιχτό που θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας φέρει σε επαφή με τον έξω κόσμο. Προφυλάξτε την ιδιωτική σας στιγμή για αρκετή ώρα μετά. Αποκλείστε οποιαδήποτε παρεμβολή και οτιδήποτε στρεσογόνο. Το να “χαθείτε” από το περιβάλλον σας για λίγο δεν είναι κακό. Το αντίθετο.

9. Αν σας προέκυψε σεξ ένα πρωινό του Σαββατοκύριακου ή κάποιο απόγευμα φροντίστε να ακυρώσετε τα ραντεβού που ακολουθούν. Οι φίλοι σας θα καταλάβουν... Αμέσως μετά το σεξ δεν είναι και ό, τι καλύτερο να αρχίσεις να τρέχεις, να βγεις αμέσως, να αρχίσεις να ντύνεσαι με την ψυχή στο στόμα... Θέλεις να χαλαρώσεις. Οπότε ακυρώστε τα ραντεβού σας ή μετατοπίστε τα αρκετή ώρα αργότερα.

10. Αν πρόκειται για πρωινό σεξ το Σαββατοκύριακο, απολαύστε το πρωινό στο κρεβάτι. Ή μείνετε αρκετή ώρα στο κρεβάτι αγκαλιά. Φτιάξτε ένα όμορφο πρόγραμμα για την υπόλοιπη μέρα. Πηγαίνετε μια βόλτα, έναν περίπατο, για φαγητό το μεσημέρι... διατηρώντας τη μνήμη του ερωτικού “καλημέρα”!

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι άντρες μόλις σε γνωρίσουν;

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που κοιτάς σε έναν άντρα; Τα χέρια του; Τα παπούτσια του; Τα μάτια του; Εκείνος, τι προσέχει άραγε;
 
Είναι γνωστό πως τα αντρικά μάτια κοιτάνε σε συγκεκριμένα σημεία όταν εντοπίσουν μια γυναίκα. Τα πόδια, έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στις γάμπες, το στήθος - αυτονόητο, τους γλουτούς - αυτονόητο επίσης. Αυτά κοιτούν γενικώς. Όταν βγαίνουν με τους φίλους, όταν πίνουν το ποτό τους, όταν σκανάρουν το πλήθος, όταν σχολιάζουν...
 
Κάπου εδώ, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι οι άντρες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπο και κυρίως όταν πρόκειται για κάποια που τους ενδιαφέρει λίγο περισσότερο. Αυτό είναι που θα τους κεντρίσει την προσοχή και αυτό είναι που θα τους ενεργοποιήσει το μυαλό...
 
Τα αυτονόητα!
Κάποτε ένας φίλος μου είχε πει “να φοβάσαι εκείνα που οι άντρες δεν λένε και όχι εκείνα που λένε”. Η συζήτησή μας είχε να κάνει με τον τρόπο που σχολιάζουν τις γυναίκες. Εκείνος υποστήριζε πως τα επιφωνήματα για ένα πλούσιο ντεκολτέ ή για ένα υπερβολικό μίνι είναι “χαβαλές”. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα τους ενθουσιάσει είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό που θα τους κάνει να ασχοληθούν δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Είναι όμως αυτό που δεν θα σχολιάσουν. Και κυρίως δεν θα βγάλουν επιφωνήματα.
 
Και τι είναι αυτό παρακαλώ;
Οι άντρες, σε μια γυναίκα που τους ενδιαφέρει, αυτά που θα παρατηρήσουν αμέσως είναι πράγματα που δεν είναι και τόσο αυτονόητα....
 
Smile...
Το χαμόγελο είναι κάτι που θα τσεκάρουν από τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα σε δούνε. Είναι γλυκό, είναι δυναμικό, είναι ναζιάρικο, είναι συγκρατημένο... Αυτό θα τους στείλει και τα πρώτα μηνύματα για σένα. Τι σόι κορίτσι είσαι;
Πάντως να ξέρεις τους αρέσουν τα χαμογελαστά κορίτσια.
 
Τα μαλλιά...
Όχι, όχι... δεν θα τσεκάρει αν είναι σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Είπαμε, οι αντρικές επιθυμίες είναι απλές. Αυτό που τους αρέσει πολύ είναι τα λεία, καλοχτενισμένα, απαλά μαλλιά. Αυτά που θέλεις να χαϊδέψεις.
Και μάλιστα δίνουν μεγάλη σημασία και στο αν μυρίζουν όμορφα. Είναι κάποιες λεπτομέρειες που παρατηρούν και τους αρέσουν. Τα μοσχοβολιστά μαλλάκια σου δίνουν έξτρα μπόνους!
 
Μακιγιάζ...
Το μήνυμα είναι σαφές και θα το πάρεις σε όποια αντρική παρέα και να καθίσεις. Δεν τους αρέσει καθόλου το έντονο μακιγιάζ. Οι πολλές στρώσεις make up και πούδρας είναι απωθητικές. Και είναι από τα πρώτα πράγματα που τσεκάρουν σε μια γυναίκα.
Προτιμούν το φυσικό μακιγιάζ, εκείνο που αναδεικνύει όμορφα τα χαρακτηριστικά σου. Αγαπούν τα έντονα κραγιόν, τις όμορφες βλεφαρίδες, εκείνο όμως που λειτουργεί αρνητικά στους “σκοπούς” σου είναι η πολύ πούδρα.
Οι σημερινοί άντρες είναι εξοικειωμένοι πια με τις γυναικείες συνήθειες. Ξέρουν πως όταν μια γυναίκα είναι “παστωμένη” με make up κάτι θέλει να κρύψει. Τους κινεί τις υποψίες.
 
Ντεκολτέ...
Εντάξει, αν περάσει μπροστά τους ένα πλούσιο στήθος θα το σχολιάσουν. Τους αρέσει. Δεδομένο. Και φυσικά είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάνε σε μία γυναίκα. Όμως, το αν έχεις μικρό ή μεγάλο στήθος δεν είναι κάτι που θα λειτουργήσει ανασταλτικά. Αν του αρέσεις, το μέγεθος δεν έχει καμία σημασία.
Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που διαχειρίζεσαι το στήθος σου. Με λίγα λόγια, θα τσεκάρει αμέσως το ντεκολτέ σου. Πόσα κουμπιά έχεις ξεκουμπώσει, πόσο βαθύ είναι το ντεκολτέ, πώς πλασάρεις τον εαυτό σου. Αυτό να είσαι σίγουρη ότι θα το τσεκάρει.
 
Το μανικιούρ...
Κι όμως δίνουν μεγάλη σημασία στα χέρια. Τους αρέσουν τα περιποιημένα άκρα. Τους απωθούν τα φαγωμένα, ταλαιπωρημένα νύχια. Και κακά τα ψέματα είναι ο καθρέφτης της αυτοεκτίμησής σου.
Αν φοράς πέδιλα, αν είναι καλοκαίρι ή αν η σχέση προχωρήσει και φτάσει μέχρι το κρεβάτι... να είσαι σίγουρη πως θα δώσει μεγάλη σημασία και στα δάχτυλα των ποδιών σου.
Οι άντρες κοιτάνε πράγματα που νομίζεις ότι δεν δίνουν σημασία. Δίνουν όμως.
 
Το δέρμα σου...
Κι όμως, είναι από τα πράγματα που σχολιάζουν μεταξύ τους. Η λεία, μεταξένια, γλυκά αρωματισμένη επιδερμίδα κερδίζει πάντα πολλούς βαθμούς γιατί τους ιντριγκάρει την αφή τους.
Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά αρώματα: βανίλια, καραμέλα, φράουλα και όλες αυτές τις αμιγώς κοριτσίστικες μυρωδιές.
 
Την τσάντα σου...
Μπορεί να το σχολιάσει, μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι από τα πράγματα που θα προσέξει αμέσως. Όχι αν είναι trendy, ούτε το λογότυπό της. Το μέγεθός της θα τσεκάρει... Μήπως κι εσύ κουβαλάς μια από εκείνες τις τεράστιες που κρύβουν μέσα τους τα πάντα: ατζέντα, νεσεσέρ, κινητό, ζακετούλα, ένα μπουκάλι νερό, κάτι ξεχασμένους λογαριασμούς, ένα βιβλίο για το μετρό, γυαλιά ηλίου κλπ. Δεν τους αρέσουν οι πολύ μεγάλες τσάντες! Είναι κάτι που δεν κατανοούν. Δικαίως, αν αναλογιστείς ότι εκείνοι βάζουν δυο πράγματα στις τσέπες τους και βγαίνουν.
 
Αυτά... για αρχή! Γιατί μπορεί να σου δίνουν την εντύπωση ότι κοιτάνε τα αυτονόητα, το παιχνίδι όμως θα κριθεί στα παραπάνω. Γιατί άλλο αυτό που σχολιάζουν με τους φίλους τους κι άλλο αυτό που τους κινητοποιεί να ασχοληθούν με μια γυναίκα παραπάνω!