Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

test 3

Δώστε προσοχή στην παρακάτω εικόνα. Τι βλέπετε;

Απάντηση:
Οι έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να δουν το ζευγάρι που συνουσιάζεται, γιατί δεν έχουν τέτοιες εικόνες στην πρωτεύουσα μνήμη τους και αντί γι’ αυτό βλέπουν 9 δελφίνια.
Σημείωση: Αυτό είναι ένα τεστ για «διεστραμμένα μυαλά». Αν δυσκολευτείτε να δείτε τα δελφίνια για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα τότε υπάρχει κάποιο μικρό…πρόβλημα!




(για να δείτε την απάντηση κρατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο και σύρτε το από την αρχή έως το τέλος της μαύρης επιφάνειας.)

test 2

Ας υποθέσουμε ότι συμβαίνουν 5 πράγματα ταυτόχρονα μέσα στο σπίτι σας που απαιτούν την προσοχή σας.

1. Χτυπάει το τηλέφωνο.
2. Το μωρό σας κλαίει.
3. Κάποιος χτυπάει την πόρτα σας.
4. Έχετε αφήσει τα ρούχα απλωμένα στο μπαλκόνι και έχει αρχίσει να βρέχει.
5. Έχετε αφήσει την βρύση ανοιχτή στην κουζίνα και το νερό έχει αρχίσει να ξεχειλίζει από το νεροχύτη.
Με ποια σειρά θα διευθετούσατε τα παραπάνω προβλήματα;

σημειώστε την απάντηση και μετά δείτε την ανάλυση παρακάτω

Απάντηση:
(για να δείτε την απάντηση κρατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο και σύρτε το από την αρχή έως το τέλος της μαύρης επιφάνειας.)

5: Πρώτα αυτά που προκαλούν συνέπειες.
1: Αυτό που δεν μπορεί να διορθωθεί (χωρίς αναγνώριση κλήσης).
3: Που ξέρεις μπορεί να βοηθήσει με το μωρό.
2: Αχ αυτή η γυναίκα…
4: Δεν βαριέσαι, θα σταματήσει και θα στεγνώσουν.





test 1

Ένα κορίτσι, ενώ ήταν στην κηδεία της μητέρας της, συνάντησε έναν άνδρα που δεν γνώριζε. Σκέφτηκε ότι ήταν καταπληκτικός, ο άνδρας των ονείρων της και τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα, αλλά δεν ζήτησε ποτέ τον αριθμό του τηλεφώνου του και έτσι δεν μπορούσε να τον βρει μετά την κηδεία. Μερικές ημέρες αργότερα το κορίτσι σκότωσε την αδελφή του.

Ερώτηση: Ποιο ήταν το κίνητρο της, για τη δολοφονία της αδελφής της;
Η απάντηση ακολουθεί μαζί με μια μικρή ανάλυση.

Απάντηση:
Ήλπιζε ότι ο τύπος θα εμφανιζόταν στην κηδεία της αδελφής της.
Εάν απαντήσατε σωστά, σκέφτεστε όπως ένας ψυχοπαθής.
Αυτό ήταν ένα τεστ που ένας διάσημος Αμερικανός ψυχολόγος χρησιμοποίησε για να βρει εάν κάποιος έχει την ίδια νοοτροπία με έναν δολοφόνο. Πολλοί δολοφόνοι που είχαν ήδη καταδικαστεί και βρίσκονταν στη φυλακή, απάντησαν σ’ αυτό το τεστ με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.
Εάν δεν απαντήσατε σωστά, καλό για σας.






(για να δείτε την απάντηση κρατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο και σύρτε το από την αρχή έως το τέλος της μαύρης επιφάνειας.)

O ελληνοϊταλικός πόλεμος

Ο ενθουσιασμός του ελληνικού στρατού, η αυθόρμητη παλλαϊκή υποστήριξη του πολεμικού αγώνα και οι ορεινοί όγκοι της Ηπείρου κατέστησαν εφικτή όχι μόνο την αποτελεσματική απόκρουση των ιταλικών στρατευμάτων αλλά και μια θεαματική αντεπίθεση των Ελλήνων μέσα στο αλβανικό έδαφος. Η Μάχη της Ελλάδας, που κάλυψε συνολικά ένα διάστημα 216 ημερών και μπορεί να διακριθεί σε τρεις περιόδους, εξελίχθηκε από την αρχική άμυνα του πάτριου εδάφους (28/10/40 μέχρι 13/11/40), στην ορμητική αντεπίθεση, που απέδωσε την κατάληψη σημαντικών πόλεων και άλλων σημείων της Βορείου Ηπείρου (14/11/40 μέχρι 28/12/49), έως μία ακόμη βαθύτερη προέλαση στο αλβανικό έδαφος, με τη συντριβή της περιβόητης "εαρινής επίθεσης" των Ιταλών (29/12/40 μέχρι 5/4/41).
Tο συνολικό αποτέλεσμα ήταν η καθήλωση είκοσι επτά ιταλικών μεραρχιών στην Αλβανία από δεκαέξι ελληνικές και η επέκταση των ελληνικών συνόρων 60 χιλιόμετρα μέσα στο αλβανικό έδαφος, γεγονός που προσελήφθη και ως απελευθέρωση ελληνικών εδαφών, της Βορείου Hπείρου.
Παράλληλα προς το στρατό ξηράς, σφοδρούς αγώνες στη θάλασσα έδινε κι ο ελληνικός στόλος, προστατεύοντας τις ελληνικές μεταφορές και παρεμποδίζοντας τις ιταλικές, όπως και προφυλάσσοντας τις ακτές από εχθρικές αποβάσεις και βομβαρδισμούς. Ο ελληνικός στόλος πέτυχε εξαιρετικές νίκες επί των Ιταλών, συμβολική υπόμνηση των οποίων παρέμεινε η δράση του υποβρυχίου "Παπανικολής" και του πλωτάρχη του, Μίλτωνα Ιατρίδη. Επίσης, η ελληνική αεροπορία, αν και στοιχειωδώς εξοπλισμένη, έδωσε το δικό της αγώνα στην αναχαίτιση των εντυπωσιακά υπέρτερων ιταλικών αεροπορικών δυνάμεων. 
H αναπάντεχη για όλους ελληνική νίκη κατά των Ιταλών αποτέλεσε την πρώτη συμμαχική νίκη κατά των δυνάμεων του ’ξονα και χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό απ' ολόκληρο τον αμυνόμενο κόσμο. Αξιοσημείωτος υπήρξε ακόμα και ο γερμανικός θαυμασμός για το ελληνικό κατόρθωμα. H σημασία της εξάλλου ήταν τεράστια. Διέλυσε το μύθο της παντοδυναμίας του ’ξονα, ενθάρρυνε αποφασισμένους και διστακτικούς λαούς προς αντίσταση, κατέστρεψε το γόητρο του Μουσολίνι, ενώ καθυστέρησε την προγραμματισμένη επίθεση του Χίτλερ στη Ρωσία.

Θεσσαλονίκη: Παρέλαση με βροχή

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
Ολοκληρώθηκε η παρέλαση στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Παρά τη βροχή την παρακολούθησαν πολλοί Θεσσαλονικείς, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος ,ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης τόνισε ότι : «Η κρίση είναι μια ευκαιρία και μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα, θα πετύχουμε και θα κερδίσουμε το στοίχημα.Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που δικαιούται να είναι υπερήφανη, την Ελλάδα που έχει αποδείξει ιστορικά πως γνωρίζει τι σημαίνει εθνική κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτές οι επέτειοι διδάσκουν κάτι σ ΄ εμάς, τους σημερινούς Έλληνες. Μας επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και διορατικοί. Γιατί εμείς είμαστε κύριοι του μέλλοντος μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Και η συνείδηση της ιστορίας και η γνώση του παρελθόντος μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο τρόπο το αύριο της χώρας μας».
Την πεποίθηση ότι και σήμερα ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον διαφορετικό «πόλεμο», εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, Κυριάκος Βελόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο συνάδελφος του Άγγελος Κολοκοτρώνης τόνισε ότι πρέπει να πούμε «όχι» στη διαφθορά, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ότι "δεν παραδίδουμε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια".
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υπογράμμισε ότι η γενιά του ΄40 είναι ο «φάρος» που μπορεί να μας φωτίσει ώστε να ξεπεράσουμε και τη σημερινή κρίση.
Στην παρέλαση πήραν μέρος πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικά πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα. Παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κΑνθιμος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚκ Εύα Καϊλή, ο βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής της Ν.Δ., Σάββας Αναστασιάδης, ο νομάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Μάκης Στεργίου, Στέλιος Παπαθεμελής κ.α.
Να σημειωθεί ότι σε Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος , όπως στο Δήμο Νεάπολης,οι παρελάσεις δεν έγιναν λόγω της κακοκαιρίας.

Παρέλαση στην Αθήνα
Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, στην πλατεία Συντάγματος, εορτάστηκε η επέτειος του "ΟΧΙ".
Για την ανάγκη της ενότητας και εθνικής ομοψυχίας του ελληνικού λαού, έκαναν λόγο, η υπουργός Παιδείας αλλά και βουλευτές, που παρέστησαν στην παρέλαση.
Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές από 12 δημοτικά, 11 γυμνάσια, 10 λύκεια, 5 ιδιωτικά λύκεια, φοιτητές από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ομάδα παιδιών από τους special olympics και δύο σώματα προσκόπων και οδηγών.
Πριν την παρέλαση, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Το πρωί, έγινε δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

μανιταρόσουπα


ΥΛΙΚΑ   
    * 230 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια ψιλοκομμένα (εκτός από 4)
    * 50 γρ. βούτυρο
    * 25 γρ. αλεύρι
    * 1 κούπα ζωμό κότας (ή έναν κύβο)
    * 2 κούπες γάλα
    * 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
    * 2 κουταλιές κρασί Μαδέρα
    * 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
    * 1 κρόκο αυγού
    * Ανηθο ψιλοκομμένο (προεραιτικά)
    * Αλάτι
    * Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτουμε το κοτόζουμο και το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα και να γίνει λείο και παχύρευστο. Ρίχνουμε στην συνέχεια το κρασί, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε την σούπα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου με το καπάκι κλειστό. Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με την κρέμα γάλακτος, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα της κρέμας γάλακτος. Κόβουμε τα τέσσερα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τα προσθέτουμε στην σούπα και γαρνίρουμε με τον άνηθο.

Επέτειος του Όχι

Επέτειος του Όχι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επέτειος του Όχι, αφορά την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις επί τελεσιγράφου που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στον Έλληνα Πρωθυπουργό, συνέπεια της οποίας ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Ιστορία 

Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. 

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστρεψε το βλέμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (αλόρ, σε λα γκερ =Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη ΟΧΙ παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον πόλεμο.

Εορτασμός

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.
Κατά στην επέτειο του ΌΧΙ, τηλεόραση και ραδιόφωνο προβάλλουν επετειακές εκπομπές μνήμης και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο. Σχετικό επίσης επετειακό υλικό παρουσιάζει και όλος ο ελληνικός έντυπος τύπος (εφημερίδες και περιοδικά).
Σοφία Βέμπο
Άγνωστες φωτογραφίες από το Μέτωπο

Άγνωστες φωτογραφίες από το Μέτωπο