Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ανδρικά μυστικά που (δε) θα ήθελαν να ξέρετε

Μυστικό #1: Δεν «πιάνει» κανένα υπονοούμενο Τόνοι μελανιού έχουν σπαταληθεί ανά τις δεκαετίες από τα γυναικεία περιοδικά για αυτό το ζήτημα, κι όμως για κάποιο λόγο οι αναγνώστριές τους αρνούνται να το καταλάβουν. Τα υπονοούμενα, περιλαμβανομένων εκείνων που εσείς και όλες οι φίλες σας θεωρείτε προφανέστατα, για κάποιο λόγο ξεπερνούν τον ανδρικό εγκέφαλο. Ο τόνος της φωνής σας, οι εκφράσεις του προσώπου σας, η στάση του σώματος, ακόμη κι ένα υπονοούμενο που εκφράζεται με λέξεις, είναι πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ αντιληπτά από έναν άνδρα. Ο λόγος για αυτό δεν είναι κάποια διαφορά στον δείκτη νοημοσύνης, όπως αρέσκονται να πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες, αλλά το απλούστατο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν συνηθίσει να λένε αυτό που εννοούν και να εννοούν αυτό που λένε. Το ίδιο περιμένουν από τον συνομιλητή τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που αναζητούν συνήθως τα νοήματα πίσω από τις λέξεις και όχι σε αυτές. Πού καταλήγουμε λοιπόν; Όταν θέλετε να πείτε κάτι, απλά πείτε το. Καμία άλλη μέθοδος δεν θα πιάσει.

Μυστικό #2: Θα μιλήσει για συναισθήματα –αλλά θα το κάνει έμμεσα
Όσες έχουν ακούσει έστω και έναν straight άνδρα από τον κοινωνικό τους περίγυρο να ξεκινά μια πρόταση με ρήματα όπως τα αισθάνομαι/ νιώθω/ φοβάμαι, μπορούν να ελπίζουν και σε ένα Τζόκερ κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι άνδρες –εξαιτίας της ανατροφής τους/ της κακούργας κοινωνίας/ του ορθολογικού τρόπου με τον οποίο σκέφτονται– πολύ, μα πολύ, δύσκολα θα πάρουν την πρωτοβουλία να μιλήσουν για συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε μια γυναίκα. Αν, όμως, παρακινηθούν από έμμεσες ερωτήσεις (με την έμφαση στο έμμεσες) του τύπου «τι σκέφτηκες την πρώτη φορά που με είδες;» ή «τι θα έκανες σε ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο;» θα σας αποκαλύψουν πολλά για τα συναισθήματά τους –αρκεί να μπορέσετε να αποκωδικοποιήσετε την απάντηση. Όχι, με το «τι αισθάνεσαι για μένα;» δεν πάτε πουθενά.

Μυστικό #3: Προτιμά να εκφράζει την αγάπη του με πράξεις Κάτι είχαμε καταλάβει. Κάθε φορά που ο σύντροφός σας προσφέρεται να πάει το αμάξι σας για σέρβις, να επιδιορθώσει τη βρύση που στάζει ή σε extreme περιπτώσεις να πλύνει τα πιάτα, δεν το κάνει για να εκτονώσει κάπου τη συσσωρευμένη του ενέργεια, αλλά γιατί προτιμά να εκφράσει την αγάπη του με πράξεις, και όχι με λόγια. Θεωρεί, μάλιστα, πως έτσι, κάνοντας τον κόσμο γύρω σας λίγο καλύτερο, θα «περάσει το μήνυμα» ότι σας αγαπά καλύτερα απ’ ότι αν σας το έλεγε. Ναι, το χάος ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο τρόπο σκέψης θα παραμείνει αγεφύρωτο ανά τους αιώνες.

Μυστικό #4: Πραγματικά σε ακούει Όταν μια φίλη σας μιλά, εσείς παρεμβάλλετε ένα σχόλιο –έστω κι αν πρόκειται για ένα απλό «ναι» ή για ένα επιφώνημα θαυμασμού ή απορίας– ανά δυο-τρεις φράσεις. Το ίδιο κάνουν οι περισσότερες γυναίκες. Οι άνδρες, από την άλλη, δεν δηλώνουν την προσοχή τους κατ’ αυτόν τον τρόπο όσο εσείς μιλάτε, με αποτέλεσμα να νομίζετε πως δεν σας ακούν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρεξήγηση από καταβολής κόσμου. Σας ακούν, απλά περιμένουν να ολοκληρώσετε τη σκέψη ή το μονόλογο σας για να απαντήσουν. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι και τόσο τρομερό.

Μυστικό #5: Παίρνει τη δέσμευση πολύ στα σοβαρά Η φήμη που θέλει τους άνδρες αλλεργικούς στη δέσμευση, έχει τη λογική εξήγησή της. Οι άνδρες αργούν να δεσμευτούν, διότι αντιμετωπίζουν την δέσμευση ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Επομένως, όταν δεσμευτούν, θέλουν να είναι σίγουροι για την απόφασή τους, η οποία μάλιστα δεν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Γεγονός που εξηγείται, αν σκεφτεί κανείς ότι γνωμικά όπως το ότι «ο σωστός άνδρας κρατά το λόγο του» έχουν εντυπωθεί στο υποσυνείδητό τους από την τρυφερή ηλικία των πέντε. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο μικρό μόνο ποσοστό των διαζυγίων του δυτικού κόσμου είναι ανδρική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, μάλιστα, το 90% των ανδρών δήλωσαν ότι θα ξαναπαντρεύονταν την ίδια γυναίκα. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών αγνοείται –αλλά υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι τόσο υψηλό.

Μυστικό #6: Χτίζει σχέσεις μέσα από δραστηριότητες Εσείς μπορεί να θεωρείτε δυνατή μια φιλία, ή μία σχέση γενικότερα, που έχει δοκιμαστεί σε μεταμεσονύχτιες συζητήσεις, ψυχαναλυτικές εμβαθύνσεις και πηγαίες εκμυστηρεύσεις. Οι άνδρες, όμως, που όπως λέγαμε και πρόσφατα αναλύοντας την ανδρική φιλία, δε μιλούν πολύ μεταξύ τους –ή τουλάχιστον δε μιλούν τόσο όσο οι γυναίκες– θεωρούν δυνατή μία σχέση που έχει δοκιμαστεί σε κοινές δραστηριότητες. Οι άνδρες δένονται με τη σύντροφό τους μέσα από δραστηριότητες όπως τα σπορ (ναι, κι όμως) ή το σεξ (εντάξει, αυτό το περιμένατε) ακριβώς όπως οι γυναίκες θεωρούν πως η σχέση καλλιεργείται μέσα από εκ βαθέων συζητήσεις.

Μυστικό #7: Δεν βλέπει το σεξ ως απλή πράξη Κόντρα στον μύθο που θέλει το σεξ να είναι «απλά σεξ» για το ανδρικό μυαλό, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες δίνουν στο σεξ ανάλογη σημασία –ναι, και συναισθηματική φόρτιση– με εκείνη που του αποδίδουν οι γυναίκες. Η πλειοψηφία των ανδρών, μάλιστα, απαντά ότι προτιμά το σεξ μέσα στη σχέση από το περιστασιακό σεξ και τα one night stands. Οι περισσότεροι, βέβαια, αναφέρουν το γεγονός ότι μία μόνιμη σύντροφος γνωρίζει καλύτερα τι τους ευχαριστεί στο κρεβάτι ως βασικό λόγο για την προτίμηση αυτή, και όχι τις ρομαντικές προεκτάσεις που θα ήλπιζαν οι σύντροφοί τους.

Μυστικό #8: Του αρέσει όταν κάνεις το πρώτο βήμα Παραδοσιακά, ο άνδρας είναι ο κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα. Κι οι περισσότεροι άνδρες είναι πλήρως ικανοποιημένοι με αυτήν την τάξη πραγμάτων σε ό,τι αφορά την σεξουαλική σας ζωή. Το απολαμβάνουν, όμως, εξίσου όταν κάποιες –και όχι όλες– τις φορές παίρνετε εσείς την πρωτοβουλία και ξεκινάτε τις ερωτικές σας περιπτύξεις όταν δεν το περιμένουν. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεστε: ακριβώς όπως για τις γυναίκες, έτσι και για τους άνδρες, το να νιώθουν ποθητοί είναι μεγάλη ένεση αυτοπεποίθησης –και όλοι ξέρουμε πόσο άμεσα σχετίζεται η αυτοπεποίθηση με τη λίμπιντο.

Μυστικό #9: Δεν έχει πάντα διάθεση για σεξ Σας εκπλήσσουμε, το ξέρουμε. Σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών, οι άνδρες δεν έχουν τη libido σε ξεχωριστό, στεγανοποιημένο και αδιάβλητο, σημείο του εγκεφάλου τους. Το καθημερινό στρες, η πίεση στη δουλειά, το άγχος για την οικονομική κρίση, ακόμα και τα οικογενειακά προβλήματα, μπορούν να σκοτώσουν την ανδρική λίμπιντο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο –και το ίδιο αποτέλεσμα– που εξολοθρεύουν και την γυναικεία. Το «όχι απόψε» που προέρχεται από ανδρικά χείλη ήταν ένδειξη απιστίας την εποχή των γιαγιάδων μας. Σήμερα είναι ένδειξη άλλων, πολύ σοβαρότερων για την ψυχική ηρεμία, προβλημάτων.

Μυστικό #10: Σκέφτεται το σεξ. Πολύ. Αυτό μάλλον το ξέρετε –αλλά ίσως όχι στον βαθμό που πραγματικά ισχύει. Ο μύθος που ήθελε τον μέσο άνδρα να σκέφτεται το σεξ μία φορά κάθε επτά δευτερόλεπτα μπορεί να καταρρίφθηκε, οι σύγχρονες έρευνες όμως σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός κάτω των 60 ετών σκέφτεται το σεξ τουλάχιστον μία φορά τη μέρα. Και δεν είναι μόνο αυτό: ο μέσος άνδρας φαντασιώνεται το σεξ τις διπλάσιες φορές σε σχέση με τη μέση γυναίκα, και οι φαντασιώσεις του είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό, σε απλά ελληνικά, μεταφράζεται ως εξής: στις φαντασιώσεις του συντρόφου σας, δεν είστε πάντα (μόνο) εσείς η πρωταγωνίστρια. Πριν πανικοβληθείτε, να θυμίσουμε ότι η φαντασίωση απέχει πολύ από την πράξη. 

Πες μου γιαγιά (λιγα πραγματα για τις γιαγιαδες..)

Τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα σε αυτό τον κόσμο; οι γριούλες. Είτε είναι οι γιαγιαδούλες μας, είτε η ενοχλητική γειτόνισσα που αρνείται να αποδεχτεί την μοίρα της και να πεθάνει, είτε τυχαίες γριές που συναντούμε στην καθημερινότητα μας, τα άγια αυτά πρόσωπα μας διδάσκουν για το παρελθόν, την ζωή πριν την εφεύρεση της τηλεόρασης και το πως θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Πάμε λοιπόν:
Η καλή μας η γιαγιούλα

Είναι κοντούλα, χοντρούλα, με κοντό βαμμένο καστανοκόκκινο μαλλί με άσπρες ρίζες και τριχούλες στο άνω χείλος και το σαγόνι. Γαργαλιόμαστε όταν μας φιλάει και όταν ήμασταν μικροί τρέχαμε να γλυτώσουμε, και μετά [αφού είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να γλυτώσεις από το φιλί της γιαγιάς] σκουπίζαμε το μάγουλο μας να φύγουν τα σάλια. Μυρίζει σαν γιαγιά και είναι σαν δεύτερη μάνα μας. Στις ταινίες αυτό σημαίνει να σου δίνει γλυκά, να μην σε μαλώνει και να σου κάνει όλα τα χατίρια. Στην πραγματικότητα μας όμως σημαίνει να σε μαλώνει περισσότερο από την μάνα σου για καθάρισμα και διάβασμα, να μην σου δίνει γλυκά και να σε κυνηγάει  να φας το φαγητό σου. Κατά περίεργο τρόπο αν και full σε λάδια και χόρτα, το φαγητό της γιαγιάς ήταν πάντα καλύτερο από της μάνας. Το χειρότερο όμως είναι ότι όπως η μάνα σου σε μαλώνει γιατι δεν παίζεις καλά με τα αδέρφια σου, η γιαγιά σε μαλώνει γιατί δεν παίζεις καλά με τα αδέλφια σου ΚΑΙ γιατί δεν μιλάς καλά στην μάνα σου και την στεναχωρείς.

Η καλή μας η γιαγιούλα

Κατά μέσο όρο, άνω του 50% των τύψεων που θα έχεις για την υπόλοιπη σου ζωή, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την γιαγιά σου. Αν είσαι όμως τυχερός θα έχεις ζήσει την γιαγιά σου αρκετά και θα έχεις προλάβει να ωριμάσεις και να ακούσεις τις ιστορίες που έχει να σου πει. Γιατί αυτό το ζαρωμένο [και περιέργως τριχωτό] πρόσωπο έχει δει και έχει ζήσει πράγματα που εμείς μπορούμε μόνο [και μερικές φορές δεν μπορούμε καν] να φανταστούμε. Έχε υπόψη όμως ότι η καλή σου η γιαγιούλα μπορεί να ντύνει και λίγο τις ιστορίες της. Τι εννοώ? Ότι αν σου πει την γνωστή ιστορία ότι όταν ήταν μικρή περπατούσανε 20km για να πάνε στο δημοτικό ή ότι τον καιρό της τα παιδιά χαίρονταν να κάνουν δουλειές και να διαβάζουν, εσύ φίλε δεν χρειάζεται να πιστέψεις κάθε λέξη. Μάθε να ακούς αναλόγως με το άτομο που μιλάει, και βγάλε το νόημα ότι όταν ήταν μικρή περπατούσανε για να πάνε στο δημοτικό και ότι τον καιρό της τα παιδιά άμα δεν ήθελαν να φάνε ξύλο από τους γονιούς έκαναν δουλειές και άμα δεν ήθελαν να φάνε ξύλο και από τον δάσκαλο διάβαζαν κιόλας.


Η γριά γειτόνισσα

Είτε μένει στο δίπλα διαμέρισμα, είτε στο δίπλα σπίτι, αυτή η γιαγιούλα είναι ο χειρότερος μας εφιάλτης. Κοιμάται στις 10 και ξυπνά στις 6 το πρωί, παραπονιέται για τον θόρυβο που κάνεις το βράδυ και την χωρίς νόημα μουσική σου, ενώ έχει την τηλεόραση στο διαπασών με τις πιο ηλίθιες εκπομπές και πρωινάδικα. Κυνηγάει με σκούπα τα παιδιά που παίζουν μπάλα μπροστά στην είσοδο του σπιτιού/πολυκατοικίας και δεν σε αφήνει να κλέψεις φρούτα ή λουλούδια από τον κήπο της. Το σπίτι της μυρίζει γιαγιουδίλα και όταν το αεράκι το ευνοεί μεταφέρει την μυρωδιά και στο δικό σου σπίτι.
Η γρια γειτόνισσα

Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό  της γιαγιάς-γειτόνισσας είναι ότι κουτσομπολεύει. Κουτσομπολεύει τις άλλες γριές, τους πολιτικούς, τους παρουσιαστές στην τηλεόραση, τα τσουλάκια της γειτονιάς, αλλά το χειρότερο είναι ότι κουτσομπολεύει και εσένα. Εσένα, που προσπαθείς να ζήσεις μια ζωή χωρίς σκάνδαλα και στην ησυχία σου. Όταν όμως μια μέρα στα καλά καθούμενα ακούσεις για το Μαράκι που έκανες one-night-stand πριν από τρεις μήνες από μια γριά τρία χωριά πιο δίπλα, τότε ξέρεις ποιος ευθύνεται. Η γριά γειτόνισσα. Αυτή που σου χαμογελάει ύπουλα και μετά κρύβεται πίσω από το μισάνοιχτο παράθυρο και κρατάει σημειώσεις. Γι'αυτό από εδώ και πέρα συναντήσεις με φίλους και ..φίλες μόνο με full παραλλαγή και σε απόλυτο σκοτάδι και ησυχία.


Η γριά που τυχαία βρίσκεις πάντα μπροστά σου

Είναι η γριά που θα ακούσει το κουτσομπολιό από την γριά γειτόνισσα και θα το μεταφέρει στην γριά τρία χωριά πιο δίπλα και είναι η γριά τρία χωριά πιο δίπλα από την οποία θα ακούσεις για το Μαράκι και θα ξενερώσεις την ζωή σου. Είναι η γριά sprinter, η γριά που θα σε προσπεράσει στην ουρά για τον γιατρό και τα φάρμακα και είναι η γριά που θα σε προσπεράσει στην ουρά για το ταμείο και μετά θα σε βάλει να κουβαλήσεις και τις τσάντες τις στο supermarket. Και είναι η γριά που συνήθως δεν θα πει ούτε ευχαριστώ.
Η γριά που τυχαία βρίσκεις πάντα μπροστά σου

Είναι η γριά που θα κάθεται ξεδιάντροπα και θα σε κοιτάει περίεργα στην εκκλησία. Μία ομάδα γριών στην εκκλησία είναι από μόνη της λόγος να μην ξαναεκκλησιαστείς ποτέ. Εμεις εδώ και καιρό προτιμάμε μόνο εκκλησίες με όριο ηλικίας κάτω του 50, όπως π.χ. εκκλησίες κτισμένες σε λόφους. Και αυτό επειδή εμεις έχουμε αποφασίσει να αγωνιστούμε για το δικαίωμα μας να είμαστε νέες και ζωντανές. Και τελευταία και 'καλύτερη', είναι η γριά που αποφάσισε να στερήσει εμάς από το δικαίωμα να είμαστε νέες και ζωντανές με το να επιλέγει δρόμους που οδηγάμε εμείς για να διασταυρώσει ή και να οδηγήσει. Δεν υπάρχει χειρότερη οδηγός από μια γριά οδηγό που δεν βλέπει, δεν ακούει και που χέστηκε αν έχεις προτεραιότητα ή αν οδηγάει σε μονόδρομο, και αυτή είναι η γριά οδηγός.  Το southpark με έχει καλύψει πλήρως σε αυτό το θέμα με αντίστοιχο επεισόδιο. Δεν υπάρχει σωτηρία, δεν υπάρχει ελπίδα.


Σας αφήνουμε παραθέτοντας για άλλη μια φορά μια παροιμία που έλεγε συχνά η προγιαγιά μας και την έχουμε καταλάβει τώρα που δυστυχώς μεγαλώσαμε : 'Όποιος δεν έχει ντροπή του ανήκει ο κόσμος όλος'. Και οι γιαγιάδες ως γνωστόν, δεν έχουν ντροπή. Σεβασμός λοιπόν στις γριές, γιατί δεν διστάζουν να δώσουν και ξύλο. Και έχουν και βαρύ χέρι οι άτιμες.Υ.Γ. Αν δεν σας έχουμε πείσει ότι οι γιαγιάδες είναι κατά βάθος μεγάλος μπελάς, πείτε μας: η γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας γιατί έμενε μονάχη μες το επικίνδυνο δάσος? Ε?