αναρωτιέμαι τί είναι αυτό που μας ωθεί, όταν καλούμαστε να περιγράψουμε τον εαυτό μας με λίγες λέξεις ώστε να εκφραστούμε για αυτόν. Είναι αυτό που ακούμε συχνά από τους άλλους να λένε για μας, είναι αυτό που θα θέλαμε εμείς να είμαστε, αυτό που θα θέλαμε οι άλλοι να πιστεύουν για μας ή μήπως πραγματικά αυτό που είμαστε;
μεγάλο ρόλο παίζει κατά πόσο άμεσα θα απαντήσουμε στην ερώτηση που θα μας τεθεί (ή στο ερώτημα που εμείς οι ίδιοι θα θέσουμε στον εαυτό μας). Όσο πιο άμεσα, τόσο πιο αληθινά. Τί είμαστε όμως; Ή καλύτερα "ποιοι είμαστε;"
σίγουρα ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται ανάλογα με τα βιώματα μας, δηλαδή τα συναισθήματα που έχουμε νοιώσει και τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που έχουν σφυριλατήσει την πολυποίκιλη προσωπικότητα μας. Όταν όμως καλούμαστε να αναμοχλεύσουμε και να ονοματίσουμε στοιχεία του χαρακτήρα μας, αυτά που θα επιλέξουμε πρώτα είναι αυτά που κατά κύριο λόγο μας αντιπροσωπεύουν. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό που εμείς πιστεύουμε για μας είναι και αυτό που οι άλλοι βλέπουν. Οπότε, αν κάποιος περιγράψει τον εαυτό σαν αυταρχικό, κατά κύριο λόγο τα περιβάλλοντα σε αυτόν άτομα, τείνουν να συμφωνήσουν. Οι πιο ειλικρινείς απαντήσεις θα δοθούν όμως στο ερώτημα που θα θέσουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Μπορούμε εύκολα να παραστήσουμε στους άλλους κάτι που δεν είμαστε είτε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, είτε για να προσελκύσουμε, είτε ακόμα και για να απωθήσουμε άτομα. Παίζουμε δηλαδή ένα ρόλο. Ο οποίος ρόλος -όπως είναι φυσικό- δεν μπορεί να είναι δια βίου. Στον εαυτό μας όμως μπορούμε να πούμε ψέμματα;
φυσικά οι αυθόρμητες και άμεσες απαντήσεις μπορεί να κρύβουν και "παγίδες". Θα απαντήσουμε αμέσως συνήθως όταν αυτό που θα μας έρθει πρώτο στο μυαλό είναι μια κατάσταση που μας αντιπροσωπεύει στην παρούσα φάση της ζωής μας κι όχι στο γενικό σύνολο. Κάποιος δηλαδή που θα περιγράψει τον εαυτό του σαν μοναχικό, ενδέχεται να αναφέρεται σε μια περίοδο που διανύει και όχι σε γενικό σύνολο. Επίσης θα απαντήσουμε αυθόρμητα όταν θα θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα. Για παράδειγμα όταν ο ίδιος άνθρωπος ερωτηθεί από ένα -ενδιαφερόμενο γι αυτόν- άτομο, και απαντήσει ότι είναι μονογαμικός, είναι προφανές πως θέλει να "περάσει το μήνυμά του". Γι αυτό πάντα εξαρτάται η απάντηση από τον ερωτηθέντα. Τί θέλουμε να ακούσει; Τί θέλουμε να καταλάβει για εμάς; Συχνά βέβαια θα πέσουμε εμείς οι ίδιοι στην παγίδα που στήσαμε, γιατί αφενός ο συνομιλητής μας μπορεί να δυσανασχετήσει από την απάντηση που θα δώσουμε με αποτέλεσμα να πετύχουμε το αντίθετο από αυτό που στοχεύαμε, αφετέρου μπορεί και να δημιουργήσουμε εντυπώσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν προσδοκίες στις οποίες δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
συμπέρασμα: για να μπορέσουμε να πούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να μπορέσουμε με λίγες λέξεις να περιγράψουμε τον εαυτό μας, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μας, να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια.
(οι παραπάνω σκέψεις δημιουργήθηκαν πρόσφατα στο πολυάσχολο και γεμάτο μπερδέματα μυαλό μου με αφορμή μία ερώτηση μου και την άμεση απάντηση από τον συνομιλητή μου. Μπορεί να μην πήρα τις απαντήσεις που θα ήθελα, αλλά αν μη τι άλλο μου έδωσε έμπνευση που αποτέλεσε έναυσμα δημιουργίας..!)
όταν το Κωσταντάκι το βάζει να δουλέψει...