Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Φτιάξτε μόνοι σας τα στολίδια για το δέντρο σας!

Τα Χριστούγεννα είναι μία οικογενειακή γιορτή, μία γιορτή αγάπης και χαράς. Ο στολισμός του σπιτιού και του...



 χριστουγεννιάτικου δέντρου αποτελούν μία δημιουργική διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα, μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να φτιάξετε μοναδικά στολίδια δική σας εμπνεύσεως;

Στολίδια με χάντρες

Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε χάντρες σε χρυσό ή ασημί χρώμα και λεπτό εύκαμπτο σύρμα. Το σύρμα μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα καταστήματα που πουλάνε χάντρες ή από καταστήματα με είδη χόμπι.

Αρχικά θα κόψετε το σύρμα σε κομμάτια των 20-30 εκατοστών. Στη μια άκρη του σύρματος θα στερεώσετε καλά την πρώτη χάντρα περνώντας γύρω της το σύρμα και δένοντας το καλά. Στη συνέχεια θα αρχίσετε απλά να περνάτε τις χάντρες στο σύρμα μέχρι να γεμίσει αλλά θα αφήσετε 3-4 εκατοστά στο επάνω μέρος του σύρματος, για να μπορέσετε να στερεώσετε το στολίδι στο δέντρο.

Το επόμενο στάδιο χρειάζεται λίγη προσοχή αν το σύρμα σας σπάει εύκολα, γιατί θα πρέπει να το τυλίξετε γύρω από ένα μολύβι ώστε να πάρει την επιθυμητή μορφή. Αμέσως μετά τραβάτε το μολύβι και το στολίδι σας έχει πάρει τη μορφή του ελατηρίου ουσιαστικά. Συνήθως τραβάω ελαφρά τις δυο άκρες για να αποκτήσει το επιθυμητό μήκος πριν τα κρεμάσω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μου.

Τα στολίδια αυτά μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και για επόμενες χρονιές

Η οικολογική λύση- Τα ντενεκεδάκια με τις φωτογραφίες

Μια οικολογική πρόταση θα ήταν να φτιάξετε στολίδια από ντενεκεδάκια αναψυκτικών και να κολλήσετε πάνω χαρτόνια σε διάφορα χρώματα ή ακόμα και φωτογραφίες από όμορφες στιγμές που θέλετε να θυμάστε για πολύ καιρό.

Τα πήλινα στολίδια

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πηλός ειδικός ,σε λευκό χρώμα, που μπορεί να ψηθεί στον κλασσικό φούρνο που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας.

Μια εύκολη λύση για να του δώσετε σχήμα, είναι να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά κουπ για μπισκότα που υπάρχουν σε πολλά σχέδια. Μην ξεχάσετε να κάνετε μια τρυπούλα στο κέντρο του στολιδιού σας, για να περάσετε μετά την κλωστή.

Αφού τα ψήσετε μπορείτε να τα στολίσετε όπως είναι ή να το βάψετε με νερομπογιά ή με κάποιο σπρέι.

Σίγουρα μπορείτε και εσείς να σκεφτείτε πολλές ακόμα πρωτότυπες ιδέες για να στολίσετε το δικό σας δέντρο. Σκεφτείτε πως θα είναι μοναδικό στον κόσμο και κανένας άλλος δεν θα έχει τα στολίδια σας!!

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μοιάζει με ιεροτελεστία.


Από την αγορά των υλικών και το μαγείρεμα, τη συνάθροιση των μελών της οικογένειας, μέχρι τα πατροπαράδοτα γλυκά στο τέλος.
Σίγουρα, από την παιδική μας ηλικία οι περισσότεροι διατηρούμε ευχάριστες αναμνήσεις, ανεξάρτητα από τον πλούτο του τραπεζιού.
Μεγαλώνοντας, η αλήθεια είναι, ότι μας πονοκεφαλιάζει λίγο παραπάνω, καθώς ένα πλήρες Χριστουγεννιάτικο γεύμα εκτός από το ότι τσιμπάει στην τσέπη, ξεφεύγει και από τον μέσο όρο θερμίδων που έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Πάντως αυτό το μειονέκτημα ισοσταθμίζεται, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Την ημέρα αυτή η παράδοση φέρνει ως κυρίως γεύμα το χοιρινό. Αν και ο περισσότερος κόσμος το αποφεύγει καθώς πιστεύει ότι έχει υψηλά ποσοστά λίπους αξίζει να έχει θέση στο τραπέζι μας καθώς περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνη Β12. Όσον αφορά το λίπος του:
Περιέχει λιγότερο κορεσμένο από το μοσχαρίσιο κρέας καθώς στο τελευταίο υπάρχει κρυμμένο λίπος και μέσα στις ίνες του. Υπενθυμίζουμε ότι το κορεσμένο λίπος είναι υπεύθυνο για τις καρδιοπάθειες καθώς αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την πιθανότητα θρομβογένεσης. Μια μοσχαρίσια μπριζόλα μας δίνει 152 mgr χοληστερόλης, ενώ η χοιρινή 133,5 mgr, όταν αφαιρέσουμε το ορατό λίπος.
Καλύτερα είναι βέβαια τα πράγματα για την γαλοπούλα, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ,καθώς παραμένει πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης δίνοντας μας περίπου 100 mgr χοληστερόλης. Υστερεί (1,8 mgr/100 γρ ) σιδήρου σε σχέση με το χοιρινό (3,5 mgr/100 γρ) αλλά και το μοσχαρίσιο (3,8 mgr/100 γρ) κρέας. Ό,τι κι αν προτιμήσετε η αξία της μερίδας θα κυμανθεί μεταξύ 400 και 500 θερμίδων μαζί με την γέμιση.
Εκείνο το κομμάτι που αξίζει πραγματικά την προσοχή μας λοιπόν είναι η γέμιση.
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα αλλά και όλοι οι ξηροί καρποί προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία πλήθος ερευνών έχει συσχετίσει με υψηλή καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ τελευταία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων αλλά και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.





Τα κάστανα αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την μεταβολική λειτουργία του οργανισμού αλλά και του νευρικού συστήματος και βιταμίνη C σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Οι σταφίδες, το κουκουνάρι, ο βασιλικός και το πιπέρι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα τελευταία προσφέρουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες (ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια ) οι οποίες δημιουργούνται από την ρύπανση, το άγχος , το κάπνισμα κ.α και ευθύνονται για πλήθος ασθενειών μεταξύ των οποίων διάφοροι τύποι καρκίνου, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, καταρράκτης κ.α
Το ελαιόλαδο, επίσης περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών και γι’ αυτό θα πρέπει να συνοδεύσει το γεύμα μας μαζί με μια πλούσια σαλάτα. Τα λαχανικά και το ωμό ελαιόλαδο είναι αυτά που συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης και θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκονται στο τραπέζι όλων και ιδιαίτερα όσων προτιμούν το κρέας.
Το γεύμα μας βέβαια δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί από ένα ποτό. Προτιμότερο από άποψη θερμίδων είναι το κρασί ιδιαίτερα το κόκκινο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, χάρη στην ρεσβερατρόλη, ουσία που βρίσκεται στον φλοιό των σταφυλιών. Τα νέα είναι καλά για τους λάτρεις της μπύρας καθώς δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας όπως πίστευαν στο παρελθόν και άδικα έχει κατηγορηθεί.
Η μπύρα περιέχει περίπου 5% αλκοόλ, το κρασί 9-13%, το ουίσκι γύρω στο 40% και το ούζο ,τσίπουρο και η τσικουδιά φτάνουν ακόμη και πάνω από 50%. Το πρόβλημα δημιουργείται όχι τόσο λόγω των θερμίδων ενός ποτού μόνο, αλλά της υπερκατανάλωσης ποτών. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση ποτών πριν το φαγητό ή ενδιάμεσα στα γεύματα οδηγεί και σε υπερκατανάλωση φαγητού.
Στο τέλος δεν μπορούμε παρά να ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στο
Χριστουγεννιάτικο γεύμα με το γλυκό.
Οι δίπλες περιέχουν τρία πολύ σημαντικά υλικά. Το μέλι που μας δίνει ορισμένες βιταμίνες, σε μικρή ποσότητα. Τα καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Την κανέλλα της οποίας τα έλαια έχουν αντιμικροβιακή δράση αλλά και ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μια δίπλα μας δίνει περίπου 200 θερμίδες.
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία. Κοντά στις 150 θερμίδες έκαστος. Τα μελομακάρονα πλεονεκτούν θρεπτικά καθώς φτιάχνονται από καρύδια , μέλι και ελαιόλαδο για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω, ενώ οι κουραμπιέδες από ζάχαρη και βούτυρο.
Συμπερασματικά, λοιπόν θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει τροφή που θεωρείται απαγορευμένη και δεν θα πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι μας. Ανάλογα τη διάθεση μπορεί να γίνει η επιλογή. Για να μην εξελιχθεί όμως ο αρχικός πονοκέφαλος σε κοιλόπονο από το ανεξέλεγκτο φαγητό ισχύει και εδώ το ’’παν μέτρον άριστο’’

Η ιστορία της βασιλόπιτας

Η ιστορία της βασιλόπιτας, είναι μια ιστορία που συνέβει πριν από 1500 χρόνια περίπου στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία.


Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια. Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει.


Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη.

Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό.

Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει. Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.

Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι. Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.


Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως, ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.


Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά.

Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Tips και tricks για τέλειες φωτογραφίες

1. Το φως είναι καλό να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο, ή από το πλάι. Το συχνότερο λάθος των «πρωτάρηδων» είναι ότι φωτογραφίζουν έχοντας τον ήλιο κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα –ή το θέμα– της φωτογραφίας να βγαίνουν είτε σκοτεινά είτε υπερφωτισμένα –«καμένα».

2. Κατεβείτε στο ύψος του θέματός σας. Ειδικά όταν φωτογραφίζετε κάτι που βρίσκεται χαμηλότερα από εσάς, όπως για παράδειγμα παιδιά ή ζώα, το να στέκεστε στο… ύψος σας δε θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

3. Το θέμα σας δεν χρειάζεται να βρίσκεται πάντα στο κέντρο του κάδρου. Ανασυνθέτοντας την φωτογραφία, τοποθετώντας το δηλαδή σε διαφορετικά σημεία, μπορείτε να πετύχετε πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

4. Προσπαθήστε να αποφασίσετε ποιο είναι το βασικό σας θέμα, και συνθέστε τη φωτογραφία με βάση αυτό που είναι σημαντικό. Μην προσπαθείτε να χωρέσετε πολλά πράγματα σε μια φωτογραφία. Πολλές φορές το απλό είναι και το πιο ωραίο

5. Όταν βρείτε το θέμα και το κάδρο, περιμένετε τη σωστή στιγμή για να πατήσετε το κουμπί. Η στιγμή που αποφασίζουμε να τραβήξουμε τη φωτογραφία είναι καθοριστική, γι' αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που συμβαίνει και συχνά να περιμένουμε λίγο.

6. Χρησιμοποιήστε το φλας μόνο σε χώρους με υπάρχοντα φωτισμό, για να εξισορροπήσετε ουσιαστικά και όχι για να φωτίσετε. Έτσι θα αποφύγετε το λεγόμενο «κάψιμο» της φωτογραφίας από το φλας. Για νυχτερινές λήψεις, προτιμήστε τη λειτουργία night shot της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής –η οποία απαιτεί τη χρήση τρίποδου, ή εναλλακτικά κάποιου σταθερού σημείου για να ακουμπήσετε τη μηχανή

7. Οι ψηφιακές μηχανές έχουν το πλεονέκτημα ότι οι φωτογραφίες δεν κοστίζουν τίποτα. Πειραματιστείτε άφοβα και δοκιμάστε να τραβήξετε την ίδια φωτογραφία χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις.

8. Όταν βγάζετε ομαδικές φωτογραφίες, κάντε τον σκηνοθέτη: δώστε οδηγίες και καθοδηγείστε τους φίλους σας. Συχνά περιμένουν από εσάς να τους πείτε τι να κάνουν.

9. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες όταν φωτογραφίζετε πρόσωπα γιατί το έντονο κάθετο φως δημιουργεί πολύ σκληρές σκιές σε αυτά. Το διάχυτο φως είναι ό,τι πρέπει. Όσο και να ακούγεται περίεργο, η συννεφιά προσφέρεται για πορτραίτα, καθότι ο ουρανός παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

10. Μην βγάζετε μόνο στημένες φωτογραφίες. Φωτογραφήστε κάποιον την ώρα που δουλεύει , ασχολείται με κάποια αγαπημένη δραστηριότητα ή απλά χαλαρώνει.

11. Όταν φωτογραφίζετε τοπία δώστε προσοχή στη γραμμή του ορίζοντα. Είναι πολύ εύκολο να βγει στραβή και να μη το προσέξετε.

12. Πολλές φωτογραφικές μηχανές έχουν επίσης διάφορα προγράμματα π.χ. για πορτρέτα, τοπία, ή νυχτερινές λήψεις. Πειραματιστείτε με αυτά και χρησιμοποιήστε τα σε ανάλογες συνθήκες για να αξιοποιήσετε καλύτερα τις δυνατότητες της μηχανής σας.