Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο κεραυνοβόλος έρωτας «δουλεύει» όπως η… κοκαΐνη!

Μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου διαρκεί ο έρωτας με την πρώτη ματιά και μάλιστα προκαλεί ανάλογη ευφορία στον εγκέφαλο με αυτή της κοκαΐνης!

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι ο έρωτας δεν είναι και τόσο τυφλός τελικά, καθώς το «ρεύμα» του ενεργοποιεί αστραπιαία 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου, ωθώντας τα να απελευθερώσουν ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η ανδρεναλίνη,βασοπρεσίνη και ωκυτοκίνη, που έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν αίσθημα ευεξίας, διέγερσης και εσωτερικής ηδονής.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι τέσσερις αυτές ουσίες είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές που απελευθερώνονται στον οργανισμό μετά τη λήψη κοκαΐνης. Άρα, στην ουσία το αίσθημα του ερωτευμένου μοιάζει με αυτό του ναρκομανούς! Παράλληλα, ο έρωτας μας κάνει και πιο… έξυπνους μιας και ενεργοποιεί τις γνωστικές λειτουργίες, την νοητική αναπαράσταση, τις λεκτικές μεταφορές και την νοητική απεικόνιση του σώματος.

Ωστόσο, δημιουργείται το ερώτημα: «η καρδιά ερωτεύεται ή ο εγκέφαλος;». Η υπεύθυνη της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας Στέφανι Όρτιγκ, έχει την απάντηση: «ερωτεύεται ο εγκέφαλος αλλά η καρδιά παίζει το δικό της ρόλο. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση μερικών περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να διεγείρει την καρδιά δίνοντας μας την εντύπωση ότι υπάρχουν “πεταλούδες” στο στομάχι».

 Μελέτες αυτού του είδους πάντως, θα μπορέσουν μελλοντικά να βοηθήσουν με νέες θεραπείες αυτούς που υποφέρουν από… ερωτικές απογοητεύσεις.

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου