Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σε έπιασε λιγούρα; Έξυπνα τρικ για να την ...ξεπεράσεις!


Κι εκεί που κάθεσαι ήρεμη στον καναπέ σου, μόλις έχεις φάει, δεν πεινάς... "τσουπ" έρχεται και κατσικώνεται στο μυαλό σου ένα γλυκό. Ένα συγκεκριμένο γλυκό. Και τρως κόλλημα. Φέρνεις με λεπτομέρεις στο μυαλό σου την εικόνα του, τη γεύση του. Ξαφνικά δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Μονό αυτό. Αν δεν το φας δεν ηρεμείς. Ή μήπως όχι...

Όπως μπορεί να μαντεύεις, όλα είναι στο κεφάλι σου. Έρευνες δείχνουν πως το πόσο έντονα λιγουρευόμαστε κάτι, εξαρτάται από το πόσο “γλαφυρά” το αποτυπώνουμε στο μυαλό μας. Σκέψου: Όταν σκέφτεσαι έντονα ένα απαγορευμένο σνακ, τότε αυτό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής σου ενέργειας και σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς σε οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό όταν ξαφνικά ζητάς ένα κομματάκι σοκολάτα, μόνο ένα κομματάκι σοκολάτα μπορεί να σε “παρηγορήσει” και όλα τα υπόλοιπα γλυκά έρχονται δεύτερα, τρίτα, τέταρτα στη σειρά με τα λαχταριστά γλυκά που κάνουν πάρτι στις σκέψεις σου.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ... ΓΙΑ ΝΑ "ΣΩΘΕΙΣ"

Για καλή σου τύχη, υπάρχουν έξυπνα τρικ για να αποκρούσεις τις “επιθέσεις” λιγούρας. Ξεγέλασε το μυαλό σου με σκέψεις που δεν έχουν να κάνουν καθόλου με το φαγητό. Την επόμενη φορά που ένα σακουλάκι πατατάκια ή μια βάφλα σε καλεί, δοκίμασε ένα από τα παρακάτω “αμυντικά” κόλπα:

1. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα πακέτο τσίχλες με άρωμα peppermint. Η αίσθηση φρεσκάδας που δίνει μια τσίχλα στο στόμα, θα σε αποτρέψει από τον πειρασμό να “λερώσεις” το στόμα σου με ανθυγιεινά σνακ. Επιπλέον, το άρωμα peppermint έχει αποδειχθεί πως μειώνει την όρεξη.

-Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν πλύνεις τα δόντια σου.
 
2. Κάνε μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά σου και ανακάλυψε τις όμορφες γωνιές της. Ένα πάρκο, η μυρωδιά από τον όμορφο κήπο με λουλούδια της γειτόνισσας ή ακόμη και η μυρωδιά της βροχής θα σε κάνουν να ξεχαστείς...

 
3. Αιθέρια έλαια ή αφέψημα ευκαλύπτου. Μην ξεχνάς πως τα αρώματα έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Καθαρίζουν το μυαλό από τις έννοιες και το άγχος και βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Ειδικά ο Ευκάλυπτος φαίνεται να έχει, σύμφωνα με έρευνες, εξαιρετικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά στην μείωση της λιγούρας!

 
4. Μαλάξεις κατά της λιγούρας. Η συγκεκριμένη πίεση με τα δάκτυλα, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, μπορεί να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, τοποθέτησε τους δείκτες των χεριών σου κάτω από τους λωβούς των αυτιών, στο σημείο που καταλήγουν οι σιαγώνες. Άνοιξε το στόμα μέχρι να νιώσεις πίεση στο σημείο και πίεσε στο σημείο για μερικά δευτερόλεπτα.


5. Τι θα έλεγες για λίγο jogging; Καιρός για γυμναστική. Η έντονη εξάσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει την όρεξη. Αν έχει ποδήλατο ακόμη καλύτερα. 30 λεπτά εξάσκηση και δεν θα θυμάσαι καν το αντικείμενο του “πόθου” σου!

H γνώμη του ειδικού

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί πως κάποιες φορές είναι αδύνατο να αγνοήσουμε το... κάλεσμα του φαγητού. "Αυτά τα κοψίματα στο στομάχι πολλές φορές γίνονται τόσο έντονα που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις, άρα λοιπόν είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να χαλάσεις την δίαιτά σου. Προσοχή όμως δεν θα πρέπει να φας πατατάκια, γλυκά, κέικ και να πιεις αναψυκτικά, γιατί τότε θα καταστρέψεις ότι πέτυχες μέχρι σήμερα. Είναι καλύτερα να φας γευστικές τροφές που σου αρέσουν, οι οποίες περιέχουν μεν θερμίδες αλλά παράλληλα περιέχουν και χρήσιμα διατροφικά στοιχεία. Αυτές οι μικρές παρασπονδίες θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες του στομαχιού, αλλά δεν θα καταστρέψουν την δίαιτά σου"!

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου