Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τα βότανα στην κουζίνα μας. Μέρος 1ο


Τα έχουμε στην κουζίνα μας, τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση για να φτιάξουμε φαγητό, αλλά γνωρίζετε ότι εκτός από νοστιμιά που μπορούν να προσφέρουν έχουν και ευεργετικές – φαρμακευτικές ιδιότητές;

Συγκεντρώσαμε για εσάς ορισμένα από τα βότανα που έχουμε καθημερινά στην κουζίνα μας και σας τα παρουσιάζουμε καθώς τις ιδιότητές τους και πώς να τα χρησιμοποιήσετε:

Άνηθος
(αν υποφέρετε από κακοσμία του στόματος ή δυσπεψία)
Το αρωματικό αυτό φυτό έχει μακρόχρονη ιστορία στη θεραπευτική όπως και στην κουζίνα. Στις ευρωπαϊκές χώρες το χρησιμοποιούν πολύ στις σαλάτες και σ’ όλα τα φαγητά με ψάρι, όχι μόνο γιατί τ’ αρωματίζει αλλά και γιατί βοηθάει τη χώνεψη.
Αν θέλετε να κάνετε και σεις πιο ευκολοχώνευτα τα φαγητά σας και να μυρίζουν όμορφα, προσθέστε άνηθο αφού τελειώσει το μαγείρεμα, γιατί ο βρασμός το καταστρέφει.
Το ανηθέλαιο, δηλαδή το αιθέριο έλαιό του, που το βγάζουν από τους ξερασμένους σπόρους χρησιμοποιείται σε πολλά φάρμακα και στην αρωματοποιία καθώς και στην ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Παλιότερα θεωρούσαν ότι έχει και αντιεπιληπτικές ιδιότητες.

Ιδιότητες – ενδείξεις:
·  Ανακουφίζει το στομάχι (ιδιαίτερα για τις στομαχικές διαταραχές των παιδιών). Όταν το προσθέτουμε ωμό στα φαγητά τα κάνει πιο εύπεπτα και καταπολεμάει τη δυσπεψία.
·  Έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα έμμηνα σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας.
·  Βοηθάει στον θηλασμό (αυξάνει το γάλα) αλλά απαγορεύεται για τις έγκυες.
·  Διεγείρει την όρεξη, γι’ αυτό και θεωρείται τονωτικό.
·  Είναι σπασμολυτικό, ηρεμιστικό και διουρητικό.
·  Ιδιαίτερα χρήσιμο στον λόξυγκα και την αεροφαγία καθώς και στους νευρικούς εμετούς.
·  Αν υποφέρετε από κακοσμία του στόματος μασάτε σπόρους άνηθου.
·  Τέλος, θεωρείται καλό για την αϋπνία και για τους κολικούς των εντέρων.

Πώς χρησιμοποιείται:
* Σαν αφέψημα: βράζουμε 2 κουταλάκια σπόρους σε ένα λίτρο νερό για 10-15 λεπτά. Πίνουμε από μισό φλιτζάνι, μια-δυο φορές την ημέρα, σε μικρές γουλιές. (διουρητικό, υπακτικό, καταπραΰνει το λόξυγκα, τα αέρια και την τάση για εμετό)
* Διυλισμένο νερό από άνηθο. Αφήνουμε να μουλιάζουν κλωνάρια με άνθη άνηθου όλη τη νύχτα, σε θερμοκρασία δωματίου και πίνουμε ένα-δυο φλιτζάνια τη μέρα.
* Σ’ ένα μπουκάλι (παρθένο) ελαιόλαδο βάλτε κλωνάρι δεντρολίβανου και 3 κλωνάρια άνηθου και αφήστε τα για αρκετές μέρες. Ύστερα χρησιμοποιήστε το λάδι αυτό στα μαρινάτα ή ψητά ψάρια και σε σαλάτες.
* Απεσταγμένο νερό (φαρμακευτικό είδος). Πίνουμε 50-100 γρ. τη μέρα.

Παρενέργειες: ο άνηθος απαγορεύεται για τις έγκυες γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Επίσης, λέγεται ότι η συνεχής χρήση αφεψήματος με σπόρους άνηθου, χωρίς διακοπή, μπορεί να εξασθενίσει την όραση.


Βασιλικός
(διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους κι ανοίγει την όρεξη)
Ποιος δεν γνωρίζει την χαρακτηριστική και ευχάριστη μυρωδιά του Βασιλικού. Πολλοί λίγοι όμως άνθρωποι των πόλεων ξέρουν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, την ευεργετική του επίδραση στο στομάχι, το άγχος, την αϋπνία κι ακόμα λιγότεροι, ασφαλώς, θα χουν προσέξει ότι αν έχουν στα παράθυρα, το μπαλκόνι ή τη βεράντα γλάστρες με βασιλικό, γλιτώνουν από μύγες…
Το γνωστό μας αρωματικό φυτό, που όλοι είχαμε ή έχουμε σε γλάστρες, εκτός από το θαυμάσιο αιθέριο έλαιό του έχει και μερικές ιδιότητες πολύ χρήσιμες όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη βελτίωση της γεύσης μας.
Σαν γευστικό ο βασιλικός συνδυάζεται ωραία με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και ωμό λάδι και δίνει ωραία γεύση σε ψάρια, λαχανικά, αυγά και κοτόπουλα. (εκτός από την ωραία γεύση που δίνει καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα).

Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Επειδή έχει τονωτικές ιδιότητες ο βασιλικός χρησιμοποιείται σε ασθένειες των νεύρων, σε  πνευματική υπερκόπωση και για τον φλοιό των επινεφριδίων που οι ορμόνες τους επιδρούν στον μεταβολισμό των οργανικών και μεταλλικών ουσιών.
· Όσοι έχουν αδύνατη μνήμη, μελαγχολία ή νευρικούς πονοκεφάλους, πρέπει να πίνουν ένα φλιτζάνι του τσαγιού με ρόφημα από βασιλικό κάθε βράδυ.
· Έχει επίσης σπασμολυτικές ιδιότητες γι’ αυτό είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις άγχους, νευρικής αϋπνίας, ζαλάδας και στον βήχα του κοκίτη.
· Ενεργεί επίσης σπασμολυτικά στο στομάχι, σε κακή χώνευση, η δυσκοιλιότητα, γαστρικούς σπασμούς, γαστρίτιδα, τάση για εμετό, εντερικές διαταραχές, ενώ όταν χρησιμοποιείται στα φαγητά ανοίγει την όρεξη.
· Διεγείρει την παραγωγή και την έκκριση γάλακτος στις λεχώνες.
· Είναι εμμηναγωγικό και προλαβαίνει και ανακουφίζει τον τυμπανισμό της κοιλιάς.

Πώς χρησιμοποιείται:
* Σαν αφέψημα χωνευτικό, ένα κουταλάκι σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα (το πίνουμε όμως γουλιά – γουλιά, αφού την κρατήσουμε λίγο στο στόμα).
* Σαν έγχυμα. Ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω σε κλώνους ξερού βασιλικού, σε αναλογία ένα κουταλάκι για κάθε φλιτζάνι, κλείνουμε το καπάκι του δοχείου και τ’ αφήνουμε από 5 λεπτά μέχρι ένα τέταρτο για να βγουν όλες οι δραστικές ουσίες. Πίνετε ζεστό. Αν το πίνετε για βήχα γλυκάνετέ τον με μέλι.
* 2 μέχρι 5 σταγόνες αιθέριο λάδι σε ένα κουτάλι μέλι διώχνει τον πονοκέφαλο. Για τις άλλες αρρώστιες τρεις φορές την ημέρα (επίσης το αιθέριο λάδι χρησιμοποιείται σε τσιμπήματα σφήκας)
* Αν τρίψουμε ξερά φύλλα και τα κάνουμε σκόνη μπορούμε μ’ αυτή να προκαλούμε φτάρνισμα που γιατρεύει την ελάττωση  της όσφρησης, την χρόνια ρινίτιδα.

Πιθανές παρενέργειες: το συχνό μάσημα χλωρών φύλλων και η καθημερινή χρήση ροφημάτων βασιλικού μπορεί να φέρει λήθαργο.


Γαρίφαλα
(σταματούν αμέσως τον πονόδοντο)
Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα γαρίφαλα (μοσχοκάρφια) σε γλυκά, σε είδη αρτοποιίας, σε φαγητά. Ελάχιστοι όμως, γνωρίζουν ότι το μπαχαρικό αυτό έχει κι ένα πλήθος θεραπευτικές ή ανακουφιστικές ιδιότητες.
Τα μοσχοκάρφια όχι μόνο σταματούν τον πονόδοντο αλλά θεωρούνται και ασπίδα για τον καρκίνο. Και είναι ένα από τα πιο δυνατά αντισηπτικά. Παλιότερα μάλιστα τα χρησιμοποιούσαν για απολύμανση πριν τις εγχειρήσεις.
 
 Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Το γαριφαλόλαδο σταματάει τον πονόδοντο όταν το βάλουμε με λίγο βαμβάκι στο χαλασμένο δόντι.
· Λίγες σταγόνες σε νερό σταματούν τον εμετό και κόβουν τη ναυτία.
· Είναι δυνατό αντισηπτικό (4 φορές δυνατότερο από τη φενόλη) γι’ αυτό χρειάζεται για εξωτερική χρήση σε πληγές.
· Όταν μασάμε γαρίφαλα φέρνουν αφροδισιακή ενέργεια (συνιστάται κατά της ανικανότητας)
· Τονωτικό της μήτρας κατά τον τοκετό
· Αντινευραλγικό, ανθελμινθικό (παρασιτοκτόνο), σπασμολυτικό
· Χρήσιμο στις δυσπεψίες, τις διάρροιες και τον τυμπανισμό
· Θεωρείται αντικαρκινικό
· Με επαλείψεις κάνεις καλό στην ψωρίαση
· Το γαριφαλόλαδο είναι θαυμάσιο για το δέσιμο του ομφάλιου λώρου. Δεν είναι τοξικό, ούτε ερεθιστικό και έχει κάποια αναλγητική ιδιότητα

Πώς χρησιμοποιείται:
* Εκτός από τις χρήσεις που περιγράψαμε, στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορούμε να στάξουμε 2-3 σταγόνες γαριφαλόλαδου σε ένα κουταλάκι μέλι.
* Για εξωτερική χρήση(πληγές, αντισηψία, κομπρέσες) αφέψημα από μοσχοκάρφια.
* Σε τσιμπήματα εντόμων μια σταγόνα γαριφαλόλαδου είναι θαυματουργή.
* Η μυρωδιά του διώχνει τα κουνούπια και τους σκώρους (χρησιμοποιούμε ένα πορτοκάλι ή μήλο τρυπημένο με μοσχοκάρφια).


Δάφνη
(για τους πόνους των ρευματισμών και την αεροφαγία)
Παλιά χρησιμοποιούσαν το δαφνόλαδο για επαλείψεις στο δέρμα των ζώων τους για τις ψείρες και τα παράσιτα, αλλά και για να τονώνουν και να σκουραίνουν το χρώμα των τριχών του κεφαλιού (και των βλεφαρίδων) ανδρών και γυναικών (βράζουμε μαζί φύλλα δάφνης και καρυδιάς).
Το εκχύλισμα και το λάδι φύλλων δάφνης χρησιμοποιείται σαν φυσικό άρωμα σε βερμούτ, παγωτά, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας, κονσέρβες κρέατος και σούπες, ζυμαρικά και σε ζαχαρωτά και τσίχλες.
Ο χυλός των φύλλων χρησιμοποιείται σε πολλά χωριά μαζί με αλεύρι από ρεβίθια, στο ζύμωμα του εφτάζυμου ψωμιού.
Πολλοί χωρικοί πλένουν, τα ζώα τους το καλοκαίρι με νερό, όπου έβρασαν δαφνόφυλλα, για να μη τα πλησιάζουν αλογόμυγες.
Οι βεδουίνοι βάζουν ένα φύλλο δάφνης, στον καφέ τους για να τον αρωματίσουν και πολλοί χωρικοί μας βάζουν δαφνόφυλλα μέσα στα καλάθια και τις κουρούπες, όπου φυλάνε τα σύκα και τις σταφίδες, για να τ’ αρωματίσουν και να μη πιάσουν σκουλήκια.

Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Το αιθέριο λάδι της δάφνης καταπολεμάει την αεροφαγία (τη συγκέντρωση αερίων στο στομάχι και την κοιλιά).
· Είναι επίσης κατευναστικό και ανακουφιστικό σε πόνους από χρόνιους ρευματισμούς και αρθριτικά. (Άλλωστε το αφέψημα των δαφνόφυλλων χρησιμοποιείται και σαν διαλυτικό των αλάτων του οργανισμού).
· Γενικά η δάφνη έχει πολλαπλή χρησιμότητα για τους στομαχικούς, γιατί είναι σπασμολυτική, καταπολεμάει τις ατονικές δυσπεψίες και τονώνει τις λειτουργίες της πέψης.
· Θεωρείται αποτελεσματικό αντισηπτικό.
· Αρκετοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η δάφνη έχει και διουρητικές καθώς και εμμηναγωγικές ιδιότητες. Ενώ άλλοι την έχουν χρησιμοποιήσει σε φαρυγγίτιδες και ιγμορίτιδες (με εξωτερική χρήση – επιθέματα).
· Τα φύλλα θεωρούνται στυπτικά, αντιδιαρροϊκά, χολαγωγικά και ηπατικά.
· Ιδρωτικά, εμμηναγωγικά
· Η σκόνη ξερών δαφνόφυλλων σταματάει την αιμορραγία της μύτης (την βάζουμε τοπικά).
· Η αλοιφή που γίνεται με δαφνέλαιο και γλυκερίνη χρησιμοποιείται σε εντριβές για διαστρέμματα, θλάσεις κλπ.
· Δυναμώνουν τα μαλλιά τα βάφουν μαύρα και σταματούν την τριχόπτωση.
· Το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται και κατά των αμοιβάδων.

Πώς χρησιμοποιείται:
* Ξεραίνουμε φύλλα και καρπούς σε σκοτεινό μέρος, για να μη χάσουν το χρώμα και τη μυρωδιά τους και τα φυλάμε για όλο το χρόνο.
* Σαν αφέψημα: Βάζουμε μερικά φύλλα σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Ύστερα από 10 λεπτά το σουρώνουμε. 2-3 φλιτζάνια τη μέρα ανάμεσα στα γεύματα. Βραστά φύλλα: 3 για κάθε φλιτζάνι νερό. Βράσιμο 3 λεπτά. Ένα φλιτζάνι, μετά το δείπνο είναι χωνευτικό και υπνωτικό.
* Σαν έγχυμα: Βάζουμε 10 ως 20 γραμμάρια δαφνόφυλλα σε ένα λίτρο βραστό νερό.
* Για εξωτερική χρήση: Μπορούμε να βράσουμε 5 φύλλα για κάθε φλιτζάνι νερό, για 3 λεπτά και να κάνουμε γαργάρες και πλύσεις του στόματος σε πονόλαιμο ή στοματικές μολύνσεις. Ή 10 φύλλα σ’ ένα φλιτζάνι νερό και να το βάλουμε ζεστές κομπρέσες σε απόστημα ή νευραλγίες ή κομπρέσες στο μέτωπο και στα μέρη που πονάνε από ιγμορίτιδα.
* Για τα μαλλιά που άρχισαν ν΄ ασπρίζουν και να πέφτουν, βράζουμε 150 γραμμάρια φρέσκα δαφνόφυλλα ή 80 γραμμάρια ξερά σε 6 λίτρα νερό κι όταν κρυώσει λούζουμε μ’ αυτό το κεφάλι μας, κάθε βράδυ, για δυο βδομάδες. Για την ίδια δουλειά (περισσότερο όμως για να μην ασπρίσουν τα μαλλιά) χρησιμοποιούνται και οι καρποί της δάφνης: Βράζουμε 150 ως 300 σπόρους, ύστερα τους ξεφλουδίζουμε και τους χτυπάμε σε ξύλινο γουδί, με ανάλογο παρθένο ελαιόλαδο. Το δουλεύουμε να γίνει αλοιφή και μ’ αυτή αλείφουμε τα μαλλιά το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.
* Μια άλλη πρακτική συνταγή για όποιον θέλει να χει γερά μαύρα γυαλιστερά μαλλιά, είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι γυναίκες σε πολλά χωριά της Κρήτης: κοπανάνε δαφνοκούκουτσα και τα ρίχνουν σε αγουρόλαδο, που το βάζουν στον ήλιο για 40 μέρες. Όταν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν, σουρώνουν λίγο μέσα από λινό πανί και κάνουν εντριβή στις ρίζες των τριχών. Είναι οι μόνες χρήσεις δαφνοκούκουτσων που δεν παρενέργειες.

Παρενέργειες: Αν χρησιμοποιηθεί σκέτο δαφνόλαδο σε επαλείψεις προκαλεί εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα. Κι αν πιούμε σταγόνες δαφνόλαδου είναι πιθανό να πάθουμε ναυτία, εμετούς, κολικούς ή και εγκαύματα στο γαστρικό βλεννογόνο. Σε μεγάλες δόσεις δαφνόφυλλα προκαλούν εμετό. Όσο για τους καρπούς της δάφνης χρησιμοποιούνται για διακοπή εγκυμοσύνης.  


Δεντρολίβανο
(πρώτη ύλη για το ελιξίριο της νεότητας)
Ένα από τα πιο γνωστά μυρωδικά φυτά, που νοστιμεύει τα φαγητά συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η ιστορία αναφέρει ένα ονομαστό ελιξίριο νεότητας, που γίνεται με απόσταξη δεντρολίβανου, κέδρου και τερεβινθίνη που μεταμόρφωσε μια πριγκίπισσα εβδομηντάρα, παράλυτη και με αρθριτικά σε μια ελκυστική νεαρή κοπέλα, που τη ζήτησε σε γάμο ο βασιλιάς της Πολωνίας, το 1370. Το ελιξίριο αυτό το ονομαζόταν «Το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας».
Παλιά πίστευαν ότι φύτρωνε μόνο στην αυλή των δίκαιων ανθρώπων και επειδή έχει την ικανότητα να δυναμώνει τη μνήμη έχει γίνει σύμβολο πιστότητας, φιλίας και ανάμνησης.
Το δεντρολίβανο είναι γνωστό σαν αρωματικό των φαγητών που «σηκώνουν» κρασί και σκόρδο, αλλά εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο στο κεφάλι τους όταν είχαν μελέτη για εξετάσεις. Γιατί αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο που το τοποθετούμε, επειδή έχει διεγερτικές ικανότητες. Για τον ίδιο λόγο, προσθέτουν δεντρολίβανο σε ορισμένα λικέρ και ποτά.
Μια άλλη σημαντική ευεργετική επίδραση του δεντρολίβανου είναι ότι βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Παλιά υπήρχε η συνήθεια να καίνε δεντρολίβανο στους θαλάμους των νοσοκομείων. Αυτή η συνήθεια υπάρχει ακόμη και σήμερα σε πολλά Γαλλικά νοσοκομεία, οπού καίνε δεντρολίβανο μαζί με καρπούς κέδρου, για να απολυμάνουν τον αέρα και να προλάβουν τυχόν μολύνσεις.

 Ιδιότητες – ενδείξεις:
· Το δεντρολίβανο είναι εξαιρετικό τονωτικό και διεγερτικό όπως και η μέντα, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο. Πολύτιμο σε σωματική και πνευματική υπερκόπωση που συνοδεύεται από αμνησία και σε υπόταση.
· Καρδιοτονωτικό, υπερτασικό και ρυθμιστικό του περιβλήματος των επινεφριδίων αδένων.
· Έχει επίδραση στην έκκριση της χολής γι’ αυτό χρήσιμο χολαγωγικό σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, χολοκυστίτιδας, πέτρας στη χολή, ίκτερου κ.α.
· Επειδή είναι καλό αποχρεμπτικό (διευκολύνει το βήχα) και αντισηπτικό των πνευμόνων πρέπει να χρησιμοποιείται σε χρόνιες βρογχίτιδες, σε γρίπη, σε κοκίτη αλλά και σε άσθμα.
· Αντιδιαρροϊκό με σημαντική επίδραση σε εντερικές διαταραχές, σε κολίτιδα, σε διάρροια αλλά και σε συγκέντρωση αερίων στο στομάχι και τα έντερα. (εξαλείφει τον τυμπανισμό).
· Το έγχυμα των φύλλων του είναι χωνευτικό, σπασμολυτικό, τονώνει την όραση.
· Αντιρρευματικό και αντινευραλγικό, αντιαρθριτικό.
· Ισχυρό εμμηναγωγό. Σε πολλές αγροτικές περιοχές το χρησιμοποιούν και για διακοπή κύησης.
· Ευεργετικό σε διαταραχές του νευρικού συστήματος, υστερία, επιληψία, ζαλάδες, ημικρανίες. Τονώνει το νευρικό σύστημα.
· Με ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ σε γενική κόπωση και αδυναμία (μπάνιο) ρευματισμούς, μυϊκούς πόνους, πληγές, στραμπουλήγματα, μώλωπες και εκζέματα.
· Με γαργάρες εξαλείφει τις άφθες.
· Ο χυμός που βγάζουμε όταν πολτοποιήσουμε δροσερά κλαδιά δεντρολίβανο σταματάει τον τριχοφάγο (αλωπεκία).

Πώς χρησιμοποιείται:
* Σαν έγχυμα: ένα κουταλάκι φύλλα ή άνθη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Σουρώνουμε ύστερα από 10 λεπτά. Ένα φλιτζάνι τη μέρα για χωνευτικό, αντιδιαβητικό, σπασμολυτικό, αντιϋστερικό, καταπραϋντικό, χολαγωγικό και αντιφυσητικό.
* Σαν αφέψημα: ένα κλαράκι με τρία λουλούδια που βράζει στο νερό ενός φλιτζανιού πίνεται ζεστό πριν το βραδινό ύπνο. Τη διπλάσια ποσότητα πίνει το πρωί με άδειο στομάχι όποιος έχει αμοιβάδες ή ζαχαροδιαβήτη. Με αφέψημα λούζονται οι γυναίκες που υποφέρουν από νευρικούς πονοκεφάλους.
* Αιθέριο λάδι (με βάση τις 50 σταγόνες στο γραμμάριο) 3-4 σταγόνες δυο ή τρεις φορές τη μέρα σε μια κουταλιά μέλι.
* Υγρό εκχύλισμα 3 ως 5 γραμμάρια τη μέρα.
*Εξωτερική χρήση: βράζουμε μια χούφτα σε ένα λίτρο νερό για 10 λεπτά και κάνουμε κομπρέσες σε ρευματισμούς ή πλύση πληγών.
* Βράζουμε δυο χούφτες δεντρολίβανου σε δυο λίτρα νερού και τα ρίχνουμε στο ζεστό νερό του μπάνιου. Κατά των ρευματισμών και της εξασθενημένης όρασης. Συχνά τέτοια μπάνια δυναμώνουν ένα αδύνατο παιδί.
* Δυναμώνει τη λειτουργία του μυαλού και της μνήμης αν λούζουμε μ’ αυτό τακτικά το κεφάλι μας.
* Το λούσιμο με νερό στο οποίο έχουμε μουσκέψει μερικές ώρες δεντρολίβανο βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών σκουραίνει το χρώμα τους και τονώνει το δέρμα του κεφαλιού.

Παρενέργειες: Αν όμως μπαίνουν τακτικά στον οργανισμό μας μεγάλες ποσότητες δεντρολίβανου μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ιδιαίτερα το αιθέριο λάδι του, που ένα κουταλάκι του τσαγιού μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία σ’ ένα ενήλικο (ενώ μερικά κουταλάκια μαζεμένα μπορούν να προκαλέσουν και θάνατο). Φυσικά κανένας δεν έχει λόγο να πιει ένα φλιτζάνι αιθέριου λαδιού ώστε να κινδυνέψει να πεθάνει, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι κάθε υπερβολή είναι επικίνδυνη.

Θα συνεχιστεί στο 2ο μέρος

οι 10 στυλιστικες επενδυσεις του χειμωνα

Αυτό το χειμώνα χρειάζεσαι μόνο ΔυΝαΤά κομμάτια! Ρούχα που δεν θα "γεράσουν", ούτε θα παλιώσουν αλλά θα παραμείνουν πάντα διαχρονικά. Θα είναι ένα πασπαρτού που θα λύνει τα πιο δύσκολα στιλιστικά σταυρόλεξα και θα σε οδηγούν έξω από τον πολύπλοκο λαβύρινθο των δύσκολων συνδυασμών! Στην εποχή της οικονομικής λιτότητας δεν έχεις περιθώρια παρά μόνο για αγορές που δεν θα τελειώνουν το μισθό σου πριν το τέλος του μήνα!


1. Μικρό μαύρο φόρεμα
Είναι η πιο σημαντική επένδυση που μπορείς να κάνεις! Ή μάλλον η πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να κάνεις. Από το 1926 μέχρι σήμερα οι μετοχές του είχαν μόνο ανοδική πορεία! Όπως καταλαβαίνεις είναι μια επιλογή που "παίζει" πολύ -και ειδικά φέτος. Για να αποφύγεις λοιπόν να μοιάζεις ίδια με τις υπόλοιπες εμείς σου προτείνουμε 10 διαφορετικούς τρόπους για να το εκμεταλλευτείς (5 για το πρωί και 5 για το βράδυ).
2. Καπαρντίνα
Από το πρωί μέχρι το βράδυ, στο κλασικό εκρού χρώμα, η καπαρντίνα αποτελεί την πιο σίγουρη επένδυση. Χωρίς αμφιβολία όσο γενναιόδωρο πόσο και αν ξοδέψεις θα το αποσβέσεις με το πέρασμα των χρόνων!  Από το 1885 μέχρι... αύριο ξεχωρίζει για την ανθεκτικότητα και το στιλ της και φυσικά δεν μπορείς να της βάλεις απουσία στην ντουλάπα σου.
3. Μπότα
Είναι το συμπλήρωμα κάθε χειμερινού look, είναι η το απαύγασμα της ανάγκης για κομψή χρηστικότητα! Οι φλατ μπότες συμπληρώνουν τα everyday και τα everyway looks στο γραφείο, στην εκδρομή, στο dancefloor. Όταν προετοιμάζεσαι για απαιτητικές ημέρες και τα τακούνια είναι "off discussion"  ...δεν έχεις άλλη επιλογή από ένα ζευγάρι φλατ μπότες μέχρι το γόνατο!

4. Λευκό πουκάμισο
Το ανδρικό λευκό πουκάμισο έχει γούστο γιατί έχει χιούμορ! Κλέβεις το απόλυτο ανδρικό προνόμιο και του δίνεις γυναικεία ταυτότητα συνδυάζοντάς το με μια μαύρη pencil φούστα, με ψηλά τακούνια ή μόνο με μια ζώνη στη μέση όπως η Carrie στο Sex & The City.
5. Τζιν Τζάκετ
Ο νόμος του Denim είναι ιερός και δεν μπορεί να αφήσει καμία ασυγκίνητη! Τα τζιν μπουφάν έχουν επιστρέψει και είναι εδώ για να μείνουν! Απλώς είναι λίγο πιο κοντά και έχουν ανασηκωμένα μανίκια! Μπορείς να τα φορέσεις με πουκάμισο ή loose top, με φούστα ή παντελόνι, μπορείς να το φορέσεις ακόμα και με τζιν παντελόνι.
6.  Μαρινιέρα
Θυμίζει τον Pablo Picasso με φόντο την Μεσόγειο ή την Coco Chanel στο εξοχικό της. Είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη θερινή ραστώνη που επιβάλει η έξοδος από το αστικό κέντρο! Φέτος κάνει την ανατροπή και αποκτά χειμερινή ταυτότητα! Μην σου κάνει εντύπωση αν φέτος δεις της μαρινιέρες να κάνουν σλάλομ σε χιονισμένες βουνοπλαγιές αντί να συνοδεύουν καυτά μπικίνι! Συνδυάζονται με σακάκια και φυσικά με κάθε τύπο τζιν!
7. Δερμάτινο Τζάκετ
Είναι πρακτικό, είναι στιλάτο αλλά πάνω από όλα είναι σέξι! Φέτος το χειμώνα γίνονται πιο rock καθώς στολίζονται με καρφιά και τρουκς! Εάν θες όμως κάτι που θα μπορείς να φοράς και τους επόμενους χειμώνες προτίμησε ένα πιο απλό μαύρο ή καφέ τζακετ που αγκαλιάζει την μέση, τονίζει το στήθος και δεν περιορίζει τις κινήσεις των ώμων και των χεριών!

8. Πένσιλ φούστα
Κερδίζει κάθε άλλο τύπο φούστας στο point system του στιλ γιατί τονίζει τη μέση, δημιουργώντας την αίσθηση της κλεψύδρας σε κάθε σώμα! Φόρεσέ την με πουκάμισο και σακάκι στο γραφείο, με τοπ και δερμάτινο τζάκετ (ή γούνινο γιλέκο για φέτος) στο club.


9. Τζιν παντελόνι
Σκέψου κάθε εμφάνισή σου σαν γεύμα! Όταν το κυρίως πιάτο μιας εμφάνισης είναι ένα επιτηδευμένο τοπ, το καλύτερο συνοδευτικό είναι  ένα τζιν παντελόνι. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να φέρει τις ισορροπίες σε μια over the top βραδινή έξοδο! Αλλά και στο γραφείο ένα skinny τζιν μπορεί να κάνει θαύματα στη σιλουέτα σου συνδυασμένο με ένα απλό πουλόβερ ή ένα πουκάμισο.
10. Everyday Bag
Ξέχνα τη logomania (εάν ακόμα δεν την έχεις βαρεθεί) και βρες την τσάντα που ταιριάζει με το προσωπικό σου στιλ! Ένα πολύ έξυπνο τρικ για να βρεις το μέγεθος που σου χρειάζεται είναι να πάρεις μια πετσέτα κουζίνας να τοποθετήσεις μέσα ότι χρειάζεσαι καθημερινά και να σηκώσεις την τσάντα σαν ένα πουγκί.Το μέγεθος που προκύπτει είναι περίπου και το μέγεθος της τσάντας που χρειάζεσαι! Η ποιότητα είναι το άλλο ζητούμενο! Μην ξεχνάς ότι μετά από το κρεβάτι σου, η τσάντα είναι το αντικείμενο που έχεις την πιο συχνή και στενή επαφή! Αξίζει λοιπόν το σεβασμό σου και δεν σε παίρνει για επιπόλαιες επιλογές.

Ο Νόμος 2472/1997 και τα δικαιώματά μας για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο Νόμος 2472/1997 σας δίνει δικαιώματα έναντι όλων όσων τηρούν και επεξεργάζονται τα προσωπικά σας δεδομένα. Τα δικαιώματα αυτά είναι:

 Το δικαίωμα ενημέρωσης
Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας ενημερώνει για τη συλλογή των προσωπικών σας δεδομένων. Έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε την ταυτότητα του υπεύθυνου επεξεργασίας, το σκοπό για τον οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα, καθώς και ποιοι είναι οι αποδέκτες των δεδομένων αυτών.

Μάθετε περισσότερα: αρ. 11, Ν. 2472/1997

 Το δικαίωμα πρόσβασης
Έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε εάν προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας. Συγκεκριμένα έχετε δικαίωμα να ζητείτε και να λαμβάνετε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς καθυστέρηση και κατά τρόπο εύληπτο και σαφή, πληροφορίες για τα δεδομένα που σας αφορούν, όπως την φύση τους, την προέλευση τους, τους σκοπούς της επεξεργασίας και τους αποδέκτες τους.

Για να ασκήσετε το δικαίωμα πρόσβασης σας ξεκινήστε στέλνοντας μια συστημένη επιστολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας. Κρατήστε αντίγραφο της επιστολής, την ταχυδρομική απόδειξη, και απάντηση/εις που τυχόν θα σας στείλουν. Η επιστολή είναι απλή:

Κύριε/κυρία … Παρακαλώ, σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 άρθρο 12, ενημερώστε με γραπτώς και με σαφήνεια ποια προσωπικά μου δεδομένα τηρείτε στα αρχεία σας …

Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας απαντήσει εγγράφως εντός δεκαπέντε (15) ημερών.

Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών ή εάν η απάντηση του δεν είναι ικανοποιητική, τότε μπορείτε να υποβάλετε αναφορά/καταγγελία στην Αρχή και να ζητήσετε να εξετάσει το αίτημα σας.

Μάθετε περισσότερα: αρ. 12, Ν. 2472/1997

 Το δικαίωμα αντίρρησης
Έχετε δικαίωμα να προβάλλετε αντιρρήσεις με αίτημα σας προς στον υπεύθυνο επεξεργασίας και να ζητήσετε την διόρθωση ή διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων.

Για να ασκήσετε το δικαίωμα αντίρρησης σας ξεκινήστε στέλνοντας μια συστημένη επιστολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας. Κρατήστε αντίγραφο της επιστολής, την ταχυδρομική απόδειξη, και απάντηση/εις που τυχόν θα σας στείλουν. Η επιστολή είναι απλή:

Κύριε/κυρία … Παρακαλώ, σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 άρθρο 13, διορθώστε ως εξής (…) ή διαγράψτε τα προσωπικά μου δεδομένα που τηρείτε στα αρχεία σας.

Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας απαντήσει εγγράφως εντός δεκαπέντε (15) ημερών.

Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών ή εάν η απάντηση του δεν είναι ικανοποιητική, τότε μπορείτε να υποβάλετε αναφορά/καταγγελία στην Αρχή και να ζητήσετε να εξετάσει το αίτημα σας.

Μάθετε περισσότερα: αρ. 13, Ν. 2472/1997

Όσα δεν λύνονται μέσα από ένα sms

Με την τεχνολογική ανάπτυξη, την εμμονή μας στη χρήση του κινητού και την έλλειψη χρόνου, υπάρχουν πολλές συζητήσεις που ενώ πρέπει να τις κάνεις Live και από κοντά, επιλέγεις να τις διαχειριστείς μέσα από ένα γραπτό μήνυμα. Ποιές κουβέντες δεν λέγονται μέσω sms και γιατί πρέπει να τις αποφύγεις. 

Χωρισμός μέσω sms: ειλικρινά, μπες για λίγο στη θέση του φουκαρά που λαμβάνει το μήνυμα: "θέλω να χωρίσουμε, μην με ξαναενοχλήσεις" και σκέψου πως θα αντιδρούσες εσύ σε ένα ανάλογο μήνυμα. Καλή ή κακή, μια σχέση κρίνεται κατά πολύ από το τέλος της, που όσο πιο απαίσιο είναι, ακυρώνει και τις καλές στιγμές που έζησες στο πλευρό ενός ατόμου! Αν δεν μιλάμε για φλερτάκι της μιας εβδομάδας, δεν υπάρχει άντρας π ου να αξίζει ένα τέτοιο χωρισμό! Και πραγματικά, ποιά απάντηση περιμένεις να λάβεις σε ένα τέτοιο μήνυμα;
Ευχές μέσω sms: αν οι κολλητές ή οικογένειά σου δεν αξίζουν να σε δουν από κοντά ή έστω να σε ακούσουν να τραγουδάς το "Happy Birthday", τότε ποιός το αξίζει;

Τα συλληπητήρια: οι ευχές σε περίπτωση θανάτου, είναι ευχές που σκοπό έχουν να καταπραΰνουν τον πόνο του ατόμου που γνωρίζει την απώλεια. Πολλές φορές στις περιπτώσεις αυτές, αποφεύγουμε τα τηλεφωνήματα που μας φέρνουν σε αμηχανία και βγάζουμε την υποχρέωση μέσω γραπτού μηνύματος. Αν δεν έχεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση από κοντά, βρες λίγο χρόνο και στείλε μια κάρτα ή ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα. Τουλάχιστον έτσι, το άτομο που θα λάβει το μήνυμά σου, θα ξέρεις ότι σου πήρε πάνω από ένα δευτερόλεπτο η κίνηση σου αυτή.

Θα βγούμε ραντεβουδάκι; Έκανες τον κόπο να δώσεις τον αριθμό του κινητού σου σε κάποιον και αντί να ακούσεις τη φωνή του, λαμβάνεις ένα sms στο οποίο σου προτείνει να βγείτε. Άντρας που δεν έχει τα κότσια να σε πάρει τηλέφωνο για να σου ζητήσει να βγείτε ή υποτίθεται πως δεν έχει χρόνο για να κάνει την πρότασή του όπως πρέπει, δεν αξίζει να βγεις μαζί του, ούτε μια φορά!

Το πρώτο "Σ' αγαπώ": πώς μπορείς να κλείσεις τις τρεις σημαντικές αυτές λεξούλες για μια σχέση, σε ένα γραπτό μήνυμα. Ειδικά, η πρώτη αυτή δήλωση πρέπει να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο για να κρατήσεις για πάντα τη γλύκα και το συναίσθημά της. Σε αντίθετη περίπτωση, δείχνεις ανωριμότητα ή διεκπεραίωση μιας υποχρέωσης που δεν ήξερες να βγάλεις διαφορετικά. 

Ανακοίνωση μιας εγκυμοσύνης: οι άντρες, είτε περιμένουν το νέο αυτό, είτε όχι, αντιδρούν παράξενα και περίεργα στην ανακοίνωσή του. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να περιμένεις τον αγαπημένο σου στο σπίτι, να το καθίσεις στον καναπέ και τότε να ξεφουρνίσεις το χαρμόσυνο νέο, για να αποφευχθούν τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. 

Καυγάς μέσω sms: οι λέξεις που αποτυπώνονται σε ένα γραπτό μήνυμα μένουν! Γι' αυτό ξανασκέψου το προτού αρχίσεις να τα χώνεις μηνυματικά στον καλό σου, για τότε που ξενοκοίταξε, για την μπουγάδα που δεν άπλωσε και για ότι στραβό έκανε. Σκέψου πως τα λόγια αποτυπωμένα στο καντράν του κινητού, φαίνονται πιο σκληρά και πληγώνουν περισσότερο από τις λέξεις που πετούν από στόμα σε στόμα!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ο τσιγκούνης

Ένας τσιγκούνης πρέπει να πάει σ' έναν γιατρό, ο οποίος παίρνει διακόσια ευρώ για την πρώτη επίσκεψη και εκατό για τις επόμενες. Για να γλυτώσει τα χρήματα λοιπόν, μπαίνει στο ιατρείο και λέει:
- Γεια σου, γιατρέ μου! Ήρθα πάλι να μ' εξετάσεις.
Ο γιατρός προχωράει κανονικά με την εξέταση και αφού τελειώνει του λέει:
- Πολύ ωραία...μπορείτε να συνεχίσετε την θεραπεία που σας είχα δώσει την προηγούμενη φορά!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), γνωστή (ανεπίσημα) και ως Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη διοικητική Αρχή. Ιδρύθηκε με τον Νόμο 2472/1997 «για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», ο οποίος ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία 95/46/ΕΚ. Η οδηγία αυτή θέτει κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λειτουργία της Αρχής ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου 1997.

Σκοπός της Αρχής

είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξιοπρέπειας, της ιδιωτικής ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας αποτελούν θεμελιώδη και πρωταρχική επιδίωξη κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Με την πάροδο του χρόνου, η τεράστια πρόοδος στον τομέα της πληροφορικής, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι νέες μορφές διαφήμισης και ηλεκτρονικών συναλλαγών και η ανάγκη της ηλεκτρονικής οργάνωσης του κράτους έχουν σαν συνέπεια την αυξημένη ζήτηση προσωπικών πληροφοριών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ανεξέλεγκτη καταχώριση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σε ηλεκτρονικά και χειρόγραφα αρχεία υπηρεσιών, εταιρειών και οργανισμών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ιδιωτική ζωή του πολίτη.

 

Οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται με τις νέες δυνατότητες ταχύτατης επεξεργασίας εκατομμυρίων δεδομένων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και μεταφοράς πληροφοριών παγκοσμίως μέσω του Ίντερνετ. Αποθήκευση και έρευνα μεγάλου όγκου δεδομένων που παλαιότερα θα απαιτούσε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και επίπονη εργασία έχει πλέον απλοποιηθεί και γίνεται πολύ πιο εύκολα και ανέξοδα. Για την προστασία του ατόμου στην κοινωνία της πληροφορίας δεν επαρκούν οι παραδοσιακές θεσμικές εγγυήσεις και ρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Για τον σκοπό αυτό Στην Ελλάδα, ιδρύθηκε με τον Νόμο 2472/1997 ως ανεξάρτητος διοικητικός φορέας η ΑΠΔΠΧ, η οποία λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 1997. Άλλες αρχές που εποπτεύουν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων είναι στην Ελλάδα η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών και στην Ευρώπη ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων.

Πρώτος Πρόεδρος της Αρχής διετέλεσε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Δαφέρμος, γι' αυτό και τα πρώτα χρόνια η Αρχή ήταν γνωστή και με την ονομασία «Επιτροπή Δαφέρμου», ενώ από 4 Μαρτίου 2003 τη θέση του Προέδρου κατέχει ο Δημήτριος Γουργουράκης, επίσης επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η 28η Ιανουαρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα καθώς στις 28 Ιανουαρίου 1981 θεσπίστηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία από την Αυτοματοποιημένη Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων, η περίφημη Σύμβαση 108, στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το κείμενο αυτό αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο του ευρωπαϊκού χώρου με σκοπό την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση αυτή 12 χρόνια μετά, με την ψήφιση του Νόμου 2068/1992.



H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοινώνει για την Ημέρα Προστασίας Δεδομένων τη λειτουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας που εισάγει τα παιδιά στην κουλτούρα της αυτοπροστασίας των προσωπικών δεδομένων


Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Για όλους μας υπάρχουν πράγματα που δεν θα θέλαμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους. Όχι απαραίτητα επειδή πρέπει να τα κρατήσουμε κρυφά, αλλά επειδή αποτελούν αποκλειστικά προσωπική μας υπόθεση.

Υπάρχουν φορές που μπορεί να θες να παραμείνεις εντελώς «ανώνυμος». Και να νιώθεις ασφαλής ότι δεν υπάρχει κάποιος που ξέρει τα πάντα για τη ζωή σου ή είναι σε θέση να παρακολουθεί όλες σου τις δραστηριότητες.

Γι’ αυτό πρέπει να μπορείς να επιλέγεις ποιες πληροφορίες δίνεις στους άλλους και ποιες κρατάς μόνο για τον εαυτό σου.

Τα προσωπικά σου δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε σένα. Είναι το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, ο αριθμός του κινητού σου, το σχολείο στο οποίο πηγαίνεις, τα μέρη όπου ταξιδεύεις, τα αντικείμενα που αγοράζεις, το προφίλ σου στο Facebook, οι φωτογραφίες σου από πέρυσι το καλοκαίρι, το βίντεο της παρέας σου από τη χθεσινή γιορτή...

Διατηρώντας τον έλεγχο των προσωπικών σου δεδομένων, διατηρείς και τον έλεγχο της ιδιωτικής σου ζωής.

Μπορεί να εκπλαγείς αν σκεφτείς πόσες αποφάσεις παίρνεις για τα προσωπικά σου δεδομένα και την ιδιωτικότητά σου κάθε μέρα... και πόσο σημαντικές μπορεί να είναι αυτές...

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ημέρα μνήμης θυμάτων Ολοκαυτώματος

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι η ημέρα, κατά την οποία πρέπει να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. [...] Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την ανάμνηση και να εξασφαλίσουμε ότι οι νέες γενιές γνωρίζουν αυτή την ιστορία. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος στον κόσμο. Και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις προστασίες και τα δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν τα Η.Ε.» Μπαν Κι Μουν, γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, 2007

Απορρίπτοντας κάθε άρνηση του Ολοκαυτώματος ως ιστορικό γεγονός, στις 2 Νοεμβρίου 2005, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί την απόφαση A/RES/60/7, με την οποία καταδικάζει «χωρίς κανένα ενδοιασμό» όλες τις εκδηλώσεις θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, παρακίνησης, κακοποίησης ή βίας κατά προσώπων ή κοινοτήτων, βασισμένων σε εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Με την ίδια απόφαση, η 27η Ιανουαρίου ανακηρύσσεται Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, καλούνται τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ «να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».
Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε, διότι την ημέρα εκείνη του 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν, με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμό και δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίων. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια.
Οι πρακτικές εξόντωσης των Ναζί δεν εξαντλήθηκαν στους Εβραίους. Το στρατόπεδο του Κέλμνο λειτουργούσε ως κέντρο εξολόθρευσης των Ρομά. Σε όλα τα στρατόπεδα εξόντωσης άρχισε, επίσης, και συστηματική εξολόθρευση των ομοφυλοφίλων ανδρών και γυναικών, των πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομουνιστών, αιχμαλώτων πολέμου, κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία, Μαρτύρων του Ιεχωβά και άλλων.

Αμέσως μετά το Ολοκαύτωμα εμφανίζεται η δικονομική έννοια του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Μερικοί από τους πιο υψηλόβαθμους Ναζί δικάστηκαν στις Δίκες της Νυρεμβέργης, όπου προήδρευαν δικαστές των Συμμάχων και ήταν το πρώτο διεθνές δικαστήριο του είδους του. Συνολικά 5.025 Ναζί εγκληματίες καταδικάστηκαν από το 1945 έως το 1949 στους αμερικανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς τομείς της Γερμανίας. Άλλες δίκες έγιναν στις χώρες των κατηγορούμενων. Ορισμένοι από αυτούς, ωστόσο, κατάφεραν αν διαφύγουν από κάθε δίωξη.