Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

10 "must" για μικρους χωρους

Η επιμονή κάποιων ...θεωρητικών της διακόσμησης ότι η γκαρσονιέρα, το δυάρι ή  το τριάρι σας μπορούν πανεύκολα,  αν φερθείτε "έξυπνα" και υιοθετήσετε "μαγικές" λύσεις, να μετατραπούν σε ...προεδρικό μέγαρο, μερικές φορές είναι αρκετή για να σας εκνευρίζει περισσότερο κι απ΄όσο το "στρίμωγμα" και η ακαταστασία σ΄ένα σπίτι που αντικειμενικά και εξ΄ορισμού είναι μικρό για τις ανάγκες σας. 
Φυσικά και υπάρχουν "τεχνικές" που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση αλλά μην επενδύσετε πάνω σε καμιά με την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι θα σταματήσει να σας λείπει χώρος,  ίσως όμως μέσα σε κάποιες απ΄αυτού του τύπου τις προτάσεις, ανακαλύψετε ιδέες που δεν έχετε σκεφτεί και που πιθανόν να μπορούν να συμβάλλουν στο να δώσετε σ΄ένα μικρό σπίτι περισσότερο  "αέρα" κάνοντας την καθημερινότητά σας περισσότερο άνετη, τόσο οπτικά όσο και κυρίως λειτουργικά.  


1 . Φως
Aνήκει στα βασικά στοιχεία που αν δεν εκμεταλλευθείτε σωστά οι μικροί σας χώροι θα μοιάζουν ακόμα πιο μικροί, αν σκεφτείτε ότι ακόμα και στις αχανείς αίθουσες μουσείων, εμπορικών κέντρων κλπ. και η τελευταία αρχιτεκτονική λεπτομέρεια έχει μελετηθεί σε σχέση με τον φυσικό αλλά και τον τεχνητό φωτισμό που είναι ικανός να αναδείξει ή να "καταστρέψει" οπτικά τον οποιοδήποτε χώρο.
Χρησιμοποιείστε λεπτά υφάσματα για τις κουρτίνες,   προσανατολείστε τα κεντρικά σημεία συγκέντρωσης του σπιτιού που περνάτε αρκετές ώρες  (καναπές, τραπεζαρία, γραφείο κλπ.) στα σημεία με τον καλύτερο φυσικό φωτισμό και μοιράστε τον τεχνητό ανάμεσα σε δυνατά φωτιστικά στην οροφή αλλά και φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια, με τρόπο που συνολικά κανένα σημείο του κάθε δωματίου και σε όλες τις ώρες της ημέρας να μην είναι ...σκοτεινό. 

2 . Λευκό
Ακριβώς με την ίδια λογική που αντενδείκνυται σαν επιλογή στα ρούχα ...εύσωμων σωμάτων, είναι η απόχρωση που όσο πιο πολύ την χρησιμοποιήσετε τόσο θα ...φαρδύνει οπτικά τους χώρους σας :)
Χρησιμοποιείστε το λοιπόν σε συνδυασμό με ανοιχτά απαλά χρώματα στις μεγαλύτερες επιφάνειες τοίχων, υφασμάτων ή και επίπλων, περιορίζοντας τις  σκούρες αποχρώσεις σε μικρές μόνο δόσεις και μέχρι εκεί που είναι απαραίτητες για να δημιουργούν την αναγκαία με το σύνολο αντίθεση. 
Ειδικά στους τοίχους, περιορείστε οποιαδήποτε σκούρα και έντονη απόχρωση σε μικρά και επιλεγμένα σημεία ή στο κάτω και μέχρι την μέση των τοίχων σημείο που στην συνέχεια και έως και το ταβάνι θα είναι λευκοί ή βαμμένοι σε μια φωτεινή ανοιχτόχρωμη απόχρωση.


3 . Καθρέφτες
Έχουν πραγματικά την ικανότητα να "μεγαλώνουν" τα δωμάτια που θα τους τοποθετήσετε, αρκεί βεβαίως να πρόκειται για κομμάτια μεγάλου μεγέθους και τοποθετημένα στα σωστά σημεία.
Οι καθρέφτες που κυρίως μπορούν να δώσουν προοπτική σ΄έναν χώρο είναι οι ακουμπισμένοι στο δάπεδο ή οι κρεμασμένοι στον τοίχο αλλά όχι ιδιαίτερα ψηλά.
Όσο πιο μεγάλο μέρος από τα χαμηλά σημεία ενός δωματίου αντικατοπτρίζονται μέσα σ΄έναν καθρέφτη τόσο περισσότερο θα συμβάλλει στο να αυξήσει το μέγεθός του οπτικά αλλά και καθαρά λειτουργικά ένας καθρέφτης που μπορείτε να ελέγξετε το σύνολο της εμφάνισης είναι πολύ πιο χρήσιμος από εκείνον που έχει κρεμαστεί σ΄ένα σημείο που ούτε το ...κεφάλι σας δεν μπορείτε να δείτε και μέσα του καθρεφτίζεται το ...ταβάνι.

4 . Οι τοίχοι είναι ...χώρος
Και μάλιστα μεγάλος και πολύτιμος σ΄ένα γενικά μικρών  διαστάσεων δωμάτιο.
Αξιοποιείστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πιθανές εσοχές για να δημιουργήσετε συνθέσεις ραφιών αλλά και καθισμάτων, για να δημιουργήσετε ένα γραφείο ή πάγκο εργασίας και γενικά κινηθείτε στην λογική ότι οι τοίχοι, ειδικά σ΄έναν μικρό χώρο δεν προορίζονται μόνο για να ακουμπήσετε έπιπλα ή να κρεμάσετε κάδρα και μπορούν να παίξουν έναν πολύ πιο "πρωταγωνιστικό" ρόλο αν εκμεταλλευθείτε όχι μόνο το μήκος αλλά κυρίως  το ύψος τους, με ψηλές κατασκευές μικρού όγκου που και χώρο θα σας εξοικονομήσουν αλλά και θα τραβήξουν το ...μάτι προς τα πάνω κάτι που σε μικρών διαστάσεων δωμάτια αλλάζει καθοριστικά την οπτική εντύπωση που δημιουργούν για το μέγεθός τους.

5. Ράφια...ράφια....ράφια
Και όχι μόνο στις κλασσικές τους μορφές και εκδοχές μέσα σε βιβλιοθήκες, ντουλάπες ή παρόμοια έπιπλα.
Για να κατανοήσετε την λογική και να ...απελευθερώσετε την φαντασία σας, απλά σκεφτείτε ότι η κεντρική επιφάνεια που χρησιμοποιείτε σ΄ένα οποιοδήποτε τραπέζι, γραφείο, κομοδίνο αλλά και στο οποιοδήποτε ντουλάπι,  δεν είναι παρά ένα ράφι με ...πόδια.
Αντί λοιπόν να "επιτρέπετε" σε ογκώδη έπιπλα να καταλαμβάνουν χώρο άσκοπα και να σας αναγκάζουν να σκουντουφλάτε πάνω τους κυκλοφορώντας μέσα σ΄ένα μικρό σπίτι, αντικαταστήστε κάποια απ΄αυτά με την επιφάνεια ενός ραφιού σε σχέδιο και σχήμα ανάλογο της χρήσης του καθενός και σε όλους τους χώρους του σπιτιού μηδενός εξαιρουμένου.
Όχι μόνο στο καθιστικό ή την κρεβατοκάμαρα αλλά και στην κουζίνα και στο μπάνιο, υπάρχουν σημεία που ένα ογκώδες κλειστό ντουλάπι ή δεν χωρά ή θα "πνίξει" τον χώρο πολύ παραπάνω από μια σειρά ραφιών που θα χωρέσει ακριβώς τα ίδια και που το μόνο που εσείς πρέπει να κάνετε για να "απελευθερώσετε" την οπτική του χώρου να βρείτε την πιο κατάλληλη και πρακτική λύση για την κάθε περίπτωση. 

6. Έπιπλα ...ευέλικτα
Αξιοποιείστε τις δυνατότητες που σας προσφέρει η σύγχρονη αγορά επίπλων  και χρησιμοποιείστε έπιπλα πρακτικά και  ...πολλαπλών χρήσεων που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιο οικονομικά απ΄όσο πιστεύετε, ακόμα φτηνότερα κι από απ΄αυτά που έτσι κι αλλιώς σκοπεύετε να αγοράσετε.
Βοηθητικά τραπεζάκια που ενσωματώνονται το ένα μέσα στο άλλο, σκαμπώ, καναπέδες και κρεβάτια με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους, τραπέζια κονσόλες με το μεγαλύτερο μέρος τους ...κρυμμένο όποτε δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτά, δεν κοστίζουν πάντα παραπάνω από τα αντίστοιχα που δεν προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες, αρκεί αυτό να το σκεφτείτε την στιγμή που εξοπλίζετε ένα μικρό σπίτι κι όχι όταν θα το έχετε ήδη γεμίσει με έπιπλα όχι κατάλληλα για τις ανάγκες σας. 


7. Κρύψτε την ...ακαταστασία
Όσο μικρότερος είναι ένας χώρος τόσο λιγότερη ακαταστασία ...αντέχει.
Τα σκορπισμένα δεξιά κι αριστερά αντικείμενα είτε είναι ρούχα, βιβλία, περιοδικά ή οτιδήποτε άλλο το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν, ειδικά σε μικρούς χώρους, να τους κάνουν να δείχνουν περισσότερο κι απ΄όσο πραγματικά είναι ακατάστατοι και ασφυκτικά γεμάτοι.  
Χρησιμοποιείστε κουτιά, καλάθια και οποιοδήποτε άλλο αποθηκευτικό μέσο για να τοποθετήσετε κάθε μορφής αντικείμενα και τακτοποιήστε τα σε ράφια ή σε έπιπλα που δεν είναι απαραίτητο να είναι κλειστές ντουλάπες αλλά ανοιχτά ράφια, αφού σ΄ένα λίγων τετραγωνικών σπίτι εξ΄ορισμού εξίσου ...λίγοι και οι κλειστοί αποθηκευτικοί σας χώροι.


8 . Εκμεταλλευθείτε και το τελευταίο ...εκατοστό
Πριν βεβαιωθείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα παραπάνω για να χωρέσουν τα πάντα απ΄όσα χρειάζεστε σ΄ένα μικρό για τις ανάγκες σας σπίτι, κάντε ξανά ...μια γύρα εξερευνώντας τριγύρω και να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε σημεία που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα κι ακόμα κι αν οι ενδεδειγμένες λύσεις έχουν ένα μικρό ή και μεγαλύτερο κόστος αποφασίστε καμιά στιγμή να το πληρώσετε, αξίζει τον κόπο για να κάνετε μια για πάντα καλύτερη και πρακτικότερη την καθημερινότητά σας μέσα στο σπίτι σας. Κάτω από τη σκάλα, κάτω από το κρεβάτι, πάνω από την κρεμάστρα τοίχου, πάνω από το γραφείο, κάτω από το γραφείο, πάνω...κάτω.... απ΄όλα, αν σκεφτείτε πρακτικά, υπάρχει ακόμα χώρος για να αποθηκεύσετε οτιδήποτε και με πολύ πιο πρακτικό τρόπο απ΄ότι να τα στοιβάξετε όλα σε μια ντουλάπα που ανοίγοντάς την ποτέ δεν βρίσκετε αυτό που σας χρειάζεται.


9 . Πάρε ότι θέλεις ...παλιατζή
Πριν αρχίσετε να πονοκεφαλιάζετε που θα χωρέσει και ποιο θα ήταν το καλύτερο σημείο για να βάλετε ...κι αυτό ...κι αυτό ...κι αυτό, είτε πρόκειται για έπιπλο είτε για οποιασδήποτε μορφής μικρότερο ή μεγαλύτερο αντικείμενο, σιγουρευτείτε ότι πρόκειται για κάτι αληθινά χρήσιμο και μην γεμίζετε μικρούς χώρους και δωμάτια με ...άχρηστα.
Kάντε ένα γενναίο ξεκαθάρισμα σε μικροέπιπλα, ρούχα, βιβλία, διακοσμητικά αντικείμενα, κουζινικά κλπ. κρατήστε όσα πραγματικά έχετε ανάγκη και ...αντέχει ο χώρος και για όλα τα υπόλοιπα και σε καλή κατάσταση, υπάρχει και το xariseto.gr αν δεν τα χρειάζονται κάποιοι από τους φίλους και γνωστούς σας. 


10.  Τα ακριβά αρώματα είναι σε ...μικρά μπουκάλια
Κι αυτό δεν είναι μόνο ...παρηγοριά στον άρρωστο,  όταν θα ανακαλύψετε πως και όλα αυτά και άλλα τόσα να κάνετε για να "μεγαλώσετε" έναν μικρό σπίτι θα το καταφέρετε μόνο κατά ένα  μέρος κι ότι θα εξακολουθείτε να ζείτε σε μικρότερο απ΄αυτόν που οι ανάγκες σας χρειάζονται χώρο.
Όμως το ότι είναι μικρό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πραγματικό "κουκλόσπιτο", αν ασχοληθείτε λίγο παραπάνω μαζί του και κυρίως αν πιστέψετε ότι όπως μια μικρή γωνιά σ΄ένα τεράστιων διαστάσεων χώρο μπορεί με λίγο γούστο και φαντασία να γίνει το πρωταγωνιστικό σημείο, έτσι και κάθε γωνιά ενός μικρού σπιτιού αν αξιοποιηθεί λειτουργικά αλλά και διακοσμητικά με τον κατάλληλο τρόπο θα ζείτε σ΄ένα μικρό μεν, αλλά όσο το δυνατόν βολικό και όμορφο σπίτι.

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου