Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΗΛΙΟΣ & ΘΑΛΑΣΣΑ: Πώς να προλάβετε, να αποφύγετε αλλά και να αντιμετωπίσετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.


ΗΛΙΑΣΗ
Αποτελεί τη δυσάρεστη συνέπεια της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και η οποία εκδηλώνεται με πυρετό, ζαλάδα, τάση για εμετό. Απαραίτητα για να την αποφύγετε: το καπέλο για να προστατεύεστε από την ηλιακή ακτινοβολία, η συχνή κατανάλωση νερού και χυμών, το κολύμπι για να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Εννοείται πως θα πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο της ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας (11:00-15:00), όσο αυτό είναι δυνατόν, μένοντας όσο γίνεται περισσότερο στη σκιά.
ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Από τις συχνές δυσάρεστες συνέπειες της καλοκαιρινής ανεμελιάς δεν είναι άλλη  από το γνωστό "κάψιμο" από τον ήλιο. Το ενοχλητικό κοκκίνισμα, σε συνδυασμό με τον ερεθισμό και το τσούξιμο, είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα της ολιγωρίας μας τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας, συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις συχνές επαλείψεις των ενυδατικών και καταπραϋντικών προϊόντων για "μετά τον ήλιο". Επίσης, ιδιαίτερη ανακούφιση και δροσιά προσφέρουν και τα σπρέι με φυσικό μεταλλικό νερό, αλλά και η γνωστή μέθοδος επάλειψης του δέρματος με γιαούρτι, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά το κάψιμο ανακουφίζοντας άμεσα το δέρμα. Για ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση, τοποθετήστε τα ενυδατικά και καταπραϋντικά προϊόντα για 15' στην κατάψυξη λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε, αποφεύγοντας για τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες την έκθεση στον καυτό ήλιο, μέχρι να υποχωρήσει ο ερεθισμός.


ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ
Κουνούπια, μέλισσες και σφήκες είναι οι απρόσκλητοι καλοκαιρινοί επισκέπτες που δυστυχώς κάνουν την εμφάνισή τους, πολύ συχνά αφήνοντάς μας τα... ίχνη τους. Λιγότερο επικύνδυνα τα κουνούπια, προκαλούν ωστόσο με το τσίμπημά τους φαγούρα και ερεθισμό. Για να τα αποφύγετε, δεν έχετε παρά να έχετε πάντα μαζί σας στις διακοπές τις κατάλληλες εντομοαπωθητικές συσκευές, τις λοσιόν επάλειψης ή τα αυτοκόλλητα που με τη μυρωδιά τους τα απομακρύνουν. Όσον αφορά τις μέλισσες και τις σφήκες, το πρήξιμο, το τσούξιμο και η δυσφορία στην προσβεβλημένη περιοχή συνθέτουν τη χαρακτηριστική αίσθηση που συνοδεύει το τσίμπημά τους και κρατάει για αρκετή ώρα μετά. Σε κάποιες περιπτώσεις το κεντρί που αφήνουν στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αλλεργικό σοκ. Ιδανικά θα πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως το κεντρί, χωρίς όμως να σπάσει, και να απλώσετε επιτόπου κάποια ειδική αλοιφή. Τώρα, σε περίπτωση αλλεργικου σοκ, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον γιατρό, γιατί μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή σας.


ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΧΙΝΟΙ
Οι μέδουσες είναι σίγουρα ο εφιάλτης όσων είχαν την ατυχία να νιώσουν κάποια στιγμή τις συνέπειες από το άγγιγμά τους. Αφήνοντας στο δέρμα μια οξεία αίσθηση "ηλεκτρισμού", προκαλούν στη συνέχεια πρήξιμο και έντονο ερεθισμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες μέχρι λίγες μέρες. Οι μικροσκοπικές τριχούλες που αφήνουν στο δέρμα είναι γεμάτες δηλητήριο και το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε μετά το τσίμπημα είναι να τρίψετε το σημείο αυτό κάνοντάς τις να βγάλουν επιπλέον δηλητήριο και να εντείνετε τον πόνο. Το αλμυρό νερό -ποτέ εμφιαλωμένο ή βρύσης- είναι ιδανικό για να ξεπλύνετε την περιοχή και κατόπιν να ρίξετε αμμωνία ή να ψεκάσετε την περιοχή με κάποιο ειδικό για την περιοχή σπρέι. Όπως στην περίπτωση μέλισσας και της σφήκας είναι δυνατόν να συμβεί αλλεργικό σοκ, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το τσίμπημα της μέδουσας, οπότε σκόπιμο είναι να καλέσετε επειγόντως κάποιον γιατρό ή να πάτε στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο. Στην περίπτωση των αχινών, αν κατά λάθος πατήσετε κάποιον, θα πρέπει καταρχάς να βγάλετε πολύ προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι τα αγκάθια, έτσι ώστε να μη μείνει κάποιο κομματάκι τους μέσα και προκαλέσει φλεγμονή. Αφού τα αφαιρέσετε, καλό είναι να απλώσετε κάποιο αντισηπτικό για να μη μολυνθούν τα τραύματα. Αν δεν καταφέρετε να τα αφαιρέσετε, ίσως κριθεί απαραίτητη η συμβολή του γιατρού, που θα τα απομακρύνει με κάποια μικροεπέμβαση και τοπική αναισθησία.


ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΑΡΩΜΑ
Αν ξεχαστήκατε και φορέσατε το άρωμά σας λίγο πριν την ηλιοθεραπεία, το πιθανότερο είναι να εμφανιστεί στο δέρμα σας μια πανάδα, που θα οφείλετε στη χημική αντίδραση της επιδερμίδας και του οινοπνεύματος σε συνδυασμό με τα αιθέρια έλαια του αρώματος.
Φυσικά, η χρήση των καλοκαιρινών αρωμάτων χωρίς οινόπνευμα είναι αυτονόητη για να αποφεύγετε τέτοιου είδους δυσάρεστα "ίχνη". Αν όμως προλάβετε και απλώσετε έγκαιρα στην περιοχή μετά την εμφάνιση του λεκέ λίγο χυμό λεμονιού ή ντομάτας, το πιθανότερο είναι να απαλλαγείτε από την αντιαισθητική παρουσία του.


Η ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο για όσους έχουν λιπαρή επιδερμίδα, οφείλεται στην υπερέκκριση σμήγματος, η οποία προκαλείται τόσο από τη ζέστη και τον ιδρώτα όσο και από την πάχυνση της επιδερμίδας όταν μαυρίζουμε προκειμένου να προστατευτεί το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το σμήγμα βγαίνει με δυσκολία στην επιφάνεια, ευνοώντας τη δημιουργία ακμής. Τι μπορείτε να κάνετε; Αναζητήστε αντηλιακά με μη λιπαρή σύνθεση και υψηλό δείκτη προστασίας, φροντίστε την τακτική, απαλή απολέπιση του δέρματος με κάποιο ειδικό προϊόν και απλώνετε καθημερινά στην επιδερμίδα ένα ζελ το οποίο να αποτρέπει τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων στην επιδερμίδα, όπως αυτά με σαλικυλκό οξύ στη σύνθεσή τους.

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου