To Lindy Hop είναι το πρώτο από όλα τα είδη Swing που γνωρίζουμε σήμερα και συνδέεται στενά με την Big Band Swing Music των δεκαετιών 1920 έως 1940. Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μουσικές μεταβολές που επήλθαν το Lindy Hop εξαφανίστηκε. Αλλά πλέον αυτός ο ρετρό χορός επανέρχεται με μπάντες νέο-swing και vintage στιλιστικές επιλογές εμπνέοντας νέους, αλλά και λιγότερο νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα να χορέψουν και πάλι swing.
Οι απαρχές του Lindy Hop
Χάρλεμ, Νέα Υόρκη δεκαετίες 1920 και ’30: Σχεδόν κάθε βράδυ ορχήστρες Big Band παίζουν μουσική swing σε γνωστές αίθουσες και θέατρα όπως το “Roseland Ballroom”, το “Apollo Theatre”, το “Cotton Club” ή το “Savoy Ballroom”. Ειδικά το τελευταίο ονομάστηκε και «Βασιλιάς του Swing». Η Jazz ήταν στο απόγειό της, καθώς μια έξοδος για χορό αποτελούσε μία φθηνή επιλογή και η ηχογραφημένη μουσική δεν ήταν προσιτή σε όλους. Ονόματα όπως o Cab Calloway, o Duke Ellington και ο Count Bassie έγραψαν ιστορία στη «μάχη» που δινόταν ανάμεσα στις μπάντες.
Η ατμόσφαιρα της αίθουσας χορού θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη καθώς οι κορυφαίοι χορευτές συναντιόνταν στο «Kats Corner» και στροβιλίζονταν παίζοντας με το ρυθμό. Μαύροι και λευκοί χόρευαν μαζί αγνοώντας του φυλετικούς διαχωρισμούς που αποτελούσαν καθεστώς την εποχή εκείνη στην Αμερική. Εβδομαδιαίοι διαγωνισμοί είχαν σκοπό να προωθήσουν μία φιλική διαμάχη μεταξύ των χορευτικών ομάδων και οι χορευτές εμπνέονταν ώστε να δημιουργήσουν νέες, πιο εντυπωσιακές κινήσεις με σκοπό να αποσπάσουν το θαυμασμό του κοινού και να «κερδίσουν» τους κριτές. Το κοινό εντυπωσιαζόταν βλέποντας την πρώτη φιγούρα «Aerial»(ή βήμα στον αέρα) που δημιουργήθηκε για αυτούς τους διαγωνισμούς από τον Frankie Manning και την παρτενέρ του Freda Washington
Εκεί βρίσκονται και οι ρίζες του Lindy Hop(ή Lindy). Πρόκειται για χορό ζευγαριών επηρεασμένο από το «Charleston», το «Cakewalk» και το «Break Away». Χαρακτηριστικά του είναι οι αλλαγές ανάμεσα σε ανοικτές θέσεις(τη στιγμή που αυτοσχεδιάζουν οι χορευτές) και πιο παραδοσιακές κλειστές χορευτικές θέσεις, η δυναμική αυτών των εναλλαγών, αλλά και οι θεαματικές εναέριες κινήσεις.
Από αυτά τα «εναέρια βήματα»(“Air Steps”) το Lindy πήρε το όνομά του: Το 1972, ο Charles Lindbergh πραγματοποιούσε την πρώτη σόλο πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και οι άνθρωποι ήταν συνεπαρμένοι από αυτό το «πήδημα»(Hop) στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ένας σπουδαίος χορευτής με το όνομα George “Shorty” Snowden απαντώντας στο ερώτημα ενός δημοσιογράφου για το όνομα του χορού που εκτελούσε κατά τη διάρκεια ενός χορευτικού μαραθωνίου, απάντησε αυθόρμητα ότι αυτός ο «τρελός»¨χορός ονομαζόταν “Lindy Hop”. Και έτσι το όνομα παρέμεινε….
Ένας χορός και η μουσική του.
Ο όρος “Lindy Hop” αναφέρεται σε συγκεκριμένο χορό και το Swing ήταν η μουσική με την οποία πραγματοποιούνταν αυτές οι χορευτικές κινήσεις. Για την ακρίβεια το “Lindy Hop” συνδέεται άμεσα με τη μουσική Swing που αποτελούσε μέρος του Αμερικανικού τρόπου ζωής κατά τις δεκαετίες 1930-40. Οι Big Bands ήταν «Big Business» για την εποχή εκείνη και τα έσοδά τους προέρχονταν κυρίως από εμφανίσεις σε μουσικά events. Με τον τρόπο αυτό το “Lindy Hop” συντέλεσε ώστε η μουσική Swing να γίνει ακόμα πιο διάσημη. Και το Swing όμως, ήταν το μέσο για να διαδοθεί το “Lindy Hop” σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη.
Όμως η μουσική επηρέασε και τον τρόπο του χορού. Το παραδοσιακό “Lindy Hop” σταδιακά εξαφανιζόταν καθώς το Be-Bop και το Rock n’Roll κυριαρχούσαν στη μουσική σκηνή. Ένας «φόρος διασκέδασης» είχε ως αποτέλεσμα οι Big Bands να γίνουν πιο ακριβές, την ίδια στιγμή που η ηχογραφημένη μουσική γινόταν φθηνότερη. Ταυτόχρονα οι αίθουσες χορού μίκραιναν με αποτέλεσμα ο κόσμος να συνωστίζεται σε αυτές, κάτι που έκανε και τον τρόπο χορού να αλλάξει προκείμενου να ταιριάζει στους χώρους αυτούς
Ο όρος «Swing» χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα και περιλαμβάνει πολλά χορευτικά είδη όπως Lindy Hop, Jitterbug, Balboa, Shag, Boogie Woogie, Swing ανατολικής και δυτικής ακτής, και αποτέλεσε έμπνευση για άλλα μουσικά είδη όπως Jive,Rock n’Roll, Ceroc, Le-Roc με τοπικές διαφορές σε κάθε μουσικό είδος. Πολλοί πάντως είναι εκείνοι που θα υποστηρίξουν ότι το «Lindy Hop» ήταν ο προπάππους όλων αυτών.
Το Lindy Hop σήμερα
Το 1936- στο απόγειο της εποχής του Swing-ο Herbert White ή “Whitey”, ο κορυφαίος χορευτής «Savoy Ballroom» ίδρυσε το χορευτικό γκρουπ “Whitey’s Lindy Hoppers”. Κανόνισε παραστάσεις και διαγωνισμούς σε ολόκληρη τη χώρα και έβαλε την ομάδα του σε πολλές ταινίες, όπως “A day at the races” και “Hallzapoppin”.
Μέσα από τις σκηνές αυτών των ταινιών νέοι χορευτές από την Ευρώπη και την Αμερική ήρθαν και πάλι σε επαφή, κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’80. με ορισμένα από τα εναπομείναντα μέλη του show group και τα έπεισαν να διδάξουν και πάλι. Έκτοτε, παλιοί stars όπως ο Frankie Manning επανήλθαν στην χορευτική σκηνή, διδάσκοντας νέους χορευτές swing σε όλο τον κόσμο. Ο παλιός χορός επανήλθε μαζί με μπάντες νέο-swing και vintage τρόπο ντυσίματος. Το Lindy εμφανίστηκε ξανά σε ταινίες όπως “Malcolm X”, “Swing Kids”, “A League of their Own”, “The Mask”και “Swingers”.
Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τους περισσότερους Lindy Hoppers σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν μεγάλες κοινότητες σε όλη την Ευρώπη(συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, Ουκρανίας, Ουγγαρίας και άλλων ανατολικό-ευρωπαϊκών κρατών, στην Αγγλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Γερμανία και Λιθουανία), στην Αυστραλία, στον Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Κορέα, Σιγκαπούρη και Μπουένος Άιρες. Το μικρό χωριό Herrang στη Σουηδία(βόρεια της Στοκχόλμης)έχει, ανεπίσημα, ονομαστεί σε Μέκκα του Lindy Hop καθώς εκεί διεξάγεται, εδώ και 24 χρόνια, από τους Harlem Hot Shots το ετήσιο Herrang Dance Camp, όπου ο Frankie Manning διδάσκει κάθε χρόνο.
Το Lindy Hop στην Ελλάδα
Πλέον το Lindy Hop διδάσκεται και στην Ελλάδα!
Από τον Οκτώβριο του 2006 γίνονται μαθήματα, παραστάσεις και αξέχαστα πάρτυ στη Θεσσαλονίκη και από τον Φεβρουάριο του 2008 και στην Αθήνα. Ο Ελβετός χορευτής του swing Michael Widmer μαζί με τον Αλέξανδρο Μαρίνη, τη Μαρία Τσιτρούδη και τη Χριστίνα Λουκάκη φέρνουν ενηλίκους και ανηλίκους σε επαφή με αυτό το vintage χορό ζευγαριών με την ιδιαίτερη μουσική swing. Η πρώτη Ελληνική Lindy Hop κοινότητα είναι γεγονός. Έχουν συμμετάσχει σε διεθνή workshops, σεμινάρια και ανταλλαγές καθώς έχουν ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τα οργανωμένα swing parties στην Ελλάδα.
«Η επικοινωνία των ζευγαριών που εμπνέονται από την μουσική, όπως εκφράζεται από τις κινήσεις των σωμάτων, αποτελεί για μένα το πιο συναρπαστικό πράγμα σε ένα χορό», επισημαίνει ο Michael Widmer. «Και το Lindy Hop δεν θέτει κανένα περιορισμό στην πρωτοτυπία και τον αυτοσχεδιασμό».
Περισσότερες πληροφορίες για το Lindy Hop Greece υπάρχουν στο και www.myspace.com/lindyhop_greece, facebook group & page: lindy hop greece, twitter.com/lindyhopgreece και www.swingingsalonica.com
Copywrite: LindyHopGreece
0 κομεντς:
Δημοσίευση σχολίου