Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Γνωρίζετε τι είναι το Lindy Hop?



Μπορεί όχι, αλλά σίγουρα έχετε ακούσει τη μουσική της Ella Fitzgerald, του Duke Ellington, του Count Basie, του Benny Goodman, του Cab Calloway, της Billie Holiday, του Ray Charles, του Bing Crosby…Σε αυτούς τους ήχους χορεύεται το Lindy Hop. Μα τι είναι επιτέλους το Lindy Hop?

Το Lindy Hop είναι ο πρώτος swing χορός σε ζευγάρια! Ξεκίνησε στο Χάρλεμ, έχει αφρο-αμερικάνικες ρίζες και χορευόταν στην Αμερική στο μεσοπόλεμο.(‘20s-‘30s) ‘Ηταν επανάσταση! Για πρώτη φορά μαύροι και λευκοί χορεύαν μαζί, οι γυναίκες φορούσαν κοντές φούστες και πηδούσαν στον αέρα στους ρυθμούς των μεγάλων big bands! Η μουσική κουλτούρα των Αμερικανών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλαξε και το Lindy Hop εξαφανίστηκε. Μπορεί να μη χορευόταν πια στα πάρτυ και τα ballrooms, όμως υπήρξε η βάση πολλών μετέπειτα στυλ χορού όπως τα Boogie Woogie, Jitterbug, Balboa, East and West coast swing, Jive, το Rock ‘n Roll και πολύ αργότερα το Hip Hop

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, νέοι απο την Ευρώπη και την Καλιφόρνια άρχισαν να χορεύουν και πάλι Lindy Hop όπως στο διάσημο Savoy Ballroom και στο Cotton Club! Δεν χρειάστηκαν παρά μόλις λίγα χρόνια για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή οι Lindy hoppers είναι περισσότεροι απο ποτέ! Απο τη Στοκχόλμη, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες μέχρι το Τόκυο, τη Σιγκαπούρη, το Μπουένος Άϊρες και τη Σεούλ!!

Στην Ελλάδα:
Τον Οκτώβρη του 2006 το Lindy Hop ήρθε και στην Ελλάδα! Ο Ελβετός Michael Widmer φανατικός lindy-hopper ίδρυσε τη Swing Dance Association στην πόλη του, τη Βέρνη. Εδώ μαζί με τον Αλέξανδρο Μαρίνη και τη Μαρία Τσιτρούδη δημιούργησαν την πρώτη Lindy Hop κοινότητα στην Ελλάδα, το Lindy Hop Greece! Πλέον, μαζί με τη Χριστίνα Λουκάκη χορεύουν, διδάσκουν και προωθούν το lindy hop στους Έλληνες.
Το Lindy Hop Greece είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει ως στόχο την προώθηση του swing χορού, της μουσικής και τις παραστατικές(και μη) τέχνες γενικότερα, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, werk:statt-Lindy Hop Greece, Βαλαωρίτου 12.
Με μαθήματα, σεμινάρια, swing parties και παραστάσεις και show στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα συνεντεύξεις και αναφορές σε περιοδικά και ραδιόφωνα και την τηλεόραση CNN, ANT1, ΕΡΤ3 (Οξυγόνο), Μακεδονία TV, διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ και workshop του εξωτερικού (Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Σουηδία) καθώς και με συνεργασίες με συγκροτήματα όπως Caravan Palace, Parov Stelar Band, κ.α. και τοπικές μπάντες, φέρνει τη swing ατμόσφαιρα στην Ελλάδα!
Τον Απρίλιο 2009 συνεργαστήκε με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και το περιοδικό «Parallaxi» στα εγκαίνια της έκθεσης «The greatest Kitsch 2009».Τον Νοέμβρη του 2009 η θεαματική «εισβολή» της χορευτικής ομάδας Lindy Hop Greece διέκοψε την απονομή των βραβείων στην Τελετή Λήξης του 50ου Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και γέμισε την αίθουσα του Ολύμπιον με χρώμα, κέφι και πολύ χορό. Οι θεατές παρακολουθούσαν εκστασιασμένοι και συμμετείχαν στο ρυθμό των swing χορευτικών της ομάδας, η οποία αναπαριστούσε τη σκηνή της γνωστής ταινίας Swing Kids. Στα πλάισια του STREET CINEMA με 4 διαφορετικές δράσεις-αναπαραστάσεις από ταινίες με swing χορό και όχι μόνο. Στις δράσεις αυτές αναφέρθηκε το CNN δείχνοτας πλάνα από το LHG.
Το 2010 στα 3α γενέθλια από το πρώτο lindy hop party στην Ελλάδα, το Lindy Hop Greece οργάνωσε τη SwingALONICA, ένα τετραήμερο event με workshop από δασκάλους από το εξωτερικό, 4 θεμάτικα πάρτυ με live μπάντες και dj και περισσότερα από 1000 άτομα να χορεύουν στους ξέφρενους swing ρυθμούς!
Τον Ιούλιο του 2010 οργάνωσε το πρώτο διεθνές lindy hop dance camp στην Ελλάδα, το “Swing ‘n’ Swim” με 5 δασκάλους από Αμερική, Ελβετία, Σουηδί και Γερμανία στον Αρμενιστή Χαλκιδικής και μπήκε δυναμικά στον παγκόσμιο lindy hop χάρτη!

Τον Οκτώβρη του 2010 η θρυλική ορχήστρα (big band) Count Basie Orchestra κάλεσε την ομάδα του Lindy Hop Greece να χορέψει μαζί τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του International Jazz Festival των «Δημητρίων».
Οι ημερομηνίες για τη SwingALONICA 2010 Festival (x-mas version) είναι 10-12 Δεκέμβρη 2010 και για Swing ‘n’ Swim Dance Camp 2011 είναι 2-5 Ιουνίου 2011 με αναγνωρισμένους δασκάλους και μπάντες παγκοσμίως.
Τον Φλεβάρη του 2011 οι δασκάλοι του Lindy Hop Greece θα διδάξουν για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Leapin’ Lindy στη Βέρνη της Ελβετίας. Για πρώτη φορά Έλληνες δάσκαλοι σε διεθνές φεστιβάλ!
“Χάρη στην επικοινωνία με τον παρτενέρ και με τη μουσική, στο Lindy Hop δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα και τον αυτοσχεδιασμό.”
Μπορείτε να πάρε μια ιδέα για το πως είναι ο χορός  Lindy Hop εδώ: 
http://www.youtube.com/watch?v=jFpf8AV9mMw

Copyright: LindyHopGreece www.lindyhop.gr

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου