Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010


Οι φοβεροί Γάλλοι DUB INC το Σαβ. 11 Δεκ. live στο Block33 - Θεσσαλονίκη!! (Αθηνα10/12)

    Οι φοβεροί και τρομεροί Γαλλοι DUB INC (Dub Incorporation) μετά απο απουσια 2 χρόνων σχεδόν επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για να τα σπάσουν...

    Με καινούριο album στις βαλίτσες τους, το 'Hors controle', να εχει κυκλοφορήσει πριν ένα μήνα μόλις, θα μας κάνουν την τιμή να μας επισκεφτούν σε Θεσσαλονίκη (11/12) και Αθήνα (10/12) για να στήσουν τη γνωστη πια dub reggae ethnik hiphop dancehall γιορτή τους... Για όσους δεν τους έχουν δει ακόμα live ετοιμαστείτε για μία πραγματικά μοναδική συναυλιακή εμπειρία και ένα από τα καλύτερα live acts που κυκλοφορούν στον κόσμο αυτή τη στιγμή!... από μια μπάντα φαινόμενο που έχει δώσει πάνω από 800 live σε όλο τον κόσμο με δύο από τους πιο χαρισματικούς frontmen που θα δείτε ποτε πάνω σε σκηνή στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους.

    Στη Θεσσαλονίκη θα στηθεί το μεγαλύτερο πάρτυ της χρονιάς και στα 2 stages του Block33 με πολλούς djs, soundsystems, visual projections και πολλές εκπλήξεις ακόμα που θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Σάββατο 11 Δεκεμβρίου - DUB INC day

    Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου - Gagarin205, Αθήνα
    Σάββατο 11 Δεκεμβρίου - BLOCK 33, Θεσσαλονίκη

Πες μου τι πίνεις.. να σου πω ποιός είσαι!

Πες μας τι πίνεις… και εμείς θα σου πούμε ποιος είσαι! Ακόμα και το ποτό που παραγγέλνεις να πιείς στο μπαρ υποδηλώνει κάτι για τον χαρακτήρα σου..


Χυμό
Μην παρεξηγείτε κάποιον που παραγγέλνει χυμό ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά. Τσάμπα τον λέτε γκέι .. δεν είναι γκέι .. απλά είναι υπέθυνο άτομο, δεν μεθάει συνεχώς, δεν χρειάζετε να πιεί για να διασκεδάσει και δεν κολλάει σε λεπτομέρειες. Δεν τον νοιάζει και τόσο για το τι θα πούν οι άλλοι. Επίσης μπορεί να είναι αθλητής ή να προσέχει την υγεία του.

Μπύρα
Είσαι ένα άτομο που σου αρέσει η ποσότητα! Ακόμα και με κάτουρο να μοιάζει αυτό που πίνετε .. δεν έχει σημασία αφού η ποσότητα είναι μεγάλη. Σου αρέσει να παρακολουθείς διάφορα αθλήματα και να περνάς καλά… τι και αν δεν έχεις και πολλά λέφτα. Εμείς έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση στις μπύρες , ειδικά στις εισαγώμενες (Carib) που δείχνει ότι σε ενδιαφέρει και λίγο η γεύση.. και ξέρεις να επιλέγεις !

Κρασί
Είσαι κοινωνικό άτομο αλλά προτιμάς να βγαίνεις σε μέρη που μπορείς να μιλήσεις στον διπλανό σου και όχι εκεί που γίνεται της που–νας από κόσμο. Έχεις γούστο και θέλεις να απολαμβάνεις τα καλύτερα στην ζωή σου. Έχεις επίπεδο ή σε απασχολεί πολύ να νομίζουν οι άλλοι ότι έχεις και είσαι «κάποιος». Δηλαδή, σε ενδιαφέρει υπερβολικά η γνώμη των άλλων και το πως δείχνεις προς τα έξω..

Ουίσκι
Είσαι ένα δυναμικό άτομο που ξέρεις πως να διευθετήσεις ένα ζήτημα. Παίρνεις εύκολα αποφάσεις, δεν έχεις κακία μέσα σου αλλά η ψυχραιμία σου δεν κρατάει για πολύ. Έχεις να πείς πάντα μια ιστορία ή ένα ανέκδοτο πάνω σε μια σχετική συζήτηση αλλά μερικές φορές, το ποτό μιλάει για εσένα. Έχεις αγαπημένο μπάρμαν, μπαρ και θα έδινες τα πάντα για μια καλή εξυπηρέτηση. Οικονομικά είσαι σε πολύ καλή κατάσταση ή θα ήθελες με λαχτάρα να ανεβείς οικονομικά, πιο ψηλά .

Βότκα
Αυτός που πίνει βότκα προσαρμόζετε εύκολα στις καταστάσεις και έχει πολλές πλευρές. Πίνει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και με την διάθεση στην οποία βρίσκεται. Τώρα αν πίνεις την σπέσιαλ βότκα, Gray Goose σημαίνει ναι μεν ότι έχεις λέφτα και θέλεις αυτό να φωνάζει , αλλά είσαι επίσης δύστροπος και σπασαρχίdis, η που–τσα σου είναι μικρή αλλά θέλεις να δείχνεις ότι είστε μεγάλος γ@μιάς !

Gin
Αυτοί που πίνουν τζιν είναι περίπου ίδιοι με αυτούς που πίνουν βότκα, με την διαφορά ότι έχουν μεγαλύτερα @ρχίdia.

Martini
Είσαι άτομο που επηρεάζεσαι εύκολα από τους άλλους , τους αντιγράφεις , επηρεάζεσαι από τις διαφημίσεις , παρακολουθείς συνεχώς την μόδα και ντύνεσαι trendy. Αν είσαι γυναίκα.. είσαι pswnio, μπορεί να έχεις εμφανιστεί στη τηλεόραση και να το αναφέρεις συνέχεια σε όποιον γνωρίζεις .. αλλά στην πραγματικότητα αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά ..τώρα είσαι μια άνεργος ηθοποιός


Ρούμι με cola ( Havana Cola)
Είσαι ένας απλός άνθωπος, είσαι ευχαριστημένος με κάτι απλό και δεν ζητάς πολλά από την ζώη σου. Περνάς καλά χωρίς να χρειάζεται να φέρεις τα πάνω-κάτω. Επίσης είσαι σταθερός στις απόψεις σου και δεν θέλεις να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα.

Cuba Libre
Τι έγινε εδώ ? Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς ? Ξέχνα το .. και παράγγειλε ένα Havana Cola!

Τεκίλα
Είσαι ο μεγαλύτερος πότης , πας σπίτι αφού κλείσει το μπάρ ή σε διώξουν κλωτσηδόν. Είσαι περήφανος για τον εαυτό σου, είσαι αληθινός, δεν κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου και χαιρόμαστε που σε έχουμε στην παρέα μας . Τρελαίνεσαι για parties με πολλά κορίτσια ή αγόρια .. αναλόγως τα γούστα. Χορεύεις και είσαι πάντα στην μπρίζα .. όχι εσύ , αλλά το ποτό! Σαν άτομο έχεις πολύ ενδιαφέρον, έχεις πολλές εμπειρίες, ιστορίες και συμβουλές να πείς στους φίλους..
Αν είσαι γυναίκα και πίνεις tequila , είσαι πολλή sexy, άτακτη, αστεία και όλοι άντρες που βρίσκονται στο μπαρ.. εσένα κοιτάνε.

Cosmopolitan
Όπως και το μαρτίνι, πίνονται στο ίδιο ποτήρι .. άρα είσαι και εσύ pswnio. Πριν βγείς έξω, κοιτάζεσαι με τις ώρες στον καθρέφτη και μετά πας να πιείς το cosmo σου. Σου αρέσει να βγαίνεις με τις φίλες σου , να διασκεδάζεις , να χορεύεις και να σε προσέχουν όλοι. Βλέπεις ακόμα και τις επαναλήψεις του Sex and the city και αν είσαι άντρας είσαι πιο γκέι και από τους gay .

Sex on the beach
Είσαι στην ηλικιά 18-35 , παραγγέλνεις ποτά με προκλητικά ονόματα επειδή έχεις πολύ καιρό να γ@μήσeis και νομίζεις ότι όταν κάποια-ος ακούσει την λέξη σεξ θα πάρει το μήνυμα ότι έχουν πέσει αγ@μίες..

Σαμπάνια
Είσαι ρομαντικός, σου αρέσουν οι έρωτες, οι αγάπες.. τα φιλιά. Θέλεις να εντυπωσιάζεις τους άλλους και έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου. Νιώθεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα αρκεί να βάλεις στόχο αυτό που θέλεις.

Mojito
Θέλεις να δείχνεις εξωτικός και ανανεωμένος. Θέλεις να παιδεύεις τον μπάρμαν λες και σου έκλεψε την γκόμενα. Σου αρέσουν τα ταξίδια , οι διεθνείς εξελίξεις και μιλάς για πολιτική αλλά όλα αυτό αρκούνται στο να τα βλέπεις πίσω από μια οθόνη τηλεόρασης.

Jägermeister
Το Jäger είναι ότι πρέπει για σφηνάκι , όταν το πίνει κάποιος ή θέλει να εντυπωσιάσει του φίλους του ή πραγματικά γουστάρει να πιεί Jäger και σκέφτεται από μέσα του .. «Θέλω πολύ να χώσω μια μπουνιά σε κάποιον»  (Π.χ. Στον μπάρμαν που μας έφαγε όλες τι γκόμενες.)

Διάφορα κοκτέιλ με ομπρελίτσες και μπιχλιμπίδια ως γαρνιτούρα.
Δεν σου αρέσει και τόσο το ποτό, είσαι ένα από τα κορίτσια – αγόρια του κολεγίου και παραγγέλεις επειδή πρέπει κάτι να πάρεις .. αφού δεν θα το πιείς που δεν θα το πιείς ας είναι τουλάχιστον ένα όμορφο ποτό που θα χορτάσει το μάτι σου.

«Δεν έχεις τυχαία τ' όνομα σου» No2

Γαβριήλ, Γαβριέλλα: εβραϊκή λέξη που σημαίνει «άνθρωπος του Θεού». Φιλικός και ελκυστικός, διαθέτει δυνατή θέληση και χιούμορ. Είναι ικανός να δώσει και την τελευταία του δεκάρα για ένα ωραίο αντικείμενο, έναν λιγότερο τυχερό φίλο ή για να κάνει τον άλλο ευτυχισμένο. Η Γαβριέλλα είναι υπεύθυνη, προστατευτική και αρκετά συντηρητική. Της αρέσει να συμβουλεύει τους άλλους.

Γαλάτεια: μια από τις Νηρηίδες, αγαπημένη του Κύκλωπα Πολύφημου. Δυνατός χαρακτήρας, με πνευματικά ενδιαφέροντα. Ρομαντική, δεν διαλέγει σωστά τους ανθρώπους που ερωτεύεται.

Γαλήνη: μια από τις Νηρηίδες. Ήρεμη, γίνεται εκρηκτική όταν θυμώνει ή συγκινείται. Ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την οικογένειά της.

Γανυμήδης: γιος του Τρωός και της Καλιρρόης. Κομψός, τακτικός, κάπως συντηρητικός. Του αρέσουν οι γυναίκες κι η καλοπέραση.

Γαρυφαλλιά: έξυπνη, δυναμική και όχι πολύ εκδηλωτική, αγαπάει τα γράμματα. Είναι ήρεμη, μεθοδική και προγραμματισμένη.

Γεράσιμος: γεράσμιος, σεβάσμιος. Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης της Κεφαλονιάς. Φιλόδοξος, αρκετά αυταρχικός. Δεν εκδηλώνεται εύκολα. Συναντάει, συχνά, αρκετές δυσκολίες στη ζωή.

Γερασιμούλα: ο θηλυκός τύπος του Γεράσιμος.

Γεώργιος, Γεωργία: όνομα πολλών αγίων και μαρτύρων. Ιδεαλιστής κι ενθουσιώδης, αναζητάει περιπέτειες και πνευματικές συγκινήσεις. Μοιάζει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά δειλός. Πιο αισιόδοξος χαρακτήρας, η Γεωργία αναζητάει πάντα την ευτυχία. Είναι εφευρετική, θαρραλέα και φιλόδοξη.

Γκιζέλα: όνομα τευτονικής προέλευσης, περισσότερο γνωστός ως Ζιζέλ. Της αρέσει να προβάλλεται και κατορθώνει να μην περνάει απαρατήρητη. Κάνει εύκολα φίλους. Δεν ελέγχει αρκετά τα συναισθήματά της.

Γκλόρια: σημαίνει λατινικά «δόξα». Με κατανόηση κι αυτοπεποίθηση αισθάνεται την ανάγκη να βελτιώνει συνέχεια τον εαυτό της. Έξυπνη, με αναλυτικό μυαλό και πολλά ενδιαφέροντα.

Γκόλφω: σημαίνει φυλαχτό (σ.σ.: εγκόλπιο = Γκόλφω), όνομα συμβολικό, αυτή που φυλάει την αγάπη.

Γλυκερία: όνομα δυο μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αισθησιακή και κεφάτη. Κάτω από ένα ήρεμο παρουσιαστικό, κρύβεται μια ατσάλινη θέληση. Η υπερβολικά γλυκιά.

Γουλιέλμος: πετυχαίνει εύκολα στη ζωή, αλλά μόλις κάτι πάει στραβά αντιδράει έντονα και νευρικά. Έχει μεγάλη ευαισθησία στην ομορφιά.

Γρηγόρης, Γρηγορία: ο άγρυπνος, ακοίμητος φρουρός, πανέτοιμος. Ελκυστικός, κοινωνικός, με φαντασία, αναζητάει την ομορφιά, την ποικιλία και την αγάπη. Χαρακτήρας δημιουργικός, όχι πολύ πρακτικός, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο.

Δάειρα: χθόνια θεά. Τη λάτρευαν στην Ελευσίνα και σχετιζόταν με τα μυστήρια. Απόμακρη και μελαγχολική, με ωραίο ανάστημα και έμφυτη αίσθηση κομψότητας. Προκαλεί πάθη.

Δαλιδά: εταίρα, ερωμένη του Σαμψών. Ευαίσθητη, πολύ συνδεδεμένη με την οικογένεια. Συχνά αναγκάζεται να κάνει πράγματα αντίθετα με τη θέλησή της.

Δαμιανός: σοφιστής του 2ου αιώνα μ.Χ. από την Έφεσο. Του αρέσει η ιστορία, είναι συνδεδεμένος με τις αναμνήσεις του και το παρελθόν. Έχει βελούδινα εκφραστικά μάτια και ήπιο χαρακτήρα. Καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.

Δανάη: χαϊδεμένη απ' την οικογένειά της και τη ζωή, είναι χαριτωμένη, απαιτητική και ναζιάρα. Αρκετά εγωκεντρική, δεν κάνει εύκολα υποχωρήσεις.

Δανιήλ, Δανιέλλα: λογικός και ψύχραιμος, μαθαίνει γρήγορα, αναγνωρίζει τα λάθη του και δέχεται τη γνώμη των άλλων. Κοινωνικός χαρακτήρας επιφανειακά, στην πραγματικότητα αρκετά κλειστός.

Δαρεία: υπεύθυνη, γεμάτη ενδιαφέροντα για τους άλλους, γίνεται γρήγορα απαραίτητη.

Δάφνη:
μια από τις ωραιότερες νύμφες της ελληνικής μυθολογίας. Αγαπήθηκε παράφορα από τον Απόλλωνα, τη στιγμή όμως που επιχείρησε να την κάνει δική του, η Γη την εξαφάνισε. Στη θέση της φύτρωσε ωραίο δεντράκι, τότε ο Απόλλωνας έκοψε ένα κλαδάκι και στόλισε το κεφάλι του να παρηγορηθεί. Από τότε το κλαδί της δάφνης έγινε ένα από τα σύμβολά του. Μοιάζει πάντα νεαρότερη απ' όσο φαίνεται. Είναι τρυφερή, ζηλιάρα και έξυπνη, με μεγάλη φαντασία και πολλά ενδιαφέροντα.

Δαυίδ ή Δαβίδ: στα εβραϊκά σημαίνει «αγαπητός». Όχι πολύ αυθόρμητος, είναι συγκεντρωτικός και αγχώδης. Πρέπει να τον γνωρίσει κανείς καλά, για να εκτιμήσει τα προσόντα του.

Δελφίνι: συνηθίζεται στη Γαλλία. Ελκυστική κι ευέλικτη, τραβάει τους άντρες που σπάνια μπορούν να της επιβληθούν. Αντιφατικός χαρακτήρας, με πολλές μυστηριώδεις πλευρές. Γοητευτική.

Δέσποινα: δέσποινα (κυρία) που προέρχεται απ' το «δεσπόζω, κυριαρχώ». Στην Αθήνα το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την Περσεφόνη. Δέσποινα ονομάζεται κι η Παναγία. Θεληματική, ξέρει να παίρνει τη ζωή της στα χέρια της. Μερικές φορές οι άλλοι υποτιμούν την εξυπνάδα της. Ιδιόρρυθμη προσωπικότητα. Η κυρία του οίκου.

Δευκαλίων: γιος του Προμηθέα. Έχει γρήγορο μυαλό, που του επιτρέπει να ξεπερνάει τις δυσκολίες. Διαπρέπει στις θεωρητικές επιστήμες.

Δηϊδάμεια: (δήϊος:εχθρός + δαμάζω), η νικήτρια των εχθρών.

Δημήτριος, Δήμητρα: πεισματάρης και απαιτητικός, ο Δημήτρης δεν είναι τόσο εύκολος στη συμβίωση. Καλός φίλος, αγαπάει τις αντρικές παρέες και το ποδόσφαιρο. Επηρεάζεται όμως απ' τη γυναίκα που αγαπά. Λογική και πρακτική, η Δήμητρα ξέρει ποιο είναι το συμφέρον της. Είναι ικανή στο να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις. Αγαπάει τα παιδιά. Η μητέρα γη.

Δήμος:
αθηναίος του 3ου αιώνα που φημιζόταν για την ομορφιά του. Γίνεται λόγος γι' αυτόν στον Γοργία του Πλάτωνα. Καλόκαρδος, γλυκομίλητος, πολύ αγαπητός στα παιδιά. Αισθησιακός στον έρωτα, του αρέσει η καλοπέραση. Λατρεύει τη μουσική.

Δημοσθένης: (δήμος + σθένος), η δύναμη του λαού. Ο μεγαλύτερος ρήτορας της αρχαιότητας. Επιβλητική εμφάνιση και βαθιά φωνή. Καταφέρνει να ζει άνετα χωρίς να κουράζεται. Γοητευτικός, λίγο νωθρός.

Διογένης: (Ζευς + γένος), ο Θεογέννητος.

Διαγόρας: ρόδιος αθλητής του 5ου αιώνα π.Χ. Παρά το ιστορικό παρελθόν του ονόματός του, σπάνια ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι περισσότερο άνθρωπος της τέχνης και της διανόησης. Δύσκολος χαρακτήρας.

Διάνα: λατινική ονομασία της Αρτέμιδας.

Διδώ: ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Φροντίζει την εμφάνισή της, λατρεύει τα ταξίδια και ξέρει να βρίσκει χρήματα όταν χρειάζεται.

Διογένης: αισιόδοξος και γλεντζές και καλοπερασάκιας! Δύσκολα ακολουθεί μια ιδεολογία και προτιμάει ν' αντιμετωπίζει πρακτικά τη ζωή.

Διομήδης: (Διός + μέδων:άρχων), ο άρχων με θεία δύναμη. Βασιλιάς του Άργους. Μαθηματικό ρολόι, έχει έφεση στις επιστήμες. Αναγκάζεται συχνά να μεταναστεύει. Ήπιος χαρακτήρας, στοργικός οικογενειάρχης.

Διονύσης, Διονυσία: αρχαίο ελληνικό όνομα προέρχεται από τον Διόνυσο. Λίγο άκαμπτος μερικές φορές, ο Διονύσης δημιουργεί συμπάθειες και αντιπάθειες. Ωστόσο, έχει χιούμορ και του αρέσει να αναθεωρεί τη ζωή του. Πιο σοβαρή, η Διονυσία έχει πιο κλειστό χαρακτήρα και είναι σε γενικές γραμμές συντηρητική. Ο Διόνυσος.

Διώνη: (εκ του Διός), η θεϊκή.

Δόμνα: λατινική ονομασία που σημαίνει «κυρία». Έξυπνη, νευρική, συχνά απότομη, παρεξηγείται από τους γύρω της. Αλλά έχει χρυσή καρδιά κι είναι πιστή φίλη.

Δωρόθεος, Δωροθέα: σημαίνει «δώρο Θεού». Άνθρωποι έξυπνοι, που αντιπαθούν τις αφηρημένες έννοιες και τη μελέτη. Προτιμούν τη δράση και είναι πολύ ενεργητικοί. Οι γυναίκες αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ενεργητικότητάς τους στον έρωτα. Είναι πεισματάρες και τους αρέσει να συμβουλεύουν τους άλλους και να νιώθουν απαραίτητες.

Ειρήνη: θεά των Αρχαίων Ελλήνων, κόρη του Δία και της Θέμιδος. Χαριτωμένη, κρατάει τις αποστάσεις της. Καθοδηγείται από τα συναισθήματά της, με αποτέλεσμα να οδηγείται συχνά σε εσφαλμένες εκτιμήσεις. Είναι αρκετά φιλόδοξη και δίνει σημασία στην εικόνα που έχουν οι άλλοι γι' αυτήν. Θέλει να φαίνεται πιο ανεξάρτητη απ' όσο στην πραγματικότητα είναι. Ειρήνη, ηρεμία.

Εκάβη: η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου. Μητέρα του Έκτορα. Σοβαρή και κάπως αγέλαστη, με χαρακτήρα που εξελίσσεται ανάλογα με την τύχη που της επιφυλάσσει η ζωή. Αντιμετωπίζει τις ατυχίες με μεγάλη αξιοπρέπεια, αλλά κλείνεται στον εαυτό της και γίνεται αντικοινωνική.

Εκάτη: θεά του σεληνόφωτος, κόρη του Δία και της Αστερίας. Ταυτίζεται συχνά με την Αρτέμιδα και θεωρείται θεά της Μαγείας. Γοητευτική και μυστηριώδης, παίρνει περισσότερα απ' όσα δίνει. Σπάνει όμως είναι ευχαριστημένη με τον εαυτό της και κοιτάζει συνέχεια να τον τελειοποιεί.

Έκτωρ: ομηρικός ήρωας, αρχηγός των Τρώων. Γιος του Πρίαμου και της Εκάβης, σύζυγος της Ανδρομάχης. Μαχητικός, υπερασπίζεται και προστατεύει αυτούς που αγαπά. Έχει μεγάλη λεπτότητα και φυσική ευγένεια και αποφεύγει να θίγει τους άλλους. Αλίμονο, όμως, όταν θυμώσει.

Ελβίρα: έξυπνη, καθοδηγείται περισσότερα απ' τη λογική παρά απ' τα συναισθήματα. Υπερασπίζεται μέχρι θανάτου την οικογένειά της. Είναι καλύτερο να μην την έχει κανείς εχθρό του.

Ελένη: όνομα που προέρχεται από τη λέξη «ελένη», που σημαίνει «λαμπάδα» ή από τη ρίζα ελε- που σημαίνει «κυριεύω, κατακτώ». Όνομα που και στη σημερινή εποχή φέρουν γυναίκες με δυνατό χαρακτήρα και προσωπικότητα. Διαθέτουν γοητεία κι όταν ακόμα δεν είναι όμορφες κι επιμένουν να γίνεται πάντα το δικό τους. Ακόμα κι όταν φαίνονται ήρεμες, είναι κυριαρχικές. Και ευαίσθητες στα κομπλιμέντα. Η λάμπουσα.

Ελεονώρα: σημαίνει στα λατινικά «μαλακώνω, ηρεμώ». Ρομαντική, είναι συχνά θρήσκα ή οπαδός κάποιας ανατολικής φιλοσοφίας. Έχει πρωτότυπες ιδέες και καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Είναι αρκετά προσκολλημένη στις αναμνήσεις και σε ό,τι έχει σχέση με το παρελθόν. Της αρέσουν οι συλλογές.

Ελευθέριος, Ελευθερία: από το ομώνυμο αρχαίο επίθετο που σημαίνει «ελευθερωτής». Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται προστάτης των εγκύων γυναικών. Ζωντανός και ανεξάρτητος χαρακτήρας, διαπρέπει στα ελεύθερα επαγγέλματα. Του αρέσει η φύση, ο αθλητισμός και η ομαδική ζωή. Η Ελευθερία είναι ευγενική και ντροπαλή. Κερδίζει εύκολα φίλους και θαυμαστές. Ελεύθερη, έλλειψη περιορισμών.

Ελισάβετ: αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Περήφανη, κατορθώνει να ελέγχει τέλεια τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο της. Το πρόσωπό της αποκτάει γρήγορα μια έκφραση ωριμότητας. Είναι κάπως αυταρχική με το σύντροφό της. Δεν κατορθώνει εύκολα να αποδεσμευτεί από το παρελθόν της.

Έλλη: εγγονή του Αιόλου. Υπερδραστήρια, έχει πάντα πολλές ασχολίες. Κοινωνική, καλή οικοδέσποινα, έχει μεγάλη επαφή με τα παιδιά. Πολλά πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.

Ελπινίκη: κόρη του Μιλτιάδη. Γλυκιά και υποταγμένη, αν δεν φύγει νωρίς απ' το οικογενειακό της περιβάλλον κινδυνεύει να μείνει πολύ εξαρτημένη απ' αυτό.

Ελπίς, Ελπίδα: φωτεινή παρουσία, δίνει πραγματικά κουράγιο κι αισιοδοξία στο περιβάλλον της. Δεν καταπιέζεται εύκολα και με το χαμόγελο στα χείλη, ξέρει να επιβάλλει τη θέλησή της.

Εμμανουήλ, Εμμανουέλα: εβραϊκό όνομα που σημαίνει «μαζί μας ο Θεός» και δόθηκε στον Χριστό όπως είχαν προβλέψει οι προφήτες. Ονειροπόλοι, είναι συχνά κυκλοθυμικοί. Όταν συμπαθούν κάποιον γίνονται ζεστοί, ομιλητικοί και αξιαγάπητοι. Αγαπούν την πολυτέλεια και δε θυσιάζουν εύκολα τον τρόπο ζωής τους. Οι γυναίκες είναι αρκετά ιδιόρρυθμες και δύσκολες στη συμβίωση.

Εμπεδοκλής: φιλόσοφος και ερευνητής της φύσης, απ' τη Σικελία. Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της προσωκρατικής φιλοσοφίας. Αυτό το όνομα δίνει δυο διαφορετικούς τύπους ανθρώπου. Ο ένας, πιο εσωστρεφής, ασχολείται πολύ με τη μελέτη, ενώ ο άλλος εξωστρεφής έχει έφεση στον αθλητισμό και στα πρακτικά πράγματα.

Επαμεινώνδας: (επί + άμεινον), ο προοδευτικός. Θηβαίος στρατιωτικός και πολιτικός του 4ου αιώνα π.Χ. Ενθουσιώδης, είναι έτοιμος για δράση και συγχωρεί εύκολα. Του αρέσει η καλή ζωή κι ο αθλητισμός. Είναι αρκετά σπάταλος.

Ερασμία:
ευχάριστη, αξιαγάπητη.

Ερατώ: (ερώ: αγαπώ), η αξιολάτρευτη. Μια από τις Εννέα Μούσες, κόρη του Δία και της Τιτανίδος. Προστάτης του γάμου και του έρωτα, είχε για σύμβολό της τη λύρα και την κιθάρα. Γλυκιά, γεμάτη κατανόηση, εκνευρίζεται σπάνια. Τα παιδιά της κι οι φίλοι της τη λατρεύουν. Κινδυνεύει να γίνει θύμα των άλλων.

Εριφύλη: (έρι:πολύ + φύλον), η έξοχη των γυναικών. Κλειστή κι αγέρωχη, δεν την πλησιάζεις εύκολα. Όταν ερωτεύεται, ξεχνάει τις επιφυλάξεις της, δίνεται απόλυτα και μένει πιστή.

Ερμιόνη: η μοναχοκόρη του Μενελάου και της Ελένης. Έξυπνη, έχει έφεση τις θετικές επιστήμες. Δεν πιστεύει σε απόλυτες αξίες. Ισορροπημένη, είναι ευτυχισμένη μόνο όταν βρίσκεται σε πολιτισμένο περιβάλλον.

Ερνέστος: είναι ανεξάρτητος, τολμηρός και ικανός ν' αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες.

Ερριέττα: ανεξάρτητη και αρκετά εγωκεντρική, χωρίς πολλές ευαισθησίες. Όταν της κάνουν κακό, εκδικείται έστω και μετά από χρόνια. Καλαίσθητη και κομψή.

Ερρίκος, Έρρικα: σκανδιναβικής προέλευσης όνομα που σημαίνει «αρχηγός», «δυνατός άντρας». Το όνομα αυτό δίνει στον άντρα έναν ανοιχτό και κεφάτο χαρακτήρα. Η γυναίκα είναι πιο συνεσταλμένη και πολύ φιλάρεσκη. Κι οι δυο έχουν κοινωνικές φιλοδοξίες και δεν λείπουν απ' τις συγκεντρώσεις.

Έρση: συμβολίζει την πρωινή δροσιά. Την ερωτεύτηκε ο Ερμής. Όμορφο παράστημα και καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Ακόμα κι αν δεν γίνει καλλιτέχνης η ίδια, θα εμπνεύσει κάποιον άλλον στον έργο του. Ιδιόρρυθμη και συμπαθής προσωπικότητα.

Εσθήρ: σύζυγος του βασιλιά Ξέρξη Α´. Ονειροπόλα και μυστηριώδης, της αρέσει να δοκιμάζει διάφορες εμπειρίες. Δεν διστάζει να πάρει ρίσκα.

Ετεοκλής: (ετεός:αληθής + κλέος), ο έχων αληθινή δόξα.

Εύα: ο πρώτος πειρασμός! Ανεξάρτητη και απαιτητική, έχει την τάση να τα θέλει όλα δικά της. Αρκετά κυκλοθυμικός χαρακτήρας, δυσκολεύεται να διατηρήσει μια σχέση. Το χειρότερο είναι ότι δεν αντέχει τη μοναξιά.

Ευάγγελος, Ευαγγελία: ήρεμοι και αισθησιακοί, είναι πολύ ευτυχισμένοι όταν βρουν το ταίρι που τους ταιριάζει. Δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και συχνά προτιμούν τη ρουτίνα από την αβεβαιότητα. Τους αρέσει η οικογενειακή ζωή κι η παρέα με τους φίλους. Ο φορέας καλών ειδήσεων.

Ευαγόρας: (ευ + αγορεύω), ο καλός ομιλητής.

Ευανθία: κοινωνική και περίεργη, δεν χάνει ευκαιρία για κουτσομπολιό. Αποφεύγει την κούραση κα την ταλαιπωρία.

Ευγένιος, Ευγενία: σημαίνει από «καλή γενιά». Συντηρητικός και μετρημένος ο Ευγένιος είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του, ευσυνείδητος και λάτρης της παράδοσης. Του αρέσουν οι κοσμικότητες. Πιο ανήσυχη ψυχή, η Ευγενία είναι κι αυτή συμβατική στις φιλοδοξίες της.

Ευδοκία: ωριμάζει γρήγορα κι έρχεται συχνά σε αντίθεση με την οικογένειά της. Έχει όμορφα, κάπως μελαγχολικά μάτια. Περνάει αρκετές δυσκολίες μέχρι να φτιάξει τη ζωή της.

Ευδοξία: (ευ + δόξα), η έχουσα καλή φήμη.

Ευθαλία: μάρτυς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σοβαρή, έξυπνη, μελετηρή, διακρίνεται για τις επιδόσεις της στα γράμματα. Παντρεύεται πολύ νέα, επιβάλλεται στον άντρα της και στα παιδιά της. Νοσταλγεί την ανεξαρτησία της.

Ευθύμιος, Ευθυμία: όνομα επτά αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Χαρακτήρας με μεταπτώσεις, ο Ευθύμιος είναι επαναστάτης στα νιάτα του και γίνεται πιο συμβατικός όσο μεγαλώνει. Δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομική ασφάλεια και τις υλικές ανέσεις. Πιο ήρεμη, η Ευθυμία δίνει προτεραιότητα στον έρωτα και την οικογενειακή ζωή.

Ευλάμπιος, Ευλαμπία: μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σοβαροί και στοχαστικοί, με οξυμένη διαίσθηση κι ενδιαφέρον για την παραψυχολογία. Μονογαμικοί, δίνουν μεγάλη σημασία στην οικογένεια.

Ευνομία: (ευ + νέμω:διανέμω), η δίκαιη χορηγός των αγαθών.

Ευπραξία: καλές πράξεις, καλοί τρόποι.

Ευρυβιάδης: (ευρύς + βία), ο πολύ αυταρχικός.

Ευρυδίκη: (ευρύς + δίκη), η πολύ δίκαιη. Μια απ' τις Δρυάδες νύμφες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν κόρη του Απόλλωνα και σύζυγος του Ορφέα. Ακτινοβόλα, ειλικρινής, απεχθάνεται την υποκρισία και την ψευτιά. Έχει λίγο βαριά φωνή κι επιβλητική εμφάνιση.
 

Ευρύκλεια: (ευρύς + κλέος), η πολυένδοξη.

Ευρυσθένης: (ευρύς + σθένος), ο καρτερικότατος.

Ευστάθιος: άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δυνατός και τρυφερός χαρακτήρας, έχει αδυναμία στις υλικές απολαύσεις. Με την εμψύχωση των φίλων του και της οικογένειάς του, που του είναι απαραίτητη, πετυχαίνει επαγγελματικά. Σταθερός, καλά θεμελιωμένος.

Ευστράτιος: δύο άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κυκλοθυμικός, γίνεται εκρηκτικός όταν θυμώνει. Μοιάζει απόλυτος, αλλά ξέρει να ελίσσεται. Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του και δεν αλλάζει εύκολα γνώμη.

Ευτέρπη: (ευ + τέρπω), η πολύ ευχάριστη. Μια από τις εννιά Μούσες. Έχει πολλές ικανότητες, αλλά συχνά η ανάγκη να δημιουργήσει μια οικογένεια, την κάνει να παραμερίζει τις επαγγελματικές της φιλοδοξίες. Σε μεγαλύτερη ηλικία, αν δεν βρει μια απασχόληση, έχει την τάση να γίνεται νευρική.

Ευτύχιος, Ευτυχία: καλή τύχη. Έχουν καλή καρδιά, όσο κι αν θέλουν να παριστάνουν τους σκληρούς. Δυστυχώς, όταν κάτι δεν πάει καλά έχουν την τάση να τιμωρούν τον εαυτό τους.

Ευφροσύνη: μια από τις Τρεις Χάριτες. Αυτή που έχει κέφι, χαρά, η καλοδιάθετη. Λίγο επιπόλαιη, δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και παραβλέπει την ουσία. Της αρέσουν οι κοσμικότητες. Δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

Ζαΐρα: αραβικό όνομα. Αθόρυβη κι ευγενική, δίνει την εντύπωση πιο αδύνατου χαρακτήρα απ' ότι είναι στην πραγματικότητα. Καλόγουστη, αγαπάει τα ωραία πράγματα και τη μουσική.

Ζαχαρίας: ευαίσθητος, μπορεί να γίνει με τα χρόνια κυνικός. Έχει κριτικό πνεύμα, αγαπά την τέχνη. Φοβάται ν' αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.

Ζαχαρένια: φτιαγμένη από ζάχαρη, γλυκιά.

Ζαφείρης, Ζαφειρούλα: από την πέτρα ζαφείρι. Σαν το ζαφείρι, λάμπουν με την παρουσία τους. Είναι φιλόδοξοι και αγαπούν την καλοπέραση. Είναι εκδικητικοί στα λόγια, αλλά όχι στις πράξεις. Η Ζαφειρούλα δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομική ασφάλεια.

Ζέφυρος: η προσωποποίηση του δυτικού ανέμου. Γιος του Αστραίου και της Ηούς, που απέκτησε τα γρήγορα άλογα του Αχιλλέα (Θεογονία). Έχει σύμβολό του το άλογο και στις παραστάσεις εικονίζεται νέος και φτερωτός. Δυναμικός και αρκετά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, δημιουργεί εχθρούς.

Ζηνοβία: κόρη του βασιλιά της Αρμενίας Μιθριδάτη. Σοβαρή, μετρημένη και εύθικτη. Αντιδρά άσχημα στις παρατηρήσεις και την κριτική.

Ζωγραφούλα: σα «ζωγραφιά». Έξυπνη και μετριόφρων. Αντέχει στις μεγαλύτερες δυσκολίες, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Της λείπει η αισιοδοξία.

Ζωή, Ζώης:
μάρτυς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Χαρούμενη και αισιόδοξη, η Ζωή έχει καλή επαφή με τα παιδιά. Πιο σοβαρός, ο Ζώης είναι άνθρωπος του καθήκοντος, συνεπής και υπεύθυνος.

Ήβη: (ήβη: ακμή), η πάντοτε θαλερή, νέα. Κόρη του Δία και της Ήρας. Προστάτης της νεότητας όταν βρίσκεται στην άνθηση και την ακμή της. Δραστήρια, με πρακτικό μυαλό, αγαπάει τα σπορ. Τα καταφέρνει θαυμάσια στις συνεταιρικές δουλειές.

Ηλέκτρα: (ηλέκτωρ: ο ακτινοβολών ήλιος), η ακτινοβολούσα από χάρη. Κόρη του ΑγÍμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Συναισθηματική, δίνει πολλά στους άλλους, αλλά όταν έχει προβλήματα προτιμάει να τα βγάζει πέρα μόνη της. Αντίθετα από το μύθο, που συνδεδεμένη με τη μητέρα της. Αντικομφορμίστρια.

Ηλίας: αθόρυβος και διακριτικός, τα καταφέρνει πολύ καλά στη ζωή. Ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Βρίσκει την ευτυχία στην οικογένεια. Ο Θεός είναι Κύριος.

Ήρα: αδελφή και νόμιμη σύζυγος του Δία. Ζωντανός άνθρωπος, συχνά πολύ νευρική. Έχει πολλά ενδιαφέροντα και ανταγωνιστικό πνεύμα, που της δημιουργεί δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις.

Ηρακλής: ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, γιος του Δία και της Αλκμήνης, δοξασμένος λόγω Ήρας. Μεγαλόσωμος, έχει χρυσή καρδιά. Τίμιος και καλός φίλος δεν συγχωρεί το ψέμα. Του αρέσουν οι μητρικές γυναίκες.

Ηρώ: όμορφη ιέρεια του ναού της Αφροδίτης. Γεμάτη ζωντάνια κι ενεργητικότητα, έχει εμπορικό πνεύμα. Ανεξάρτητη, αφοσιώνεται συχνά στη δουλειά της.

Φυλακή vs Δουλειά .. που είναι καλύτερα ?

Δείτε παρακάτω τις διαφορές της δουλειάς με την φυλακή! Τελικά που είναι καλύτερα, στη δουλειά ή στη φυλακή..




ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Περνάς τον περισσότερο χρόνο σου σε ένα κελί 8 Χ 10.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Περνάς τον περισσότερο χρόνο σου σε ένα γραφείο με διαχωριστικό 6 Χ 8.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Σου παρέχουν τρία γεύματα την ημέρα.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Κάνεις διάλειμμα μόνο για ένα γεύμα, που το πληρώνεις εσύ.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Μειώνεις το χρόνο παραμονής σου με καλή συμπεριφορά.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Φορτώνεσαι περισσότερη δουλειά αν δείξεις καλή διαγωγή.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Ο φύλακας κλειδώνει και ξεκλειδώνει όλες τις πόρτες για σένα.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Πρέπει να κουβαλάς πάνω σου κλειδιά για να ανοίγεις τις πόρτες.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Μπορείς να βλέπεις τηλεόραση και να παίζεις ηλεκτρονικά.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Σε απολύουν αν βλέπεις τηλεόραση και παίζεις ηλεκτρονικά.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Έχεις τη δική σου τουαλέτα.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Τη μοιράζεσαι με κάτι ηλίθιους που κατουράνε το καπάκι.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ:Επιτρέπουν στους φίλους και συγγενείς σου να σε επισκεφθούν.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Δεν μπορείς ούτε στο τηλέφωνο να μιλήσεις με τους δικούς σου.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Οι φορολογούμενοι πληρώνουν όλα τα έξοδα για σένα.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Πρέπει να πληρώνεις όλα τα έξοδα για να πας στο γραφείο και ύστερα σου κρατούν από το μισθό σου φόρους για τους φυλακισμένους.
ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Πρέπει να αντιμετωπίσεις σαδιστές δεσμοφύλακες.
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: Τους ονομάζουν διευθυντές.

Σου εύχομαι μία όμορφη μέρα στο γραφείο. Εγώ πάω φυλακή!


Τα ζώδια στο γραφείο ή στη δουλειά σας..


Γνωρίστε τα ζώδια του γραφείου ή του εργασιακού σας περιβάλλοντος και μάθετε τα πάντα για αυτούς..

Κριός: Μεγάλος καραγκιόζης. Νομίζει πως όλες του τη πέφτουν. Τεράστιος ατζαμής. Θα αναγνωρίσετε το αυτοκίνητο του στο parking από τα πολλά τρακαρίσματα. Παρκάρετε σε απόσταση ασφαλείας. Όταν κολλήσει ο υπολογιστής βρίζει, χτυπάει το ποντίκι σα χταπόδι και ρίχνει σφαλιάρες στο σκληρό δίσκο. Αν δεν έχει διαπράξει εγκλημα μέχρι τα 65 του θα βγει στη σύνταξη κανονικά. Η γυναίκα Κριός αργά ή γρήγορα θα κοιμηθεί με όλα τα αρσενικά του γραφείου.

Ταύρος: Το μεγάλο βόδι του ζωδιακού κύκλου. Η ζωή του συνοψίζεται στο τρίπτυχο μαμ κακά και νάνι. Δουλεύει σαν είλωτας αλλά αργεί πολύ να πάρει προαγωγή. Στην πραγματικότητα μπορεί να μη πάρει ποτέ γιατί είναι βραδύστροφος και ανίκανος να σκεφτεί μία έξυπνη ιδέα. Η γυναίκα Ταύρος, είναι συνήθως μία νταρντάνα που θα σας ξεπαραδιάσει προτού πείτε κίμινο.

Δίδυμος: Φανερή ή κρυφή αδερφή. Στα κέφια του θυμίζει πολύ Τάκη Ζαχαράτο και Γιώργο Μαρίνο, που είναι και ομοζώδιοι. Στις κακές του υστεριάζει και κουτσομπολεύει τους πάντες και τα πάντα. Το ρουζ που βρήκατε στις ανδρικές τουαλέτες είναι δικό του. Οι γυναίκες Δίδυμοι αν εξασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα εκτός από το «αρχαιότερο», απλά χαραμίζονται.

Καρκίνος: Ο μπουχέσας. Του αρέσει να κλαίγεται που κανείς δεν αναγνωρίζει την αξία του. Στην πραγματικότητα δεν είναι ικανός ούτε να δέσει τα κορδόνια του. Είναι αρχιτσιγκούνης γι΄αυτό φυλάξτε τα τσιγάρα σας και μην τον υπολογίζεται στην απεργία. Φυσικά δε θα χάσει το ημερομίσθιο. Ομοίως και η γυναίκα Καρκίνος.

Λέων: Τεράστιο ψώνιο. Έχει άποψη για τα πάντα και πιστεύει πως είναι γεννημένος ηγέτης. Στην πραγματικότητα είναι ανυπόφορος αυταρχικός σπασαρχίδας που όλοι θα ήθελαν να δουν το αλαζονικό κεφάλι του στη λαιμητόμο.Η γυναίκα Λέων είναι εγωπαθείς, σκύλες. Αν την έχετε προϊστάμενη αλλάξτε δουλειά.

Παρθένος: Το κατιναριό του ζωδιακού. Υποχόνδριες, υστερικές μυξο-παρθένες. Το τρίπτυχο της ζωής τους είναι πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Είναι αγράμματες και σχολαστικές. Η ιδανική θέση γι΄αυτές είναι καθαρίστριες. Ο άνδρας Παρθένος, αν δεν είναι gay, είναι αιώνιος βουτυρομπεμπές. Παρακολουθείστε πόσες φορές τηλεφωνεί στην μητέρα του αποκαλώντας τη «μαμάκα».

Ζυγός: Ο μαλακοπίτουρας. Παλιμπαιδίζει μέχρι τα βαθιά γεράματα και αν καμιά δεν είναι σαν τη μαμά του. Δειλός και μεγάλος χέστης, μη του αναθέσετε ποτέ δύσκολη εργασία. Απλά δε θα τα καταφέρει. Η γυναίκα Ζυγός ειναι χαζοβιόλα και βάφεται εφτά φορές τη μέρα.

Σκορπιός: Ανώμαλος και διαστροφικός. Είναι πιθανό να έχει εξώγαμα και να δέρνει τη γυναίκα του. Αν δεν κατηγορηθεί για βιασμό, παιδεραστία ή έστω σεξουαλική παρενόχληση, θα βγει στην σύνταξη σαν κύριος. Κινδυνεύει όμως από ομαδικό λιντσάρισμα γιατί όλοι τον μισούν στο γραφείο. Είναι ύπουλος, γλείφτης και σπιούνος του αφεντικού. Η γυναίκα Σκορπιός έχει δονητές και μαστίγια στη τσάντα της.

Τοξότης: Αλκοολικός, αποτυχημένος, τον έχει παρατήσει η γυναίκα του, είναι χωμένος στα χρέη αλλά παρόλαυτα δηλώνει αισιόδοξος και έχει πάντα διάθεση για φιλοσοφικές συζητήσεις. Αν δεν τον έχουν απολύσει ως τα 40 του σημαίνει πως το αφεντικό είναι καλός άνθρωπος. Οι γυναίκες Τοξότες είναι μυθομανείς και ανεπρόκοπες.

Αιγόκερως: Καρμίρης, εθνικιστής και κορόιδο. Τα δίνει όλα στη δουλειά αλλά σπάνια καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή. Είναι γιατί δεν έχει συνείδηση της βλακείας του. Προικοθήρας και άξεστος. Οι γυναίκες Αιγόκεροι είναι ανοργασμικές και φιλάργυρες.

Υδροχόος: Ψυχοπαθείς. Μόνο αυτοί καταλαβαίνουν τι λένε. Τραυλίζουν και παίζουν κρυφά Nintendo. Γεννημένοι πρωτοπόροι, είναι οι πρώτοι που θα απολυθούν από το γραφείο. Νομίζουν πως το σεξ είναι πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Οι γυναίκες δεν έχουν καμιά διαφορά.

Ιχθείς: Οι χειρότεροι όλων. Μισούν όλο τον κόσμο γιατί δε τους δίνει σημασία. Στην πραγματικότητα δεν αξίζουν καμια σημασία γιατί είναι άχρηστα σκουπίδια που κλάφθηκαν για να τους προσλάβει το αφεντικό και κάθε βράδυ προσεύχονται να πάθετε κακό. Αν τους εμπιστευθείτε μυστικό θα σας απειλούν μια ζωή πως θα το διαδώσουν. Οι γυναίκες είναι ακόμα χειρότερες από τους άνδρες.Αν θελήσετε να τους χαστουκίσετε, κάντε το. Θα ανακηρυχθείτε ο ήρωας του γραφείου.

Άνδρες vs Γυναίκες: Πού διαφέρουν;


Χάνουν περισσότερα μαλλιά
Η τεστοστερόνη η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα είναι τα κύρια αίτια της ανδρικής τριχόπτωσης, που ταλαιπωρεί περίπου έναν στους δύο άνδρες. Οι «επικίνδυνες» φάσεις είναι μετά τα 20, στα 30-35 και μετά τα 45, αν και το πότε θα έχει αραίωση ένας άνδρας εξαρτάται κυρίως από γονιδιακούς παράγοντες. Αντιθέτως, η τριχόπτωση απασχολεί μόνο το 15-20% των γυναικών.

Μπερδεύουν τα χρώματα
Ένας άνδρας αναγνωρίζει μέχρι 9 χρώματα στο ουράνιο τόξο, ενώ μια γυναίκα έως και 13! Το 8-10% των ανδρών και μόνο το 0,5% των γυναικών δυσκολεύονται να διακρίνουν το κόκκινο, το πράσινο ή το μπλε, όταν συνδυάζονται με άλλα χρώματα, δηλ. έχουν δυσχρωματοψία, η οποία εντοπίζεται στο ανδρικό χρωμόσωμα (Χ, Υ).

Είναι πιο μυώδεις
Το μυϊκό σύστημα των ανδρών, χάρη στην τεστοστερόνη, είναι κατά 10-15% πιο ανεπτυγμένο από αυτό των γυναικών. Οι μύες τους, όμως, παραμένουν πιο «σφιχτοί» ακόμη και σε φάση χαλάρωσης, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε μυϊκές θλάσεις και κακώσεις, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο χαλαρούς συνδέσμους στις αρθρώσεις και είναι επιρρεπείς στις συνδεσμικές κακώσεις (π.χ. διαστρέμματα).

Έχουν πιο ευαίσθητο θυρεοειδή
Οι γυναίκες κινδυνεύουν έως και 10 φορές περισσότερο από τους άνδρες να παρουσιάσουν υποθυρεοειδισμό. Αν και τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα, η ευπάθεια των γυναικών σχετίζεται με την αλληλεπίδραση των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών με αυτές του θυρεοειδούς.

Είναι πιο ανθεκτικές στον πόνο
Οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο που συνοδεύει ορισμένα προβλήματα, όπως ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτή η
ιδιαιτερότητα αποδίδεται εν μέρει στα οιστρογόνα, που φαίνεται ότι ασκούν πολυεπίπεδη δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Φορούν νωρίτερα γυαλιά πρεσβυωπίας
Οι γυναίκες τείνουν να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο έως και 3 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες παραπονούμενες για τη δυσκολία τους να δουν κοντά (πρεσβυωπία). Μάλιστα, συνήθως οι βαθμοί πρεσβυωπίας τους είναι υψηλότεροι από αυτούς των ανδρών, αλλά δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Έχουν πλεονέκτημα στην καρδιά
Τα οιστρογόνα ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντιθρομβωτική δράση. Γι’ αυτό και, στατιστικά, τα εμφράγματα είναι τρεις φορές συχνότερα στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η υπεροχή αυτή των γυναικών σταματά μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της ραγδαίας μείωσης των οιστρογόνων.

Έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό
Τα οιστρογόνα φαίνεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών. Συγκεκριμένα, παρεμποδίζουν τη δράση των γονιδίων που προκαλούν φλεγμονές. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πρόσφατα καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου «McGill», με βάση πειράματα σε ποντίκια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το «δυνατό» φύλο δεν είναι οι άνδρες!

Σκέφτονται διαφορετικά
Αν και ο εγκέφαλος των δύο φύλων δεν διαφέρει στις βασικές του δομές και λειτουργίες, φαίνεται ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μάλλον δεν τον χρησιμο­ποιούν με τον ίδιο τρόπο. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες επεξεργάζονται με το δεξί ημισφαίριο μια όμορφη θέα, ενώ οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τα δύο ημισφαίρια. Επίσης, σε παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστη­μίου του Yale για τις μαθησιακές δυσκολίες, παρατηρήθηκε ότι κατά το άκουσμα λέξεων στις μεν γυναίκες ενεργοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, στους δε άνδρες το αριστερό. Φαίνεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει πολλά μονοπάτια για να φτάσει στον ίδιο στόχο!

Έχουν πιο εύθραυστα οστά
Τα οιστρογόνα προστατεύουν τα οστά των γυναικών από την οστεοπόρωση, μέχρι την εμμηνόπαυση. Ύστερα, η αναλογία εμφάνισης της νόσου είναι 8 γυναίκες προς 1 άνδρα.

Έχουν πιο ευαίσθητα γόνατα
Εκτιμάται ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που αποδίδεται στο πιο αδύναμο μυϊκό σύστημά τους, στη διαφορετική ανατομία της λεκάνης τους (στις γυναίκες η λεκάνη είναι πιο ανοιχτή και τα γόνατά τους συγκλίνουν, ενώ στους άνδρες είναι πιο ωοειδής και τα γόνατά τους αποκλίνουν), αλλά και συχνά στα περιττά κιλά, που επιβαρύνουν τα γόνατα.

Είναι γόνιμοι μέχρι τα γεράματα
Το ανδρικό σπέρμα είναι πιο ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου σε σύγκριση με τα γυναικεία ωάρια. Ενώ, δηλαδή, οι «αποθήκες» ωαρίων της γυναίκας «αδειάζουν» στην εμμηνόπαυση (γύρω στα 48-51), το ανδρικό σπέρμα παραμένει γόνιμο ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών, αν και η ποιότητά του φθίνει, ιδιαίτερα μετά τα 45-50.

Πού διαφέρουν οι εξετάσεις του Αδάμ και της Εύας
Στον αιματοκρίτη Στους άνδρες θεωρούνται φυσιολογικές οι τιμές 40-48 του αιματοκρίτη, ενώ στις γυναίκες οι τιμές 38-42. Ο αιματοκρίτης είναι ενδεικτικός της ανάγκης του οργανισμού σε οξυγόνο και οι χαμηλές τιμές του υποδηλώνουν αναιμία. Στις γυναίκες θεωρούνται φυσιολογικές οι χαμηλότερες τιμές, τόσο επειδή οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού τους συχνά «αδειάζουν» λόγω της εμμήνου ρύσεως, αλλά και επειδή, λόγω μικρότερου όγκου, έχουν και μικρότερες ανάγκες σε οξυγόνο. Κατ’ επέκταση, αυτό συμβαίνει και με την αιμοσφαιρίνη (οι φυσιολογικές τιμές της είναι 13,5-17 για τους άνδρες και 12-15 για τις γυναίκες) και με τα ερυθρά αιμοσφαίρια (4.200-5.400 για τις γυναίκες και 4.600-6.200 για τους άνδρες).
Στην «καλή» χοληστερίνη Η «καλή» HDL συνήθως είναι υψηλότερη στις γυναίκες κατά 10-15% σε σύγκριση με τους άνδρες, για ορμονικούς λόγους. Γι’ αυτό και οι φυσιολογικές τιμές της HDL για τις γυναίκες (πάνω από 50 mg/dL) είναι υψηλότερες από αυτές των ανδρών (πάνω από 40 mg/dL). Πάντως, αυτή η ευνοϊκή διαφορά «χάνεται» όταν οι γυναίκες καπνίζουν.
Στην κρεατινίνη Οι τιμές της κρεατινίνης επηρεάζονται από τη μυϊκή μάζα. Γι’ αυτό και στους άνδρες θεωρούνται φυσιολογικές οι τιμές 0,9-1, ενώ στις γυναίκες, που έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα, οι τιμές 0,7-0,8 (οι αυξημένες τιμές της κρεατινίνης σχετίζονται με νεφροπάθεια).

DÉJΑ VU: Μία νοητική φάρσα;

Η γαλλική φράση DEJA VU σημαίνει κατά λέξη «ήδη ιδωμένο». Στην καθημερινή γλώσσα έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούμε τη φράση déjà vu για οτιδήποτε μας δίνει την εντύπωση ότι επαναλαμβάνεται ή μας θυμίζει κάτι. Ο όρος αυτός, όμως, που τόσο συχνά ακούμε και χρησιμοποιούμε χωρίς να είμαστε εντελώς σίγουροι για τι πράγμα ακριβώς μιλάμε, είναι ο επιστημονικός όρος για μία «φάρσα» που μας παίζει η μνήμη μας. Περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο αισθανόμαστε ότι ένα συμβάν, μία στιγμή, μία εμπειρία την έχουμε ξαναζήσει, χωρίς όμως να μπορούμε να θυμηθούμε πότε, πώς και πού. Τι ακριβώς είναι αυτό το περίφημο déjà vu;
«Το έχω ξαναδεί το... έργο»
Ας πούμε ότι βρίσκεστε με μια παρέα σε ένα εστιατόριο και συζητάτε. Ξαφνικά και χωρίς να έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο έχετε την αίσθηση ότι αυτήν ακριβώς τη στιγμή την έχετε ξαναζήσει και για μερικά δευτερόλεπτα σας φαίνεται ότι ο χώρος, τα πρόσωπα, η ατμόσφαιρα, η συζήτηση, όλα έχουν ξαναϋπάρξει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε κάποια άλλη στιγμή στη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, δεν μπορείτε να θυμηθείτε αν έχετε ξαναβρεθεί με τους συγκεκριμένους ανθρώπους στο συγκεκριμένο μέρος. Παρ’ όλα αυτά, έχετε αυτή την αίσθηση του γνώριμου και ταυτόχρονα του παράξενου και παράδοξου. Δεν είναι ακριβώς ανάμνηση, καμιά φορά μάλιστα υπάρχει η αίσθηση ότι ίσως να έχουμε ονειρευτεί αυτά τα στιγμιότυπα που βιώνουμε. Συνήθως, μένουμε με μια ακαθόριστη αίσθηση ότι κάτι ανεξήγητο μας συνέβη και μετά από λίγο το ξεχνάμε.

Ανάδυση ενός υποσυνείδητου βιώματος
Η πρώτη εξήγηση Ο πρώτος επιστήμονας που στο βιβλίο του «Το μέλλον των ψυχικών επιστημών» αναφέρθηκε στο φαινόμενο αυτό και του έδωσε τον ελληνικό όρο «παραμνησία» ήταν ο γάλλος ερευνητής E. Boirac, στα τέλη του 19ου αιώνα. Πέρα, όμως, από αυτή την αναφορά, φαίνεται πως δεν το μελέτησε εκτενέστερα. Λίγο αργότερα, ο Freud έδωσε τη δική του ερμηνεία λέγοντας πως αυτού του είδους τα βιώματα είναι το αποτέλεσμα τραυματικών συμβάντων ή ανεπίτρεπτων επιθυμιών που έχουμε καταπιέσει και απωθήσει και που δεν τους έχουμε επιτρέψει την είσοδο στις «νόμιμες» αναμνήσεις μας. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία και εντελώς απροσδόκητα, με αφορμή δηλαδή κάποιο ερέθισμα (μία μυρωδιά ή έναν ήχο, για παράδειγμα), το βίωμα ανασύρεται από το υποσυνείδητο και παίρνει τη μορφή ανάμνησης.
Αμφιλεγόμενες ερμηνείες Αυτή η άποψη εξυπηρέτησε για μεγάλο διάστημα τους επιστήμονες για την ερμηνεία των εμπει­ριών déjà vu. Μάλιστα, έως ένα σημείο εξακολουθεί να το κάνει ακόμη και σήμερα, και μάλιστα με αμφιλεγόμενο μερικές φορές τρόπο. Αν, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος συμπάσχει και έχει έντονα συναισθήματα όταν ακούει ότι ένα παιδί κακοποιείται από τους γονείς του, και δηλώνει ότι τον αναστατώνει αυτό το γεγονός σαν να το βιώνει ο ίδιος, ορισμένοι ψυχολόγοι τείνουν να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα αυτά σαν déjà vu, δηλαδή σαν ένδειξη ότι αναβιώνει κάτι που του συνέβη πραγματικά στο μακρινό παρελθόν, αλλά ήταν τόσο τραυματικό ώστε το απώθησε και το ξέχασε. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται σε αυτή την περίπτωση για déjà vu.
Ένα φαινόμενο στιγματισμένο Παρ’ όλα αυτά, και επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα βίωμα απολύτως υποκειμενικό, το οποίο, όπως ακριβώς και οι αναμνήσεις, δύσκολα διαπιστώνεται, αποδεικνύεται, μετριέται και καταγράφεται, παρέμεινε στο περιθώριο του επιστημονικού ενδιαφέροντος για πολλές δεκαετίες. Το déjà vu ερμηνεύτηκε (και ερμηνεύεται) συχνά από παραψυχολογικές και μεταφυσικές θεωρήσεις ως απόδειξη της ύπαρξης προηγούμενης ζωής, επαφών με «άλλους κόσμους» και άλλα παρόμοια. Άνθρωποι που είχαν -ή ισχυρίζονταν ότι είχαν- συχνά τέτοιες εμπειρίες, συχνά θεωρούντο άνθρωποι με «ιδιαίτερες ικανότητες», με πολύ οξυμένη διαίσθηση, με ενόραση και προφητικές ιδιότητες. Αυτό το «παραψυχολογικό» στίγμα ήταν άλλος ένας λόγος που επί πολλές δεκαετίες η επιστήμη της ψυχολογίας δεν ασχολήθηκε περισσότερο με το φαινόμενο.



Σας θυμίζει τίποτα;

Μια τριαντάχρονη γυναίκα περιγράφει ότι πηγαίνοντας διακοπές με την οικογένειά της σε μια χώρα την οποία δεν είχε ξαναεπισκε­φτεί και μπαίνοντας στο χολ του ξενοδοχείου είχε πολύ έντονη την αίσθηση ότι έχει ξανα­βρεθεί εκεί και γνωρίζει τους χώρους πολύ καλά.
• Ένας νεαρός βρίσκεται σε ένα σπίτι συγ­γε­νών ενός φίλου του που γιορτάζουν κάτι και τους γνωρίζει για πρώτη φορά. Ξαφνικά, καθώς παρακολουθεί κάποιους που σηκώ­νο­­νται να χορέψουν, νιώθει πως αυτά ακρι­­βώς τα συναισθήματα που έχει εκείνη τη στι­γμή σε σχέση με τους άγνωστους αυτούς ανθρώπους τα έχει ξανααισθανθεί ακριβώς έτσι.
• Μια γυναίκα απολαμβάνει με τον άνδρα της ένα ωραίο τοπίο στην εξοχή και ξαφνικά έχει την αίσθηση ότι αυτά που βλέπει κι αυτά που της συμβαίνουν τα έχει ονειρευτεί, χωρίς όμως να μπορεί να θυμηθεί το όνειρο ή άλλες λεπτομέρειές του.




Το «ξαναϊδωμένο» ξανά στο επίκεντρο
Δημιούργημα της μνήμης...
Νεότεροι ερευνητές, όμως, επανέφεραν το φαινόμενο déjà vu στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο της μνήμης το οποίο, αν το ερευνήσουμε, μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργεί η μνήμη μας. Κι αυτό γιατί, όποια κι αν είναι τελικά η σωστή εξήγηση του φαινομένου και είτε προέρχεται από τη νευροεπιστήμη του εγκεφάλου είτε από την ψυχολογία είτε από την παραψυχολογία, το σίγουρο είναι πως πρόκειται για δημιούργημα της μνήμης. ... και όχι (μόνο) της όρασης Αυτό, μάλιστα, είναι ακόμα πιο βέβαιο αφότου καταρρίφτηκε η θεωρία που είχε τείνει να επικρατήσει -ότι, δηλαδή, πρόκειται για μία μικρή «ανωμαλία» στην οπτική λειτουργία, μία αναντιστοιχία της πρόσληψης οπτικών ερεθισμάτων από το ένα μάτι στο άλλο-, όταν διαπιστώθηκε ότι οι τυφλοί έχουν συχνά déjà vu.
Ένα πανηγύρι αισθήσεων... Déjà vu σημαίνει, βέβαια, «το έχω ξαναδεί». Όμως, δεν πρόκειται αποκλειστικά για οπτικές εμπειρίες. Εξίσου έντονη είναι η αίσθηση του «déjà visité» (το έχω ξαναεπισκεφτεί), «déjà senti» (το έχω ξανααισθανθεί), «déjà vécu» (το έχω ξανα­βιώσει), «déjà pensé» (το έχω ξανασκεφτεί), «déjà rêvé» (το έχω ονειρευτεί) κ.ά.
Σαν σε ταινία Ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν ότι έχουν déjà vu και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι έχουν ξαναβιώσει τη στιγμή και ξέρουν τι θα συμβεί αμέσως μετά. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, πάντως οι επιστήμονες διαχωρίζουν το προαίσθημα (αν υπάρχει) από το déjà vu. Η διαφορά είναι ότι το déjà vu βιώνεται ταυτόχρονα με αυτό που μας συμβαίνει και όχι πριν. Παρ’ όλα αυτά, επειδή είναι τόσο αιφνιδιαστική αυτή η αίσθηση του «γνωρίζω αυτή τη στιγμή», εκ των υστέρων το ερμηνεύουμε σαν να ξέραμε τι πρόκειται να συμβεί. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο déjà vu είναι σαν, μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα των δευτερολέπτων, να παρατηρούμε σαν σε ταινία αυτά που γίνονται και να «τσεκάρουμε»: Κι αυτό μου είναι γνώριμο, κι αυτό το ξέρω, κι αυτό το έχω ξαναδεί.

2 ενδιαφέρουσες ερμηνείες
Οι θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν το φαινόμενο είναι πολλές και έχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Θα αναφερθούμε σε δύο, τις πιο ενδιαφέρουσες κατά την άποψή μας. Ούτως ή άλλως, όλες αφήνουν ερωτηματικά και δεν καταφέρνουν να δώσουν μία πλήρη και απόλυτα πειστική εξήγηση.
Η θεωρία του «ολογράμματος» Ο ολλανδός ψυχίατρος H. Sno προτείνει την ιδέα ότι οι αναμνήσεις είναι σαν ολογράμματα, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αναπλάσει την τρισδιάστατη εικόνα κάθε επιμέρους στοιχείου μίας ανάμνησης. Το déjà vu, λοιπόν, κατά την άποψή του, συμβαίνει όταν κάποια λεπτομέρεια στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή (μία εικόνα, ένας ήχος, μία οσμή κλπ.) είναι παρόμοια με ένα απομεινάρι μίας (θαμμένης) ανάμνησής μας και ο εγκέφαλός μας ξαναφτιάχνει μία ολόκληρη σκηνή από αυτό το απειροελάχιστο στοιχείο, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του γνώριμου. Για παράδειγμα, πηγαίνετε μια βόλτα με τον παλιό «σκαραβαίο» ενός φίλου και ξαφνικά έχετε την αίσθηση του déjà vu, χωρίς να θυμάστε ότι ο θείος σας είχε ένα τέτοιο αυτοκίνητο στο οποίο είχατε μπει όταν ήσασταν πολύ μικρό παιδί. Μικροπράγματα, όπως η μυρωδιά της μηχανής ή η αίσθηση του καθίσματος, μπορούν να αναπλάσουν αναμνήσεις που ούτε ξέραμε ότι είχαμε ούτε μπορούμε συνειδητά να ανακαλέσουμε.
Η θεωρία του «κινητού» O αμερικανός ερευνητής δρ. Alan Brown πρότεινε τη θεωρία του «κινητού» ή αλλιώς της «διχασμένης προσοχής». Σε πειράματα που έκανε, έδειξε ότι, όταν είμαστε απορροφημένοι από κάτι (σαν να μιλάμε στο κινητό), προσλαμβάνουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας χωρίς να τα καταγράφουμε συνειδητά. Όταν είμαστε ξανά σε θέση να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό που κάνουμε, αυτά που βλέπουμε γύρω μας μας φαίνονται γνώριμα, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν τα έχουμε «δει». Με αυτό το σκεπτικό, φαίνεται λογικό ότι μπορεί να μπαίνουμε σε έναν καινούργιο χώρο όντας απορροφημένοι, π.χ. από μία συνομιλία, μία σκέψη ή κάτι άλλο, και ξαφνικά να έχουμε déjà vu. Τι συμβαίνει: Πριν καν κοιτάξουμε το χώρο, ο εγκέφαλός μας έχει καταγράψει τα ερεθίσματα και μετά από κλάσματα δευτερολέπτου που κοιτάμε πραγματικά έχουμε την
αίσθηση ότι μας είναι όλα γνώριμα. Κάπως έτσι, άλλωστε, λειτουργεί και η διαίσθηση: Βασίζεται σε γνώση και εμπειρίες, τις οποίες ο εγκέφαλός μας διαρκώς αφομοιώνει, χωρίς όμως να τις καταγράφουμε συνειδητά και να μπορούμε να τις εξηγήσουμε ή να τις ανακαλέσουμε.



Το DEJA VU προτιμά κάποιους ανθρώπους;

Έχουν, άραγε, όλοι οι άνθρωποι déjà vu; Αν όχι όλοι, τότε πόσοι και ποιοι; Όπως μας λένε οι σχετικές μελέτες, περίπου 60% των ανθρώπων δηλώνει ότι είχε ή έχει βιώσει déjà vu, κάποιοι συχνά, περίπου μία φορά το μήνα, άλλοι σπανιότερα και μεμονωμένα. Πάντως, τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις ηλικίες μεταξύ των 15 και 25 ετών, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι με την ηλικία το φαινόμενο μειώνεται. Το ενδιαφέρον είναι ότι, αν και δεν επιβε­βαιώνονται οι προφητικές ικανότητες ή το «τρίτο μάτι» σε ανθρώπ­­ους που έχουν συχνά déjà vu, πάντως φαίνεται πως ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως αυτοί που ταξιδεύουν συχνότερα, αυτοί με υψηλότερο βιοτικό ή μορφωτικό επίπεδο, έχουν συχνότερα déjà vu από άλλους. Επίσης, η πλούσια φαντα­σία, η ευρύτητα πνεύματος και η ικανότητα να θυμάται κανείς τα όνειρά του είναι χαρακτηριστικά ανθρώπων που δηλώνουν πως έχουν βιώματα déjà vu. Ίσως, όμως, αυτό απλώς να σημαίνει ότι όσο πιο ανοιχτόμυαλος και ευφάνταστος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα μιλά για κάτι που θεωρείται παράξενο ή ανεξήγητο.