Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

παραμύθια για όλες τις ηλικίες ;)

Ποια η διαφορά μεταξύ γυναικών 10, 20, 30, 40 και 50 ετών:

10 χρονών: Την πας στο κρεβάτι και της λες ένα παραμύθι.
20 χρονών: Της λες ένα παραμύθι και την πας στο κρεβάτι…
30 χρονών: Την πας στο κρεβάτι χωρίς να της πεις παραμύθι….
40 χρονών: Σου λέει ένα παραμύθι και σε πάει στο κρεβάτι…
50 χρονών: Της λες ένα παραμύθι για να μην την πας στο κρεβάτι…


Ποια η διαφορά μεταξύ ανδρών 10, 20, 30, 40 και 50 ετών:

10 χρονών: Τον πας στο κρεβάτι και του λες ένα παραμύθι.
20 χρονών: Του λες ένα παραμύθι για να μη σε πάει στο κρεβάτι….
30 χρονών: Τον αφήνεις να νομίζει ότι πρέπει να σου πει ένα παραμύθι για να σε πάει στο κρεβάτι…
40 χρονών: Του λες ένα παραμύθι και πας στο κρεβάτι με έναν άλλο…
50 χρονών: Δεν του λες παραμύθι. Τον έχει πάρει ο ύπνος στον καναπέ…!

Μomix «Botanica» στο Μέγαρο Μουσικής

Μια οπτικοακουστική... απόδραση από την καθημερινότητα!
Ένα εκθαμβωτικό νέο υπερθέαμα απαράμιλλης ομορφιάς
Μια βοτανική θεραπεία, ένα φυσικό αφροδισιακό για την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση και ιδίως την υφέρπουσα πανανθρώπινη μελαγχολία.

«Σκηνικός πλούτος, φυσική τόλμη, απέριττη ομορφιά, μέγιστη έμπνευση, ύμνος στη δόξα του ανθρώπινου σώματος. Οι μυστικές δυνάμεις του σύμπαντος συνωμότησαν σε μία παράσταση συναρπαστική, που όμοιά της δεν έχει ποτέ ξανά εκκολαφθεί

LE MONDE
Οι «Παραβάτες των φυσικών νόμων», οι «Μάγοι Χορευτές», οι «Αλχημιστές των ψευδαισθήσεών μας», οι «Ταχυδακτυλουργοί Ακροβάτες»… ξαναχτυπούν. Αψηφώντας τη βαρύτητα, χορταίνοντας τις αισθήσεις μας, φλερτάροντας με την οφθαλμαπάτη, επιστρέφουν στην Ελλάδα με τη νέα χορογραφία, την καλύτερη παράσταση, την πλουσιότερη παραγωγή, που δημιούργησε στην καριέρα του ο καλλιτεχνικός τους διευθυντής και χορογράφος, ο δαιμόνιος Μόουζες Πέντλετον.

Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης που από διάσημος σκιέρ και χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε στον πλέον φημισμένο δημιουργό στο χώρο του αθλητικού και ακροβατικού χορού. Χαράζοντας νέους δρόμους, δομώντας φρέσκα δικά του πρότυπα και κώδικες, κατασκευάζοντας ένα καινούριο πολιτιστικό λεξιλόγιο, οριοθετώντας μοναδικά ένα ανατρεπτικό σκηνικό περιβάλλον. Ένα λαμπερό και ουσιαστικό πλαίσιο όπου ο χορός συναντά τα ακροβατικά, την παντομίμα, τον αθλητισμό, την υποκριτική, τις εικαστικές τέχνες, το κουκολοθέατρο, το video art.

Με μέσο έκφρασης και όχημα επικοινωνίας τους MOMIX, αυτή την απίστευτη ομάδα «θαυματοποιών» χορευτών, που εμπεριέχουν στο DNA τους ευαισθησία, χιούμορ, εφευρετικότητα, δεξιοτεχνία, έμπνευση, γνώση και φαντασία. Τα στοιχεία εκείνα που τους ανέδειξαν και τους καταξίωσαν ως την κορυφαία και διασημότερη ομάδα ακροβατικού χορού στον κόσμο. Που τους χάρισαν την καθολική αναγνώριση από κοινό και κριτικούς και την παγκόσμια επικυριαρχία επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες. Οι περίφημοι MOMIX και ο Moses Pendleton λοιπόν, επιστρέφουν με μια παγκόσμια περιοδεία, για να δικαιώσουν την τεράστια επιτυχία τους, τις διθυραμβικές κριτικές, τις sold out εμφανίσεις τους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Παρουσιάζοντας το BOTANICA που ήδη έχει χαρακτηρισθεί ως η «κορυφαία των κορυφαίων δημιουργιών» του Pendleton. Μια «αριστουργηματική παράσταση», ένα «ονειρικό ταξίδι», ένα «εκθαμβωτικό και σαγηνευτικό σόου», μια «οπτικοακουστική πανδαισία»! Εμπνευσμένο από την εξέλιξη του κόσμου και τους ρυθμούς των τεσσάρων εποχών, απ’ τις διαφοροποιήσεις στο κύλημα της μέρας και της νύχτας. Από την καθημερινότητα των ζώων, των φυτών ή των ορυκτών, τις συνήθειές τους, τις ιδιοτροπίες τους, την ερωτική τους συμπεριφορά: Λουλούδια που φυτρώνουν, ανθίζουν, γεννάνε σπόρους και πεθαίνουν, ακούγοντας Βιβάλντι ή κελαηδίσματα πουλιών, φυτά και ζώα με ανθρώπινη μορφή ντυμένα με πολύχρωμα κοστούμια και με θαυμάσιες κινήσεις που κατοικούν στο τοπίο που συνέθεσε η πρωτότυπη, ιδιότροπη, μυθική φαντασία του Pendleton και έντυσε με τα πολύχρωμα κοστούμια του, τις προβολές, τα χρώματα και τα σκηνικά, ο διάσημος ενδυματολόγος και σκηνογράφος Michael Curry.

Μια συναρπαστική, διαδραστική, ανανεώσιμη και μαγική ενέργεια απέναντι στη χειμωνιάτικη μελαγχολία, μια ιαματική παράσταση εμποτισμένη με το υπερβατικό βιολογικό φάρμακο της ιδιοφυούς τρέλας του Moses, γιατρικό και εμβόλιο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης εσωστρέφειας και μιζέριας. Με συστατικά υλικά, εικόνες μαγικές, στιγμές αιωρούμενες, τροχιές και πτήσεις, σκηνικές ψευδαισθήσεις, που με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (σπέσιαλ εφέ, λέιζερ, προβολές, ειδικοί φωτισμοί, μαριονέτες, σκιές), πλάθουν από κοινού ένα σκηνικό σουρεαλισμό, μία οπτική ποίηση.

Ένα χορευτικό υπερθέαμα που αμφισβητεί το μύθο του ακατόρθωτου, φλερτάρει επιδεικτικά με την υπέρβαση, και αψηφά με αυθάδεια τους νόμους της βαρύτητας, κινούμενο στα όρια της ευρεσιτεχνίας. « Ποιός ο καλύτερος τρόπος να συνδέεις τους ανθρώπους μεταξύ τους από το να τονίζεις τις φυσικές συμμετρίες, τελετουργίες και συμπεριφορές? Ο Μόσες Πέντλετον δεν συνδυάζει μόνο τα χαρακτηριστικά της Γης για να δημιουργήσει μια υπέρβαση χορού και πολυμέσων, αλλά επίσης αποκαλύπτει καρικατούρες κάποιων πτυχών του φυσικού κόσμου, παρουσιάζοντας με χιούμορ μια μοναδική προοπτική στον πλανήτη στον οποίο ζούμε. Ο Πέντλετον αφήνει ένα αποτύπωμα διαρκείας στο μυαλό του θεατή, με αυτό το απαράμιλλο βράδυ των ιδιορρυθμιών της Μητέρας Φύσης, με τρόπο μιας αλάνθαστης ιδιοφυίας με τη σωστή δόση χιούμορ » όπως τονίζει, στην κριτική της για το BOTANICA, η δημοσιογράφος Adrienne Jean Fisher από το διεθνές site www.iDANZ.com.

Ένα αέναο, τολμηρό και γοητευτικό παιχνίδι μεταμορφώσεων, που υπνωτίζει τον θεατή και αναδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες της σπουδαίας αυτής ομάδας. Αποδεικνύοντας, πως η αυθεντική δημιουργία και η υψηλή αισθητική, μπορούν και οφείλουν να συνυπάρχουν με τη διασκέδαση και το θέαμα.

 Ο Moses Pendleton για το BOTANICA :
« Νομίζω ότι αυτό που ονομάζεται παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Το απειλητικότερο για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, είναι η τρέχουσα παγκόσμια μελαγχολία! Είχα ένα όνειρο λοιπόν. Για ένα φυτικό φάρμακο, ένα φυσικό αφροδισιακό γι αυτή την επικίνδυνη ίωση. Έτσι οραματίστηκα το Botanica . Σαν ένα εμβόλιο, ένα ελιξίριο για την επιδημία της μελαγχολίας, της απομόνωσης, της ανασφάλειας. Ένα εκθαμβωτικό νέο show , μια συναρπαστική παράσταση, μια μαγική ανανεώσιμη ενέργεια, μια επιπλέον δόση φαντασίας, με εκλεκτά ακούσματα - από κελαηδίσματα πουλιών μέχρι Βιβάλντι - και τα σώματα των Momix να μπαίνουν στο δοκιμαστικό σωλήνα, παρασκευάζοντας την αναγκαία, πολύχρωμη βοτανική θεραπεία ».


ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Αθήνα, Θέατρο Παλλάς
24 έως 28 Νοεμβρίου

Τιμές εισιτηρίων: Από €20 έως και €70
Σημεία Προπώλησης εισιτηρίων: Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, τηλ. (210) 3213 100 
Με πιστωτική κάρτα, τηλ. (210) 81 081 81 
On line αγορά: www.ellthea.gr
Στο Public και στην Τράπεζα Πειραιώς (με μετρητά στα μηχανήματα easypay)

Θεσσαλονίκη, Μέγαρο Μουσικής
1 έως 4 Δεκεμβρίου

Τιμές εισιτηρίων: Από €20 έως και €60
Σημεία Προπώλησης εισιτηρίων: Στο εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους και στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής
Τηλεφωνικές κρατήσεις και πληροφορίες στο (2310) 89 59 39

Γυμνό ημερολόγιο 2011 Κωπηλατικής ομάδας του Πανεπιστήμιου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου

Ξέμειναν λένε  από φράγκα και ξεβρακώθηκαν για να αγοράσουν βάρκες… 
Ακριβό  το αντίτιμο ή  να χουμε να λέμε ;;; 
Δείτε τις γυμνές εικόνες…















 για παραγγελιες εδω. http://www.uwbc.org.uk/other.php?Doc=calendar

Διώξτε το άγχος από τη ζωή σας!

Όταν αισθανόμαστε άγχος, συχνά πελαγώνουμε. Καλύτερα όμως θα ήταν αν αφήναμε το άγχος που νιώθουμε να μας μιλήσει, ώστε να αντιληφθούμε και συνειδητά τι είναι αυτό που μας φοβίζει κι έτσι να βρεθούν τρόποι ώστε να νιώσουμε καλύτερα και πιο δυνατοί! 

Εκδηλώσεις του άγχους

Το άγχος εκδηλώνεται με πολλές και ποικίλες μορφές. Το ίδιο το άτομο μπορεί να παραπονιέται για ανησυχία, εσωτερική ταραχή, για αδυναμία να αναπαυθεί, για ζάλη, πονοκεφάλους, σφίξιμο στον αυχένα, προκάρδια ενοχλήματα, γαστρεντερικές διαταραχές πιο συχνά με τη μορφή σπαστικής κολίτιδας, δυσκολία να κρατήσει την προσοχή του συγκεντρωμένη για αρκετό διάστημα σε ένα θέμα και πολλά άλλα άτυπα ενοχλήματα. Εκτός από το άγχος, τα συναισθήματα του ατόμου χαρακτηρίζονται άλλοτε από φάσεις θυμού ή εξάρσεις οργής και άλλοτε από κατάθλιψη που συνοδεύεται από τύψεις και ενοχές.
Όταν το άγχος είναι κάπως πιο έντονο, εξαφανίζει την ειρήνη και την χαρά μέσα από το άτομο, και επιπλέον κυριαρχείται από έναν ακαθόριστο φόβο για την υγεία του, για την εξέλιξη της κατάστασής του ή για πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις στη ζωή του ή τη ζωή των δικών του. Όσο πιο έντονο είναι το άγχος, τόσο πιο ανίκανος γίνεται ο άνθρωπος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να λύσει κάποιο πρόβλημά του ή να αποφασίσει μπροστά σε κάποιο δίλημμα.
Τέλος, σε μερικές περιπτώσεις, όταν το άγχος είναι ιδιαίτερα έντονο, μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή κρίσεων τρόμου και πανικού

Πως δημιουργείται το άγχος;
Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορούν να ενοχοποιηθούν για τη δημιουργία του άγχους είναι:
α. Η ιδιοσυγκρασία. Έχει αποδειχθεί ότι όλοι δε γεννιόμαστε ίδιοι από άποψη ιδιοσυγκρασίας. Μερικοί είναι λίγο-πολύ αγχώδεις από τη γέννησή τους.
β. Η ανατροφή. Η ανατροφή και οι παιδικές εμπειρίες μας τροφοδοτούν συχνά με άγχος. Αν για παράδειγμα είχαμε γονείς που στην παιδική μας ηλικία απαιτούσαν από μας περισσότερα από ό,τι μπορούσαμε να αποδώσουμε ή αν ζήσαμε δίπλα σε αγχώδη άτομα που μας μετέδιδαν συνέχεια το δικό τους άγχος, είναι φυσικό να έχουμε κι εμείς άγχος.
γ. Αποτυχίες. Αν στο παρελθόν είχαμε επανειλημμένες και απροσδόκητες αποτυχίες, αν είχαμε την ατυχία να συναντήσουμε περισσότερες δυσκολίες ή εμπόδια από ό,τι οι άλλοι γύρω μας, τότε μπορεί να έχει αναπτυχθεί μέσα μας άγχος.
δ. Κίνδυνοι και δυσκολίες. Στην καθημερινή μας ζωή υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, άλλοτε πραγματικοί και άλλοτε φανταστικοί. Επίσης υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και προβλήματα που μας πιέζουν καθημερινά, απαιτώντας τη λύση τους. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι: Απειλή εναντίον της υγείας μας, της αξίας μας, των υπαρχόντων μας, της επαγγελματικής ή οικογενειακής μας κατάστασης, φόβοι για πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις που μπορούν να αναστατώσουν τη ζωή μας ή να μας στερήσουν την παρουσία και την αγάπη κάποιων δικών μας. Κάθε πραγματική ή φανταστική κατάσταση που απειλεί να μας στερήσει ή να εμποδίσει την ικανοποίηση κάποιας βασικής ανάγκης, μπορεί να μας τροφοδοτήσει με άγχος.
ε. Αμφιβολία για τις ικανότητές μας. 'Αγχος δημιουργείται εύκολα μέσα μας, όταν αμφιβάλλουμε για την αξία ή τις ικανότητές μας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και φαινομενικά μικρές ή ασήμαντες υποχρεώσεις που αδυνατούμε να τις εκπληρώσουμε, μπορούν να δημιουργήσουν άγχος μέσα μας όταν αυτές απειλούν την αυτοεκτίμησή μας.
στ. Τα διλήμματα. 'Αγχος μπορεί να δημιουργηθεί μέσα μας όταν αντιμετωπίζουμε διλήμματα ή χρειάζεται να πάρουμε κάποια μεγάλη απόφαση. Μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί ν' αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα σε δυο τάσεις: να προχωρήσουμε στη λύση ή να την αναβάλλουμε; Να πούμε Ναι ή Όχι; Να τολμήσουμε κάτι ριψοκίνδυνο;
ζ. Εσωτερικές συγκρούσεις. 'Αγχος δημιουργείται συχνά από συγκρούσεις που γίνονται μέσα μας ανάμεσα στις επιθυμίες ή προσδοκίες μας από τη μια πλευρά, και στους περιορισμούς που υπαγορεύει η συνείδηση ή το περιβάλλον από την άλλη.
η. Ενοχές. Λάθη, αποτυχίες ή και αμαρτίες του παρελθόντος που δεν φροντίσαμε ν' απαλλαγούμε από αυτές με εξομολόγηση μπροστά στον Θεό, δημιουργούν μέσα μας αρκετή ανησυχία, άγχος ή φοβία.
θ. Υπεραπασχόληση. Τέλος, όσο περισσότερο παίρνουμε στους ώμους μας βάρη και προβλήματα τόσο δικά μας όσο και των δικών μας και αναγκαζόμαστε έτσι να τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ ή να βασανίζουμε συνέχεια το μυαλό μας, τόσο αυξάνει το άγχος μέσα μας.

Συμβουλές
Μη στεναχωριέσαι για:
1. Πράγματα τα οποία πρέπει να αλλάξουν και τα οποία μπορείς να αλλάξεις. Απλώς αγωνίσου να τ' αλλάξεις
2. Πράγματα που πρέπει να αλλάξουν αλλά που δεν υπάρχει τρόπο να τ' αλλάξεις. Να τα δεχτείς και να προσαρμοστείς. Γιατί η στεναχώρια στην περίπτωση αυτή όχι μόνο ανώφελη είναι, αλλά κι επιζήμια.

Αντιμετώπιση του άγχους

Η αντιμετώπιση του άγχους εξαρτάται από την έντασή του. Έντονες αγχώδεις καταστάσεις ή κρίσεις πανικού, χρειάζονται ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση, ενώ ηπιότερες μορφές μπορούν να ξεπεραστούν με κατάλληλη καθοδήγηση και χωρίς την χρησιμοποίηση αγχολυτικών φαρμάκων. Τα αγχολυτικά φάρμακα αποδείχτηκαν ένα πολύ καλό μέσο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έντονου άγχους ή πανικού. Σήμερα είναι δυνατό η ένταση του άγχους να μειωθεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο ασθενής ν' ανακουφιστεί. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει απαλλαγεί από το άγχος του. Γι' αυτό και πρέπει στη συνέχεια να καθοριστεί μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, η οποία αποτελείται από δύο σκέλη: τα αγχολυτικά φάρμακα και την υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.
Τα αγχολυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για μερικές εβδομάδες και σπανιότερα για λίγους μήνες. Στη συνέχεια μειώνεται βαθμιαία η δόση. Για μερικά από αυτά (βενζοδιαζεπίνες κ.α.) υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού ή της εξάρτησης, γι' αυτό δεν είναι λογικό να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς χωρίς ιατρική καθοδήγηση.
Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τον ασθενή να τροποποιήσει τις πιεστικές συνθήκες της ζωής του ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, να ενισχυθεί η ικανότητά του για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Πρόληψη του άγχους
Η πιο σωστή λύση θα ήταν να απαλλαγεί το άτομο από τις αιτίες που προκαλούν ή θα μπορούσαν να του προκαλέσουν άγχος. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί πάντοτε να εφαρμοστεί στην πράξη, απομένει να ενισχυθεί η αντίσταση του οργανισμού, ώστε να ανέχεται καταστάσεις stress χωρίς να δημιουργείται μέσα του άγχος ή, καλύτερα, να διαφοροποιηθεί ο εσωτερικός του κόσμος σε σημείο ώστε να μην επηρεάζεται από καταστάσεις που διαφορετικά θα του δημιουργούσαν άγχος.
Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Θα αναφερθούν εδώ μερικές απλές οδηγίες που όμως, αν εφαρμοστούν, μπορούν να προφυλάξουν το άτομο από τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ή να αυξηθεί το άγχος μέσα του.
α. Να μην προσπαθούμε να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα. Για παράδειγμα, δε μπορεί κάποιος να είναι σύζυγος μιας γυναίκας και συγχρόνως εραστής μιας άλλης.
β. Να μη φορτώνουμε τον εαυτό μας με διπλά βάρη.
γ. Να μη μένουμε για καιρό σε αμφιβολία ή διλήμματα. Η παράταση μιας αβεβαιότητας μπορεί να μας εξαντλήσει ψυχικά.
δ. Να δεχόμαστε όπως είναι ορισμένες καταστάσεις δευτερεύουσας σημασίας, εφόσον δε μπορούμε να τις αλλάξουμε εύκολα.
ε. Να αξιολογούμε σωστά τις προτεραιότητες. Τα πρώτα πράγματα πρέπει να τοποθετούνται στην πρώτη θέση και να είναι πρώτος στόχος της ζωής μας. Τα δευτερεύοντα πράγματα μπορούν να μένουν στην άκρη για κάποιο άλλο χρόνο.
στ. Να ζούμε στο σήμερα μόνο και όχι στο χτες ή στο αύριο. Ο Χριστός είπε: "Mην ανησυχείτε, λοιπόν, για την αυριανή ημέρα, γιατί η αυριανή ημέρα θα φροντίσει για τα δικά της. Aρκετό είναι για την κάθε μέρα το δικό της πρόβλημα" (Ματθ. 6:34).
ζ. Να μην κρατούμε στα χέρια μας, προσπαθώντας να λύσουμε πράγματα που είναι αδύνατο ή σχεδόν αδύνατο να λυθούν από εμάς. "Aλλά και ποιος από σας μπορεί, με το να ανησυχεί, να προσθέσει έστω και λίγα εκατοστά στη διάρκεια της ζωής του;" (Ματθ. 6:27) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε όχι μόνο τις δυνατότητές μας αλλά και τους περιορισμούς, τα όριά μας.
η. Αντί ν' αγωνιούμε για κάθε άλυτο πρόβλημά μας, ας το εμπιστευθούμε στον Θεό. Εκείνος ξέρει πολύ καλύτερα από μας τι ακριβώς χρειαζόμαστε και έχει τη δύναμη να δώσει λύση και στο πιο δύσκολο πρόβλημα.

Οι 4 πηγές του άγχους : Μικρές και μεγάλες φωνές

Το να γνωρίσει ο άνθρωπος τον εαυτό του, τον πραγματικό εαυτό του, το να ανακαλύψει αληθινά ποια είναι η ουσία του είναι ένα δύσκολο έργο, αν και ίσως το πιο αξιόλογο και σημαντικό που μπορεί να κάνει στη διάρκεια της ζωής.
Πολλοί από εμάς πορευόμαστε στον κόσμο μας χωρίς να ξέρουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και προς τα πού πάμε. Δεν γνωρίζουμε ούτε την πραγματική μας ταυτότητα, ούτε πώς αυτή εκδηλώνεται ή πρέπει να εκδηλώνεται μέσα από την προσωπικότητά μας.
Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ασχοληθούμε με τη Φιλοσοφία. Σαν Φιλοσοφία δεν εννοούμε τη διανοουμενίστικη απασχόλησή μας με την ιστορία των φιλοσοφικών ρευμάτων, των μεγάλων φιλοσόφων όλων των εποχών και των θεωρημάτων τους, αλλά εννοούμε την αναζήτηση όλων εκείνων των άξιων στοιχείων που είναι αληθινά, σημαντικά και χρήσιμα για μας και για όλο τον κόσμο.
Σ’ ένα τέτοιο λοιπόν ταξίδι αναζήτησης υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να ερευνήσουμε, ξεκινώντας πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό και την ανθρώπινη φύση μας. Ο άνθρωπος είναι ένα πολυσύνθετο ον και το πιο περίπλοκο σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα βασίλεια όντων της φύσης (ζώα, φυτά, ορυκτά). Διακρίνεται για τη μορφή του, τη δύναμη και την ποικιλία των συναισθημάτων του, την ικανότητα για σκέψη και για κατανόηση ιδεών, την καλλιέργεια υψηλών αξιών, συνείδησης και ήθους.

Γενικά, θα μπορούσαμε να ενώσουμε και να ομαδοποιήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία σε 2 δομές, την προσωπικότητα, που τη συνθέτουν η υλική μας μορφή, η ζωτική ενέργεια, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας, και το Άτομο, που περιλαμβάνει μία πιο υψηλή διάνοια, μία δύναμη άμεσης και βιωματικής σύλληψης της αληθινής φύσης των πραγμάτων που είναι η διαίσθηση και τέλος τη Θέληση, τη δύναμη που κινεί τα πάντα σε ένα δρόμο ανάβασης και εξέλιξης σε ανώτερες μορφές.

Ο Πλάτωνας χρησιμοποιεί στους διαλόγους του μία πολύ χαρακτηριστική εικόνα για αυτή τη βασική δομή του ανθρώπου. Παραλληλίζει την προσωπικότητα με ένα άλογο και το Άτομο με τον ιππέα του αλόγου, τονίζοντας μ΄ αυτό τον τρόπο ότι μέσα μας υπάρχει ένα κομμάτι ανώτερο και αξιότερο που πρέπει να κατευθύνει και να οδηγεί το μέσο που διαθέτει για να κινηθεί και για να ταξιδέψει στον κόσμο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του μυθικού «ιππέα» είναι ότι διακρίνεται επίσης από συνείδηση.

Η συνείδηση σαν έννοια σχετίζεται άμεσα με την επιστήμη της ψυχολογίας και ένας από τους πιο ξεκάθαρους ορισμούς που έχουμε γι’ αυτήν είναι ότι αποτελεί την επίγνωση των πραγμάτων γύρω μας και του εαυτού μας. Η δήλωση «έχω συνείδηση» ταυτίζεται αρκετά με τη φράση «έχω επίγνωση». Έχω επίγνωση του ποιος είμαι, πώς ζω, πώς συμπεριφέρομαι, τι ανάγκες έχω, έχω επίγνωση του ορθού.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε τη συνείδηση επίσης με ένα φακό. Ο φακός στην καθημερινή μας πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε όταν δεν υπάρχει αρκετό φως γύρω μας. Χρειαζόμαστε το φακό για να δούμε μέσα στο σκοτάδι, για να φωτίσουμε το γύρω μας χώρο, για να αντιληφθούμε τι υπάρχει γύρω μας και για να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτό που έχουμε αποφασίσει. Χρησιμοποιώντας έτσι το φακό – συνείδηση μπορούμε να τον στρέψουμε στον εσωτερικό μας κόσμο και να μπορέσουμε έτσι να γνωρίσουμε πράγματα, αντικείμενα, χώρους αυτού του μέσα που δεν είναι και τόσο ορατό, όσο το έξω, αλλά στην ουσία είναι εξίσου πραγματικό με τον υλικό μας κόσμο, μια που επιδρά πάνω του και επεμβαίνει σ’ αυτόν σε μεγάλο βαθμό.
Σαν όντα επίσης και λαμβάνοντάς υπόψη αυτή μας την πολύπλοκη δομή, διακρινόμαστε για μία μεγάλη γκάμα αναγκών, που είναι διαφορετικές για κάθε ένα στοιχείο του εαυτού μας. Ο Maslow, αυτός ο σημαντικός Αμερικανός ψυχολόγος, μελέτησε τις ανθρώπινες ανάγκες και τις ιεράρχησε σε μία πυραμίδα, ξεκινώντας στη βάση της από τις πιο υλικές και φθάνοντας στην κορυφή της στις πιο άυλες και πνευματικές. Έτσι, μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας :

α) βιολογικές ανάγκες που η ικανοποίησή τους μας επιτρέπει να επιβιώνουμε και να διατηρούμαστε ζωντανοί

β) Ανάγκες ασφάλειας : η ικανοποίησή τους μας επιτρέπει να νιώθουμε ασφαλείς στο περιβάλλον όπου ζούμε, σίγουροι, χωρίς κάτι να μας απειλεί.
γ) Ανάγκες για αγάπη, κοινωνική αναγνώριση και αποδοχή, ανάγκη για να ανήκουμε σε μία ομάδα και συμβιώνουμε με τα υπόλοιπα μέλη της : η ικανοποίησή τους μας κάνει να νιώθουμε αγαπητοί και αποδεκτοί από τους άλλους γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε.
δ) Ανάγκες για αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία: η ικανοποίησή τους μας δίνει την αίσθηση της αξίας μας ως άνθρωποι και την επιβεβαίωση ότι μπορούμε να ελέγχουμε το περιβάλλον μας, να κάνουμε τις επιλογές μας και να ορίζουμε τη ζωή μας.
ε) Ανάγκες για Αυτογνωσία και Αυτοπραγμάτωση : η ικανοποίησή τους μας δίνει την αίσθηση του νοήματος και του σκοπού στη ζωή, καλλιεργεί τις ομορφότερες και πιο υψηλές ανθρώπινες αξίες και δυνατότητες, οδηγεί τον άνθρωπο στην αρμονική συμβίωση με τον εαυτό του, τους ανθρώπους γύρω του και τη φύση.
Βέβαια σήμερα ζούμε σε μία χρονική στιγμή του πολιτισμού μας όπου υπάρχει μεγάλη άγνοια και σκοταδισμός και όπως αναφέρουν πολλοί ιστορικοί και μελετητές των κοινωνιών και των πολιτισμών, βρισκόμαστε σε έναν νέο μεσαίωνα. Αυτές οι συνθήκες σε ανθρώπινο επίπεδο καθιστούν δύσκολη υπόθεση τη σωστή ικανοποίηση αυτών των φυσικών ανθρώπινων αναγκών. Οι συνέπειες όμως μιας τέτοιας κατάστασης δεν είναι και τόσο ευχάριστες επειδή η μη ικανοποίησή τους οδηγεί στην ανάπτυξη λανθασμένων και μη αποτελεσματικών συμπεριφορών που ουσιαστικά καταπιέζουν και αποπροσανατολίζουν τον εαυτό μας.
Επιστρέφοντας στην αρχική εικόνα της προσωπικότητάς μας σαν δωμάτιο και της συνείδησης σαν ένα φακό, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, επειδή το δωμάτιο είναι σκοτεινό και το το φως του φακού δεν το φωτίζει στο σύνολό του, δημιουργούνται σημεία, μέρη, γωνίες που παραμένουν άγνωστες, αθέατες και ανεξέλγκτες μέσα στην προσωπικότητά μας. Και επειδή δεν φωτίζονται από τη συνείδηση, λειτουργούν μέσα μας ασυνείδητα, δηλ. χωρίς να έχουμε επίγνωση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Θα ονομάσουμε συμβολικά αυτές τις λαναθασμένες συμπεριφορές Μικρές φωνές, επειδή χωρίς να το καταλαβαίνουμε μας ωθούν να δράσουμε χωρίς επειβεβαίωση.
Έτσι από τη γωνία του επιπέδου της προσωπικότητας που σχετίζεται με το φυσικο/υλικό μας οργανισμό ή σώμα, βγάινει η «μικρή φωνή» «Να είσαι δυνατός». Ο άνθρωπος που διακατέχεται από αυτή τη φωνή είναι αποχωρισμένος από τα συναισθήματά του και νομίζει ότι όλα πρέπει να τα κάνει μόνος του.

Η σεξουαλική ζωή του άνδρα κατά τη διάρκεια της ζωής του

νεραϊδοβότανα για τα μαλλιά σας

Τα αρωματικά βότανα, που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ως καρυκεύματα αλλά και για να παρασκευάσουμε υγιεινά αφεψήματα, αποτελούν πρώτης τάξεως καλλυντικά για τη φροντίδα των μαλλιών. Αρκεί να ξέρουμε τις ιδιότητες τους και ποια ενδείκνυνται για κάθε τύπο μαλλιών.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα βότανα έχουν καλλυντικές ιδιότητες, καθώς περιέχονται ως βασικά συστατικά σε όλα τα προϊόντα ομορφιάς. Σε ό,τι αφορά στη φροντίδα των μαλλιών, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στο σπίτι με τη μορφή χλιαρού αφεψήματος, το οποίο παρασκευάζουμε βράζοντας 1 φλιτζάνι φρέσκα βότανα (η 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα) σε 1 1/2 φλιτζάνι νερό για περίπου 3-5 λεπτά.

Αφού στραγγίσουμε το νερό, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε έναν ψεκαστήρα, με τον οποίο βρέχουμε τα μαλλιά μετά το λούσιμο. Αν θέλουμε, έπειτα από 15-20 λεπτά μπορούμε να τα ξεβγάλουμε με νερό ή να αφήσουμε το αφέψημα να δράσει σαν leanve-in conditioner μέχρι το επόμενο λούσιμο.


Δείτε τις ιδιότητες μερικών από τα πιο γνωστά παραδοσιακά μας βότανα τους καθώς και για ποιόν τύπο μαλλιών ενδείκνυνται

Θυμάρι
Διαθέτει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από όλα τα αρωματικά βότανα και προέρχεται από το φυτό thymus vulgaris. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν απολυμαντικό στις πληγές, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να αναζωογονηθούν και να δυναμώσουν. Περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, που χαρίζουν δύναμη, ελαστικότητα και όγκο στα μαλλιά.

Δεντρολίβανο
Χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα στη μαγειρική, στη θρησκευτική παράδοση για τους αγιασμούς, αλλά και ως φάρμακο. Προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει εξαιρετικές τονωτικές ιδιότητες, θεωρείται δε ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά του, που θυμίζει καμφορά, διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βελτιώνει τη μνήμη. Ως συστατικό στο σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά.

Χαμομήλι
Είναι το κατεξοχήν καταπραϋντικό βότανο και προέρχεται από το φυτό marticaria chamomilla. Ως αφέψημα ενδείκνυται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές του ιδιότητες, ενώ το εκχύλισμά του περιέχεται σε όλα σχεδόν τα κοσμετολογικά προϊόντα, που προορίζονται για τη φροντίδα της ευαίσθητης, αλλεργικής ή ερεθισμένης επιδερμίδας από εξωτερικά αίτια (π. χ. UV ακτινοβολία). Επίσης, χρησιμοποιείται σε σαμπουάν που «ξανθαίνουν» τα μαλλιά.

Φασκόμηλο
Προέρχεται οπό το φυτό salvia officinalis και το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα ως αντισηπτικό στα τραύματα από δάγκωμα φιδιού. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και πίστευαν πως χαρίζει μακροζωία και ενισχύει τη γονιμότητα. Ως αφέψημα δεν συνιστάται μόνο στις γυναίκες που θηλάζουν, γιατί δίνει μια πικρή γεύση στο μητρικό γάλα.

Μελισσόχορτο
Προέρχεται από το φυτό melissa officinalis, το οποίο ονομάστηκε έτσι γιατί προσελκύει τις μέλισσες λόγω της ευωδιάς του, που θυμίζει έντονα λεμόνι. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σε τονωτικές λοσιόν, ζελ καθαρισμού και μια πληθώρα προϊόντων σύσφιγξης-αδυνατίσματος.

Ρίγανη
Προέρχεται από το φυτό origanum vulgare και χρησιμοποιείται κυρίως αποξηραμένη σαν μπαχαρικό. Το εκχύλισμα ρίγανης περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, επειδή ρυθμίζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και περιορίζει την έκκριση σμήγματος.

Καλέντουλα
Είναι αποκλειστικά φαρμακευτικό βότανο και δεν χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Προέρχεται από το φυτό calendula officinalis και σε πολλές περιοχές της χώρος μας αποκαλείται «νεκρολούλουδο». Επειδή έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες, απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, στα οποία περιλαμβάνονται αντιγηραντικές κρέμες νύχτας, κοντίσιονερ και μάσκες επανόρθωσης για ταλαιπωρημένα ή βαμμένα μαλλιά.

Μέντα
Προέρχεται οπό το φυτό mentha piperita, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δυόσμο (mentha viridis). Στην αρχαιότητα θεωρούνταν εξαιρετικό αφροδισιακό, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την κοσμετολογία, κυρίως σε οδοντόπαστες, καταπραϋντικές κρέμες και σαμπουάν. Δεν ενδείκνυται ως αφέψημα για τις νέες μητέρες που θηλάζουν, επειδή εμποδίζει την παραγωγή γάλακτος.

Τσουκνίδα
Στη βοτανολογία ονομάζεται urtica dioica και περιέχει ένα ισχυρό κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων, που την καθιστά άριστο φαρμακευτικό βότανο. Ως αφέψημα έχει διουρητική, τονωτική και αντιρευματική δράση, ενώ τα φύλλα της χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική, σε σαλάτες ή γευστικότατες τσουκνιδόπιτες. Η επαφή του φυτού με τη γυμνή επιδερμίδα προκαλεί έντονο ερεθισμό, που εκδηλώνεται με παροδικό κάψιμο και φαγούρα. Τα συμπτώματα, ωστόσο, υποχωρούν αν τοποθετήσουμε φύλλα μολόχας πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.


Τι σας ταιριάζει


ΤΥΠΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ -> ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΑ ΒΟΤΑΝΑ
Kανονικα -> Δεντρολίβανο / Θυμάρι, Ξηρά -> Καλέντουλα / Χαμομήλι, Λιπαρά -> Μέντα /  Φασκόμηλο / Μελισσόχορτο, Ίσια και άτονα -> Τσουκνίδα, Σγουρά και ατίθασα -> Ρίγανη, Με πιτυρίδα -> Χαμομήλι /Τσουκνίδα / Φασκόμηλο

ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ...‏

Πώς να καθαρίσετε τα μαλλιά σας χωρίς σαμπουάν

 Πολύτιμος σύμμαχος η μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα στα μαλλιά, εκτός των άλλων. Είναι απαλή με τα μαλλιά, είναι το ασθενέστερο αλκαλικό και καθαρίζει τα μαλλιά από τα συσσωρευμένα χημικά χωρίς να τα καταστρέφει.
Όπως συμβαίνει με πολλά φυσικά καθαριστικά, η συνταγή δεν είναι μία, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Η τυπική ποσότητα για τη φροντίδα των μαλλιών είναι μία κουταλιά της σούπας σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Όσοι έχετε σγουρά μαλλιά ή πιο χοντρή τρίχα ίσως να χρειάζεστε λίγο παραπάνω σόδα, ενώ όσοι έχετε λεπτή και ίσια τρίχα ίσως χρειάζεστε λιγότερη σόδα. Πειραματιστείτε για να δείτε τι είναι ιδανικότερο για εσάς.
Βάλτε σε ένα μπουκάλι των 0,25lt. μία κουταλιά σόδα και γεμίστε με νερό της βρύσης. Ανακινείστε καλά για να διαλυθεί η σόδα και είναι έτοιμο για χρήση. Την ώρα του λουσίματος, βρέξτε καλά τα μαλλιά σας και βάλτε λίγο από το μείγμα, ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού. Αρχίστε να κάνετε μασάζ και προσθέστε λίγο ακόμα από το μείγμα, επικεντρώνοντας κυρίως στο κρανίο. Μπορείτε να ρίξετε και στα μαλλιά αλλά από τη στιγμή που η λιπαρότητα ξεκινά από το κρανίο, τα μαλλιά να καθαριστούν με φυσικό τρόπο όταν καθαρίσει το κρανίο. Αφήστε μερικά λεπτά και ξεβγάλετε τα μαλλιά σας, όπως θα κάνατε και με το κανονικό σαμπουάν.


Επόμενος σύμμαχος το μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι ένα απαλό οξύ, που εξουδετερώνει τη σόδα και έτσι λειτουργεί ως αντικαταστάτης της μαλακτικής κρέμας. Το μηλόξυδο ξεμπερδεύει τους θύλακες της τρίχας, αποκαθιστά την απονεκρωμένη περιοχή του δέρματος και εξισορροπεί το PH των μαλλιών.
Και με το μηλόξυδο, μία μικρή ποσότητα αρκεί. Η τυπική δόση είναι μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό μπουκάλι μαλακτικής κρέμας και να το κάνετε εκεί τη μείξη. Ανακινείστε καλά. Εφαρμόστε μετά τη σόδα, αφήστε για λίγο το μείγμα πάνω στα μαλλιά σας και μετά ξεβγάλετε.

Μερικά ακόμα μυστικά...

Τα μαλλιά σας ίσως να περάσουν μία μεταβατική περίοδο, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, και θα εκκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα εξαιτίας της έλλειψης σαμπουάν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί τα μαλλιά είναι συνηθισμένα να απαλλάσσονται από τη λιπαρότητα, επομένως θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν.
Μετά την μεταβατική περίοδο, εάν τα μαλλιά εξακολουθούν να είναι πολύ λιπαρά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή καθόλου ξύδι. Κάποιο χρησιμοποιούν αντ' αυτού λεμόνι.
Εάν τα μαλλιά σας είναι αρκετά ξηρά, χρησιμοποιήστε λιγότερη σόδα ή δοκιμάστε να βάλετε μέλι αντί για ξύδι.

Για δυνατά, λαμπερά μαλλιά

Oσο δυνατά και πλούσια κι αν είναι τα μαλλιά μας, το καθημερινό styling, το πιστολάκι, οι βαφές, ακόμη και το απλό βούρτσισμα, μπορεί να φθείρουν τις τρίχες και να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως ξηρότητα και αφυδάτωση, θαμπή όψη και σπασίματα. Φυσικά, όσο πιο πολλές χημικές και μηχανικές επεξεργασίες κάνουμε, τόσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται τα μαλλιά, πράγμα που κάνει το τακτικό κούρεμα ακόμη πιο απαραίτητο για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Δεν αρκεί όμως. Xρειάζονται και ενισχυμένη ειδική φροντίδα!




Oι σπασμένες άκρες των τριχών σε 2 ή και 3 σημεία δεν κολακεύει την εμφάνισή τους, ενώ σαφέστατα δηλώνει φθορά, έλλειψη υγρασίας και ελαστικότητας των τριχών.



Tα μαλλιά σε αυτή την περίπτωση είναι άγρια στην αφή, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο επιφανειακό, καθώς τα ανασηκωμένα λέπια των τριχών, που προκαλούν την αίσθηση αγριάδας, επιτρέπουν να διαφύγει η πολύτιμη υγρασία από το εσωτερικό τους.



Bασική προϋπόθεση για να φαίνονται τα μαλλιά λαμπερά είναι να αντανακλάται το φως πάνω στη λεία επιφάνεια των τριχών. Όταν όμως οι τρίχες δεν είναι λείες, επειδή τα λέπια τους είναι ανασηκωμένα λόγω φθοράς, τότε τα μαλλιά είναι άγρια στην αφή και θαμπά.





Nα αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά όποτε αυτό είναι εφικτό ή να χρησιμοποιείτε μέτρια ζεστό αέρα στο πιστολάκι. Nα μη χρησιμοποιείτε πιστολάκι σε στεγνά μαλλιά. Nα εφαρμόζετε ανά δύο λουσίματα μια μάσκα μαλλιών για έντονη ενυδάτωση και να την αφήνετε να δράσει για 10 λεπτά.

Λοσιόν με ζεστά έλαια για πριν το λούσιμο, 1 φορά την εβδομάδα. Aνακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι από κουκούτσι σταφυλιού, 1 κουταλιά λάδι ελιάς, αιθέριo έλαιo λεβάντας (10 σταγόνες), φασκόμηλο sclarea (5 σταγόνες) και σανταλόξυλο (5 σταγόνες). Tα ζεσταίνετε σε μπεν μαρί σε θερμοκρασία σώματος και τα βάζετε στα μαλλιά με ένα ελαφρύ μασάζ. Tυλίγετε τα μαλλιά με μια νωπή ζεστή πετσέτα και τα αφήνετε για 1 ώρα. (Για πολύ μακριά μαλλιά διπλασιάζετε τη δόση).

Eνυδάτωση, προστασία.
Θρέψη, ενυδάτωση, απάλυνση.
Eντατική θρέψη, μαλακτική και ενυδατική δράση.




Aν έχετε ήδη ψαλίδα στις άκρες, ένα καλό κούρεμα είναι απαραίτητο, ενώ θα πρέπει να καθαρίζετε τις άκρες στο κομμωτήριο κάθε 6 εβδομάδες. Xρησιμοποιείτε conditioner σε κάθε λούσιμο, γιατί λειαίνει τις τρίχες και μειώνει τις φθορές. Aπλώνετε μια κρέμα ισιώματος πριν το πιστολάκι.

Aναμειγνύετε 100 ml λάδι βάσης τζοτζόμπα με 5 ml Ylang-Ylang ή 50 ml με 2,5 ml και 1 κουταλιά μέλι. Aπλώνετε αυτή τη λοσιόν σαν μάσκα πριν από κάθε λούσιμο. Θα βοηθήσει τις τρίχες να δυναμώσουν και να γίνουν πιο ελαστικές και ανθεκτικές στα σπασίματα.

Mαλακτικό και αναζωογονητικό. Eνισχύει την ελαστικότητα.
Eνυδατώνει, μαλακώνει την ψαλίδα και βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.




Nα χρησιμοποιείτε σε κάθε λούσιμο conditioner και να το ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό. Kαλό είναι το τελευταίο ξέβγαλμα να το κάνετε με όσο πιο κρύο νερό αντέχετε. Mετά σκουπίζετε απαλά τα μαλλιά με την πετσέτα, χωρίς να τα τρίβετε.

Aναμειγνύετε 100 ml λάδι βάσης τζοτζόμπα με 5 ml δενδρολίβανο (rosemary) ή 50 ml με 2,5 ml. Xρησιμοποιείτε αυτή τη λοσιόν πριν το λούσιμο σαν μάσκα (τo 1 ml αντιστοιχεί σε 20 σταγόνες). Mπορείτε, επίσης, αν τα μαλλιά σας δεν είναι βαμμένα, να τα περνάτε στο τελευταίο λούσιμο με αφέψημα χαμομηλιού, στο οποίο θα έχετε προσθέσει 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού. Θα τους δώσετε λάμψη και θα φωτίσετε το χρώμα τους.

Aναδομούν την τρίχα και ενισχύουν τη λάμψη.
Aναζωογονούν τα θαμπά και κουρασμένα μαλλιά.
Tονώνει τα αδύναμα μαλλιά, καταπολεμά τη λιπαρότητα, χαρίζει λάμψη.

Tα συστατικά που αναφέρονται στις συνταγές μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία που διαθέτουν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή σε μαγαζιά με οικολογικά προϊόντα.