Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Πώς λειτουργεί το γυναικείο μυαλό (;)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί το γυναικείο μυαλό; Ε λοιπόν, δείτε το επόμενο απλούστατο διάγραμμα και αν καταλάβετε τίποτα γράψτε μας...
Κάθε μπαλάκι συμβολίζει μια σκέψη για κάτι που πρέπει να γίνει ή μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί ή ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί...

Υ.Γ.: Ο άντρας έχει μόνο δύο μπαλάκια, κι αυτά απασχολούν ολόκληρο τον εγκέφαλό του.

γλωσσάρι της σύγχρονης Ελληνικής πολιτικής ζωής

-Αγωνιστής της Δημοκρατίας: Κάτοικος Εκάλης, με βίλλα 500 τ.μ., play-room και πισίνα.
-ΑΕΠ: Αναμενόμενη Ελληνική Παρακμή (μετά το 1981).
-Αλαβάνος Αλέκος: Γραφικός εισοδηματίας, με έντονο υπαρξιακό πρόβλημα.
-Αξιοκρατία: Παρέα, κουμπάροι, γκόμενες, φιλαράκια.
-Βελανίδια: Τα τρώγανε οι Ευρωπαίοι, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Τώρα θα τα φάμε εμείς.
-Βουλή: Καραγκιόζ Μπερντέ.
-Βουλγαράκης Γιώργος: Νεωτερικός Έλληνας φιλόσοφος ("Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό").
-Γενιά του Πολυτεχνείου (ή Poulitechniou): Βλ. Πιράνχας.
-Δεσμεύομαι: Κοροϊδεύω.
-Δεσμεύομαι προσωπικά: Σας έχω χεσμένους κορόϊδα!
-Διαφθορά: Λαϊκό, προοδευτικό κίνημα στον Δημόσιο Τομέα.
-Ελλάδα: Closed due to moral and financial bankruptcy. IMF
ντιμότητα: Χαρακτηριστικό του ντόπιου μειονοτικού Ελληνισμού.
-Καραμανλής Κώστας: Πρώην εικονικός πρωθυπουργός.
-Καρατζαφέρης Γιώργος: ± Adolf Hitler x Che Guevara + ? : Εκκλησία - Μητσοτάκης x Συναγερμός = Μακρυά.
-Κομμουνιστής: Δυστυχής που πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Δεν τολμάει να κοιταχτεί στον καθρέφτη, μην και δει την πραγματικότητα.
-Μαύρο χρήμα: Η "λοκομοτίβα" της ελληνικής αγοράς.
-Μεϊμαράκης Γιώργος: Πολλά βαρύς, με πέντε μπουρμπουλήθρες.
-Μπακογιάννη Ντόρα: Passionaria des arloumbas.
-Παπανδρέου Γιώργος ή Yorgo ή Pedi: Η συνέχεια και το τέλος της ταινίας, "Η κατάρα των Παπανδρέου". Το επεισόδιο προσφέρουν το State Department και η CIA.
-Παπαρήγα Αλέκα: Δύσμορφο ανθρωποειδές. Λέγεται πως προέρχεται από κατεψυγμένο σπέρμα του Λένιν.
-Παυλόπουλος Προκόπης: Εκφυλισμένο είδος αιλουροειδούς. Δραπέτης ευρωπαϊκού ζωολογικού κήπου που δεν επιθυμεί την επιστροφή του.
-Πετσάλνικος Φίλιππος: Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Για να μετρήσεις το IQ του, χρειάζεσαι πηγάδι.
-Σημίτης Κώστας: Ακριβή κούκλα, made in China, που φωνάζει Ισχυρή Ελλάδα! Έχει αποσυρθεί από την αγορά ως επικίνδυνη.
-Τζιπ: Όπως Τζίπσυ.
-Τσίπρας Αλέξης: Το γλωσσάρι αυτό δεν ασχολείται με χυδαία cartoons.
-Φιλότιμο: Η λέξη έχει απαλειφθεί.

Παράξενα φαγητά: σε γαργαλάει ο ουρανίσκος σου!

Oncom: Αν απορείς τι είναι αυτό, διάβασε παρακάτω για να μάθεις!
 
Αναγκάζομαι για ακόμα μια φορά να πω το αυτονόητο: Οι άνθρωποι είναι πολύ παράξενα όντα. Δεν υπάρχει συμπεριφορά που να έχεις σκεφτεί και να μην την έχει δοκιμάσει κάποιος ανά τους αιώνες! Το μικρό Zyklon B έχει πάρα πολύ καιρό να εντυπωσιαστεί από ανθρώπινη συμπεριφορά, τελευταία φορά που έμεινε με το στόμα ανοιχτό ήταν στον οδοντίατρο, και αυτό όχι διότι έτρωγε πολλά γλυκά, αλλά διότι έχει κάνει motto του το “να περιμένεις τα πάντα από τους πάντες“. Δεν βοήθησε φυσικά που ο οδοντίατρος επέμενε να ακουμπάει “δήθεν τυχαία” τον πρησμένο, υπερμεγέθη του κάβαλο στον ώμο μου, πράμα που απεναντίας βοηθούσε το άνοιγμα του σαγονιού άπαξ και ποτέ δεν θα περίμενα μια τόσο όμορφη κοπέλα να κουβαλάει έναν τέτοιο εξοπλισμό!
Αφήνοντας την οδοντογιατρό στην άκρη , αλλά παραμένοντας εντός στοματικής κοιλότητας, πρέπει να πω πως το ανθρώπινο γένος έχει… κατιτίς με το στόμα. Μπορεί ο Freud να ήταν μεγάλος κοκάκιας, αλλά όταν μιλούσε για στοματικό στάδιο και “oral fixation” ήξερε πολύ καλά τι έλεγε! Έχουμε μια μανία να τα βάζουμε όλα στο στόμα μας, ίδια σε ένταση με την μανία του “anal fixation” -παραδέξου το, πόσες φορές σχεδόν μανιωδώς απέφευγες να καταθέσεις τον οβολό σου στον πορσελάνινο θεό απολαμβάνοντας κάθε δευτερόλεπτο αυτής της πρόστυχης αναμονής;
Αυτή η μανία, αν συνδυαστεί με το ότι δεν υπάρχει πράγμα και συμπεριφορά πάνω στον πλανήτη που να μην το έχει δοκιμάσει άνθρωπος, μας οδηγεί σε πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Βάζουμε στο στόμα μας από πράγματα που δεν τρώγονται εώς πράγματα που δεν θα έπρεπε να τρώγονται: από ουσίες εργαστηρίου όπου παλαιότερα στις σημειώσεις για αυτές περιέγραφαν και την γεύση (!) έως πράγματα που πονάνε, πικρίζουν ή ξινίζουν υπερβολικά. Ορισμένα τρόφιμα τα αφήνουμε επίτηδες να χαλάσουν προτού τα φάμε!
Μη με κοιτάς παράξενα! Έχεις βάλει  πολύ σάπια πράγματα στο στόμα σου: κριθαρόζουμα που τα άφησες πρώτα να ζυμωθούν (διάβαζε: χαλάσουν), γάλατα που τα έβαλες σε στομάχι ζώου και τα άφησες να πήξουν, το πέος του δικού σου, που έχει πιάσει σαλαμούρα από την απλυσιά,  οργανισμούς που αναπτύσσονται τρώγοντας καθετί σάπιο γύρω τους αλλά παρ’ ολ’ αυτά μπορεί κάλλιστα να σιχαίνεσαι τις μπάμιες!
Κοινώς πας και βάζεις στο χεράκι σου ένα κάρο αηδίες, και μετά τις φέρνεις στο στοματάκι σου, γιατί είδες άλλα άτριχα πρωτεύοντα να το κάνουν! Θεωρείς παράξενο κάποιος να τρώει “φίδι” ή “έντομα” — πολύ απλά επειδή δεν τα έτρωγε ούτε ο προπάππους σου για να τα μάθει στον παππού σου, μετά στον πατέρα σου και τέλος σε εσένα. Τώρα τελευταία, λέει, μου έχεις μάθει το Ασιάτικο, το παίρνεις και delivery στο σπίτι — συνταγές φυσικά προσαρμοσμένες στην Ελληναράδικη γευστική σου παλέτα,  μην τυχόν και μας ξενίσει κάτι πολύ και δεν ξαναπαραγγείλουμε!
Πάμε να δούμε μερικά φαγητά που λόγω “πατροπαράδοσης” δεν θα τα άφηνες να πλησιάσουν ούτε σε απόσταση ενός μέτρου από τον ουρανίσκο σου. Προτού βιαστείς να κάνεις “μπλιαχ” σκέψου πως για κάποιους αποτελούν τόσο πατροπαράδοτη τροφή όσο η φασολάδα, που σε κάθε -πάλι πατροπαράδοτη- νηστεία σου δίνει τόσα αέρια που θα μπορούσες να φουσκώσεις ποσότητα μπαλονιών για 100 παιδικά πάρτι!
Μέδουσα; Μύκητας; Όχι, είναι ένα SCOBY!
 

Kombucha – Κομπούχα  

Δικουμπούχα μάσρου πιπολ σιτιναραου ολντέη” ούρλιαζαν κάποτε τα μογγόλια στο σχολείο σου, προσπαθώντας να τραγουδήσουν τους στίχους του Sugar των System of A Down. Όχι ότι ήξεραν τι είναι η κομπούχα (αποφεύγουμε στην γλώσσα μας να την πούμε κομπούτσα, οι πολιτικές ορθότητες θα μας φάνε) και δεν χρειάζεται να το ξέρεις εξάλλου για να το τραγουδήσεις. Δεν ήξεραν επίσης πως η κομπούχα δεν είναι “μανιτάρι“. 

Η κομπούχα  έχει κάνει τους γύρους της στην Ελλάδα, άλλοτε ως πανάκεια και άλλοτε ως αποτοξινωτικό, πάντα όμως διαδιδόμενο με “μαγικοθρησκευτικό” τρόπο: σου έδιναν μια ζελατινοειδή μάζα μέσα σε λίγο υγρό και σου έδιναν οδηγίες να την μεγαλώσεις μέσα σε ένα μείγμα τσαγιού και ζάχαρης. Όταν “γεννούσε”, έπρεπε να την μοιράσεις και σε άλλους χωρίς αντάλλαγμα ή αμοιβή. Δεν έτρωγες την ζελατινοειδή μάζα, αλλά έπινες το υγρό, το οποίο είχε βαριά μυρωδιά “ζύμωσης”, ανθρακούχο κάψιμο και γεύση αρκετά ιδιαίτερη με “πινελιές” ξυδιού.

Η kombucha ουσιαστικά είναι μια συμβιωτική αποικία βακτηριδίων και ζυμών (SCOBY, Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast) που θυμίζει μέδουσα. Όχι, αν και θυμίζει τον γλίτσα από τους Ghostbusters, δεν θα σε φάει το βράδυ, ούτε θα μεγαλώσει σε σημείο που να καταπιεί εσένα, τους δονητές σου και το σπίτι σου.
Το κοντινότερο που ίσως έχεις δει είναι η καλλιέργεια του ξυδιού που σχηματίζει και αυτή παρόμοια “γλίτσα”. Η ομοιότητα δεν είναι καθόλου τυχαία: η κομπούχα περιλαμβάνει  βακτηρίδια του γένους Acetobacter, δηλαδή των βακτηριδίων του ξυδιού, τα οποία παράγουν αυτό το “βιοφίλμ” που βλέπεις. Μέσα εκεί έχουν εγκατασταθεί ζύμες όπως Zygosaccharomyces bailii και Brettanomyces bruxellensis.
Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί “ζυμώνουν” το τσάι με την ζάχαρη που τους παρέχεις και το εμπλουτίζουν με οξικό οξύ (ξύδι), ανθρακικό, υαλουρονικό οξύ και ένα κάρο ουσίες με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αν η κομπούτσα (έεετσι!) σου πεθάνει, μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις τα απομεινάρια της σαν ελαστική μεμβράνη τυμπάνου (δοκίμασε να το ξεράνεις να δεις πως είναι) ή σαν προφυλακτικό έκτακτης ανάγκης για το υπερμέγεθες όργανό σου — γιατί ως γνωστόν Έλληνας μπάμιας δεν υπάρχει!
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι περιπέτειες του μυκητολόγου Paul Stamets με την κομπούχα -όχι, όχι αυτό που σκέφτεσαι- που αξίζει να διαβαστούν από όσους έχουν έστω και ελάχιστο ενδιαφέρον για αυτόν τον οργανισμό.
Ένας “συγγενικός” οργανισμός που θυμίζει λίγο τα τερτίπια της κομπούχας είναι και το Tibicos, γνωστό και ως “water kefir” (δεν έχει σχέση με το κεφίρ του γάλακτος). Αυτός υπάρχει σε μορφή ζελατινώδων κρυστάλλων  τους οποίους τους βάζεις μέσα σε νερό με ζάχαρη, λεμόνι και τζίντζερ. Παράγει ένα δροσιστικό ανθρακούχο ποτό! Αν θέλεις να μάθεις παραπάνω για αυτά τα δύο επισκέψου τις αντίστοιχες σελίδες για κομπούχα και “υδροκεφίρ” του Dominic Anfiteatro.
 
 Tempeh: Μερικοί το προτιμούν ώριμο!
 

Tempeh και Oncom

Έμαθες την σόγια, σε έναν παροξυσμό αντικατάστασης του κρέατος: έχεις φάει μπιφτέκια σόγιας, κιμά σόγιας, μακαρόνια σόγιας, τόφου (tofu) και τώρα τελευταία και εκείνο το μαυροζούμι, την σάλτσα σόγια. Μπορεί να μην έχεις ιδέα τι είναι η σόγια, αν σου δείξω ένα φυτό της να μην το αναγνωρίσεις καν, αλλά δεν πειράζει, γιατί οι Aσιάτες μπορούν να σου δώσουν όση σόγια χρειάζεσαι και σε ότι μορφή την θέλεις! Οι τύποι είναι άρρωστοι με την σόγια! Πόσο άρρωστοι; Τόσο ώστε να φτιάχνουν από αυτήν tempeh και oncom!
To tempeh και το oncom είναι παρόμοια: ένα “κέικ” που μέσα του έχει εγκλωβισμένους τους καρπούς της σόγιας. Όχι, δεν το φτιάχνουν με σογιάλευρο, αυτό θα ήταν πολύ απλό για να μπει στην λιστούλα μας! Τους σπόρους σόγιας τους κρατάνε στην θέση τους… μυκηλιακές υφές της οικογένειας mucoraceae.
Για την κατασκευή του tempeh πρώτα μουλιάζουν τους σπόρους σόγιας σε νερό και μόλις μαλακώσουν προσθέτουν ξύδι, έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι όξινες αρκετά για να επιβιώσει ο μύκητας Rhizopus oligosporus. Μετά προσθέτουν μικρή ποσότητα αυτού του μύκητα και το αφήνουν να ζυμωθεί μια με δύο μέρες ή για καλύτερη ποιότητα ακόμα παραπάνω. Όταν αρχίσει να αναδύει μια ελαφριά μυρωδιά αμμωνίας, σαν να βρίσκεσαι σε δημόσια ουρητήρια ή στην τουαλέτα σου, αφότου την χρησιμοποίησε ο παππούς σου που λόγω πάρκινσον με δυσκολία πλέον πετυχαίνει κέντρο, τότε το τυλίγουν για συντήρηση σε φύλλα μπανανιάς.
Το oncom είναι πάνω-κάτω παρόμοιο με το tempeh, μόνο που φτιάχνεται κυρίως από παραπροϊόντα της επεξεργασίας της σόγιας, δείχνει πιο τρομαχτικό και ο μύκητας που χρησιμοποιείται είναι ο Neurospora intermedia που του δίνει το κόκκινο του χρώμα.
Για να συνεχίσουμε το τσίρκο της ζύμωσης ας έχουμε κατά νου ένα πράμα: οι Aσιάτες έχουν το ρητό “αν δεν σαπίσει εμφανώς, δεν είναι έτοιμο για κατανάλωση“. Αν σιχαίνεσαι τις μπάμιες θα λατρέψεις το Natto.  Τι να κλάσει εδώ η οποιαδήποτε περιγραφή μου, μπροστά στο μεγαλείο της λιγωτικά γουτσουγουτσιάρικης φωνής του Μαμαλάκη να στο περιγράφει: “Λαχταριστά φασολάκια σόγιας που κολυμπούν χαρούμενα μέσα στην νοστιμότατη βλέννα του Bacillus subtilis!“. Ώπα Ηλία, και μόνο που σε ακούω να τα περιγράφεις τόσο λιμπιστικά, τα τριγλυκερίδια μου ανεβαίνουν σε επίπεδα που δεν το γλυτώνω ούτε το “by bus” (sic), ούτε το biplane!
Kopi Luwak: Ίσως ο ακριβότερος καφές του πλανήτη!

Kopi Luwak και “Weasel  Coffee”

Καφεδάκι κανείς; Βλέπω έχασες λίγο το χρώμα σου με τα παραπάνω οπότε άσε με να φορέσω το φακιόλι και να σου ψήσω έναν καφέ να γλύφεις τα δάχτυλά σου και να στυλώσεις στα πόδια σου! Και τι καφέ! Πιο μαμάτο από της μαμάς σου της Σουλτάνας!
Αν μου είσαι από εκείνα τα γκουρμεδιάρικα που δεν μπουκώνεις τίποτα στην τρύπα σου που δεν είναι χαβιάρι ή σολομός, θα το λατρέψεις. Εξάλλου με τιμή που ανέρχεται στα 3 ΧΙΛΙΑΔΕΣ δολάρια το μισόκιλο, αποτελεί υπέρτατο status symbol! Τώρα πλέον δεν θα χρειάζεται να αναστενάζεις κάθε φορά που κάποιος νεοφραγκάτος λαμογαίος φίλος σου λέει πως “πετάχτηκε στην Ρώμη για ένα καφεδάκι“: ο δικός σου ο καφές θα κοστίζει όσο το ταξίδι του, ο καφές του και το call girl που πλήρωσε, προτού κλειστεί στην τουαλέτα κλαίγοντας πως “πραγματικά, πρώτη φορά του συμβαίνει αυτό, φταίει το άγχος!“.
Μα καλά, τι σκατά καφές είναι αυτός; Καλομελέτα και έρχεται!  Το “Kopi Luwak” είναι ένα είδος καφέ που μπορεί να βρεθεί στην Σουμάτρα και την Ιάβα, μια ευγενική χορηγία του θηλαστικού Paradoxurus hermaphroditus ή στα ελληνικά “μοσχογαλή η κιβέττη“. Αυτό είναι ένα παράξενο, ελαφρώς γλυκούλικο θηλαστικό που παίρνει το όνομά του διότι και το αρσενικό αλλά και το θηλυκό φέρουν στην ουρά τους αδένες που θυμίζουν όρχεις με τους οποίους ψεκάζουν την περιοχή τους με ένα δύσοσμο υγρό. Όχι, δεν πρόκειται να φάμε το υγρό τους, μην φρικάρεις.
Πρόκειται να φάμε τα σκατά τους ή για να ακριβολογώ τα σπυριά του καφέ που υπάρχουν στα σκατά τους. Τα συγκεκριμένα ζώα αρέσκονται να τρώνε σπόρους καφέ αλλά δεν μπορούν να τους χωνέψουν οπότε τους βγάζουν …σχεδόν ως έχει. Έχουν ζυμωθεί ελαφρώς, έχουν χάσει την πικράδα τους αφότου πέρασαν μιάμιση μέρα στο πεπτικό σύστημα αυτού του ζώου και πλέον η γεύση τους μπορεί να περιγραφεί ως “πλήρης παλέτα, σχεδόν σιροπώδης,  με γεμάτη σοκολατένια γεύση και αρκετά καθαρή μετάγευση που επιμένει για ώρα στην γλωσσίτσα σου“. Yum, Yum! Ποιός θα έλεγε όχι σε έναν τέτοιο καφέ;
ΟΚ, χώρισες την τελευταία κοπέλα σου γιατί επέμενε πως πρέπει να “επεκτείνεις τους ορίζοντές σου” (ήταν κοπρολάγνος), οπότε δεν θες με καμία Παναγιά να πλησιάσεις αυτόν τον καφέ — ω, οι αναμνήσεις!. Πάμε λίγο σε κάτι πιο “mild”, ένα ωραίο -και φθηνότερο- φλιτζάνι “καφέ νυφίτσας“.
Τι είναι αυτός; Δεν πρόκειται πάλι να σε μπλέξω με κόπρανα, εδώ απλά η νυφίτσα τρώει τον καφέ και τον αναμηρυκάζει με αποτέλεσμα να ξερνάει ικανή ποσότητά του, την οποία κάποιος ιθαγενής θα μαζέψει μοναχά για εσένα! Ο καφές αυτός έχει υποστεί πάλι ελαφριά ζύμωση, αλλά ποιοτικά θεωρείται πολύ κατώτερος του Kopi Luwak — αν δεν τον χέσει το ζώο, δεν είναι γλυκάδι!
Casu marzu: Σου θυμίζει αυτό που έβγαλε μια νύχτα ο παππούς σου στην τουαλέτα ,προτού η μαμά σου σε ενημερώση την επόμενη μέρα πως "Ο Παππούς πήγε ένα μεγαααααλο ταξίδι"

Casu marzu

Μεσοβδόμαδα τσίμπησες για τα καλά το τυράκι που σου πέταξα, και ήρθες πάλι για δεύτερες μπουκίτσες. Αυτήν την φορά σου έχω κάτι σπέσιαλ, τέρμα οι μούφες. Πάμε μια βόλτα μέχρι την Σαρδηνία να δοκιμάσουμε κάτι πραγματικά εξαιρετικό, το τυρί Casu marzu! Η παρασκευή του είναι απλή: είναι ένα τυρί από προβατίσιο γάλα, που με το που ωριμάσει, κόβουν ένα μέρος της εξωτερικής σκληρής του κρούστας και το αφήνουν να κάτσει έξω στον καθαρό αέρα.
Γιατί το κάνουν αυτό; Όχι, μην φοβάσαι δεν περιμένουν, ούτε να το χέσει κάποιο ζωάκι, ούτε να πιάσει κανένα φρικαλέο μύκητα. Περιμένουν να έρθει η μύγα Piophila casei, μια μύγα που χρησιμοποιείται στην ιατροδικαστική εντομολογία για προσδιορισμό του θανάτου. Και αυτό διότι εγκαθίσταται στο εκάστοτε θλιβερό ανθρώπινο κουφάρι τρεις με έξι μήνες μετά τον θάνατο. Γιατί περιμένουν την μύγα; Όχι για να παίξουν τόμπολα μαζί της, αλλά για να γεννήσει τα αυγά της μέσα στο τυρί. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σκουλήκια και το τυρί αρχίσει να υγροποιείται , είναι έτοιμο για φάγωμα!

Γυναίκες οδηγοί !!!

 Το πρωί ήμουνα στην Εγνατία Οδό, κοιτάω αριστερά και τι να δω...
μια γκόμενα με μια κουρσάρα, με πατημένα 120, να κοιτάζεται στον πλαϊνό καθρέφτη και να βάζει κραγιόν !!!...
Και φυσικά, έτσι αφηρημένη, είχε αρχίσει να μπαίνει στη λωρίδα μου!...  Τρόμαξα τόσο που μου έπεσε η ξυριστική μηχανή απ' το ένα χέρι και το σάντουιτς από το άλλο. Προσπάθησα να κουμαντάρω το τιμόνι με τα γόνατα, μου φεύγει και το κινητό όπως το κρατούσα με τον ώμο και μιλούσα, πέφτει μέσα στον καφέ που είχα ανάμεσα στα πόδια μου, έγιναν τα πλήκτρα του laptop σκατά..... πάλι καλά που δε βράχηκε η εφημερίδα που είχα πάνω στο τιμόνι...... ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΟΙ, σου λέει μετά!

Αμοιβή Δασκάλων



Χρήσιμος οδηγός υγιεινής ζωής

Για να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά απαλλαγμένοι από τις «κακές συνήθειες» του παρελθόντος, σας προσφέρουμε ένα χρήσιμο οδηγό υγιεινής ζωής:
Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε τις καλύτερες συμβουλές των ειδικών που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά. Yιοθετώντας τις συμβουλές μας και εντάσσοντάς τες στη δική σας καθημερινότητα, θα διαπιστώσετε ότι μέρα με τη μέρα η ποιότητα της ζωής σας, αλλά και των αγαπημένων σας προσώπων, θα γίνεται όλο και καλύτερη.
Bάλτε την κίνηση στη ζωή σας
Eίκοσι με σαράντα λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα (π.χ., περπάτημα, ανέβασμα σκάλας με τα πόδια) είναι αρκετά για τη διατήρηση της καλής σας υγείας. Eάν προτιμάτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, μην ξεχνάτε ότι για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει αυτό να περιλαμβάνει ζέσταμα, αερόβια άσκηση (π.χ., ποδήλατο, κολύμπι, τζόγκινγκ), ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ., με βαράκια) και ασκήσεις
χαλάρωσης.
Πίνετε άφθονο νερό
Kαθημερινά πρέπει να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό, κάτι που λίγοι το κατορθώνουν. Για να το καταφέρετε, πιείτε δύο ποτήρια νερό μόλις ξυπνήσετε. Πιείτε άλλα δύο 30-45 λεπτά πριν από το γεύμα, δύο πριν από το δείπνο και τα δύο τελευταία 90 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο. Aν παίρνετε φάρμακα (π.χ., ορισμένα αντιισταμινικά) που ξηραίνουν το στόμα, να
πίνετε περισσότερο νερό και να τρώτε λεμόνι ή πορτοκάλι που διεγείρουν την έκκριση
σάλιου.
Tρώτε πάντα πρωινό
Ένα καλό πρωινό είναι υπεύθυνο κατά 90% για την αποδοτικότητα και τη δημιουργικότητα που θα έχετε μέσα στην ημέρα σας. Eάν λοιπόν πιείτε μόνο έναν καφέ, είναι φυσικό ο οργανισμός σας να μην εφοδιάζεται με την ενέργεια που χρειάζεται, με αποτέλεσμα τη χαμηλή απόδοση, την κόπωση και την υπνηλία. Για το πρωινό προτιμήστε τους υδατάνθρακες (φρυγανιές, ψωμί, μέλι, μαρμελάδα, κορνφλέικς).
Yιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή
Δεν είναι τυχαίο ότι, όσο απομακρυνόμαστε από τη μεσογειακή κουζίνα, τόσο αυξάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ξεχάστε λοιπόν τα... χάμπουργκερ και αρχίστε να καταναλώνετε περισσότερα ψάρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, που αποτελούν τα χαρακτηριστικά τρόφιμα της μεσογειακής δίαιτας. Mην ξεχνάτε βέβαια το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του ενδομητρίου.
Περιορίστε τα αναψυκτικά με το φαγητό
Tα αναψυκτικά, εκτός από ζάχαρη, περιέχουν και ανθρακικό (διοξείδιο του άνθρακα), το οποίο προκαλεί ερυγές (ρεψίματα) και δίνει την αίσθηση της γρήγορης χώνεψης. Όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η πέψη επιβραδύνεται λόγω της αραίωσης του υδροχλωρικού οξέος του στομαχιού.
Mην ξεχνιέστε στον υπολογιστή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι 6 ώρες είναι το όριο χρήσης του υπολογιστή το 24ωρο, ενώ τα μάτια σας πρέπει να απέχουν 70 εκατοστά από την οθόνη. H υπέρβαση του ορίου
μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα (π.χ., πονοκέφαλο, κούραση στα μάτια, θολή όραση).
Nα τρώτε συχνά!
Oι καύσεις του οργανισμού αυξάνονται κατά 10% για περίπου 3-4 ώρες μετά από κάθε γεύμα. Eάν λοιπόν, αντί για δύο μεγάλα γεύματα, φάτε τέσσερα μικρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε θα κάνετε πιο πολλές καύσεις και μπορεί να «κερδίσετε» από 100 έως 200 θερμίδες!
Eκτιμήστε τα... ασήμαντα πράγματα
Oι καθημερινές στιγμές επαφής, που τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητες, αποτελούν τη βάση για μια πιο τρυφερή σχέση. Στα ζευγάρια όπου ο ένας προσέχει τι λέει και τι κάνει ο άλλος υπάρχουν πάντα σταθερότητα και πάθος στη σχέση τους. Aσήμαντα πράγματα, όπως το διάβασμα της εφημερίδας μαζί με το σύντροφό σας ή η απάντηση που δίνετε σε ένα απλό σχόλιό του, υποδηλώνουν την αρμονία που υπάρχει στη σχέση σας.
Mην πίνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι
Eίναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μετριάσετε τις συνέπειες του αλκοόλ στον οργανισμό σας. Aποφύγετε επίσης τα ποτά που έχουν πολλά αιθέρια έλαια, όπως το ούζο, το
μπράντι, το μπέρμπον και τα λικέρ, γιατί... διευκολύνουν το hangover.
Προσέξτε τα light προΪόντα
Eίναι προτιμότερο να τρώτε τα... αυθεντικά τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες, παρά να καταναλώνετε τροφές μειωμένων θερμίδων σε διπλάσιες ποσότητες. Άλλωστε, στην Aμερική -που είναι η πατρίδα των light- είναι γεγονός ότι οι Aμερικανοί, αντί να
αδυνατίζουν, τελικά παχαίνουν.
Kόψτε το κάπνισμα
O καπνός του τσιγάρου επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς, προσβάλλει τα αγγεία και αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο. Tο κάπνισμα περιορίζει την αναπνευστική λειτουργία και ευνοεί την εκδήλωση παντός είδους λοιμώξεων.
Xαλαρώστε
Για να διατηρήσετε την ψυχική και τη σωματική σας υγεία, είναι σημαντικό να χαλαρώνετε και να αποβάλλετε την ένταση της ημέρας. Ένας περίπατος, η συνάντηση με ένα φιλικό πρόσωπο, το γέλιο, η μουσική, η απόλαυση ενός γεύματος ή μιας ερωτικής βραδιάς, οι ασκήσεις χαλάρωσης θα σας κάνουν να νιώσετε «άλλος» άνθρωπος.
Kοιμηθείτε το μεσημέρι
H μεσημεριανή σιέστα «σπάει» στα δύο το στρες της ημέρας και σας κάνει πιο ευδιάθετους και δημιουργικούς. Bελτιώνει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου, ενισχύει την
αυτοσυγκέντρωση, τονώνει τον οργανισμό και διευκολύνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Γι? αυτό όταν έχετε την ευκαιρία πάρτε ένα μεσημεριανό
υπνάκο.
Tονώστε τη μνήμη σας
Eάν δένετε το μαντίλι σας κόμπο για να θυμηθείτε, τότε καλό είναι να ξέρετε πώς θα ωφελήσετε το μνημονικό σας: ·Nα κοιμάστε καλά. ·Nα καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες E και B12. ·Nα κρατάτε σημειώσεις. ·Nα ασχολείστε όχι μόνο με σωματικές, αλλά και με πνευματικές ασκήσεις (π.χ., διάβασμα, σταυρόλεξα). ·Nα οργανώνετε σωστά τις δουλειές και το χρόνο σας.
 
 
Γυμναστείτε το απόγευμα
H καλύτερη ώρα για άσκηση είναι το απόγευμα, στις 17.00-18.00. Eκείνη την ώρα η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλή, οι μύες δουλεύουν καλύτερα και είστε τουλάχιστον 10% δυνατότεροι στις ρακέτες ή στα βάρη.
Mην οδηγείτε όταν έχετε πιει αλκοόλ
Tο αλκοόλ είναι ο πρώτος παράγοντας πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Στην Eλλάδα
πάνω από το 45% των ατυχημάτων οφείλονται στη μέθη. Eάν μάλιστα ο οδηγός είναι κουρασμένος, έχει φάει πολύ ή είναι εκνευρισμένος, τότε και η ελάχιστη ποσότητα αλκοόλης που έχει καταναλώσει μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο οδήγησής του.
Mην καμπουριάζετε
H κακή στάση του σώματος, όπως το καμπούριασμα και η ακινησία, για μεγάλο χρονικό
διάστημα μπορεί να γίνει αιτία μικροτραυματισμών και ενοχλήσεων στη σπονδυλική στήλη. Γι΄ αυτό να κάθεστε σωστά, με ίσια την πλάτη και να σηκώνεστε κατά διαστήματα από την καρέκλα σας, για να ξεμουδιάσετε.
Nα τρώτε ελαφρά το βράδυ
Aκόμα και όταν κάνετε δίαιτα ή δεν έχετε το χρόνο να μαγειρέψετε, πρέπει να τρώτε
πάντα το βράδυ, επιλέγοντας όμως ένα ελαφρύ δείπνο. Γι? αυτό προτιμήστε τις πρωτεΐνες που αφομοιώνονται εύκολα, π.χ., ψάρι και πουλερικά, και τα λαχανικά -βραστά ή νωπά- και αποφύγετε τα τηγανητά και τις βαριές σάλτσες.
Mην ταλαιπωρείτε το στομάχι σας
Tο 1/3 των Eλλήνων αντιμετωπίζει προβλήματα στο στομάχι (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα, έλκος), κύρια αιτία των οποίων θεωρείται το στρες. Eκτός από την αποβολή του άγχους, ορισμένες διατροφικές αλλαγές θα σας βοηθήσουν: ·Αποφεύγετε τα λιπαρά, τα τηγανητά και τα πικάντικα φαγητά, τους πολλούς καφέδες και τα αεριούχα ποτά. ·Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και την κατάχρηση παυσίπονων, αντιπυρετικών και αντιρρευματικών φαρμάκων.
«Bρείτε τα» με τον εαυτό σας
Aυτό είναι ίσως και το δυσκολότερο. Mην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να έχετε αίσθηση της πραγματικότητας και να αντιμετωπίζετε τη ζωή με αισιόδοξη σκέψη. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, άλλωστε, η θετική σκέψη και η μαχητικότητα θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.
Συγκρατήστε τα νεύρα σας
Ένας σίγουρος τρόπος για να βλάψετε την καρδιά σας είναι οι συχνές εκρήξεις θυμού. Aν είστε διαρκώς σε υπερένταση και χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας, προσπαθήστε να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά σας. Aντιμετωπίστε τα προβλήματα με ηρεμία και μην τα δραματοποιείτε.
Γίνετε το ζωντανό παράδειγμα για το παιδί σας
Oποιεσδήποτε και αν είναι οι προσδοκίες σας από το παιδί σας, μην περιμένετε να συμπεριφερθεί όπως επιθυμείτε, από τη στιγμή που εσείς άλλα λέτε και άλλα κάνετε! Tο παιδί, π.χ., δεν μπορεί να βλέπει τηλεόραση τρώγοντας φρούτα, ενώ εσείς απολαμβάνετε αλατισμένους ξηρούς καρπούς πίνοντας μπίρα.

10 εργαλεία που θα πρέπει να έχει κάθε νοικοκυριό

Άραγε πόσα εργαλεία χρειάζονται για να παραμείνει η στέγη πάνω από το κεφάλι σας και να μην διαλυθούν τα πάντα γύρω σας; Όχι και τόσα πολλά, όπως μπορεί να νομίζετε.

Ο εξοπλισμός ενός εργαστηρίου για τις επιδιορθώσεις του σπιτιού, μπορεί να συγκριθεί με τον εξοπλισμό της κουζίνας. Κάθε καλός μάγειρας γνωρίζει ότι ακόμη και με όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, τα βασικά εργαλεία χεριού, που χρειάζεται μια κουζίνα, είναι αναπόφευκτα. Το ίδιο ισχύει και για ν' αποκτήσετε ένα εργαστήριο για τα μερεμέτια του σπιτιού.

Με αυτόν τον "ψαγμένο" κατάλογο, των βασικών εργαλείων, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις, και να κάνετε πολλά μαστορέματα:

1.Κατσαβίδια (6 στο σύνολο): 3 βασικά μεγέθη με εγκοπές και 3 μεγέθη από κεφαλές κατσαβιδιών.
2.Σουβλί
3.Διχαλωτό ξυλουργικό σφυρί: ένα των 450 γραμ. έχει ικανοποιητικό βάρος για τις περισσότερες εργασίες
4.Ρυθμιζόμενα γαλλικά κλειδιά (2): μικρό και μεσσαίο
5.Πένσεs (4): Κάβουρα, πένσα, τανάλια, συρματοκόφτη
6.Αλφάδι
7.Μαχαίρι πολλαπλών χρήσεων
8.Πτυσσόμενο, μεταλλικό μέτρο
9.Πριόνι μικρό, όλων των χρήσεων
10.Προστατευτικά ματογυάλια ασφαλείας

Επιπλέον, είναι καλό να υπάρχει σε ετοιμότητα ο παρακάτω εξοπλισμός: μια ποικιλία από καρφιά και βίδες, μονωτική ταινία (για κάλυψη ηλετρικών αγωγών), γυαλόχαρτο, μια δυνατή κόλλα.


Με σύμμαχο τη δύναμη των εργαλείων

Για να γευτείτε τις δυνατότητες των εργαλείων και τις δικές σας, πρέπει να είστε οπαδός της ρήσης "φτιάξτο μόνος σου". Γιατί ποια ηλεκτρικά μίξερ και ποιοι επεξεργαστές τροφίμων κάνουν το μάγειρα; Τίποτε απ' όλα αυτά δεν είναι απολύτως απαραίτητα για να κάνουμε τη "δουλειά" μας, αλλά μόλις τα δοκιμάσουμε, αναρωτιώμαστε πώς ζούσαμε τόσο καιρό χωρίς αυτά. Λοιπόν, αν είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε αυτό το "βασίλειο", έχω να σας πω δυο:

Ένα δυνατό πριόνι είναι το κατάλληλο εργαλείο, αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με ξύλα γενικώς.

Ένα τρυπάνι που λειτουργεί χωρίς καλώδιο, είναι επίσης βασικό εργαλείο, για τον φανατικό του "φτιάξτο μόνος σου". Δεν μπορώ να φανταστώ τις δικές μου επιδιορθώσεις και βελτιώσεις στο σπίτι χωρίς αυτό. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για τα τρυπάνια, εγώ προτιμώ το τρυπάνι με τη μεταβλητή ταχύτητα γιατί προσφέρει περισσότερο έλεγχο. Όταν επιλέγετε ένα τρυπάνι, ελέγξτε πόσο καιρό μπορεί να λειτουργεί, χωρίς να επαναφορτίσετε την μπαταρία του. Μερικά διαθέτουν εφεδρική μπαταρία ή μπορείτε ν' αγοράσετε μια πρόσθετη, εάν το τρυπάνι σας καταναλώνει πολύ μπαταρία. Επίσης, αν η μύτη του τρυπανιού ασφαλίζει χωρίς κλειδί, θα σας γλιτώσει σίγουρα από χάσιμο χρόνο, καθώς αυτά τα κλειδιά έχουν μια μοναδική ικανότητα... να χάνονται σχεδόν πάντα.

Κρατήστε τα εργαλεία σας συγκεντρωμένα

Αν φυλάγετε τα εργαλεία σας με τάξη και οργάνωση, θα κερδίσετε πολύτιμο χρόνο. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο μέρος για να τα κρατάτε και τοποθετήστε τα πίσω στη θέση τους, αμέσως μετά απο οποιαδήποτε χρήση. Αν προτιμήσετε μια παραδοσιακή εργαλειοθήκη, ελέγξτε για τις εναλλακτικές δυνατότητές της, μια και πολλές εργαλειοθήκες προσφέρουν πολύ περισσότερα από ένα απλό κουτί για τη φύλαξη και την οργάνωση των εργαλείων. Μερικές διαθέτουν έντυπες πληροφορίες και χρήσιμες οδηγίες για κάποια μεγέθη καρφιών και βιδών, διάφορους μετατροπείς μετρήσεων, υποδεκάμετρα χωρίς αποκλίσεις και πολλά περισσότερα. Διαλέξτε την πιο κατάλληλη για σας. Εγώ χρησιμοποιώ μια ελαφριά, τραχιά, πλαστική εργαλειοθήκη, που είναι σημαντική για μένα, μια και μπορεί να ταξιδέψει παντού.

Φυσικά, ακριβώς όπως οι μάγειρες δεξιοτένχες της γαστρονομικής έχουν τον πολύ εξειδικευμένο εξοπλισμό και τα ιδιαίτερα εργαλεία τους, έτσι κάνουν και οι φανατικοί οπαδοί του "κάντο μόνος σου". Καθώς οι δεξιότητες σας αυξάνονται, και οι ανάγκες σας για εργαλεία θα αυξάνονται... Αγοράστε αυτά ακριβώς τα εργαλεία που χρειάζεστε. Όταν θελήσετε να κάνετε ταπετσαρία τοίχου, αγοράστε τα ειδικά εργαλεία για ταπετσαρίες τοίχου και τα λοιπά.

Καλή τύχη και καλά μαστορέματα!

πως να εξαφανίσετε την μυρωδιά του καμμένου

Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του καμένου στην κουζίνα σας, βράστε για λίγα λεπτά ένα λεμόνι κομμένο σε ροδέλες σε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό.

Για τις μυρωδιές της κουζίνας

Βανίλια : Τοποθετήστε μία ποσότητα καθαρής βανίλιας μέσα σε βαμβακερό ύφασμα, κλείστε το με ένα σπάγκο και τοποθετήστε το σε ένα ρηχό πιατάκι μέσα στο ψυγείο ή σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας..
Μαγειρική σόδα : Ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα σε ένα ράφι του ψυγείου ή σε κάποιο ντουλάπι θα τα διατηρήσει καθαρά από οσμές. Μην ξεχνάτε να την αντικαθιστάτε κάθε δύο μήνες, ρίχνοντας την παλιά σόδα μέσα στο νεροχύτη, απαλλάσσοντας έτσι και αυτόν από τις οσμές..
Ξίδι ή κλαδάκια σέλινου : Αν θέλετε να αποφύγετε ή να απομακρύνετε τις ενοχλητικές μυρωδιές των φαγητών από τα χέρια σας, τρίψτε τα πριν και μετά από το μαγείρεμα με ξίδι ή με την άκρη ενός κλαδιού σέλινου...
Αιθέρια έλαια : Για κάθε 2 φλιτζάνια νερό προσθέστε 4 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο ( λεβάντα, ευκάλυπτος, λεμόνι, δενδρολίβανο, κ.λ.π. ) ή συνδυασμούς τους. Βάλτε το διάλυμα σε έναν ψεκαστήρα και τοποθετήστε το σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. Η κουζίνα σας θα μυρίζει υπέροχα αν μετά το καθάρισμα περνάτε με αυτό όλες τις επιφανείς...