Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Thessaloniki youth capital candidate 2014

Thessaloniki European Youth capital candidate 2014. Support now!
Η ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 στο Τορίνο, φέτος φιλοξενείται στην Αμβέρσα του Βελγίου, θα πάει στη Μπράγκα της Πορτογαλίας το 2012, στο Μάριμπορ τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας το 2013, για να έρθει στη Θεσσαλονίκη το 2014.
Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της μεγαλύτερης πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν τον τίτλο "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας" σε πόλεις που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα χρόνο. Δε χρηματοδοτεί έργα, κατασκευές ή υποδομές, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά, τις ιδέες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Η θεματική του 2014.
Επιλέξαμε σαν τίτλο το "Χρόνο". Με τη λέξη και την έννοια του χρόνου θέλουμε να εκφράσουμε ταυτόχρονα την ιστορική διαδρομή της πόλης και το ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την προοπτική και την εξέλιξή της καθώς και τη μετάβασή της στην κοινωνική αναγέννησή της. Το 2014 θα έχουμε μια μεγάλη σειρά από δράσεις που θα υλοποιηθούν πάνω σε τέσσερις άξονες. Δημιουργία, συμμετοχή, ειδικές κοινωνικές ομάδες, νέα κοινωνικά κινήματα. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ορίσουμε τόσο ένα περίγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως δήμος έτσι ώστε το 2014 να μπορέσουμε να έχουμε την πόλη και τους νέους της έτοιμους να υποδεχτούν δράσεις ευρωπαϊκής και διεθνούς κλίμακας.

Γιατί η Θεσσαλονίκη θέλει να πάρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας του 2014;
Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια νεανική πόλη. Έχει σχεδόν 150.000 φοιτητές και το σύνολο των νέων φτάνει το 50% του πληθυσμού της. Οι νέοι είναι παντού. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, κινούνται, μαθαίνουν, δημιουργούν, αγαπούν και διεκδικούν. Οι νέοι έχουν σχέδια, απαιτούν και ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία, μια άλλη πόλη. Οι νέοι μαθαίνουν την πόλη, τις γωνιές της, την ιστορία της. Μιλάνε για το αύριο, τη θέση τους. Συμμετέχουν.
Η πόλη μας έχει εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών - κοινωνικών γεγονότων. Από την Μπιενάλε των νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου του 1986 μέχρι την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 1997, η πόλη έχει αποκτήσει πολλές και αξιοθαύμαστες υποδομές. Ονειρευόμαστε ένα έτος δημιουργίας, συνεργασίας των νέων της πόλης και των νέων της Ευρώπης. Ένα έτος με συνεχείς δράσεις, προβληματισμό και παρεμβάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να αποδείξουμε πως εκτός από ιστορία, παρελθόν η πόλη έχει παρόν και μέλλον. Και αυτό το μέλλον το σχεδιάζει η νέα γενιά με τα νέα εργαλεία της. Εμείς πιστεύουμε πως η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να φιλοξενήσει ένα πετυχημένο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας το 2014 και για έναν παραπάνω λόγο.
Η σημερινή διοίκηση του δήμου επενδύει πολλά στην ανάπτυξη ενός πραγματικού κινήματος νεολαίας που μέσα από δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής παρέμβασης, συμμετοχής και ίσων ευκαιριών θα αναδείξει μια άλλη Θεσσαλονίκη. Τη Θεσσαλονίκη της δημιουργικότητας, της ανοχής, της καινοτομίας. Του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα αυτά αποτελούν το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και την καλύτερη εγγύηση για ένα δημιουργικό 2014 για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Η ομάδα της διεκδίκησης.
Για της ανάγκες τις διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών που με το συντονισμό της αντιδημαρχίας Νεολαίας- Εθελοντισμού και Αθλητισμού και την ευθύνη της αντιδημάρχου κυρίας Μαρίας Πασχαλίδου θα έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, της αίτησης και της υποστήριξης της Θεσσαλονίκης Υποψήφιας Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.






sourse: thessout.gr