Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Τι & πώς να ψωνίζεις στις εκπτώσεις

Εκπτώσεις εν όψη και η χαρά των καταναλωτών για «δικαιολογημένες» αγορές φουντώνει. Πόσο όμως ξέρουμε να αξιοποιούμε και να ψωνίζουμε σωστά στις εκπτώσεις, ώστε να τις μετράψουμε σε πραγματικό κυνήγι θησαυρού και όχι άσκοπης και περιττης σπατάλης;
 
Τα λάθη
Τα γνωστά λάθη που συνήθως όλοι κάνουμε, είναι που πάνω σε προσφορές και χαμηλές τιμές, παρασυρόμαστε και αγοράζουμε σωρηδόν κομμάτια πολύ μοδάτα και φθηνά. Πιθανότατα δεν θα φοριούνται του χρόνου ή θα τα φορέσουμε το πολύ μια ή δυο φορές. Είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε λίγα,  ακριβότερα ρούχα ή αξεσουάρ, που όμως θα είναι πραγματική επένδυση για το μέλλον. Είναι αλήθεια ότι τα επώνυμα ρούχα φαντάζουν, στο στριμωγμένο πορτοφόλι σου, υπερβολικά ακριβά. Πίστεψε με όμως, είναι δοκιμασμένο και αποδεδειγμένο ότι θα τα έχεις μια ζωή, σε αντίθεση με τα φθηνά ρούχα, της μιας σαιζόν.  Θα είσαι πάντα περήφανη να φόρας ένα Prada πλεκτό ή να κρατάς μια Chloe τσάντα, όσα χρόνια και αν περάσουν (άσε που μετά γίνονται και vintage!!!).
Μια μεγάλη δερμάτινη τσάντα με  υπογραφή στη μισή τιμή είναι επένδυση  κι όχι σπατάλη.
Ένα άλλο λάθος, που συχνά-πυκνά όλοι κάνουμε, είναι να «ερωτευόμαστε» ένα εκκεντρικό κομμάτι, που μπορεί να φαντάζει η αγορά των τρελών μας ονείρων. Είναι αλήθεια ότι τώρα θα ήταν  η καταλληλότερη στιγμή να το αποκτήσεις. Πριν προβείς όμως σε αγορά σκέψου καλά- πόσες από εμάς μπορούν και έχουν, την υπόλοιπη γκαρνταρόμπα και το στυλ να υποστηρίξουν ένα τέτοιο κομμάτι;


Σωστή οργάνωση
Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν ξεκινήσεις την εξόρμηση σου για αγορές, να κάνεις μια λίστα με τις πραγματικές σου ανάγκες.  Και όταν λέμε πραγματικές ανάγκες εννοούμε τα κομμάτια κλειδιά, που θα ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα σου και τα βασικούς (πασπαρτού) οδηγούς, που συνδυάζονται εύκολα με τα υπόλοιπα ρούχα σου. 
Η λίστα αποβαίνει σωτήρια όταν βρίσκεσαι σε έξαρση καταναλωτικής μανίας  μπροστά σε φανταχτερές (άχρηστες πολλές φορές) προσφορές. Δες  για παράδειγμα στο  σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχεις λίστα, αγοράζεις σχεδόν τα πάντα γιατί και δεν ξέρεις τις ελλείψεις σου και παράλληλα σε ελκύουν οι εκάστοτε προσφορές . Εύκολα ξεφεύγεις κι όταν φτάσεις στο σπίτι τα μισά από τα αναγκαία, σου λείπουν... Ενώ με την λίστα ξεφεύγεις μόνο σε λίγα προϊόντα. Και αν τέλος πάντων, παρόλη την φιλότιμη προσπάθεια, παρασυρθείς σε κάποια τρελή αγορά της στιγμής  που μετάνιωσες, μην σκας, είναι απόλυτα φυσιολογικό όλοι κάποια στιγμή να παρασυρόμαστε. Αρκεί να μη μας κοστίσει ακριβά και να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Συνεπώς, βλέπεις τι ρούχα έχεις, πόσα παντελόνια, φούστες, μπλούζες κτλ. Έτσι θα έχεις μια πιο καθαρή εικόνα για το τι βρίσκεται στην ντουλάπα σου. Δεν είναι λίγες οι φορές που αγοράζουμε παρεμφερή ρούχα η κομμάτια  που δεν χρειαζόμαστε, ενώ κάποια άλλα αναγκαία  τα αμελούμε κατ'εξακολούθηση. Όλες ανεξαιρέτως θα πρέπει να έχουμε στην ντουλάπα μας κάποια βασικά ρούχα και πάνω σε αυτά να κτίζουμε την γκαρνταρόμπα μας και να την εμπλουτίζουμε με πιο μοδάτα κομμάτια.  


Τι ν' αγοράσεις τώρα:
Μια καλή μεγάλη δερμάτινη τσάντα και μποτίνια απλά σε ουδέτερο χρώμα
Φλατ μπαλαρίνες
Ένα μεταξωτό η κασμιρένιο φουλάρι.
Ένα μαύρο παλτό σε φαρδιά γραμμή
Μια μακριά μάλλινη ή μεταξωτή, πλεκτή, λεπτή ζακέτα σε κλασσικό χρώμα.
2-3 μονόχρωμα t-shirtς  καλής ποιότητας.
Ένα σκούρο, ελαστικό τζην παντελόνι.
Ένα μαύρο ίσιο παντελόνι.
Ένα  λευκό, ελαστικό πουκάμισο.
Μια μεταξωτή τουνίκ.
Μια χοντρή ζακέτα που μπορεί να φορεθεί στο πολύ κρύο και στον ανοιξιάτικο καιρό.
Ένα γούνινο τζάκετ (η γούνα- συνθετική- δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα)

Προσοχή! Να αποφεύγεις τα εμπριμέ, ιδίως τα κραυγαλέα που είναι σήμα κατατεθέν της εκάστοτε σαιζόν. Προτίμησε καλύτερα τα μονόχρωμα η κάτι με διακριτικό σχέδιο.  


Αναγνωριστική περίπολος
Ένα πράγμα που θα βοηθήσει  πολύ τις αγορές σου να είναι  επιτυχής, είναι πριν αρχίσει η περίοδος των εκπτώσεων, να κάνεις όσο μπορείς κάποιες εξορμήσεις σε μαγαζιά και να ξεφυλλίζεις περιοδικά. Σημειώνοντας τι θα σου άρεσε να αποκτήσεις,  θα μπορείς να συγκρίνεις τιμές, σχέδια και ποιότητες σε παρόμοια είδη, ενώ θα έχεις και κάπου συγκεντρωμένες τις αγοραστικές επιθυμίες σου, ώστε να είναι πιο εύκολο να επιλέξεις αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο budget. Άσε που όταν βρεις αυτό που ψάχνεις θα είσαι διπλά χαρούμενη που το ανακάλυψες σε καλή τιμή!
Άρα η ενημέρωση της μόδας είναι απαραίτητη και σημαντική για να ξέρεις τι είναι στην μόδα τώρα και τι χρειάζεται να αγοράσεις για να είσαι trendy (στο site  μας  θα βρεις το ανάλογο υλικό που χρειάζεσαι ώστε να είσαι ενήμερη).

Οι κρατήσεις
Ένα άλλο αποτελεσματικό κόλπο για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα χάσεις μέσα από τα χέρια σου κάτι που είχες από καιρό σταμπάρει , είναι η «κράτηση» εμπορευμάτων λίγο πριν αρχίσουν οι εκπτώσεις , αλλά να το πληρώνετε μόλις αρχίσουν, με τιμή έκπτωσης!

Το σωστό timing
Να έχεις κατά νου ότι τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων θα βρεις την μεγαλύτερη ποικιλία. Όσο περνάνε οι μέρες οι τιμές  πέφτουν, αλλά και τα πραγματικά καλά κομμάτια θα έχουν κάνει φτερά. 


Και τα σωστά καταστήματα.
Οι μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα είναι βολικά, αφού τα βρίσκεις όλα συγκεντρωμένα, οπότε και μπορείς εύκολα να συγκρίνεις τιμές και σχέδια μεταξύ των εταιριών. Σαφώς όμως, μαζεύει και την μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Αν το επιχειρήσεις προτίμησε μόνο πρωινές ώρες, ειδάλλως να είσαι έτοιμη να... δεινοπαθήσεις.
Στις μικρές ατομικές επιχειρήσεις, η ποικιλία είναι περιορισμένη, αλλά εκτός του ότι έχει λιγότερο κόσμο, δεν χρειάζεται να σφαχτείς για το ποιος  είδε πρώτος τι. Η εξυπηρέτηση είναι άμεση και μπορείς να ζητήσεις και καλύτερη έκπτωση, μιας και συνήθως η ιδιοκτήτρια κρατάει το μαγαζί. Αν δε είσαι τυχερή και είναι σοβαρή επαγγελματίας, θα σε βοηθήσει να αγοράσεις κάτι από το οποίο θα μείνεις 100% ευχαριστημένη, με σκοπό να σε κάνει  να ξαναψωνισεις από το μαγαζί της .
Μην σνομπάρεις κανένα κατάστημα. Μπορείς από  παντού να ξετρυπώσεις φοβερές ευκαιρίες, αρκεί να έχεις υπομονή και να ξέρεις τι θέλεις.
Καλή επιτυχία και καλές, έξυπνες αγορές!