Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η ΜΕΘΟΔΟΣ GRŐNHOLM


σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου

Από 24 Μαρτίου μέχρι 17 Απριλίου 2011

στο Θέατρο Άνετον Θεσσαλονίκη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τις προηγούμενες θεατρικές σεζόν η παράσταση «Η ΜΕΘΟΔΟΣ GRŐNHOLM» του Τζόρντι Γκαλθεράν, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου στην Αθήνα, το Θέατρο Τέχνης θα την παρουσιάσει στο Θέατρο Άνετον στη Θεσσαλονίκη, από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2011.

Το έργο αναφέρεται στον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για  την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών τους.

Ο συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν αναφέρει για το έργο: «Η ΜΕΘΟΔΟΣ GRŐNHOLM»  αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις. Και θέλησα να το κάνω αυτό με αφορμή μία από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες που υφίστανται στον εργασιακό κόσμο: την επιλογή προσωπικού. Η υπόθεση είναι απλή: oι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας. 

Η ιδέα του παιχνιδιού ως αναγωγή στις ανθρώπινες σχέσεις, παιχνίδι το οποίο πάντα υπάρχει στα έργα μου, μετατρέπεται στο συγκεκριμένο έργο στην απόλυτο σύνδεσμο: οι πρωταγωνιστές παίζουν μεταξύ τους και το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει μαζί τους, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια, εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν.

Όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι, όσο απίστευτο κι εάν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρά έργα που έχουν εκπονήσει ειδικοί επί του θέματος. Το μόνο πράγμα που κάνει το έργο είναι να φτάσει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύψει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’ αυτές.
Η ιδέα για το έργο αυτό γεννήθηκε από μια πραγματική, ανέκδοτη ιστορία. Σε ένα δοχείο απορριμμάτων στη Βαρκελώνη βρέθηκε μια σειρά εγγράφων στα οποία ένας υπάλληλος του τμήματος προσωπικού από μια αλυσίδα σουπερμάρκετ είχε σημειώσει τις εντυπώσεις του για τους υποψηφίους που απευθύνονταν στη θέση του ταμία. Τα σχόλια έβριθαν φράσεων σεξιστικών, ξενοφοβικών και βάρβαρων, του τύπου “χοντρή”, “βλαμμένη, ούτε χειραψία δεν ξέρει να κάνει...”, “τσιριχτή φωνή, μοιάζει ηλίθιος...”, κλπ. Εκείνος ο υπάλληλος, οχυρωμένος πίσω από την “ιερά αποστολή”  που του είχε ανατεθεί, θεωρούσε ότι είχε το δικαίωμα να γράφει αυτές τις ανοησίες για άτομα που δε γνώριζε καθόλου, τη δύναμη να τους δώσει ή να τους αρνηθεί μια θέση εργασίας και τη δυνατότητα να είναι σκληρός και αδυσώπητος. Φανταζόμουν αυτές τις άμοιρες κοπέλες που προσπαθούσαν να δώσουν μια καλή εικόνα για το άτομό τους, μια εικόνα “επαγγελματικώς ορθή”, προσπαθώντας να κάνουν αυτό που εκείνες πίστευαν ότι ήταν το προσδοκώμενο, έτοιμες ακόμη και να υποστούν κάποιες μικρές ταπεινώσεις προκειμένου να προσληφθούν σ’ αυτήν τη δουλειά που την είχαν ανάγκη…

Αυτό είναι που κάνουν, σε ακραίο βέβαια βαθμό, οι πρωταγωνιστές της «Μεθόδου Grőnholm» - γιατί δεν έχει σημασία ούτε ποιοι είμαστε, ούτε πώς είμαστε, αλλά ποιοι φαινόμαστε ότι είμαστε. Η πραγματική μας ταυτότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν εμάς τους ίδιους. Για αυτές τις μικρές, παράπλευρες επιπτώσεις του καπιταλισμού μιλά αυτή η κωμωδία.” 

Ο καταλανός συγγραφέας Τζόρντι  Γκαλθεράν συνδυάζει με μαεστρία το χιούμορ με το δραματικό, το λυπηρό με το γελοίο και με πανέξυπνους διαλόγους, μας μεταφέρει στο σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο των πολυεθνικών, στήνει την πλοκή με σασπένς όπου οι θεατές μέσα από απρόβλεπτες ανατροπές κρατούν την ανάσα τους μέχρι το τέλος….που είναι κι αυτό εξίσου απρόβλεπτο.

Γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Σπούδασε Καταλανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ξεκίνησε να γράφει το 1988 και αρχικά σκηνοθετεί ο ίδιος τα έργα του σε ερασιτεχνικές παραστάσεις.
Το 1995 για πρώτη φορά αποφασίζει να συμμετάσχει σε θεατρικούς διαγωνισμούς με τα δύο του έργα: “Paraules encadenades” και “Dakota”, για τα οποία απέσπασε αρκετά βραβεία. Είναι επίσης ο δημιουργός αρκετών τηλεοπτικών σειρών για την Καταλανική τηλεόραση, ενώ έχει γράψει και μία σειρά διηγημάτων τα οποία έχουν εκδοθεί με τον τίτλο “German Miranda”.
         
«Η ΜΕΘΟΔΟΣ GRŐNHOLM» έχει αποσπάσει συνολικά περισσότερα από είκοσι βραβεία. Έχει επίσης γυριστεί και σε ταινία, της οποίας τη διασκευή υπογράφει ο ίδιος ο Γκαλθεράν, το 2003 – με τίτλο «El Metodo» και πρωταγωνιστή τον Eduardo Noriega . Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Goya, το ένα εκ των οποίων ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


Μετάφραση: Γιώργος Καραμίχος και Μαρία Τσατσαρώνη
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου. 


Παραστάσεις από 24 Μαρτίου 2011
Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:00 
Σάββατο στις 6:00 και στις 9:00
Κυριακή στις 7:30.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ
Παρασκευοπούλου 42, Τηλέφωνο 2310 869869
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 

εκδοτήριο Πλ. Αριστοτέλους, Τηλέφωνο 2310 271116
Πληρφορίες τηλέφωνο 2310 277641


Τιμές εισιτηρίων
20 € κανονικό
15 € φοιτητικό/μαθητικό/ομαδικό

10 σπουδαίοι άνθρωποι που πέθαναν με χαζό τρόπο

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πως κατάφεραν τόσο έξυπνοι και σπουδαίοι άνθρωποι να πεθάνουν τόσο χαζά! Σας παρουσιάζουμε τους 10 πιο χαζούς θανάτους σπουδαίων ανθρώπων της ιστορίας…

10. Tycho Brahe
Ο Δανός αστρονόμος Tycho Brahe, η έρευνα του οποίου βοήθησε τον Ισαάκ Νεύτωνα να δημιουργήσει τη θεωρία της βαρύτητας, πέθανε επειδή δεν πήγε στη τουαλέτα! Ναι καλά ακούσατε. Εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη προσβολή να σηκωθείς από το τραπέζι για να πας στη τουαλέτα πρωτού τελειώσει το τραπέζι. Ο Tycho για να μην προσβάλει τον οικοδεσπότη του, δεν πήγε στη τουαλέτα παρόλο που η κύστη του δεν άντεχε άλλο. Η ουροδόχος κύστη του έσπασε και μετά από 11 ημέρες του μαρτυρίου, ο αστρονόμος πέθανε.

9. Francis Bacon
Μεγάλος πολιτικός και φιλόσοφος του 16ου αιώνα, ο Francis Bacon πέθανε από πνευμονία, την ώρα που μελετούσε πως να καταψύξει το κρέας.

8. Jean-Baptiste Lully
Ο συνθέτης του 17ου αιώνα, ο οποίος έγραψε τον ύμνο για τον Γάλλο βασιλιά της εποχής, πέθανε από υπερβολική αφοσίωση. Μια φορά, κατά τη διάρκεια μιας πρόβας για μία συναυλίας, θέλοντας να γίνει όσο πιο τέλεια γίνεται για να ευχαριστήσει το βασιλιά, χτύπησε με δύναμη το μπαστούνι του στο έδαφος αλλά… βρήκε το πόδι του. Τελικά το έσπασε και πέθανε λίγες μέρες μετά από δηλητηρίαση αίματος.

7. Harry Houndini
Ο διάσημος μάγος πέθανε όταν κάποιος του έριξε μία μπουνιά στο στομάχι. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια ενός show οπού ζητούσε από το κόσμο να του ρίξει μπουνιά καθώς δεν καταλάβαινε τίποτα. Τελικά πέθανε στο νοσοκομείο από εσωτερικά τραύματα.

6. Jim Fix
O Jim Fix, συγγραφέας του best seller «Το πλήρες βιβλίο του αγώνα», που δημιούργησε τη τρέλα για το τζόκινγκ στη δεκαετία του 1970, πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ έκανε τζόκινγκ. Πάντως παρόλο που πέθανε, το τρέξιμο κάνει καλό.

5. Claude Francois
O Γάλλος τραγουδιστής Claude Francois πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν προσπάθησε να αλλάξει μια λάμπα ενώ στεκόταν μέσα σε μία μπανιέρα γεμάτη με νερό. Και ένας Γερμανός έκανε μία άλλη βλακεία αλλά ευτυχώς δεν του στοίχισε…

4. Allan Pinkerton
Ο διάσημος ντετέκτιβ Allan Pinkerton πέθανε από γάγγραινα μετά από δάγκωμα της γλώσσας του, όταν σκόνταψε σε ένα πεζοδρόμιο.

3. Zachary Taylor
Ο δωδέκατος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Zachary Taylor, μετά από μία ιδιαίτερα ζεστή μέρα, στις 4 Ιουλίου 1850, έφαγε πάρα πολύ παγωτό, αρρώστησε από δυσπεψία και πέθανε πέντε μέρες αργότερα! Καλό το παγωτό αλλά με μέτρο παιδιά! 

2. Jack Daniel
Ο Jack Daniel, ο δημιουργός του διάσημου ουίσκι «Jack Daniel’s», πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος έξι χρόνια μετά από το τραυματισμού του ποδιού του: έσπασε το δάχτυλο του ποδιού του με κλοτσιές στο χρηματοκιβώτιο του (σίγουρα δεν ήταν ένα από αυτά τα χρηματοκιβώτια) όταν ξέχασε τον κωδικό του.

1. Χρύσιππος
Ο Έλληνας φιλόσοφος Χρύσιππος πέθανε από τα γέλια βλέποντας το γάιδαρό του να προσπαθεί να φάει σύκα! Ναι! Πέθανε από τα γέλια! Άραγε το ξέρει αυτό η προπονήτρια του aerobic γέλιου; Πάντως μην φοβάστε, μία κοπέλα γελά συνεχώς για 12 χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα.

Γιατί οι γυναίκες ζούνε περισσότερο από τους άντρες




γι αυτο!!