Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

παλιές cult διαφημίσεις (no 1)

Σχέσεις: Το πρίν και το μετά της σχέσης...

 ΠΡΙΝ
----
1. Μια μεγαλούτσικη μύτη φαίνεται επιβλητική, δύο πεταχτά αυτιά χαριτωμένα, όπως επίσης και το απλανές μυωπικό βλέμμα.

2. «Μωράκι μου, συγγνώμη που άργησα 10 ολόκληρα λεπτά, είχε φριχτή κίνηση, υπόσχομαι να μην το ξανακάνω».

3. Σκοτώνονται στο άγχος ποιος θα ξυπνήσει πρώτος για να τσακιστεί να πάει στον φούρνο, να πάρει κρουασάν, να φτιάξει καφέ, να στύψει πορτοκάλια, να βρει και ένα λουλούδι για να σερβίρει το μωρό του στο κρεβάτι.

4. «Είσαι απίστευτα όμορφη», «Αισθάνομαι τρομερά τυχερός που σ' έχω πλάι μου», «Καμιά δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί σου»

5. Διακοπές στα Κουφονήσια, στη Σούγια, στην Ελαφόνησο, στη Λούτσα, όπου να' ναι φτάνει να είστε οι δυο σας.

6. Προσφωνήσεις: «Μωράκι μου», «Ζουζουλίνι μου» και άλλα εμετικά.

ΜΕΤΑ
----
1. Μια μεγαλούτσικη μύτη φαίνεται σαν έργο του Μπάμπη Βωβού, δυο πεταχτά αυτιά σαν F-16 και το απλανές μυωπικό βλέμμα σαν γκαβομάρα.

2. Ε, καλά, άργησα μια ώρα και το κάνεις θέμα, δε μου φτάνει που έφαγα τόση κίνηση στην μάπα, έχω και τις υστερίες σου».

3. Σκοτώνονται (μεταξύ τους) για το ποιος θα τσακιστεί να πατήσει τη ρημάδα την καφετέρια, ενώ ο διάλογος διανθίζεται με κλισέ όπως «δεν είμαι δουλάρα να σου φέρνω το καφέ στο κρεβάτι!» ή «δίκιο είχε η μάνα μου που μου' λεγε ότι είσαι γαϊδούρα!».

4. «Καλά ε, τα σουτζουκάκια που έφτιαξες προχτές ήταν ποίημα! Από την μάνα μου πήρες την συνταγή;»

5. Διακοπές στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Πάτμο, στα Χανιά, οπουδήποτε φτάνει να βρείτε παρέα.

6. Προσφωνήσεις: «Χριστιανέ μου», «Να σου πω».

Διάβασε το ... θα δείς

Οδηγός καλού ανακυκλωτή

Φαίνεται πως μετά από χρόνια «γνωριμίας», η σχέση μας με την ανακύκλωση συσκευασιών παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πετάμε στους μπλε κάδους και πώς. Αφού διαπιστώσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή. 
 
Το ΟΙΚΟ έκανε «βουτιά» σε δεκάδες κάδους σε όλη την Ελλάδα και έμαθε... από τα λάθη μας. Φαίνεται πως μετά από πέντε χρόνια «γνωριμίας», η σχέση μας με την ανακύκλωση συσκευασιών παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πετάμε στους μπλε κάδους και πώς. Αφού διαπιστώσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή. Καλή επιτυχία.


ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
 
1. Βρώμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.

2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.

3. Ελλιπείς διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.
 
4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!

5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.
 
           ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
       ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ
 
  • Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
  • Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
  • Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
  • Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
  • Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
  • Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
•   ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
 
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
  • Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
  • τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
  • τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
  • Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
  • Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

 
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ
  • Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
  • Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
  • Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
  • Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
  • Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
  • Συσκευασίες τετραπάκ
  • Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
•   CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.
 
ΣΥΜΠΙΕΖΩ:
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.
ΠΛΕΝΩ:
Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.
ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

για να μη μυρίζουν τα χέρια σας

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε ψάρια ή κρεμμύδια περάστε τα δάχτυλά σας με αλάτι. Δεν θα κολλάνε μετά το καθάρισμα και δεν θα μυρίζουν δυσάρεστα.

για τις μυρωδιές στο ψυγείο

Για να διώξετε την μυρωδιά μέσα από το ψυγείο σας βάλτε δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπωλάκι ή φλυτζανάκι του καφέ και αφήστε το μέσα στο ψυγείο. έτσι και το ψυγείο σας δεν θα μυρίζει και θα αποτρέψετε την μεταφορά της μυρωδιάς σε άλλα τρόφιμα.

αν το φαγητό σας έγινε αλμυρό

Αν την ώρα που φτιάχνετε το φαγητό το δοκιμάσατε και σας βγήκε παραπάνω αλμυρό από όσο πρέπει, τότε καθαρίστε μια πατάτα και ρίξτε την μέσα στο φαγητό την ώρα που βράζει. Στο τέλος του μαγειρέματος αφαιρέστε την. Μέχρι τότε θα έχει τραβήξει όλη την αλμύρα μέσα της

10 χώρες που μάλλον δεν ξέρατε ότι υπάρχουν

Ξέρετε ότι υπάρχει χώρα με μόλις 48 κατοίκους?
Ότι υπάρχει χώρα χωρίς πρωτεύουσα?
Θα πρέπει να έχετε τρομακτικές γνώσεις γεωγραφίας για να γνωρίζετε όλες τις παρακάτω χώρες…

10.Βανουάτου είναι αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό, 1000χλμ δυτικά των νησιών Φίτζι. Από τα 82 νησιά του αρχιπελάγους του Βανουάτου τα δύο μεγαλύτερα είναι το Εσπίριτου Σάντου και το Μαλακούλα. Δύο από τα νησιά, τα Μάθιου και Χάντερ, διεκδικούνται και από τη Νέα Καληδονία. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Πορτ Βίλα και βρίσκεται στο Εφάτε. Από το 1906, οι τότε Νέες Εβρίδες τελούσαν υπό κοινή αγγλογαλλική διοίκηση ως το 1980, οπότε το Βανουάτου απέκτησε την ανεξαρτησία του. Tο 94% του πληθυσμού είναι Μελανήσιοι. Οι 113 γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα νησιά του Βανουάτου κατατάσσουν τη χώρα ανάμεσα σε αυτές με την μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία.


 9.Ναουρού και Ναούρου είναι μια νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Παλιότερα ήταν γνωστό ως “Νησί της Χαράς“.Είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο, από άποψη πληθυσμού αλλά και έκτασης. Το Ναουρού βρίσκεται 4000 χλμ βορειοανατολικά της Αυστραλίας.Η κύρια ασχολία από το 1907 στο νησί ήταν η εξόρυξη φωσφάτων. Τη δεκαετία του ‘ 90, και έπειτα από την εξάντληση των αποθεμάτων φωσφάτων, το Ναουρού αποτέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα φορολογικό παράδεισο και κέντρο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Από το 2001 ενισχύεται οικονομικά από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.


8.Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και βρίσκεται 1050 χλμ βορείως των Νησιών Φίτζι. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετρ.χλμ. Πρόκειται για το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό , το Μονακό και το Ναούρου. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009 είναι 12.373 κάτοικοι.Η χώρα δεν έχει καθόλου φυσικούς πόρους και η οικονομία βασίζεται κυρίως στην εξωτερική βοήθεια.Το 2002 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 1.600 Δολάρια ΗΠΑ το χρόνο…



7.Κομόρες ή αρχιπέλαγος Κομορών είναι ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νήσων που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος και σήμερα ανεξάρτητη χώρα με πληθυσμό 798.000 κατοίκων.Βρίσκεται δυτικά του Ινδικού ωκεανού, μεταξύ της  Μαδαγασκάρης και της Μοζαμβίκης.Η πρωτεύουσα των Κομορών είναι η Μορόνη.Κύρια προϊόντα της χώρας είναι ζαχαροκάλαμο, βανίλια, κίτρα και λεμόνια. Επίσης ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία. Ετησίως τα αλιεύματα φθάνουν τους 4.000 τόνους.

 6.Γκέρνσεϊ είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που είναι αυτοδιοικούμενα και ανήκουν στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Τα νησιά κυβερνώνται από μικρά τοπικά συμβούλια στο κάθε νησί. Το σύμπλεγμα βρίσκεται στην θάλασσα της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας. Πρωτεύουσα θεωρείται ο Λιμένας του Αγίου Πέτρου. Ο πληθυσμός του νησιού (κατατάσσεται 200ό στον κόσμο) είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2009 65.573 κάτοικοι.


 5.Νησί του Μαν (Isle of Man) είναι ένα νησί στην Ιρλανδική Θάλασσα. Έχει έκταση 572 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 80.085 κατοίκους. Πήρε το όνομά του από την κελτική φυλή των Μανξ, οι απόγονοι των οποίων κατοικούν εκεί έως σήμερα. Οι Άγγλοι κατέλαβαν το νησί τον 14ο αιώνα, ενώ αποτελεί Κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765. Το Κοινοβούλιο των Μανξ ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλά ζητήματα, όπως της φορολογίας. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί Μαν. Η τοπική γλώσσα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και κινδύνευε να εξαφανιστεί έως το 1993, οπότε και άρχισε να διδάσκεται ξανά στα σχολεία. Πρωτεύουσά του είναι το Ντάγκλας.


4.Τοκελάου βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και είναι εξαρτημένη περιοχή από την Νέα Ζηλανδία από το 1926. Έχει έκταση 10 τετρ. χλμ. Το 1989 ο ΟΗΕ συνέταξε έκθεση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι το Τοκελάου θα εξαφανιστεί κάτω από την θάλασσα τον 21ο αιώνα λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο πληθυσμός είναι 1.416, με βάση εκτιμήσεις του 2009. Δεν υπάρχει καμία πρωτεύουσα, καθώς κάθε ατόλη έχει το δικό της διοικητικό κέντρο. Το όνομα Τοκελάου σημαίνει “βόρειος άνεμος” στη γλώσσα της Πολυνησίας.



3.Νήσοι Κουκ αποτελούν μία αυτοδιοικούμενη περιοχή, ελεύθερα συνδεδεμένη με την Νέα Ζηλανδία από το 1901. Έχουν πληθυσμό 19.569 κατοίκους και πρωτεύουσά τους είναι η Αβαρούα. Ευρισκόμενα περίπου 3.500 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας τα νησιά Κουκ είναι ένα σύμπλεγμα απο 24 κοραλλιογενείς ατόλες και ηφαιστειακά νησιά.Η υπό ανάπτυξη οικονομία στηρίζεται σε καλλιέργειες μαλακίων, μαργαριταριών, ένα εκτροφείο στρουθοκαμήλων, τον τουρισμό και τις τραπεζικές δραστηριότητες.


 2.Νήσοι Πίτκαιρν συνολικής έκτασης 47 τετρ. χλμ. (μαζί με τα χωρικά ύδατα), είναι Βρετανική εξαρτημένη περιοχή και βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού, σε απόσταση περίπου 1350 ναυτικά μίλια ΝΑ. της Ταϊτής. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 4 ηφαιστειακά νησιά, το Πίτκαιρν (το μόνο κατοικημένο), το Οένο, το Χέντερσον και τη Ντιούση, που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Είναι η πιο απομονωμένη κτήση της Βρετανίας. Έχει περίπου 50 κατοίκους (48 κάτοικοι με βάση εκτιμήσεις του 2009) οι οποίοι κατοικούν στον οικισμό , και πρωτεύουσα του νησιού, Άνταμστάουν στη νήσο Πίτκαιρν και εξαρτώνται από τις τακτικές ρίψεις εφοδίων από την Νέα Ζηλανδία.


1.Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν παλαιότερα μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια  της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα συνεχίζει ν΄ αποτελεί μια “εκ των πραγμάτων” αυτόνομη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο, που επισήμως όμως αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Χοντρικά βρίσκεται περίπου 270 χλμ δυτικά της αζερικής πρωτεύουσας Μπακού, και πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.Η περιοχή έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.Στις 23 Μαΐου 2010 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σχεδόν 120 διεθνείς παρατηρητές επέβλεψαν τις εκλογές.Η ΕΕ δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τες “παράνομες”

ATMA the band

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, οι ΆΤΜΑ, 
επιστρέφουν στο Malt n Jazz...
..... σαν να ήταν πάντα εδώ!!!!

Σε ένα party με πολλή μουσική, πολλούς φίλους, πολλούς θαυμαστές που γίναν φίλοι,

αλλά και την παρουσίαση και προβολή του Video Clip «Χορός στη Βροχή»!

Στα Decks ο Άκης Αναστασιάδης από τον Star fm 97.1

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου οι ΆΤΜΑ ξαναγυρίζουν στο Malt n Jazz....
για μία μόνο εμφάνιση...

Ήρθε το …@ facebook.com

Ένα νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, που στοχεύει στην εναρμόνιση των διαφόρων τύπων επικοινωνίας, όπως τα γραπτά μηνύματα, τα email και το «chat»,  ανακοίνωσε η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook με την δημιουργία ηλεκτρονικών διευθύνσεων facebook.com.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει «τα μηνύματα που αποστέλλονται με όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους».

«Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι ένας από τους τρόπους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σε αυτό το σύστημα, αλλά μεταξύ πολλών άλλων», σημείωσε ο κ. Ζούκερμπεργκ. Η υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά από σήμερα και μέσα στους επόμενους μήνες.

Κάθε ημέρα 350 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στέλνουν μεταξύ τους τέσσερα δισεκατομμύρια μηνύματα, αριθμός που αυξάνεται σταθερά και γρήγορα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η πρόσκληση που στάλθηκε σε δημοσιογράφους είχε τη μορφή ταχυδρομικού φακέλου και αυτό κίνησε τις υποψίες για το ότι το σχέδιο αφορά το email. Σε αυτή τη περίπτωση το Facebook θα άνοιγε άλλο ένα μέτωπο αντιπαράθεσης με τη Google.

Τι να κάνεις όταν δεν προλαβαίνεις να κάνεις ένα ολοκληρωμένο μακιγιάζ!

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ ετοιμάζεσαι για μια βραδινή έξοδο ο χρόνος γίνεται τόσο πιεστικός μαζί σου που καταλήγεις στο και 5 με μαλλιά στην τρίχα, τέλειο dress code αλλά... ανύπαρκτο μακιγιάζ κι εκείνος να σε περιμένει με υπομονή που έχει αρχίσει να εξαντλείται!

Η λύση είναι απλή, εύκολη και δεν θα σου πάρει περισσότερο από μερικά λεπτά. Βγάλε από το νεσεσέρ σου το αγαπημένο σου "καθαρό" κόκκινο κραγιόν και ντύσε τα χείλη σου με αυτό το χρώμα, τόνισε τις βλεφαρίδες σου με μάσκαρα και είσαι έτοιμη! Το κόκκινο κραγιόν αποτελεί από μόνο του μακιγιάζ συμφωνούν πολλοί make up artists. Έτσι, θα έχεις εξασφαλίσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και θα έχεις ικανοποιήσει τόσο τον εαυτό σου όσο και τον καλό σου που δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ ακόμη!

Χρόνος που θα χρειαστείς: 5 λεπτά

Σε έπιασε λιγούρα; Έξυπνα τρικ για να την ...ξεπεράσεις!


Κι εκεί που κάθεσαι ήρεμη στον καναπέ σου, μόλις έχεις φάει, δεν πεινάς... "τσουπ" έρχεται και κατσικώνεται στο μυαλό σου ένα γλυκό. Ένα συγκεκριμένο γλυκό. Και τρως κόλλημα. Φέρνεις με λεπτομέρεις στο μυαλό σου την εικόνα του, τη γεύση του. Ξαφνικά δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Μονό αυτό. Αν δεν το φας δεν ηρεμείς. Ή μήπως όχι...

Όπως μπορεί να μαντεύεις, όλα είναι στο κεφάλι σου. Έρευνες δείχνουν πως το πόσο έντονα λιγουρευόμαστε κάτι, εξαρτάται από το πόσο “γλαφυρά” το αποτυπώνουμε στο μυαλό μας. Σκέψου: Όταν σκέφτεσαι έντονα ένα απαγορευμένο σνακ, τότε αυτό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής σου ενέργειας και σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς σε οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό όταν ξαφνικά ζητάς ένα κομματάκι σοκολάτα, μόνο ένα κομματάκι σοκολάτα μπορεί να σε “παρηγορήσει” και όλα τα υπόλοιπα γλυκά έρχονται δεύτερα, τρίτα, τέταρτα στη σειρά με τα λαχταριστά γλυκά που κάνουν πάρτι στις σκέψεις σου.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ... ΓΙΑ ΝΑ "ΣΩΘΕΙΣ"

Για καλή σου τύχη, υπάρχουν έξυπνα τρικ για να αποκρούσεις τις “επιθέσεις” λιγούρας. Ξεγέλασε το μυαλό σου με σκέψεις που δεν έχουν να κάνουν καθόλου με το φαγητό. Την επόμενη φορά που ένα σακουλάκι πατατάκια ή μια βάφλα σε καλεί, δοκίμασε ένα από τα παρακάτω “αμυντικά” κόλπα:

1. Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου ένα πακέτο τσίχλες με άρωμα peppermint. Η αίσθηση φρεσκάδας που δίνει μια τσίχλα στο στόμα, θα σε αποτρέψει από τον πειρασμό να “λερώσεις” το στόμα σου με ανθυγιεινά σνακ. Επιπλέον, το άρωμα peppermint έχει αποδειχθεί πως μειώνει την όρεξη.

-Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν πλύνεις τα δόντια σου.
 
2. Κάνε μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά σου και ανακάλυψε τις όμορφες γωνιές της. Ένα πάρκο, η μυρωδιά από τον όμορφο κήπο με λουλούδια της γειτόνισσας ή ακόμη και η μυρωδιά της βροχής θα σε κάνουν να ξεχαστείς...

 
3. Αιθέρια έλαια ή αφέψημα ευκαλύπτου. Μην ξεχνάς πως τα αρώματα έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Καθαρίζουν το μυαλό από τις έννοιες και το άγχος και βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Ειδικά ο Ευκάλυπτος φαίνεται να έχει, σύμφωνα με έρευνες, εξαιρετικές ιδιότητες σε ό,τι αφορά στην μείωση της λιγούρας!

 
4. Μαλάξεις κατά της λιγούρας. Η συγκεκριμένη πίεση με τα δάκτυλα, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, μπορεί να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, τοποθέτησε τους δείκτες των χεριών σου κάτω από τους λωβούς των αυτιών, στο σημείο που καταλήγουν οι σιαγώνες. Άνοιξε το στόμα μέχρι να νιώσεις πίεση στο σημείο και πίεσε στο σημείο για μερικά δευτερόλεπτα.


5. Τι θα έλεγες για λίγο jogging; Καιρός για γυμναστική. Η έντονη εξάσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει την όρεξη. Αν έχει ποδήλατο ακόμη καλύτερα. 30 λεπτά εξάσκηση και δεν θα θυμάσαι καν το αντικείμενο του “πόθου” σου!

H γνώμη του ειδικού

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί πως κάποιες φορές είναι αδύνατο να αγνοήσουμε το... κάλεσμα του φαγητού. "Αυτά τα κοψίματα στο στομάχι πολλές φορές γίνονται τόσο έντονα που δεν μπορείς να τα αγνοήσεις, άρα λοιπόν είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να χαλάσεις την δίαιτά σου. Προσοχή όμως δεν θα πρέπει να φας πατατάκια, γλυκά, κέικ και να πιεις αναψυκτικά, γιατί τότε θα καταστρέψεις ότι πέτυχες μέχρι σήμερα. Είναι καλύτερα να φας γευστικές τροφές που σου αρέσουν, οι οποίες περιέχουν μεν θερμίδες αλλά παράλληλα περιέχουν και χρήσιμα διατροφικά στοιχεία. Αυτές οι μικρές παρασπονδίες θα σταματήσουν τις διαμαρτυρίες του στομαχιού, αλλά δεν θα καταστρέψουν την δίαιτά σου"!