Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Greece

The beginning is the half of every action.
































 
Live today, forget the past.

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.


Η 10η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 10 Δεκεμβρίου του 1948.
Όπως αναφέρεται στο Προοίμιο της Διακήρυξης, τα κράτη – μέλη που την υπέγραψαν, κατέληξαν σε 30 άρθρα, στα οποία καθορίζονται ρητώς τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη γη χωρίς απολύτως καμία διάκριση ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.
Με την υπογραφή και κύρωση της Διακήρυξης, τα κράτη - μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να δράσουν ώστε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αποτελέσουν το σκελετό της ανάπτυξης και της εξέλιξης των κοινωνιών μας.
Ωστόσο, παρά την πληθώρα διεθνών κειμένων και συμφωνιών, που κύρωσαν τα κράτη - μέλη έκτοτε, αναφορικά προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά ένα μεγάλο μέρος του, το περιεχόμενό τους παραμένει δέσμευση και υποχρέωση σε θεωρητικό επίπεδο.



Human Rights - 1. Droit de l'Homme
Μπαν Κι Μουν : "Παλιές και νέες, κρυφές και φανερές, δημόσιες και ιδιωτικές.. Διακρίσεις υπάρχουν παντού"
«Διακρίσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Τις βλέπουμε παντού σε πολλές μορφές: παλιές και νέες, κρυφές και φανερές, δημόσιες και ιδιωτικές. Μπορεί να εμφανίζονται ως θεσμοθετημένος ρατσισμός ή εθνοτική σύγκρουση, ως επεισόδια μισαλλοδοξίας και απόρριψης ή ως επίσημη, εθνική εκδοχή της ιστορίας που αρνείται την ταυτότητα των άλλων», αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Στη συνέχεια του μηνύματος του κ. Μουν, αναφέρει ότι οι διακρίσεις έχουν στόχο τις ομάδες ατόμων και τα άτομα που είναι ευάλωτα σε επιθέσεις : τα άτομα με αναπηρία, οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι μειονότητες, καθώς και όλοι εκείνοι που θεωρούνται διαφορετικοί.
«Τα ευάλωτα αυτά άτομα συχνά αποκλείονται από τη συμμετοχή στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή των κοινωνιών τους. Η μισαλλοδοξία, που είναι η αιτία του στιγματισμού και αποκλεισμού τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εξτρεμιστές. Σε ορισμένες χώρες, γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου μίας νέας πολιτικής ξενοφοβίας», τονίζεται.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ακόμα ότι «τα θύματα των διακρίσεων δεν είναι μόνα. Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται δίπλα τους, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα όλων, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Αυτή είναι η ταυτότητα και αποστολή μας.
Η διεθνής κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να καταπολεμά την προκατάληψη και το μίσος. Η ενημέρωση του κόσμου οδήγησε σε παγκόσμιες συνθήκες που παρέχουν νομική προστασία κατά των διακρίσεων και της άνισης μεταχείριση.
Τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώ όλους τους ανθρώπους, παντού, σε όλα τα επίπεδα, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων».



Human Rights Day Message -10 december 2009 -UDHR
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Προοίμιο της ότι:
Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο..
Η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδηγούν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου..
Έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης..
Έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη..
Tα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο..
Kαι η ταυτότητα αντιλήψεων ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές έχει εξαιρετική σημασία για να εκπληρωθεί πέρα ως πέρα αυτή η υποχρέωση.



Man Voice -UNIVERSAL DECLARATION OF HUMAN RIGHTS -1-
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights
http://www.un.org/events/humanrights/2005/index.htm

Η ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Μερικοί απόφοιτοι, με καλές δουλειές πλέον, συζητούσαν για τις ζωές τους σε μία «γιορτή σχολικής επανένωσης».  Αποφάσισαν να επισκεφτούν τον παλαιό καθηγητή τους, συνταξιούχο πλέον, που πάντοτε ήταν πηγή έμπνευσης για αυτούς.

Κατά την επίσκεψη, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα παράπονα τους για την δουλειά, την ζωή τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Ο καθηγητής τους έφτιαξε ζεστή σοκολάτα σε μια μεγάλη καράφα, φέρνοντας ταυτόχρονα και πολλές κούπες διαφόρων ειδών και υλικών, ακριβές και φτηνές, όμορφες και άσχημες. Έπειτα τους κάλεσε να σερβιριστούν μόνοι τους.

Όταν όλοι πήραν από μία κούπα ο καθηγητής είπε:

Προσέξτε ότι προτιμήσατε όλοι τις όμορφες και ακριβές κούπες, αφήνοντας πίσω τις φτηνές και άσχημες.

Ενώ είναι φυσικό για εσάς να θέλετε το καλύτερο για τον εαυτό σας, αυτό ακριβώς είναι η αιτία των προβλημάτων σας.

Η κούπα δεν προσθέτει τίποτε στην ποιότητα της σοκολάτας. Συνήθως είναι απλά πιο ακριβή και σε κάποιες περιπτώσεις κρύβει αυτό που πίνετε.

Αυτό που πραγματικά θέλατε ήταν ζεστή σοκολάτα. Δεν θέλατε την κούπα.
Αλλά συνειδητά διαλέξατε την πιο καλή κούπα.

Και πολύ σύντομα αρχίσατε να κοιτάτε τις κούπες των άλλων
 
 
Τώρα σκεφτείτε αυτό…

Η ζωή είναι η ζεστή σοκολάτα.
Η δουλειά, το χρήμα και οι θέσεις εργασίας σας είναι η κούπα.

 Είναι απλώς τα εργαλεία για να κρατήσετε την ζωή.

Η κούπα που έχετε δεν χαρακτηρίζει, ούτε αλλάζει την ποιότητα της ζωής σας. 

Μερικές φορές με το να επικεντρώνεστε στην κούπα, δεν απολαμβάνετε την ζεστή σοκολάτα που σας έχει δώσει ο Θεός. 

Πάντοτε να θυμόσαστε αυτό:
Ο Θεός φτιάχνει την ζεστή σοκολάτα. Δεν διαλέγει την κούπα.

 
Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα πράγματα.

Είναι εκείνοι που φτιάχνουν το καλύτερο με αυτά που έχουν!

 Ζήστε απλά . . .
Αγαπάτε γενναιόδωρα . . .
Ενδιαφερθείτε βαθιά . . .
Μιλάτε ευγενικά
. . .

Αφήστε τα υπόλοιπα στον Θεό
~ και θυμηθείτε ~
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που έχουν τα περισσότερα αλλά εκείνοι που χρειάζονται τα λιγότερα. 

 
Δεν τον χρειάζεστε τον 14ο Μισθό
Απολαύστε την ζεστή σοκολάτα σας!!

Μια κοινωνική προσφορά
του