Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αποσπάσματα συνέντευξης Τζίμη Πανούση στο "Τύπο της Κυριακής"

·         Πώς φαντάζεσαι την Ελλάδα τριάντα χρόνια μετά το μνημόνιο;
Δεν θέλει μεγάλη φαντασία. Αλήθεια θέλει, το στερητικό «α» δηλαδή μπροστά από τη λήθη. Να μην ξεχνάμε ότι δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία όσο ανεχόμαστε όλα αυτά τα ανδρείκελα που μας κυβερνάνε. Όπως ήταν 30 χρονιά πριν, θα είναι και 30 χρόνια μετά. Εκτός αν βάλει ο λαός το χεράκι του και απαλλαγούμε από τους δωσίλογους.
[…]

·         Γιατί ντύθηκες παπάς; Έχεις κάποιο απωθημένο; Σου αρέσουν οι στολές και ποιες προτιμάς;
Δεν ντύθηκα παπάς. Δεσπότης ντύθηκα για τις ανάγκες της παράστασης. Εξουσιαστές δεν είναι μόνο τα κομματόσκυλα, αλλά και οι μεγαλοπαπάδες, οι μεγαλοκοπέλες οι φυλακισμένες σε αντρικά σώματα. […]
[…]

·         Έχεις δει καμιά διαφορά από τότε που ήρθε η τρόικα στη χώρα μας και σε ποιο επίπεδο;
Καμία διαφορά. Λίγο καλύτερα είμαστε τώρα που δεν βαυκαλιζόμαστε με το παραμύθι της ηρωικής και ανεξάρτητης χώρας. […] Είμαστε μια οικογενειακή δημοκρατία του κώλου, υποθηκευμένη στο Διεθνές Νομισματικό Σφαγείο.
 






·            Ποιοι πολιτικοί είναι πιο πρόσφοροι στη σάτιρα; Δίνουν περισσότερο υλικό για να τους σατιρίσεις;
Οι πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων, όλων των κομμάτων, αφού έχουμε πολυκομματική χούντα. Οι αριστεριτζήδες επίσης που κρατάνε φανάρι για να κυβερνάνε οι χοντροκωσταίοι και οι χαζογιώργηδες.

[…]

·         Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού πρωθυπουργού για τη χώρα μας;
Μου ζητάτε να σας περιγράψω τον Γιωργάκη: να είναι αγράμματος, με μειωμένες εθνικές αντιστάσεις και να βάζει το συμφέρον μιας τράπεζας πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.

[…]

·         Τι μπορεί να κάνει ένας νέος στην Ελλάδα του σήμερα;
Να γραφτεί στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» μπας και απαλλαγούμε από τη συνωμοσία των κηφήνων της Βουλής. Που είναι η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση παγκοσμίως.

[…]

Να το διαβάσουν οι έχοντες "πολιτική συνείδηση"

«.Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ/ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.»
«.εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα,
ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης  Καποδίστριας

πρώτος  Κυβερνήτης  της  Ελλάδος , προς την  Δ'   Εθνοσυνέλευση
.

 ΦΥΣΙΚΑ           ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ   !


 

Τελευταίες παραστάσεις 'O Μυστηριώδης Mr Love"

'O Μυστηριώδης Mr Love"



Τελευταίες Παραστάσεις
από την Πέμπτη έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
στο Θέατρο Κολοσσαίον...πριν ξεκινήσει το μεγάλο του ταξίδι.

 

 

Θέατρο Κολοσσαίον
Βασ. Όλγας 150
2310.831565
Θεσσαλονίκη




περίεργα κι όμως αληθινά!



Ο γιός του Thomas Edison κράτησε την τελευταία πνοή του πατέρα του σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα!Καθώς ο Thomas Edison ξεψυχούσε,ο γιός του τοποθέτησε απο πάνω του τον σωλήνα και έτσι η τελευταία του πνοή υπάρχει σήμερα στο Henry Ford Museum.





  1. Μία γυναίκα στην Κίνα έχασε την ακοή της απο ένα παθιασμένο φιλί!
  2. Οι μέδουσες μπορούν να σε βλάψουν ακόμα και όταν δέν είναι ζωντανές.
  3. Ο χαρακτήρας R2-D2 στην ταινία Star Wars πήρε το όνομα του απο τον κωδικό που υπήρχε στο  καρούλι μιάς ταινίας.
  4. Το κανονικό όνομα του Tom Cruise είναι Thomas Cruise Mapother IV.
  5. Η γή δέ χρειάζεται 24 ώρες για να γυρίσει γύρω απο τον άξονα της.Στην πραγματικότητα χρειάζεται 23 ώρες 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.
  6. Το ρεκόρ για το πιό ηχηρό ρέψιμο το κατέχει ο Paul Hunn ,καθώς το ρέψιμο του αγγίζει τα 107 decibel (δηλαδή πιό δυνατό απο μια μηχανή και περίπου το ίδιο με ένα αλυσοπρίονο!) !
  7. Ο αετός μπορεί να κουβαλήσει μία ολόκληρη κατσίκα αλλά συνήθως την ρίχνει στο γκρεμό σκοτώνοντας την. !
  8. Το Because των Beatles είναι εμπνευσμένο απο την Moonlight Sonata του Beethoven!
  9. Σε μερικά βίντεο στο youtube υπαρχει κουμπί Βουβουζέλας!Αν το πατήσεις βγαίνουν όλοι οι ήχοι απο βουβουζέλες που υπάρχουν στο βίντεο που βλέπεις!

Πως να καθαρίσετε δύσκολους λεκέδες από το χαλί σας

Κόκκινο κρασί, καφές, τσίχλα, λάδι, κερί είναι μερικοί από τους πιο δύσκολους και επίμονους λεκέδες που μπορεί να αποκτήσει ξαφνικά το αγαπημένο σας χαλί από τη μια στιγμή στην άλλη. Η αλήθεια είναι πως στην πραγματικότητα λίγες φορές καταφέρνει κανείς να αφαιρέσει επιτυχώς κάποιο λεκέ χωρίς να καταστρέψει το χαλί. Γιαυτό και εμείς σας προτείνουμε παρακάτω μερικούς καλούς και αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απομακρύνετε δύσκολους λεκέδες.
Σύμφωνα με μερικούς ειδικούς σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάθε κηλίδα λεκέ θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο βασικό τρόπο: ξεπλύνετε καλά το λεκέ με άφθονο νερό και περιμένετε μέχρι να στεγνώσει. Σημαντικό είναι να μην τρίψετε ποτέ το χαλί σας διαφορετικά ρισκάρετε να καταστρέψετε το ύφασμα του ή ακόμα χειρότερα να ποτίσει ο λεκές το εσωτερικό του χαλιού κάνοντας την αφαίρεση του πλέον αδύνατη. Ακόμα και αν ο λεκές δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός καλό θα ήταν γενικά να γίνεται καθαρισμός με ατμό είτε από εσάς τους ίδιους είτε από κάποιον επαγγελματία.
Σχετικά με μερικούς δύσκολους λεκέδες μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά tips για να αποφύγετε την μεγάλη ταλαιπωρία:

Λίπος, λάδι και κερί: Τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα πάνω στο σημείο του λεκέ και σιδερώστε εκείνο το σημείο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κολλάει το λίπος, λάδι ή το κερί πάνω στην χαρτοπετσέτα και έτσι το χαλί σας είναι σαν καινούργιο ξανά. Προσοχή: Μην έρθει σε επαφή το σίδερο με το χαλί απευθείας!


Τσίχλα: Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια για να παγώσετε την τσίχλα, μετά πάρτε ένα κουτάλι και προσπαθήστε να αφαιρέσετε την παγωμένη πλέον τσίχλα. Τέλος, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να σκουπίσετε να κομμάτια προτού μαλακώσουν και καθαρίστε με μια λευκή πετσέτα.

Καφές,κρασί και σοκολάτα: Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας αμμωνία διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχει εφαρμόστε πάνω στο λεκέ. Προσοχή: Μην το χρησιμοποιήσετε για χαλί που είναι μάλλινο ή περιέχει ποσοστό μάλλινου. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό μαζί με νερό.

Πως να καθαρίσετε έξι δύσκολους λεκέδες (καφές, κρασί, λάδι, σάλτσα, αίμα, μελάνι)

Κάποιοι λεκέδες είναι πιο ανθεκτικοί και επίμονοι, από κάποιους άλλους, κάνοντας τη ζωή μας δύσκολη.
Ωστόσο, υπάρχουν μικρά μυστικά για να τους εξαφανίσουμε δια παντός.
Δοκιμάστε τα...
           ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ                                                    
  • Μπορείτε να καθαρίσετε το λεκέ, ρίχνοντας πάνω του μια-δυο σταγόνες ούζο ή τσίπουρο. Αφήστε το λίγη ώρα να στεγνώσει και στη συνέχεια πλύνετε το κανονικά. Ο λεκές θα εξαφανιστεί.  


    ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ
    • Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε ένα λεκέ από σάλτσα είναι να βάλετε το ρούχο σε μία λεκάνη με ζεστό νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει γλυκερίνη και να το αφήσετε να μουλιάσει για περίπου μία ώρα. Αφού εξαφανιστεί ο λεκές μπορείτε να πλύνετε κανονικά το ρούχο. 


      ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ 
      • Βρέξτε το λεκέ από λάδι με ζεστό νερό και ρίξτε του λίγο απορρυπαντικό πιάτων, που διαλύει τα λίπη. Τρίψτε ελαφρά και βάλτε το ρούχο σε ζεστή σαπουνάδα με απορρυπαντικό ρούχων για μία με δύο ώρες ή βάλτε το κατευθείαν στο πλυντήριο και πλύνετε το κανονικά. 
      • Αν η λαδιά δεν έχει προλάβει να στεγνώσει και δεν έχει ποτίσει το ύφασμα θα αφαιρεθεί ευκολότερα αν ρίξετε πάνω του ταλκ ή σκόνη κιμωλίας και στη συνέχεια βουρτσίσετε καλά.    


        ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ 
        • Περάστε το σημείο του λεκέ με γλυκερίνη κι έπειτα πλύνετε τη μπλούζα με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι. 
        • Σε περίπτωση που η μπλούζα σας είναι λευκή περάστε το λεκέ με διάλυμα ίσης ποσότητας ξυδιού και οινοπνεύματος και η μπλούζα σας θα γίνει όπως και πρώτα. 


        ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ 
        • Αν η μπλούζα σας είναι λευκή , ένας καλός τρόπος για να εξαφανίσετε το λεκέ, είναι να αφήσετε τη μπλούζα σε κρύο νερό και να την τρίψετε με λίγο οξυζενέ. Έπειτα αφήστε το ρούχο να μουλιάσει για λίγο σε νερό και χλωρίνη και πλύνετε το κανονικά στο χέρι ή στο πλυντήριο. 
        • Προσοχή, το ζεστό νερό δεν αφαιρεί όπως πολλοί πιστεύουν τους λεκέδες από αίμα, αντίθετα εξαπλώνονται στο ύφασμα καταστρέφοντας το, γι' αυτό να χρησιμοποιείται πάντα μόνο κρύο νερό.

          ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ 
          • Αν το μελάνι είναι από στυλό διαρκείας, τρίψτε το σημείο του λεκέ με κρύο γάλα ή με το εσωτερικό μιας φλούδας από μπανάνα και μετά πλύνετε το στο χέρι με απορρυπαντικό.
          • Αν το μελάνι είναι μελάνι πένας και η μπλούζα σας λευκή, μουλιάστε το ρούχο σε χλωρίνη και μετά πλύνετε το καλά. 
          • Αν η μπλούζα σας είναι χρωματιστή αφήστε τη να μουλιάσει πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και μετά πλύνετε την με νερό και λεμόνι. 
          • Αν η μπλούζα σας είναι από συνθετικό ύφασμα δοκιμάστε να τρίψετε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα.

          Οι εχθροί της γήρανσης του δέρματος

          arsunaaaaa
          Η ηλιοθεραπεία: Λίγος ήλιος κάνει καλό γιατί φτιάχνει τη διάθεση και προάγει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία των οστών αλλά και για την πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως φανερώνουν τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αντεδείκνυται γιατί γερνάει πρόωρα την επιδερμίδα, δημιουργεί κηλίδες και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε χειμώνα καλοκαίρι αντιηλιακό προϊόν στο πρόσωπο με δείκτη SPF 25+, ή ακόμα υψηλότερο (35+) αν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

          alcoholaaaa

          Το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ- ακόμα και περιστασιακά προάγει τη γήρανση του δέρματος, καθώς επιταχύνει την αφυδάτωσή του και συμβάλλει στην εμφάνιση ευρυαγγειών λόγω διάρρηξης των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων.

          woman_sleepingaaaaΗ έλλειψη ύπνου: Ο βραδινός ύπνος είναι αναντικατάστατος γιατί η έκκριση μελατονίνης που προκαλεί το αίσθημα της νύστας διεγείρει ταυτόχρονα τους επανορθωτικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας, οι οποίοι αποκαθιστούν τις φθορές από τις εξωτερικές επιθέσεις.
          smoking-woman-lighting-cigarette-ajhd

          Το κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου προάγει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Γι' αυτό άλλωστε οι καπνιστές άντρες και γυναίκες- έχουν βαθύτερες ρυτίδες από τους μη καπνιστές της ίδιας ηλικίας, ενώ συνήθως εμφανίζουν και τις λεπτές κάθετες πτυχώσεις στην περιοχή του άνω χείλους που είναι γνωστές με την ονομασία ρυτίδες του καπνιστή.
          Οι στερητικές (crash) δίαιτες: Οι αυστηρές, μονοφαγικές και χημικές δίαιτες, που στερούν τον οργανισμό από ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, επειδή οδηγούν σε διαρκή αυξομείωση του βάρους λόγω του φαινομένου γιο γιο ευνοούν τη χαλάρωση του δέρματος στο πρόσωπο και το σώμα.
          coffeeaaaaa

          Ο καφές: Επειδή είναι διουρητικός όπως και το αλκοόλ- επιταχύνει την αφυδάτωση του δέρματος και το καθιστούν περισσότερο ευάλωτο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Επίσης η καφεϊνη, εμποδίζει την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία όλων των ιστών του σώματος άρα και της επιδερμίδας.

          10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τα αντιγηραντικά προϊόντα

          324smiling_womans_face_4510 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τα αντιγηραντικά προϊόντα
          Είναι φανερό ότι οι ρυτίδες είναι η υπ' αριθμόν 1 πρόκληση στον κλάδο της κοσμετολογίας και η αντιμετώπισή τους το υπ' αριθμόν 1 ζητούμενο των γυναικών άνω των 30. Το δύσκολο να βρεθεί η άκρη του μίτου για την επιλογή επιστημονικά τεκμηριωμένων αντιγηραντικών ουσιών μέσα από το λαβύρινθο των άπειρων προϊόντων που προτείνουν οι εταιρίες καλλυντικών.

          1 Η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει το βάθος των ρυτίδων, κυρίως λόγω της ελαφριάς φλεγμονώδους δράσης της που «φουσκώνει» το δέρμα, κάνοντας τις ρυτίδες να δείχνουν λιγότερο βαθιές.
          2 Η βιταμίνη C μπορεί να δώσει λάμψη στο δέρμα αφού τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και την παραγωγή κολλαγόνου.
          3 Τα άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑς ή οξέα φρούτων) βελτιώνουν την εμφάνιση της επιδερμίδας επιταχύνοντας την αποβολή των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος.
          4 Τα ρετινοειδή είναι χημικά που κάνουν το δέρμα να παράγει νέα κύτταρα πιο γρήγορα, κάνοντάς το παράλληλα πιο πυκνό και πιο συμπαγές. ΄Επειτα από χρήση 30-60 ημερών η επιδερμίδα γίνεται πιο λεία και οι λεπτές γραμμές λιγότερο ορατές. ΄Ένα εξάμηνο χρήσης δίνει το μέγιστο της ευεργετικής επίδρασης των ρετινοειδών και βελτιώσεις στο δέρμα δεν παρατηρούνται στη συνέχεια. Με τη διακοπή της εφαρμογής τους, ωστόσο, το δέρμα σταδιακά επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, γι' αυτό προτείνεται η διαρκής εφαρμογή τους. Τα ρετινοειδή δεν μπορούν να δράσουν διορθωτικά σε βαθιά χαραγμένες ρυτίδες.
          5 Για να δράσουν τα προϊόντα πρέπει να περιέχουν ικανή ποσότητα αντιρυτιδικών ουσιών. Διαφορετικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ενυδάτωση του δέρματος, που προστατεύει μεν από το σχηματισμό νέων ρυτίδων, δεν «σβήνει» όμως όσες ήδη υπάρχουν.
          6 Δεν υπάρχει «θαυματουργό» συστατικό που να αποτελεί ελιξίριο νεότητας.
          7 Τα ρετινοειδή, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα προκαλώντας από ξηρότητα και ξεφλούδισμα έως κοκκινίλες, φαγούρα και αίσθηση «τραβήγματος».
          8 Τα ΑΗΑς επίσης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς αν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο.
          9 Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να έχουν και αντιγηραντική δράση.
          10 Κανένα αντιγηραντικό προϊόν δεν μπορεί να βοηθήσει το δέρμα, αν το «σαμποτάρετε» εκ των έσω, αν δηλαδή τροφοδοτείτε με κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές, αντί για φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

          10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα

          792cigarete11
          Το κάπνισμα, μαζί με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το άγχος θεωρούνται από την επιστήμη οι τρεις βασικοί παράγοντες πρόωρης γήρανσης. Πριν λοιπόν ανάψετε το επόμενο τσιγάρο, διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το τι ακριβώς κάνετε στο δέρμα σας όσο δεν απαλλάσσετε από την κακή σας συνήθεια.
          1 Κάθε φορά που εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου περισσότερες από τρία εκατομμύρια ελεύθερες ρίζες παράγονται στα πνευμόνια σας, μολύνοντας τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του δερματικού φραγμού να διαταράσσεται και ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός άμυνας του δέρματος να μειώνεται.
          2 Το 1985 ο όρος «πρόσωπο καπνιστή» προστέθηκε στο ιατρικό λεξικό. Τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να δείχνει μεγαλύτερο από τη φυσική του ηλικία ορίζονται ως εξής: «Γραμμές ή ρυτίδες, ορατές κυρίως στις γωνίες των χειλιών και στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, αλλά και βαθιές γραμμές στα μάγουλα, στην περιοχή μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους ή και στο σαγόνι».
          3 Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 τοξικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες απορροφώνται από το αίμα και διεισδύουν στη δομή του δέρματος.
          4 Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η τάση του οξυγόνου (υποξαιμία). ΄Εχει βρεθεί ότι ένα πακέτο τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει υποξαιμία στο δέρμα για μια ολόκληρη μέρα.
          5 Έχει παρατηρηθεί από αλλεπάλληλες μελέτες στην παραγωγή κολλαγόνου και διαταραχές στη σύνθεση της ελαστίνης. Πράγμα που σημαίνει ότι το κάπνισμα ευθύνεται για την πρόωρη χαλάρωση του δέρματος και το σχηματισμό ρυτίδων.
          6 Το δέρμα του καπνιστή είναι συνήθως πιο λεπτό εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος, γεγονός που «συμμετέχει» στην πρόωρη γήρανση. Το απέδειξε μεταξύ άλλων μια πρωτοποριακή μελέτη σε 25 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων, με το ένα μέλος κάθε ζευγαριού να είναι συστηματικός καπνιστής και το άλλο να μην έχει καπνίσει καθόλου. Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, οι επιστήμονες βρήκαν πολύ σημαντικές διαφορές στο πάχος του δέρματος, με τους καπνιστές να έχουν από 25% έως και 40% πιο λεπτό δέρμα από τα αδέλφια τους που δεν είχαν καπνίσει.
          7 Σχεδόν σταθερά ευρήματα στους καπνιστές είναι το σταχτί χρώμα της επιδερμίδας και τα συμπτώματα ξηρότητας.
          8 Στις γυναίκες καπνίστριες παρατηρείται συχνά αρρενοποίηση του προσώπου με τραχύτητα και αυξημένο τρίχωμα.
          9 Το κάπνισμα ευθύνεται για τη μείωση της αντιγηραντικής βιταμίνης Α στο δέρμα, καθώς και για την εξουδετέρωση της βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για το χρηματισμό κολλαγόνου.
          10 Οι αλλαγές στο δέρμα έπειτα από 10 χρόνια συστηματικού καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμες.

          Μυστικά για λαμπερό δέρμα




          Ο λαβύρινθος των αντιγηραντικών προϊόντων, η ακμή ενηλίκων, τα προβλήματα στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών και οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα είναι τα τέσσερα θέματα που σύμφωνα με έρευνες απασχολούν κυρίως τις γυναίκες στο μέγα κεφάλαιο της ομορφιάς. Πριν αναζητήσετε νέες λύσεις, ενισχύστε τις γνώσεις σας με 40 αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να γλιτώσετε από λανθασμένες κινήσεις και περιττά έξοδα.
          face1a10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τη σχέση ακμής και καλλυντικών
          Τελικά, το γεγονός ότι έχετε ακμή σας απαγορεύει ρητώς τη χρήση makeup; Δέκα χρήσιμα tips θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι θα πετάξετε από το νεσεσέρ σας και με τι θα το αντικαταστήσετε.
          1 Αρκετά καλλυντικά προσώπου αλλά και προϊόντα φροντίδας μαλλιών συνδέονται όντως με την ακμή, είναι δηλαδή ακνεογόνα, επιδεινώνοντας πάντως το πρόβλημα και όχι προκαλώντας το. Στο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν είτε σπυράκια είτε μαύρα στίγματα που στην συνέχεια θα προκαλέσουν την ακμή.
          2 Τα σπυράκια συνήθως εμφανίζονται μια ή δύο ημέρες μετά τη χρήση του ακνεογόνου προϊόντος, τα μαύρα στίγματα ωστόσο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν.
          3 Συχνά οι ενήλικες με ακμή είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας προσώπου, επειδή παρατηρούν ορατό ερεθισμό στο δέρμα. Μην παραξενευτείτε αν κάποια κρέμα που χρησιμοποιούσατε χωρίς προβλήματα για μήνες έγινε ξαφνικά ακατάλληλη για το δέρμα σας. Ευθύνεται μια σειρά συγκυριών και παραγόντων.
          4 ΄Όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε, από ενυδατικά προϊόντα έως φον ντε τεν, σκιές ματιών, ακόμη και τα πινέλα πρέπει να είναι oil free (να μην περιέχουν έλαια).
          5 Πριν ξεκινήσετε τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος συμβουλευτείτε το δερματολόγιο. Πιθανότατα θα ξέρει να σας πει αν πρόκειται για ακνεογόνο προϊόν. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα μόνο τα καλλυντικά που απευθύνονται σε δέρματα με ακμή ή όσα έχουν την ένδειξη «δεν προκαλεί ακμή».
          6 Για την προστασία του δέρματός σας φροντίστε να είστε φειδωλοί στην ποσότητα οποιουδήποτε προϊόντος χρησιμοποιείτε, είτε πρόκειται για καλλυντική φροντίδα είτε για μακιγιάζ.
          7 Αποφύγετε οποιοδήποτε σκληρό προϊόν καθαρισμού, καθώς και τα σκληρά απολεπιστικά. Προτιμήστε σειρές ντεμακιγιάζ που απευθύνονται σε ακνεϊκά δέρματα..
          8 Ακόμη και αν ένα προϊόν σας έχει προταθεί από δερματολόγο, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αν διαπιστώσετε ότι επιδεινώνει το πρόβλημα. Το δέρμα κάθε ατόμου έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές ευαισθησίες και πολλές φορές ένα προϊόν που είναι θαυματουργό σε μια περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για μια άλλη.
          9 Μερικά καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα σας συμπτώματα ξηρότητας, ή ξεφλούδισμα. Σταματήστε αμέσως τη χρήση τους, αφού ο ερεθισμός που σας προκαλούν γρήγορα θα επιδεινώσει και το πρόβλημα της ακμής.
          10 Μην εφαρμόσετε στο δέρμα κανένα ειδικό προϊόν τοπικής χρήσης για την αντιμετώπιση της ακμής, αν δεν συμβουλευτείτε ειδικό, αφού του έχετε προηγουμένως εξηγήσει τι προϊόντα ομορφιάς χρησιμοποιείτε.

          Tips ομορφιάς και περιποίησης

          Ο λαιμός και τα χέρια προδίδουν την ηλικία. Μην ξεχνάτε λοιπόν να περιποιείστε το λαιμό σας. Οι ειδικές κρέμες μπορούν να διατηρήσουν τη νεανική του όψη. Φροντίστε το ντεκολτέ σας κάνοντας απολέπιση μία φορά την εβδομάδα (προσοχή, όχι στην περιοχή του στήθους) και απλώνετε καθημερινά μία λοσιόν σύσφιγξης, όχι μόνο στο στήθος αλλά και στο ντεκολτέ. Επίσης, η καλύτερη συνταγή για την τόνωση του στήθους είναι το κρύο νερό. Η καθημερινή επαφή με κρύο νερό για 1-2 λεπτά είναι απόλυτα ευεργετική.


          ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ: Γιατί χρειάζεται

          Η απολέπιση, ανοίγει ους πόρους του δέρματός μας, με αποτέλεσμα τα προϊόντα περιποίησης να εισχωρούν καλύτερα στην πεντακάθαρη πλέον επιδερμίδα μας, αφού έτσι απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους. Επιπλέον, με την απολέπιση το δέρμα γίνεται πιο απαλό, αναπνέει καλύτερα, διεγείρει το μεταβολισμό για την απομάκρυνση των τοξινών. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να προσφέρετε στο πρόσωπό σας ολοκληρωμένη φροντίδα, κυρίως αυτή την εποχή, μετά την καλοκαιρινή ταλαιπωρία.

          Περιποιηθείτε το πρόσωπό σας.

          Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα πρέπει να κάνετε πρωί και βράδυ καθαρισμό με ένα καλό σαπούνι, ειδικό για λιπαρά δέρματα. Αμέσως μετά απαιτείται καθαρισμός με μία στυπτική λοσιόν και στη συνέχεια βάζετε μια ενυδατική κρέμα έτσι ώστε να μην τραβάει το δέρμα σας. Κάντε συχνά πίλινγκ .
          Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, τότε είναι πιο ευαίσθητη και θέλει ακόμα περισσότερη προσοχή. Καθαρισμός το πρωί με ένα λιπαρό σαπούνι γλυκερίνης ή αμυγδαλέλαιου και αμέσως μετά, απαραίτητα μια ενυδατική κρέμα. Εξίσου απαραίτητη είναι και η κρέμα ματιών. Μία φορά την εβδομάδα πρέπει να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας έξτρα ενυδάτωση με μία ειδική μάσκα και φυσικά μην ξεχνάτε την κρέμα νυκτός. Επίσης μην ξεχνάτε την αντηλιακή κρέμα την οποία πρέπει απαραίτητα να βάζετε μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι.

          Μικρά μυστικά για μάτια που μαγνητίζουν.

          Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκφρασή μας. Γι αυτό θα πρέπει να τα φροντίζουμε καθημερινά.
          Η αποτρίχωση των φρυδιών πρέπει να γίνετε πάντα προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν και να κρατάμε το τσιμπιδάκι παράλληλα προς την επιφάνεια που αποτριχώνουμε.
          Καλό θα είναι η αποτρίχωση να γίνεται βράδυ, έτσι αν υπάρχουν τυχόν ερεθισμοί μέχρι το πρωί θα έχουν φύγει.
          Αν έχουμε μικρές βλεφαρίδες μπορούμε να τις κάνουμε να φανούν μεγαλύτερες, αν, πριν τους βάλουμε μάσκαρα τις γυρίσουμε με το ειδικό ψαλιδάκι.
          Για να βάψουμε τα μάτια μας, ξεκινάμε απλώνοντας την ανοιχτόχρωμη σκιά στο κέντρο του ματιού και την σβήνουμε με μια πιο σκούρα. Με αυτό τον τρόπο θα φωτίσουμε το βλέμμα μας. Τέλος, μια ιριδίζουσα πούδρα στο υπόλοιπο του ματιού θα μας δώσει ένα τέλειο αποτέλεσμα. Και ολοκληρώνουμε το μακιγιάζ των ματιών με τη μάσκαρα

          Απαλλαγείτε από τις τοξίνες και δείξτε νεότερη

          Από τη στιγμή της γέννησης το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε επαφή με διάφορους βλαπτικούς παράγοντες, όπως τοξίνες, χημικά, ρύπανση, συντηρητικά στις τροφές, ακτινοβολία που προκαλούν βλάβη στα βασικά δομικά στοιχεία του οργανισμού, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται ασταθή. Αυτά με την σειρά τους αποσταθεροποιούν γειτονικά τους μόρια και αυτό το φαινόμενο ως αλυσιδωτή αντίδραση επηρεάζει μια ευρύτερη περιοχή μέσα στο σώμα. ΄Έτσι προκαλείται το γήρας και φθίνει η ομορφιά. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;
          Υπάρχουν ουσίες που βοηθούν στη μείωση αυτής της βλάβης, όπως το σελήνιο, η βιταμίνη C κ.α. Επίσης και μηχανισμοί στο σώμα είναι υπεύθυνοι να διορθώσουν τη ζημιά που προκαλείται σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.

          Όμως, ζούμε σε μια εποχή που ο άνθρωπος βάλλεται βιολογικά με πάνω από 85.000 βιομηχανικά χημικά να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εμπορική χρήση. Αν υπολογίσει κανείς το φαινόμενο της συσσώρευσης αυτών των χημικών στο ανθρώπινο σώμα και κυρίως στο λιπώδη ιστό όπως και την αυξημένη έκθεση σε ακτινοβολία, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι αυτοί οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης είναι ανεπαρκείς και κορεσμένοι.
          ΄Έχουμε λοιπόν δύο είδη γήρατος. Το βιολογικό προγραμματισμένο γήρας που είναι καταγραμμένο στο DNA του κάθε οργανισμού το οποίο είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αντιστρέψουμε, και το γήρας που οφείλεται στις συσσωρευμένες χημικές βλάβες. Το δεύτερο αυτό είδος γήρατος οφείλεται στα τοξικά χημικά, στην ακτινοβολία και στους εξωγενείς παράγοντες που αποσταθεροποιούν τον οργανισμό σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.

          Αν μπορούσε κανείς να μειώσει το τοξικό φορτίο, να το απαλλάξει από τις τοξίνες που τον επιβαρύνουν και να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, θα είχε σημαντικά αποτελέσματα στην βελτίωση του δεύτερου παράγοντα στον οποίο οφείλεται το γήρας.

          ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ

          Εχετε ευαίσθητη επιδερμίδας Αποφύγετε τα καλλυντικά τα οποία περιέχουν ρετινόλη ΑΗΑ.
          .Αλλάζετε τα καλλυντικά σας όσο μεγαλώνετε. Πρέπει να ακολουθούν την ηλικία σας.
          .Υπάρχει τεράστια ποικιλία καλλυντικών για όλους τους τύπους της επιδερμίδας, για όλες τις ηλικίες. Ενημερωθείτε για τα προϊόντα που κυκλοφορούν και προσαρμόστε τα στις δικές σας απαιτήσεις.
          .Αν είστε αλλεργική, ενημερωθείτε ακόμη περισσότερο. Αναζητήστε καλλυντικά με αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.




          Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι του Ευγένιου Τριβιζά


          Παιδική Σκηνή - Βασιλικό Θέατρο
          Πρεμιέρα – Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
          Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει φέτος στην Παιδική Σκηνή το έργο «Ο Χιονάνθρωπος και το κορίτσι», του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Πρόκειται για μια ονειρική περιπέτεια που αποτελεί ένα συναρπαστικό οδοιπορικό, μια μαγευτική ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης. Το έργο κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο, στις 11.00 π.μ.
          Η υπόθεση του έργου
          Ένα χειμωνιάτικο πρωινό ένα κορίτσι, η Μαριάννα, φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο και του ζητάει να μη λιώσει ποτέ, να ζήσει για πάντα. Για να τηρήσει την υπόσχεσή του, ο χιονάνθρωπος ξεκινάει για ένα μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι προς τον Βόρειο Πόλο. Αψηφώντας τον Χρυσό Εχθρό που τον πυρπολεί με φλογισμένα βέλη, τους Λασπανθρώπους που τον καταδιώκουν για να τον λασποβολήσουν, και χίλιους δυο κινδύνους και εμπόδια ακόμα, είναι αποφασισμένος να μείνει πιστός στο στόχο του να μη λιώσει, να μη χάσει το δαχτυλίδι που του χάρισε η Μαριάννα, να φτάσει αμόλυντος στα παντοτινά, παραμυθένια χιόνια.
          Σημείωμα Συγγραφέα
          Οι ήρωες των βιβλίων μου επιχειρούν πολλές φορές το ακατόρθωτο. Στο θεατρικό «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ» ο Αχυρούλης το σκιάχτρο επιθυμεί να πετάξει, στο παραμύθι «Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΙ Η ΓΑΤΑ», ένας ποντικός ευελπιστεί να φάει μια γάτα, στο graphic novel «ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ», ένα άλογο λαχταράει να καλπάσει σ’ ένα λιβάδι με τετράφυλλα τριφύλλια, ενώ στα κόμικς της «ΦΡΟΥΤΟΠΙΑΣ» ο Θάνος το κολοκυθάκι ονειρεύεται να δείρει ένα μανάβη. ΄Ολοι αυτοί, άλλοτε τα καταφέρνουν και άλλοτε όχι. Ο πρώτος όμως ήρωας που λαχτάρησε να ξεπεράσει τους περιορισμούς που ορίζουν την ύπαρξή του και να κατακτήσει το αδύνατο είναι ο Τουρτούρι ο χιονάνθρωπος.

          Ο «ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ» έχει ξεχωριστή σημασία για μένα επειδή τυχαίνει να είναι και το πρώτο μου βιβλίο που κυκλοφόρησε. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος έτυχε να διαβάσει το μυθιστόρημα στο περιοδικό «Το ΡΟΔΙ», όπου δημοσιευόταν σε συνέχειες, ζήτησε να με συναντήσει και με οδήγησε στον Κέδρο. Η συνάντηση με την Αθηνά Καλιανέση στο πατάρι του εκδοτικού οίκου μού έχει μείνει αξέχαστη. Συζητούσαμε για αρκετή ώρα για διάφορα θέματα, όταν κάποια στιγμή την ειδοποίησαν ότι πρέπει να φύγει.
          - Δεν προλάβαμε να μιλήσουμε για το βιβλίο! τόλμησα να πω.
          - Α, ναι! Το βιβλίο! Θα το εκδώσουμε! με διαβεβαίωσε, ενώ σηκωνόταν.
          - Μα δεν το είδατε !
          - Μπορεί να μην είδα το βιβλίο, γνώρισα όμως το συγγραφέα! απάντησε.
          Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτήν τη φράση. Αργότερα έμαθα οτι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον Γιώργο Χειμωνά. ΄Ετσι κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο.

          Όταν αργότερα το διασκεύασα σε θεατρικό, γνωστός σκηνοθέτη γνωμάτευσε ότι “μόνο στο Χόλυγουντ θα μπορούσε να ανέβει ένα τόσο πολυπρόσωπο και δαπανηρό έργο” και ο Γιάννης Καλαντζόπουλος στην εισαγωγή του κειμένου του με σκηνοθετικές οδηγίες, όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, είχε γράψει «Το έργο έχει εξήντα οχτώ ρόλους. Αυτό είναι καλό, γιατί παγκοσμίως παρατηρείται φοβερή αύξηση της ανεργίας των ηθοποιών!»

          Παρ’όλα αυτά το έργο ευτύχησε να ανεβεί με επιτυχία από εμπνευσμένους σκηνοθέτες που τόλμησαν κι αυτοί το ριψοκίνδυνο ταξίδι στο Βόρειο Πόλο, από το Θωμά Μοσχόπουλο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, μια παραγωγή για την οποία η Σωτηρία Ματζίρη έγραψε “επισκεφτήκαμε την παιδική σκηνή με συγκαταβατική διάθεση και καταλήξαμε να δακρύζουμε και να γελάμε σαν παιδιά ανάμεσα σε παιδιά” και αργότερα από τον Σωτήρη Χατζάκη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, ο οποίος το αντιμετώπισε με τόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα που σπάνια συναντά κανείς σε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Απέδειξε ότι είναι ένα έργο διηλικιακό, το οποίο λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και μπορεί να το απολαύσουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι θεατές. Πιστεύω ότι και η νέα παραγωγή με τόσους εκλεκτούς συντελεστές θα έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και ότι ο Χιονάνθρωπος θα κινδυνεύσει να λιώσει όχι από τα δάκρυα της ευτυχίας του, αλλά από τα γνήσια και θερμά χειροκροτήματα.

          ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

          Σημείωμα Σκηνοθέτη
          Ποτέ μέχρι σήμερα, στη διαδρομή μου στον κόσμο του θεάτρου, δεν είχα την τύχη να σκηνοθετήσω μια παράσταση για παιδιά. Πάντα όμως ήξερα βαθιά μέσα μου ότι τα πρωτογενή υλικά της δουλειάς μου είναι αυτά με τα οποία θα μπορούσε να είναι πλασμένη μια παράσταση για παιδιά. Πάντα ο χώρος και ο χρόνος της πρόβας ήταν για μένα ταυτισμένος με τη στιγμή που φεύγει η μαμά απ’ το σπίτι. Με την τρελή χαρά, την ελευθερία και την απροσδόκητη εισβολή στο χώρο του ονείρου που κλείνει μέσα της αυτή η στιγμή. Πάντα.
          «Πόσο μεγάλο είναι ένα πάντα; » ρώτησε ο χιονάνθρωπος.
          «Όσο και ένα ποτέ.» είπε το κορίτσι.
          Κι έτσι απλά, σχεδόν φυσικά, μπήκε στη ζωή μου η ιστορία του χιονάνθρωπου με το κορίτσι. Είχα ανάγκη να γυρίσω πίσω, να ψηλαφίσω το παιδί μέσα μου, να το ξαναγνωρίσω. Και βρέθηκε στο δρόμο μου ένα πλάσμα εύθραυστο και ευάλωτο, σαν το χιόνι στις πρώτες αχτίδες του ήλιου. Φτιαγμένος από τα χέρια των παιδιών, κρατώντας σφιχτά πάνω του σα φυλαχτό το δαχτυλίδι που του χάρισε η αγαπημένη του Μαριάννα, ο χιονάνθρωπος ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι προς το Βόρειο Πόλο. Στόχος του να μη λιώσει ποτέ, να ζήσει για πάντα. Το έχει υποσχεθεί στη Μαριάννα και σκοπεύει να κρατήσει την υπόσχεσή του. Στο δρόμο του συναντάει εμπόδια πολλά κι έρχεται σ’ επαφή με λογής-λογής ανθρώπους. Τους φέρνει όλους αντιμέτωπους με τη χαμένη αθωότητά τους. Με μιαν αλήθεια που την έχουν ξεχασμένη μέσα σ’ ένα ποτήρι πορτοκαλάδας και κινδυνεύει να γίνει το παγάκι που θα τη δροσίσει. Συναντάει όλα αυτά που είναι απαραίτητο να συναντήσει κανείς στη ζωή του για να δυναμώσει και να ωριμάσει. Αυτός όμως έχει ένα σκοπό πολύ διαφορετικό. Να μείνει αναλλοίωτος, να μην επηρεαστεί και να μη λιώσει από την επαφή του με τους άλλους. Η απόφασή του να μείνει πιστός στο στόχο του είναι που τον δυναμώνει και η φιλία του με το κορίτσι που τον ωριμάζει. Θα καταφέρει να φτάσει στο Βόρειο Πόλο γιατί το θέλει με όλη τη δύναμη της ψυχής του.
          Με υλικό, λοιπόν, το ευαίσθητο και τρυφερό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, μια ομάδα νέων ηθοποιών, κάνει χρήση του θεάτρου της σύμβασης. Επιχειρεί να ανακαλύψει τους κώδικες ενός θεάτρου που μπορεί να επικοινωνήσει με τους πρώτους θεατές του, τα παιδιά. Τους θεατές που έχουν την ικανότητα να βλέπουν αυτό που δε φαίνεται, να αγγίζουν αυτό που δεν αγγίζεται, να συνομιλούν μ’ αυτό που δε λέγεται γιατί δεν είναι εύκολο να χωρέσει μέσα στις λέξεις.
          Σαν οδηγό και παράλληλα κεντρικό άξονα της έρευνάς μας έχουμε το σώμα, αφού πρωταρχικά μέσα απ’ αυτό επικοινωνεί το παιδί με τον κόσμο. Αγωνιζόμαστε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε πάλι από την αρχή την πρώτη λέξη, την πρώτη δράση. Κι αυτή η επιλογή μας υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τη θεματική του έργου και τους κεντρικούς του ήρωες. Ο Χιονάνθρωπος της ιστορίας μας μοιάζει σαν ένα γιγαντόσωμο παιδί που, όπως όλα τα παιδιά, ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τη μίμηση. Μόνο που στην περίπτωσή του αυτός ο τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί θανάσιμα επικίνδυνος. Κινείται μέσα στο χώρο και το χρόνο μόνος και απροστάτευτος. Με σημαντικούς βοηθούς την τύχη και την πίστη στο σκοπό του θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δοκιμασίες και τα εμπόδια και να φτάσει τον στόχο του.
          Έτσι μια κατάσταση που για κάθε άνθρωπο θα σήμαινε ολοκλήρωση και ευτυχία, για τον χιονάνθρωπο σήμανε την ολοκλήρωση και το τέλος του. Σ’ εκείνον όμως δεν πρόσφερε κανείς ποτέ καμία γνώση. Τα λόγια της κουκουβάγιας το επιχείρησαν αλλά εκείνος δεν τα κατάλαβε. Όσο για τη νιφάδα του χιονιού, τον φύλακα Άγγελο του, απλώς τον πληροφόρησε σωστά. Διδάχτηκε μόνο μέσα από τις εμπειρίες του και τα βιώματα του. Και το τελευταία πράγμα που έμαθε ήταν ότι μπορεί κανείς να λιώσει από ευτυχία και έτσι το πάντα να συναντήσει το ποτέ.

          ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

          Συντελεστές Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
          Σκηνικά- κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
          Μουσική επιμέλεια: Κοσμάς Ευφραιμίδης
          Κινησιολογία: Καλλιόπη Σφήκα
          Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
          Βοηθός Φωτιστή: Έλενα Κώτση
          Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη
          Βοηθός Σκηνογράφου: Αθανάσιος Στόκας Βοηθός Ενδυματολόγου: Ανδρέας Λούκα
          Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

          Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
          Πάνος Αργυριάδης (Άγαλμα, Ήλιος, Ψωνιστός άνθρωπος Α΄, Λασπέντιος ο καλός Λασπάνθρωπος, Καναρινάς, Βούτιος Παμβούτιος, Μυστικοσύμβουλος Β΄), Μόμω Βλάχου (Νιφάδα, Αεροσυνοδός, Τελετάρχης), Θεόδωρος Θεοδωρίδης (Δήμαρχος, Αρθούρος, Λασπούτιν, Αρχικαπελονόμος, Πιλότος, Μυστικοσύμβουλος Α΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Πυροσβέστης Α΄, Τζέρεμι Κουκί, Καπελάς, Σμαράγδιος Μπριλάντης, Επιβάτης Α΄, Αυτοκράτορας της Παταραγονίας), Σταύρος Μπίλλιος (Αρχιπυροσβέστης, Πυρ Πυρ, Κροκόδειλος, Κύριος με το φουλάρι, Λασπούτιος, Θανάσης, Γιατρός Β’, Στρατηγός), Βάια Ουγιάρου (Μητέρα, Γάτα, Αγλαΐα, Πεπονάς, Βαλίτσα, Κλόουν Β΄, Καθαρίστρια), Χάρης Πεχλιβανίδης (Φανούλης, Πυροσβέστης Β, Σκίουρος, Τζερόνιμο Ρεβίθι, Μπαλονάς, Λασπόβιος, Θουμπατρίξ Ρονκονκόν, Επιβάτης Γ΄, Πιγκουίνος Α΄), Χρίστος Στυλιανός (Τουρτούρι), Άννα Σωτηρούδη (Μαριάννα, Πιγκουίνος Γ΄), Χρύσα Τουμανίδου (Κουκουβάγια, Ψωνιστός άνθρωπος Β΄, Λασπομάγειρας, Γιατρός Α΄, Πραξιθέα, Καθαρίστρια), Θάνος Φερετζέλης (Θανούλης, Πυροσβέστης Γ΄, Ψωνιστός άνθρωπος Γ΄, Αρχιλασπηγός, Λεμονάς, Ερνέστος, Κλόουν Α΄, Επιβάτης Β΄, Πιγκουίνος Β΄).

          Παραστάσεις
          Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 (για το κοινό)

          Τιμές Εισιτήριων
          Γενική Είσοδος : Κυριακές 10 €, Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 8 €
          Χώρος: Βασιλικό Θέατρο

          Πληροφορίες-Κρατήσεις:
          Ώρες λειτουργίας ταμείων: Βασιλικό Θέατρο 9.30 π.μ. έως 9.30 μ.μ., Εταιρεία
          Μακεδονικών Σπουδών: 8.30 π.μ. έως 15.30 μ.μ.. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

          Η Νησι-µανία βάζει φωτιά σε Ιντερνετ και βιβλιοπωλεία

          Μέχρι και ξενάγηση στους χώρους γυρισµάτων της σειράς «Το Νησί» κανονίζει ξενοδοχείο της Κρήτης για τους πελάτες του. Ο αντίκτυπος του σίριαλ φαίνεται να αγγίζει τα όρια της µανίας
          Ποιος να το περίµενε. Η µαρτυρική ζωή... ανθρώπων  αποδιοποµπαίων σε άλλες εποχές  που βίωσαν τον κοινωνικό στιγµατισµό έβαλε στον χάρτη µια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, την έκανε τουριστικό προορισµό, ανέδειξε ένα ψαροχώρι, προκάλεσε εκδοτική έκρηξη και πυροδότησε συζητήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

          Η προβολή της σειράς «Το Νησί» του Μega έχει κάνει ήδη τη διαφορά και µοιάζει σαν φάρος στον τηλεπολτό των ριάλιτι. Το δεύτερο επεισόδιο το είδαν 3,7 εκατ. τηλεθεατές, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Νielsen Αudience Μeasurement Greece. Στο µεταξύ η σελίδα των θαυµαστών του βιβλίου και της σειράς στο Facebook έχει ήδη πάρει «φωτιά». Κάπου 300.000 άτοµα έχουν κάνει like στο προφίλ ΤΟ ΝΗΣΙ στη συγκεκριµένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

          Δεν είναι λίγοι οι χρήστες του facebook που µετρούν αντίστροφα για την προβολή του επόµενου επεισοδίου.

          Πολλοί είναι εκείνοι που γράφουν για τον ενθουσιασµό και τη συγκίνηση που τους προκάλεσε το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς. Στο ΥouΤube µάλιστα έχει δηµιουργηθεί οµότιτλο κανάλι, στο οποίο ο χρήστης µπορεί να δει τα επεισόδια, αλλά και οποιοδήποτε άλλο οπτικοακουστικό υλικό σχετίζεται µε τη σειρά του Μega: συνέντευξη της συγγραφέως Βικτόριας Χίσλοπ σε κανάλι της Κρήτης, συνέντευξη-ντοκουµέντο του προέδρου των χανσενικών Επαµεινώνδα Ρεµουντάκη, αλλά και του επίσης χανσενικού Μανώλη Φουντουλάκη  πέθανε πρόσφατα  στην εκποµπή «Πρωταγωνιστές». Ενδεικτικά, το πρώτο επεισόδιο του σίριαλ µέσα σε µία εβδοµάδα είχε 31.230 προβολές.


          Το mini site της σειράς που δηµιούργησε στην εταιρική ιστοσελίδα του το Μega είχε περίπου 700 σχόλια µε αφορµή το πρώτο επεισόδιο και 12 ώρες µετά τη µετάδοση του δεύτερου επεισοδίου άλλοι 240 χρήστες είχαν ανεβάσει τα σχόλιά τους. «Εpitelous i tileorasi fetos apektise anthropia», έγραψε ο giannis pa. «Από το πρώτο επεισόδιο κιόλας συγκινήθηκα τόσο πολύ, που έκλαιγα και δεν µπορούσα να σταµατήσω», σηµείωνε ο χρήστης Βig Sofo στο site του Μega για το «Νησί», ενώ όποιοι επιχειρούν να κάνουν... spoiler µαρτυρώντας τη συνέχεια, κατσαδιάζονται διαδικτυακώς.

          Το σάιτ της σειράς ανέβηκε στο Ιντερνετ στις 30 Σεπτεµβρίου και έκτοτε έχει 45.000 επισκέψεις ηµερησίως, σύµφωνα µε στοιχεία του Μega. Τα δε page views του mini site  οι επισκέψεις δηλαδή των επιµέρους ενοτήτων (ιστορία, επεισόδια, βίντεο, πρωταγωνιστές, φωτογραφίες, blog κ.λπ.)  στο διάστηµα 30 Σεπτεµβρίου - 17 Οκτωβρίου είναι 1.464.452, όταν µέχρι την παραµονή της πρεµιέρας ήταν µόλις 252.431.
          «Το Νησί» της Χίσλοπ από το 2007 που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και ώς τον περασµένο Απρίλιο είχε πουλήσει περίπου 200.000 αντίτυπα. Από τον Μάιο και µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου πουλήθηκαν άλλα 100.000.

          Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις από την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

          Αρχίζουν την Τρίτη οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

          Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη με την στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.



          Στην δοξολογία την Τρίτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου θα παραστούν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τοπικές αρχές. Την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

          Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα μείνει στη Θεσσαλονίκη μόνο μία μέρα. Θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 9:50 το πρωί της Πέμπτης, όπου θα τον υποδεχτούν υπουργοί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

          Τα κορίτσια με τα μαύρα



          Το νέο έργο των Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου «Τα Κορίτσια με τα Μαύρα», μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη Ελλάδα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ‘’ευλογημένη απάτη’’ γραμμένη με το ταλέντο και το δηλητηριώδες, σπαρταριστό χιούμορ των δύο εξαιρετικών δημιουργών, ανεβαίνει στο Θέατρο Αλίκη, στις 26 Οκτωβρίου με ένα θίασο που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες κωμικές δυνάμεις θηλυκού γένους στην Ελλάδα.

          Τι θα δούμε σε αυτό το έργο; Ιδού λοιπόν…Ο Θεός έτρεμε ολόκληρος από τα νεύρα του παρακολουθώντας όσα συνέβαιναν στη γυναικεία Μονή της Παναγιάς της Μαυροβουνιώτισσας κάπου στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα από τις ίδιες της ιέρειες της πίστης του.
          Αν και 2000 χρόνια τώρα είχε αποφασίσει να μην ξανασχοληθεί με τους ανθρώπους– το αποτυχημένο αυτό πείραμα που προτιμούσε να ξεχνάει– η αλήθεια είναι ότι η σκέψη να ρίξει φωτιά και να τους κάψει όλους, άρχιζε να παίζει σα μεγάλη πιθανότητα στο Θεϊκό μυαλό του.
          Μπορεί η μέχρι τώρα ιστορική διαδρομή του να έχει δείξει ότι είναι πανάγαθος, μεγαλόκαρδος, πάνσοφος και κυρίως….ΚΥΡΙΟΣ –αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της.
          Κάποτε ο γιος του είχε αναστατώσει τα Ιεροσόλυμα βλέποντας να έχουν μετατρέψει τον οίκο του Πατρός του σε οίκο εμπορίου…
          Τώρα που ο ίδιος έβλεπε έναν άλλο τόπο λατρείας του, ένα αγαπημένο του μαγαζάκι να έχει μετατραπεί σε άντρο εμπορίου χασίς, πλυντηρίου πορνείας, κοιτίδα ιερόσυλων και βλάσφημων κατασκευαστών θαυμάτων, εκποιητών εκκλησιαστικής περιουσίας (της δικής του δηλαδή), επίορκων αστυνομικών, διαπλεκόμενων Υπουργών και καταφύγιο άνομων συμφερόντων…τι θα΄ πρεπε δηλαδή να κάνει; Τον Κινέζο; Άσε δηλαδή που δεν είχε και άλλο γιο να στείλει. Τώρα θα μου πεις, είδε χαΐρι με τον πρώτο; ΟΧΙ.
          Όταν με τον ανθρώπινο νόμο, αυτά που συνέβαιναν στο μαγαζάκι του, επέσυραν ποινές τουλάχιστον 4.567 χρόνια– και με φίρμα δικηγόρο– αυτός τι θα ‘πρεπε δηλαδή να κάνει; Να σιωπά και να συγχωρεί;
           «Ούτε ο Θεός δεν το θέλει» σκέφτηκε και χαμογέλασε πικρά.
          Η ώρα της διπλωματίας είχε τελειώσει. Το λόγο τώρα είχαν τα όπλα…
          Σαν προειδοποιητική βολή σκέφτηκε να στείλει στον εξαποδώ τους δυο συγγραφείς της ακραίας αυτής ιστορίας για να μάθουν επιτέλους οι βλάσφημοι ότι υπάρχει Θεός και θα τους κάψει. Δε μπορούν αυτοί, κύριε, να βγαίνουν και να δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους «Αν υπάρχει Θεός….γιατί δε βγαίνει στο STAR» και να μένουν έτσι ατιμώρητοι– χωρίς έστω έναν αφορισμό– κάτι!
          Είπαμε…εν αρχή ην ο λόγος. Είπαμε ότι όσα περιγράφουν δεν ήταν μόνο στο μυαλό τους, αλλά και σε τακτικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Αλλά αυτοί το παράκαναν.
          Ύστερα, όμως, ως γνήσιος παντογνώστης, ως «ο μόνος φιλάνθρωπος Θεός υπάρχει» σκέφτηκε κάτι πιο σατανικό και βάρβαρο. Να τους αφήσει να παρουσιάσουν το έργο τους και μετά να τους παραδώσει στα χέρια των Θεατρικών Κριτικών…
          Και αργότερα, όταν θα ερχόντουσαν προς τα πάνω, ήξερε αυτός τι θα τους κάνει…
          Προς το παρόν και με την τηλεόραση να μη φαίνεται να έχει τίποτα το ενδιαφέρον
          τον φετινό χειμώνα – απλά θα τους παρακολουθούσε μέχρι κι ο Θεός – ο ίδιος δηλαδή-
          και θα κρατούσε τις σημειώσεις του…


          Στο νέο έργο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου πρωταγωνιστούν οι: Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Ρένος Χαραλαμπίδης, Σωτήρης Καλυβάτσης, Σοφία Μουτίδου και η Χρυσούλα Διαβάτη


          Μαζί τους οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Γιάννης Αθητάκης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Βασιλική Μπισαράκη, Παρθένα Χαροζίδου


          Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
          Συγγραφή: Αλέξανδρος Ρήγας- Δημήτρης Αποστόλου
          Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
          Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
          Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

          ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

          Τετάρτη:20.00
          Πέμπτη:21.15
          Παρασκευή:21.15
          Σάββατο:18.15 (λαϊκή) και 21.15
          Κυριακή:18.15 και 21.15

          ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗΑμερικής 4
          Τηλ. 210 3210021 begin_of_the_skype_highlighting              210 3210021      


          Παραδοσιακοί χοροί των Σαρακατσάνων

          Οι Σαρακατσάνοι διατήρησαν τους χορούς τους αυθεντικούς έως τις μέρες μας, για δύο βασικούς λόγους. Έως τη δεκαετία 1940-50 ζούσαν με τον παραδοσιακό τρόπο, οπότε για πολλά χρόνια ακόμη συνέχισαν να διατηρούν τα παραδοσιακά τους έθιμα στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις. Αυτό έδωσε την ευκαιρία ακόμη σε μια γενιά, πού ήταν η μεταβατική από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο τρόπο ζωής, να μεγαλώσει και να γνωρίσει την παράδοση των Σαρακατσάνων από αυτούς πού τη βίωσαν αυθεντικά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

          Έως το 1970 περίπου είχε ολοκληρωθεί η συγχώνευση των Σαρακατσάνων σε όλους τους τομείς του υπόλοιπου Ελληνισμού. Αυτό όμως το αναπόφευκτο γεγονός είχε ως συνέπεια να αρχίσει να αποξενώνει τη νέα γενιά από τις παραδόσεις της και σύντομα θα χανόταν ο δεσμός τους με το παρελθόν. Τότε, λοιπόν, βρέθηκαν κάποιοι Σαρακατσάνοι, που πόνεσαν και ανησύχησαν για τη φθορά που άρχισε και δημιούργησαν τα Πολιτιστικά Σωματεία, με σκοπό να διατηρήσουν ανόθευτους τους παραδοσιακούς Σαρακατσάνικους χορούς και τα τραγούδια και να συνεχίσουν να χορεύονται με αυθεντικές φορεσιές.
          Ένας από αυτούς τους Σαρακατσάνους πού ενδιαφέρθηκαν εμπράκτως για τη διατήρηση της παράδοσης μας είμαι και εγώ, που γράφω τις σκέψεις και τις εμπειρίες μου για την αυθεντικότητα των Σαρακατσάνικων χορών, με την ιδιότητα του χοροδιδασκάλου εδώ και 25 χρόνια. Πρώτα στον πολιτιστικό σύλλογο πού δημιουργήσαμε στο Ν. Σερρών το 1971 και στη συνέχεια στο Λαογραφικό Μουσείο πού καταφέραμε και στήσαμε στις Σέρρες το 1979 και συνεχίζει τη λειτουργία του έως σήμερα, διευρύνοντας τις δραστηριότητες του σε όλο το φάσμα των παραδοσιακών στοιχείων των Σαρακατσάνων.

          Έχω την τύχη να είμαι από τη γενιά της μεταβατικής περιόδου και έτσι γνώρισα και έμαθα τους χορούς μας με την αυθεντική τους μορφή μέσα από το περιβάλλον πού μεγάλωσα, διότι συνέχιζε να τους διατηρεί για πολλά ακόμη χρόνια. Ο χορός είναι αυτός πού περισσότερο με συγκινούσε και με εκτόνωνε στις στιγμές της ψυχαγωγίας. Γι' αυτό σε κάθε ευκαιρία γλεντιών φρόντιζα να πιάνομαι στο χορό με τους γλεντζέδες χορευτές και να προταθώ να τους μιμηθώ στις χορευτικές τους κινήσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σχετικά σύντομα να μάθω τους χορούς και σιγά-σιγά με τα χρόνια να γίνουν αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας μου. Τη γνώση μου αυτή και την εμπειρία πού απέκτησα από τους παλαιότερους Σαρακατσάνους τη μετέφερα και τη δίδαξα, αγνή και αυθεντική, σε πάρα πολλά παιδιά της νεότερης γενιάς των Σαρακατσάνων, μέσα από το χορευτικό τμήμα πού διατηρεί το Λαογραφικό Μουσείο.

          H αυθεντικότητα των χορών μας αναγνωρίστηκε από πολλούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας. Η σπουδαιότερη όμως κατ' εμέ αναγνώριση είναι αυτή πού μας έγινε από το θέατρο "Δόρας Στράτου", πού για μια δεκαετία μας έδινε την ευκαιρία τα καλοκαίρια να παρουσιάζουμε τους χορούς μας στου Φιλοπάππου στην Αθήνα.

          "Ο χορός εκφράζει τα συναισθήματα του ανθρώπου που εσωτερικά του κυριαρχούν και με τη ρυθμική κίνηση του κορμιού του εκδηλώνονται για να εκτονωθούν".

          Σύμφωνα με το νόημα του ορισμού τι είναι ο χορός, καταλαβαίνουμε αμέσως πώς οι χοροί των Σαρακατσάνων εκφράζουν την τόλμη, τη λεβεντιά και την ορμητικότητα πού ανέπτυξαν οι κλέφτες αγωνιστές στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τους χορούς αυτούς τους ονομάζουμε κλέφτικους. Έχουμε όμως και τους κοινωνικούς χορούς, πού με τις λικνιστές κινήσεις τονίζουν τη γυναικεία ομορφιά και χάρη. Αυτοί οι χοροί χορεύονται σε συγκεκριμένα κοινωνικά γεγονότα, όπως αυτό του γάμου, πού είναι η σπουδαιότερη κοινωνική εκδήλωση, κυρίως από τις γυναίκες. Είναι σιγανοί κι ανάλαφροι και φανερώνουν μια αρχοντιά και υπερηφάνεια.

          Ακόμη, χορεύουν και χορούς με πανελλήνιο χαρακτήρα, που ο ρυθμός και ο σχηματισμός τους ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα (στοιχεία πού πήρα από τη συγκριτική μελέτη της Δόρας Στράτου.

          Όλοι οι χοροί των Σαρακατσάνων χορεύονται πάντα με τραγούδι, πού το περιεχόμενο του αναφέρεται σε κάποιο κλέφτικο ή κοινωνικό γεγονός. Γι' αυτό, όταν τους χόρευαν, ένιωθαν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

          Οι περισσότεροι από τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς έχουν τις ρίζες τους σε πολύ παλιά πρότυπα. Είναι φυσικό και οι Σαρακατσάνικοι χοροί να έχουν θέση σ' αυτή την εκτίμηση. Μας δίνεται το δικαίωμα αυτό να το πιστεύουμε για διάφορους λόγους. Μια πολύ σοβαρή ένδειξη έχουμε από πολλές χορευτικές παραστάσεις πού υπάρχουν πάνω σε αρχαία αγγεία της κλασικής ελληνικής περιόδου και συμπίπτουν με τη μορφή που έχουν οι σύγχρονοι παραδοσιακοί μας χοροί. Αλλα και τοιχογραφίες που υπάρχουν σε μοναστήρια Βυζαντινής περιόδου έχουν όμοια στοιχεία με τους χορούς μιας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η παράδοση ενός λάου είναι ο ζωντανός δεσμός του παρόντος με το παρελθόν.

          Τελευταία άφησα την αναφορά μου στον φλάμπουρα (είναι η συνέχεια του Βυζαντινού λαβάρου, για να τονίσω τη σπουδαιότητα του ρόλου που έπαιξε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τότε που απαγορευόταν από τους κατακτητές κάθε σύμβολο, που να δηλώνει την εθνικότητα των Ελλήνων.

          Οι Σαρακατσάνοι ως έθιμο του γάμου καθιέρωσαν την κατασκευή του φλάμπουρα, με ιδιαίτερη ιεροτελεστία (με χορούς και ειδικά τραγούδια) και στη συνέχεια τον έστηναν στο καλύβι που γινόταν ο γάμος, για να φανερώνει και να τονώνει στους συγγενείς και φίλους το θρησκευτικό και εθνικό φρόνιμα. Με τον φλάμπουρα, λοιπόν, ξεκινούσε ο γάμος και το γλέντι, κρατώντας τον ο κάθε πρωτοχορευτής ψηλά να προηγείται του χορού και να αλλάζει συνεχώς χέρια, διότι όλοι ήθελαν να χορέψουν και να προβληθούν μ' αυτόν, γιατί έτσι ένιωθαν να γεμίζει η ψυχή τους Ελληνική περηφάνια. Τούτο το έθιμο το κράτησαν οι Σαρακατσάνοι και μετά την απελευθέρωση έως τις μέρες μας. Γι' αυτό και το χορευτικό μας συγκρότημα πάντα παρουσιάζεται με τον πρωτοχορευτή να κρατά ψηλά τον φλάμπουρα, που φέρει στην κορυφή του το Σταυρό και στο πανί τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας.

          Οι χοροί, τους οποίους διατήρησαν μέχρι σήμερα οι Σαρακατσάνοι είναι:

             1. Συρτός - Αρχαιοελληνικός χορός, τον οποίο ό Όμηρος περιγράφει στα έπη του και τον αναφέρει ως "όρμο". Μορφή του είναι ό Συρτός αργός, σε αργότερο ρυθμό.
             2. Κάτσα - Κλέφτικος χορός, τον όποιο διατήρησαν ανόθευτο μέχρι σήμερα οι Σαρακατσάνοι και συμβολίζει την ανυπότακτη ψυχή και περηφάνια των κλεφτών στους αγώνες κατά των κατακτητών.
             3. Καλτσάδικος - Κλέφτικος χορός, πού και αυτός εκφράζει τα συναισθήματα των αγωνιστών στην περίοδο του αγώνα.
             4. Νυφιάτικος - Χορός της αγάπης, στον οποίο εκφράζεται η γυναικεία χάρη με λικνιστές κινήσεις.
             5. Ζωναράδικος - Αργός ανάλαφρος χορός, πού το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το πιάσιμο από τα ζωνάρια των χορευτών. Η μορφή αυτού του χορού υπάρχει σε αρχαίες χορευτικές παραστάσεις, καθώς και σε βυζαντινές.
             6. Πιπέρι - Χορός πού χορεύεται σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος. Πέρα από το σατιρικό χαρακτήρα πού έχει, συμβολίζει και τον ξεσηκωμό των παλικαριών κατά του Τούρκου κατακτητή. Ένας τέτοιος χορός δεν θα μπορούσε να μη χορεύεται και από τους Σαρακατσάνους μετά από γλέντι και χαρά.
             7. Κτσάδικος - Κλέφτικος χορός, πού με το συγκεκριμένο τραγούδι συμβολίζει την τιμή και την πίστη προς το πρόσωπο του Καπετάνιου πού σκοτώθηκε στον αγώνα για τη λευτεριά της Πατρίδας.
             8. Σταυρωτός - Κλέφτικος χορός, πού εκφράζει και συμβολίζει την αλληλεγγύη πού έδειχναν μεταξύ τους οι κλέφτες στον αγώνα για λευτεριά, δίνοντας όρκο στο σύμβολο της πίστεως του σταυρού πού σχημάτιζαν με τα χέρια στις χορευτικές κινήσεις.
             9. Τσάμικος - Κλέφτικος χορός. Είναι ό νικητήριος παιάνας. Χορευόταν σ' όλες τις στιγμές του αγώνα. Εκφράζει τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την έξαρση της νίκης.
            10. Τσάμικος γυναικείος - και η Σαρακατσάνα γυναίκα, νιώθοντας και αυτή την ανάγκη να προσφέρει στον αγώνα για λευτεριά, εκφράζει το συναίσθημα αυτής της περηφάνιας μ' αυτόν το χορό, με κινήσεις πού τονίζουν και τη γυναικεία ομορφιά και χάρη.
            11. Στά τρία - Χορός αργός και πολύ απλός στη χορογραφία του. Χορεύεται με πάρα πολλά τραγούδια, συνήθως της αγάπης, κυρίως από τις γυναίκες στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ό ίδιος ρυθμός συνηθίζεται να χορεύεται και στην Ήπειρο.
            12. Μενούσης - Χορός της Ηπείρου, ελαφρά ζωηρός. Χορεύεται μόνο με το συγκεκριμένο τραγούδι, από το όποιο και έχει πάρει την ονομασία του.

          ...συνεχίζεται

          Σαρακατσάνοι (...συνέχεια 1)

          Φεύγοντας από το Σκαμνέλι με κατεύθυνση προς Βρυσοχώρι και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ξαφνικά ανοίγει μπροστά μας ένα ξέφωτο απαράμιλλης ομορφιάς.
          Η τοποθεσία λέγεται Γυφτόκαμπος (εικάζετε ότι εκεί δολοφονήθηκε κάποτε ένας περαστικός γύφτος )
          Η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου (ΑΣΗ) δημιούργησε στο Γυφτόκαμπο Σκαμνελίου την παραδοσιακή Σαρακατσάνικη Στάνη 
          Σε έκταση δεκαέξι στρεμμάτων η ΑΣΗ ζωντάνεψε τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων αποδίδοντας πιστά την κατοικία, την επίπλωση, τα καθημερινά εργαλεία.

          ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ-ΕΚΘΕΜΑΤΑ
          Η υπαίθρια έκθεση-αναπαράσταση περιλαμβάνει:
          -Τα κονάκια, κατοικίες δύο τύπων: 

          Το ορθό κονάκι, περίκεντρη κυκλική καλύβα, κατασκευασμένη από ξύλο και άχυρο. 
           Το διπλό κονάκι, εξελιγμένο αρχιτεκτονικά, κατασκευασμένο από τα ίδια υλικά, ξύλο και άχυρο. 
          Το εσωτερικό των κονακιών, όπου ο επισκέπτης παρατηρεί, τα είδη οικιακής χρήσης, τα ρούχα, τα σκεπάσματα, τα εργαλεία των καθημερινών ασχολιών των Σαρακατσαναίων. 
          Κατασκευές που αναπαριστούν τις δραστηριότητες και αναβιώνουν τον τρόπο ζωής τους, όπως
          το μπατζαριό, χώρος αφιερωμένος στην επεξεργασία του γάλακτος.
          η αποθήκη, συνέχεια του μπατζαριού, χώρος φύλαξης των εργαλείων για την Παρασκευή τυριού.
          το ρέμμα, το πλυσταριό της στάνης, μαζί με τα απαραίτητα για το πλύσιμο των ρούχων εργαλεία (η πλάκα με τον κόπανο, το καζάνι για να ζεσταίνεται το νερό).
          η ζιάστρα, απλή ξύλινη κατασκευή, με βασικό στοιχείο το καντάρι, όπου ζύγιζαν το γάλα πριν την τυροκόμιση.
          ο οβορός, πρόχειρη κατασκευή από ξύλο, όπου γινόταν ο σταβλισμός των ζώων.
          το γρέκι, κινητός στάβλος από αχυρένιες πλάτες για να προφυλάσσονται τα πρόβατα από το κρύο.
          το τσοπανοκάλυβο, λιτή κατασκευή χωρίς πόρτα και στρώμα, καθώς ο τσοπάνος, για να επιτηρεί το κοπάδι και τη νύχτα, έπρεπε να κοιμάται ελαφρά.
          το γνεσιό, ειδικός χώρος κάτω από ίσκιο, που πήγαιναν οι Σαρακατσάνες, για να γνέσουν, ο αργαλειός κλπ.
          Στο χώρο ξεχωρίζει το δασκαλοκάλυβο : οι Σαρακατσαναίοι μακριά από χωρία και οικισμούς φρόντιζαν να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, πληρώνοντας δικό τους δάσκαλο.
           

          Εσωτερικό του δασκαλοκάλυβου. Σαν θρανία χρησιμοποιούνται κορμοί δέντρων
          Το δασκαλοκάλυβο λειτουργούσε παράλληλα και ως τόπος διαμονής του δασκάλου και ως χώρος συγκέντρωσης των παιδιών για το καθημερινό τους μάθημα.

          Εσωτερικό διπλού κονακιού.
          Διακρίνονται τα αγγεία σκεπασμένα με κεντητά τσιόλια, το ξυλοκρέβατο ύπνου, ο αδραχτολόγος και μυτάρια - χτένια 

          Γάστρα και πυροστιά 
          Αργαλειός .
          Διακρίνονται οι έξη φούρκες, το διασίδι, τα μυτάρια, τα ξυλόχτενα, οι σαϊ τες κλπ. 
          τομάρια με τυρί

           ...συνεχίζεται