Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τι είναι το Twitter;

Μας ρωτούν πολλοί φίλοι τελευταία “Τι είναι το Twitter;” Η αλήθεια είναι πως έχουν γραφτεί πολλά άρθρα, που σκοπό έχουν να δώσουν στους ανθρώπους μερικές βασικές πληροφορίες για το νέο αυτό “πουλάκι” και όταν λέμε “πουλάκι” εννοούμε το logo του twitter, αλλά εμείς εδώ προσπαθήσαμε να γράψουμε το απόλυτο Post για νεοφώτιστους και όχι μόνο.

Γενικά

Το Twitter λοιπόν είναι μια δωρεάν social network και micro-blogging υπηρεσία, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του να γράφουν σύντομα μηνύματα και να διαβάζουν τα μηνύματα άλλων χρηστών της υπηρεσίας (τα γνωστά ως tweets).
Ας δούμε όμως μερικούς όρους πιο αναλυτικά:

Social Network

υπηρεσία εννοούμε κάθε τι με το οποίο μπορούμε να “δικτυωθούμε, να κάνουμε ένα δίκτυο ανθρώπων δηλαδή, δια μέσω του δικτύου υπολογιστών, δηλαδή του Internet”.

Micro-Blogging?

Twitter σε δράση
Twitter σε δράση
χμμμ!  Ας αναλύσουμε τις λέξεις: Ως Blogging αναφέρουμε όλα όσα κάνουμε γύρω από το Blog μας.
Αναλύουμε ακόμα πιο βαθιά : Έχουμε ένα blog π.χ. στο wordpress.com ή στο blogspot.com ή ακόμα καλύτερα στήσαμε ένα δικό μας σε κάποιο server π.χ. www.parisk.gr και εκεί δημοσιεύουμε μακροσκελή (post) άρθρα, Video, βάζουμε τα Link που μας αρέσουν, δίνουμε την δυνατότητα να εγγραφούν όσοι χρήστες θέλουν να συμμετέχουν και αυτοί με σχόλια ή και ολόκληρα post. Όλο αυτό είναι το Blogging με πολύ απλά λόγια.
Micro-Blogging τώρα είναι αυτό που δίνουν υπηρεσίες όπως το Twitter (ω ναι… υπάρχουν και άλλα) όπου αρχικά κάνεις μια εγγραφή και δημιουργείς ένα λογαριασμό (account), αποκτάς κάτι που μοιάζει σαν “η σελίδα μου στο Twitter”  ή οποία έχει και εύκολη διεύθυνση π.χ. http://twitter.com/friendshapyhour, και κατόπιν μπορείς πολύ απλά να  δημοσιεύεις – μεταδίδεις- μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες, τα οποία αποθυκεύονται και παραμένουν ως ιστορικό το ένα κάτω από το άλλο, επιδέχονται σχόλια πάλι μέχρι 140 χαρακτήρες και η έννοια “εγγραφή φίλων και γνωστών” αντικαθίσταται με το “σε κάνω follow”.

“Σ’ ακολουθώ – Μ’ ακολουθείς”

Τώρα γεννάται το μέγα ερώτημα: “Άντε και έγραψα ένα μήνυμα, Ποιος θα το δει; Ποιος θα το διαβάσει;” Αρχικά κανείς! Ναι δεν κάνουμε πλάκα. Ουσιαστικά με το που γραφτείς πρέπει να φτιάξεις ένα δίκτυο (είδατε που σας τα έλέγαμε παραπάνω;), ένα δίκτυο ανθρώπων, φίλων  σου, συγγενών σου, συναδέλφων σου κλπ.  Όλους αυτούς πρέπει ή να τους ανακαλύψεις μέσα στο Twitter – εάν είναι γραμμένοι και αυτοί – με έναν από τους τρόπους που περιγράφονται παρακάτω, ή να τους προσκαλέσεις να γραφτούν κι εκείνοι για να επικοινωνείτε. Σκέψου ότι  εσύ  πια, είσαι ήδη χρήστης του twitter και θα ήθελες να τους πεις : “Εγώ γράφτηκα έλα και εσύ εδώ, να τα λέμε και να ακούω τα κελαϊδίσματά σου πουλάκι μου”.
Δηλαδή του λέτε  “Ακολουθήστε με” (στη γλώσσα του Twitter, του ζητάτε να σας κάνει “follow”) για να μαθαίνετε τα νέα μου. Με την σειρά σας και εσείς μπορείτε να τον προσθέσετε στην λίστα όσων ακολουθείτε, ώστε να λαμβάνετε τα δικά του updates (τον προσθέτετε στο “following”). Φυσικά μπορείτε να κάνετε follow – να ακολουθείτε – και όποιον άλλον βρείτε στο Twitter και θέλετε να παρακολουθείτε τα μικρο-μηνύματα που δημοσιεύει, χωρίς να σας ακολουθεί και αυτός υποχρεωτικά.  Σκεφτείτε πχ ότι μπορείτε να κάνετε follow στον Σάκη Ρουβά εάν είστε Ρουβίτσα ή στον Μίμη Ανδρουλάκη εάν είστε φιλοσοφημένοι αριστεροί που ψηφίζετε ακόμα ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά στον λογαριασμό σας θα σχηματιστούν δύο σύνολα ανθρώπων των
followers : Αυτών που σας ακολουθούν, σας διαβάζουν δηλαδή και με το που γράψετε κάτι ειδοποιούνται και το μαθαίνουν και των
following  : Αυτών που ακολουθείτε εσείς και ότι γράψουν το μαθαίνετε.
Γενικά ισχύει η λογική “Σ’ ακολουθώ – Μ’ ακολουθείς” καθώς και για λόγους ευγένειας, εάν σας ακολουθήσει κάποιος τότε και εσείς θα κάνετε πιθανότατα το ίδιο και για αυτόν.

Έχω μόνο 140 χαρακτήρες;

Καταρχήν οι 140 χαρακτήρες δεν είναι λίγοι, πιστέψτε με. Εάν θες περισσότερους τότε πρέπει να αναρτήσεις ένα post στο blog σου και να ποστάρεις τον τίτλο και το url στο Twitter. Εδώ, δηλαδή στο Twitter, τα μηνύματα είναι κάτι σαν τα sms. Πόσα δεν έχουμε πει ή έχουμε προκαλέσει με ένα απλό sms; Απλά εδώ τα μηνύματα είναι δημόσια. Σαν να στέλνεις ένα sms και αυτό να εμφανίζεται στον φωτεινό πίνακα μιας πλατείας που πίνουν καφέ οι φίλοι σου.  Εξάλλου η όλη φιλοσοφία των Twitter μηνυμάτων είναι να μπορείς να μεταδόσεις στον άλλο μια κατάσταση που γίνεται ή που τρέχει τώρα πχ.: “Είμαι στην βεράντα μου και γράφω άρθρα για το www.qwerty.gr” ή “Του τα χώνει ο Μάνος του Πάγκαλου στην ΕΤ2… βλέπω να πλακώνονται lol”. Για να το πάω και λίγο βαθύτερα στο Twitter μπορείς να παρακολουθείς με την βοήθεια του search όλα τα μηνύματα όλων των χρηστών του Twitter, για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Πως θα δημοσιεύσω μεγάλα URL ;

Όσον αφορά το μήκος των URLs που θέλεις να κοινοποιήσεις, υπάρχει λύση. Το Twitter από μόνο του φροντίζει μέσω μιας συγκεκριμένης μεθόδου να μικραίνει τα url αντικαθιστώντας τα αρχικά με άλλα μοναδικά και σημαντικώς πιο μικρά σε πλήθος χαρακτήρων URL, αλλά αυτό το κάνει αφού πατήσεις το button “update”. Οπότε έχουν δημιουργηθεί web υπηρεσίες όπως το http://tinyurl.com/ στο οποίο μπορείς να βάλεις μια Long URL και να στην κάνει tiny, δηλαδή πιο μικρή και χαριτωμένη. Βέβαια υπάρχουν και αρκετά Firefox addons όπως το  TinyURL Generator όπου με το πάτημα ενός button στον browser σου μπορείς να βάλεις στην μνήμη του Clipboard μια tinyurl της σελίδα που κοιτάς εκείνη την στιγμή και να την κάνεις Paste στο Twitter.com . Βέβαια εάν χρησιμοποιείς μια Deskpot εφαρμογή για Twitting όπως το TweetDeck που αναφέρεται παρακάτω σε αυτό το άρθρο, αυτή η διαδικασία είναι ενσωματωμένη και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όλα αυτά.

Αρχίζοντας

Λοιπόν πως θα αρχίσετε :
Επισκεφθείτε το www.twitter.com και επιλέξτε Get Started – Join και ακολουθήστε τα βήματα εγγραφής και θα βρεθείτε χωρίς επιβεβαίωση email στο παράθυρο όπου θα μπορέσετε να κάνετε το πρώτο σας twitt.
Twitter Get Started
Twitter Get Started
ένα Email θα σας έρθει μετά την εγγραφή για να σας ευχαριστήσει, αλλά και για να σας προτρέψει να προσκαλέσετε και να συνδεθείτε με φίλους, κάτι βέβαια που μπορείτε να το κάνετε και μέσα από το web περιβάλλον επιλέγοντας Find People και στην συνέχεια έναν από τους τρόπους ανεύρεσης ή πρόσκλησης φίλων.
twitter Find people
twitter Find people
Αφού βρείτε μερικούς φίλους και τους κάνετε follow και το αντίστροφο, είστε έτοιμοι για τα πρώτα σας tweets.
Twitter εισαγωγή μηνύματος
Twitter εισαγωγή μηνύματος

Το Video που σε πάει βόλτα σε όλο το twitter.com

Δείτε παρακάτω ένα πολύ κατατοπιστικό Video που ανακεφαλαιώνει όσα είπαμε μέχρι τώρα και σας πάει βήμα βήμα ώστε να ανακαλύψετε όλες τις λειτουργίες του twitter.com
To Video αυτό υπάρχει στο Help του Twitter.com και το διανέμει η Howcast

Tips & Hits

Παραθέτουμε παρακάτω μερικές από τις πιο χρήσιμες εντολές που θα χρειαστείτε στο Twitter.
@username + message
Μήνυμα που απευθύνεται στο χρήστη friendshapyhour αλλά δεν παύει να είναι δημόσιο και θα το δουν και οι άλλοι.
Παράδειγμα: @friendshapyhour Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το post σας!!
RT @username + message
H προσθήκη RT (Retwitting) είναι ανεπίσημη εντολή, δηλαδή κάτι από την argot μεταξύ χρηστών και σημαίνει σχολιάζω κάτι που έχει ήδη πει ο username
D username + message
Με αυτήν την εντολή στέλνεις προσωπικό μηνύματα  σε ένα χρήστη. Δεν το βλέπει δηλαδή κανείς άλλος πέρα από τον παραλήπτη.
Παράδειγμα: d friendshapyhour Θα σε δω το βράδυ κατά τις 10:00 ?
WHOIS username
Επιστρέφει τις δημόσιες πληροφορίες για το Profile του χρήστη
Παράδειγμα: whois friendshapyhour
GET username
Φέρνει το τελευταίο μήνυμα του χρήστη. Το χρησιμοποιείς και για να δεις το πότε εμφανίστηκε τελευταία φορά ο χρήστης τάδε στο Twitter
Παράδειγμα: get friendshapyhour

Εργαλεία για ακόμα ευκολότερο Twitting

Τα updates των χρηστών που ακολουθείτε μπορείτε επίσης να τα λαμβάνετε με διάφορους τρόπους, εκτός από τον προφανή, που είναι από το site του Twitter. Μερικοί από αυτούς είναι, μέσω e-mail, RSS, SMS , από εφαρμογές στο Facebook, αλλά και μέσω κάποιων εφαρμογών όπως TwitterMobile, Tweetie, Twinkle, Twitterrific, Feedalizr! Όλες αυτές οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για το Twitter θα τις βρείτε εδώ: http://twitter.com/downloads
Για τις ανάγκες του άρθρου επιλέξαμε μία σειρά από περιφερειακά συστήματα γύρω από το twitter, είτε είναι desktop εφαρμογές και addons, είτε web υπηρεσίες και σας τις παρουσιάζουμε συνοπτικά παρακάτω:

TweetDeck

Το TweetDeck είναι μια πολύ δυνατή Desktop για MS Windows, Linux και Mac εφαρμογή, φτιαγμένη με την πρωτοποριακή πλατφόρμα του AdobeAir και οι δυνατότητες που προσφέρει μεταξύ των άλλων είναι :
  • Tweeting κατευθείαν από το TweetDeck υποστηριζόμενο με το ανέβασμα φωτογραφιών και links
  • Διαχείριση όλων των μηνυμάτων, των @replies και των προσωπικών μηνυμάτων
  • Δημιουργία Ομάδων (Groups) για την ευκολότερη παρακολούθηση με τον ανάλογο διαχωρισμό της αρεσκείας σας
Tweet Deck
Tweet Deck σε δράση
  • Παρακολούθηση όλων των topic και των αποθηκευμένων αναζητήσεων
  • Ανανέωση του δικού σας Facebook Status και παρακολούθηση όλων των Facebook Status των φίλων σας στο Facebook.
  • Επιλογή πολλών μεθόδων και Προεπισκόπηση για την σμίκρυνση των μεγάλων URLs π.χ. TinyUrl
  • Προεπισκόπηση των thumbnails φωτογραφιών για το Twitpic
  • Καταγραφή και δημοσίευση Video clips που προορίζονται για το 12seconds
TwitterFox
TwitterFox

Twitter Fox – Ένα απαραίτητο addon για τον Firefox

Κατεβάστε και εγκαταστήστε το TwitterFox εδώ
Πρόκειται για ένα πολύ καλό και πρακτικό addon του Firefox που σας διευκολύνει να συμμετέχετε στο twitter, καθώς σερφάρετε και χωρίς να χρειάζεται να είστε στο www.twitter.com. Ένα από τα σημαντικά του προτερήματα είναι η υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών Twitter που μπορεί κανείς να τους εναλλάσσει με ένα click.

FileTwt

Μία ακόμα πολύ καλή δυνατότητα που έχει αναπτυχθεί γύρω από το “μπλε πουλάκι” είναι και το FileSharing, ο διαμοιρασμός ενός αρχείου σε όλους τους ανθρώπους που σας ακολουθούν (followers) ή ακόμα και σε ένα μονάχα. Το  http://www.fileTwt.com είναι μια τέτοια Web δωρεάν υπηρεσία που σας επιτρέπει να στείλετε αρχεία μέχρι και 20MB.

Twitter Facebook Applications

Αυτή είναι μια πολύ πρακτική εφαρμογή του Facebook που δίνει την δυνατότητα διασύνδεσης του Twitter Account με το λογαριασμό σας στο Facebook, έτσι ώστε κάθε νέο tweet που δημοσιεύεται στο Twitter να γίνεται αυτόματα το Facebook  Status σας, αλλά και το αντίθετο.
Twitter Facebook
Twitter Facebook
Δηλαδή, εάν κάνει κάποιος μια δημοσίευση μέσα από την εφαρμογή στο Facebook, τότε ενημερώνεται αυτόματα και το Facebook Status, αλλά και προστίθεται η δημοσίευση στο Twitter.
Αυτόματη ανανέωση Twitter και Facebook Status
Αυτόματη ανανέωση Twitter και Facebook Status με μία κίνηση

Έρευνες σχετικά με το Twitter

Παρόλο την μεγάλη κινητικότητα που έχει προκαλέσει το twitter στην Διαδικτυακή κοινότητα, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες έρευνες για την χρήση της υπηρεσίας του Twitter, που ουσιαστικά το χαρακτηρίζουν σαν ένα μέσο με φανατικούς μεν, αλλά εσωστρεφείς θαμώνες.
Followers
Accounts με κανέναν followers: 29.4%
Accounts με 1 έως 9 followers: 50.9%
Accounts με πάνω από 10 followers: 19.7%
Followings
Accounts που δεν ακολουθούν κανέναν : 24.4%
Accounts που ακολουθούν από 1 έως 9 ανθρώπους: 43.4%
Accounts που ακολουθούν πάνω από 10ανθρώπους 32.2%
Tweets
Accounts με κανένα 0 Tweets: 37.1%
Accounts από 1 έως 9 Tweets: 41.0%
Accounts με πάνω από 10 Tweets: 21.9%

Μην ξεχνάτε πάντως, πως μια μέτρηση είναι πάντα μια μέτρηση και πως πολλά μπορεί να “παίζονται” από πίσω, όπως άλλωστε ήδη γίνεται και με τις μετρήσεις της τηλεθέασης ή της ακροαματικότητας. Βλέπετε, όσο το Internet θα αποκτά δύναμη, τόσο θα πληθαίνουν και οι προσπάθειες χειραγώγησής του.

Τελικά τι είναι το Twitter ?

Το Twitter είναι το απόλυτο μέσο για να μένεις συνέχεια σε επαφή με τους φίλους σου, ή και άλλους που μπορεί να μη γνωρίζεις προσωπικά, αλλά σε ενδιαφέρει να μαθαίνεις τα νέα τους και τις απόψεις τους, όπως επίσης  είναι και το εργαλείο για να ανακοινώνεις ότι θες να μοιραστείς με τους άλλους!