Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

tattoos - Η τέχνη του σώματος

Δράκους,δελφίνια, καρτούνς, αλυσίδες, κινέζικες και αραβικές λέξεις και γράμματα, καρδούλες, σημαίες, ακόμα και σήματα υπερηρώων είναι ορίσμενα από τα πολλά σχέδια που μπόρει να επιλέξει κάποιος με το που αποφασίσει ότι θέλει να κάνει τατουάζ. Τα tattoo ήταν και είναι, ένας τρόπος διαφοροποίησης αλλά και εκδήλωσης των επιθυμιών και των συναισθημάτων μας.

Οι λάτρεις των tattoo, επιλέγουν συνήθως ένα σχέδιο, το οποίο τους εκφράζει απόλυτα ή συμβολίζει κάτι χαρακτηριστικό γι’ αυτούς. Οι περισσότεροι άντρες, προτιμούν ένα σχέδιο,και το κάνουν σε μη εμφανή σημεία του σώματος όπως η πλάτη και οι γάμπες , πιθανότερα για επαγγελματικούς ή για ηθικούς λόγους. Επιλέγουν κυρίως δράκους, ή σχηματίζουν λέξεις με Κινέζικα και Αραβικά γράμματα.
Οι γυναίκες απ'την άλλη, κάνουν τα tattoo, συνήθως, χωρίς να έχουν ενδοιασμούς για τον αν θα φαίνονται ή όχι. Προτιμούν σχέδια, πιο θηλυκά, όπως είναι τα λουλούδια, οι καρδούλες και το γνωστό κουνελάκι του διάσημου περιοδικού “Playboy. ” Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να πάει στον σχεδιαστή των tattoo ένα δικό του σχέδιο, το οποίο το έχει αναζητήσει στο διαδίκτυο ή το έχει σχεδιάσει ο ίδιος.



Ανατρέχοντας στην ιστορία

Η μόδα των tattoo όμως δεν είναι κάτι καινούργιο. Η λέξη tattoo, προέρχεται από την χώρα της Ταϊτής οπού είναι ¨tatu¨ και στην γλώσσας μας σημαίνει ¨σημάδι¨.  Η τέχνη αυτή, πρωτοεμφανίστηκε το 12.000 π.Χ περίπου και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για θέματα πολιτισμού αλλά και κουλτούρας. 
Το 1992, εντοπίστηκε στην Αυστρία, ένα παγωμένο σώμα  που χρονολογείται  4000 ετών με πολλά tattoo στο σώμα του.  Στην αρχαία Αίγυπτο, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ευγενών ή και σημάδι γονιμότητας και σήματα έχουν βρεθεί ακόμα και στις αιγυπτιακές μούμιες, οι οποίες  χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. Tattoo είχαν βρεθεί ακόμα και στους αρχαίους Έλληνες, τα οποία δήλωναν την κοινωνική θέση και τoν βαθμό που είχε κάποιος μέσα στον στρατό.
Στην αρχαία Ρώμη,  tattoo είχαν οι σκλάβοι και οι εγκληματίες, ώστε να αναγνωρίζονται. Ακόμα, αυτή η τέχνη, βρέθηκε και σε φυλές ιθαγενών στην Αμερική, όπως και σε φυλές της Μικρονησίας, της Μαλαισία και της Πολυνησία αλλά και στους Εσκιμόους και πολλές άλλες φυλές της Αρκτικής.




Διαδικασία- Είδη
Σήμερα tattoo, μπορούμε να πούμε ότι είναι, ένα μόνιμο σήμα ή ένα σχέδιο που πραγματοποιείται με την διαδικασία του pricking (τσιμπήματος) και ingraining. Μια δερματοστιξία είναι ένας σχεδιασμός που είναι μόνιμα αποτυπωμένος στο δέρμα με τη χρήση βελονών και μελανιών.
Αλλά υπάρχουν και τα henna tattoo, τα οποία δεν είναι μόνιμα και μετά από δυο ή τρεις εβδομάδες φεύγουν. Τα henna tattoo γίνονται με μελάνι και δεν πονάνε καθόλου σε αντίθεση με τα κανονικά tattoo που είναι επώδυνα και χρειάζονται και αρκετή υπομονή γιατί είναι και χρονοβόρα (εξαρτάται πάντα απο το μέγεθος και το σχήμα του τατουάζ που θα επιλέξουμε καθώς και το σημείο που θα αποφασίσουμε να το κάνουμε). 
 

Οδηγίες για πριν και μετά
Όταν πάρετε την απόφαση να κάνετε στο σώμα σας ένα tattoo, το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε, είναι αν το κατάστημα που θα κάνετε το tattoo πληροί  όλες τις υγειονομικές απαιτήσεις. Αν δεν το προσέξετε αυτό, ίσως, να υπάρξουν σοβαρές μολύνσεις σε όλο σας το σώμα.
Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε και να μάθετε πριν κάνετε οτιδήποτε, αν ο σχεδιαστής που θα επιλέξετε για να σας κάνει το tattoo είναι έμπειρος αλλά και την ποιότητα των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσει.
 Καλό θα ήταν, εάν είστε έγκυος ή αν έχετε δερματολογικά προβλήματα και αλλεργίες , να κάνετε ένα "patch test" για να δείτε αν τα χρώματα που θα επιλέξετε σας δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα.
 Ότι χειρότερο θα είναι, πριν μπείτε στην διαδικασία του tattoo, να έχετε πιει αλκοόλ ή να έχετε πάρει ασπιρίνη γιατί αυτά μειώνουν την πήξη του αίματος, γεγονός που επιβραδύνει την επούλωση των πληγών.




 Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι αφού κάνετε το tattoo υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά. Θα πρέπει να αφήσετε μια γάζα για κάποιες ώρες πάνω στο σχέδιο, ώστε να μην μολυνθεί καθώς οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Για τις τρεις επόμενες μέρες, θα πρέπει να το καθαρίζετε προσεκτικά με νερό και σαπούνι και να το αλείφεται με ειδική αλοιφή. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε τον πρώτο καιρό, σε καθαρό περιβάλλον και  μακριά από τις ακτίνες του ηλίου.
 Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα tattoo είναι μόνιμα και θα τα έχετε για όλη σας την ζωή. Γι’ αυτό θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ καλά πριν το κάνετε και αν το κάνετε να προσέξετε το σχέδιο να είναι κάτι που σας ταιριάζει και σας αντιπροσωπεύει. Αν θελήσετε κάποια στιγμή να το βγάλετε, θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνετε πλαστική επέμβαση καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση.