Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

πως ζουν και που κοιμουνται τα παιδια του κοσμου..

Ο φωτογράφος James Mollison έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς και να καταγράψει με τη μηχανή του πώς ζουν τα παιδιά σε όλες αυτές τις διαφορετικές χώρες. Κατέγραψε εικόνες των παιδιών και το χώρο του υπνοδωματίου τους. Οι εικόνες αυτές που κατέγραψε τυπώθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο "Όταν τα παιδιά κοιμούνται". Η εικόνα μεταξύ των παιδιών απο διαφορετικές χώρες για το πως ζουν κάθε μέρα τη ζωή τους είναι σοκαριστική. Κάθε παιδί αξίζει ένα ζεστό και όμορφο σπίτι για να μεγαλώσει αλλά πολλές φορές αυτό δεν ισχύει όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω. Ο Mollison γεννήθηκε στην Κένυα αλλά μεγάλωσε στην Αγγλία, και τώρα εργάζεται στην Ιταλία. Με το φακό της μηχανής του ήθελε να κάνει τα άλλα παιδιά του κόσμου να έχουν επίγνωση της ανισότητας που συμβαίνει γύρω μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να αρχίσουμε από τα παιδιά μας. Κάτι παρόμοιο έγινε από έναν δάσκαλο που ήθελε τα παιδιά να πουν τις οδυνηρές ιστορίες τους, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ακούσουν γι 'αυτές και να είναι περισσότερο ενήμεροι


Indira (7) απο το Nepal. Μοιράζεται το μοναδικό στρώμα με τα τρία αδέλφια της. Απο την ηλικία των 3 ετών εργάζεται σε λατομείο με γρανίτη και ταυτοχρόνως πηγαίνει σχολείο. Όταν μεγαλώσει ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια.




Kaya (4) απο το Tokyo, Japan. Ζει με τους γονείς της σε ένα μικρό διαμέρισμα στο οποίο έχει πολλά φορέματα παλτό και παιχνίδια. Ονειρευεται να γίνει cartoonist όταν μεγαλώσει...




Dong (9) απο south-west China. Μοιράζεται το δωμάτιο με την οικογένεια του , αγαπάει το τραγούδι και το γράψιμο, και τα απογεύματα μετά τα μαθήματα του συνηθίζει να βλέπει τηεόραση Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αστυνομικός.




Joey (11) απο το Kentucky, USA. Όταν ήταν 7 χρονών σκότωσε το πρώτο του ελάφι. Απολαμβάνει να πηγαίνει για κυνηγι με τον πατέρα του και έχει στην κατοχή του δύο κυνηγετικά όπλα και ένα τόξο. Έχει για κατοικίδιο μια σαύρα με την οποία κάθεται τα απογεύματα και βλέπει τηλεόραση.





Jasmine (4) απο Kentucky, USA. Ζει με την οικογένεια της σε ένα αγρόκτημα. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερους απο 100 διαγωνισμους ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Εξασκείται καθημερινά με προσωπικό εκπαιδευτή για να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμους ομορφιάς.




Lamine (12) απο Senegal. Μοιράζεται αυτό το δωμάτιο με πολλά άλλα παιδιά. Τα κρεβάτια είναι φτιαγμένα πρόχειρα με πέτρες για στηρίγματα. Δουλεύει στα χωράφια καθημερινά απο τις 6 το πρωί και τα απογεύματα μελετάει το Κοράνι.




Thais (11) απο Brazil. Μοιράζεται το υπνοδωμάτιο με την αδελφή της και το σπίτι τους χρησιμοποιείται απο συμμορίες της περιοχής για διακίνηση ναρκωτικών. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει φωτομοντέλο όπως τα περισσότερα κορίτσια απο τη Βραζιλία.




Douha (10) απο West Bank, Palestina.
Ζει σε ένα στρατόπεδο προσφύγων με 11 αδέλφια της, και μοιράζεται δωμάτιο με πέντε αδελφές της. Ο αδελφός της αυτοκτόνησε σε μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ




Jamie (9) απο New York. Ζει σε ένα ρετιρέ της 5ης λεωφόρου. Το όνειρο του είναι να γίνει δικηγόρος όπως ο πατέρας του και γι αυτό το λόγο σπουδάζει σε ένα πολύ διάσημο σχολείο. Παράλληλα κάνει μαθήματα κολύμβησης και τζούντο.




Roathy (8) απο Cambodia. Το σπίτι του είναι ανάμεσα σε σκουπίδια και κρεβάτι του είναι αυτά τα παλιά ελαστικά αυτοκινήτων. Το μοναδικό γεύμα που λαμβάνει καθημερινά είναι το πρωϊνό. Κάνει μπάνιο μαζί με δεκάδες άλλα παιδιά σε ένα τοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα και βγάζει τα προς το ζην μαζεύοντας τενεκεδάκια αναψυκτικών και πλαστικά μπουκάλια απο τα σκουπίδια τα οποία πουλάει σε εταιρία ανακύκλωσης.



Tzivka (9) απο Israeli Ζει σε έναν οικισμό στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης. Μοιράζεται το δωμάτιο μαζί με τα αδέλφια της κι επειδή δεν τους επιτρέπεται να παίζουν παιχνίδια ή να βλέπουν τηλεόραση και να διαβάζουν εφημερίδες περνάει τον περισσότερο χρόνο της στη βιβλιοθήκη διαβάζοντας ή παίζοντας παιχνίδια θρησκευτικού περιεχομένου.




Nantio (15) απο Kenya. Είναι μέλος της φυλής Rendille. Ζει σε μια σκηνή που είναι κατασκευασμένα από χώμα και πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί ένα πολεμιστή Moran αφού πρώτα ομως έχει κάνει περιτομή. Η δουλειά της κάθε μέρα είναι να φροντίζει τις κατσίκες και να κόβει ξύλα.



Ένα άστεγο αγόρι απο Rome, Italy. Σπίτι τους είναι αυτό το στρώμα. Το αγόρι και η οικογένειά του δεν έχουν έγγραφα ταυτότητας, ώστε να μπορούν να πάρουν πραγματικές θέσεις εργασίας. Οι γονείς του καθαρίζουν παρμπρίζ αυτοκινήτων και κανείς δεν έχει μια εκπαίδευση.


(μια προσπάθεια από τους άνεργους δημοσιογράφους)