Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ιστορίες φαντασμάτων: θρίλερ για γερά νεύρα

  Ο όρος «φάντασμα» παραπέμπει ετυμολογικά σε δημιούργημα της φαντασίας. Είναι άυλες μορφές οι οποίες τρομάζουν τους ανθρώπους και συνδέονται με την ζωή… μετά την ζωή. Πόσο ψεύτικες είναι τελικά οι ιστορίες μυστηρίου με πρωταγωνιστές τέτοια πλάσματα που απλώνονται ως αστικοί μύθοι και στοιχειώνουν τις σκέψεις και τους εφιάλτες μας;
   Όπως και να ‘χει, η κλισέ εικόνα του φαντάσματος που είχαμε από παιδιά στο μυαλό μας ως περιπλανώμενο λευκό σεντόνι, άντε και καμία αλυσίδα να σέρνεται για να έχουμε και ηχητικό εφέ, ωχριά μπροστά στα πλάσματα που οι τοπικές παραδόσεις ανήγαγαν σε φρικιαστικές μορφές ή αλλόκοτες παρουσίες που απλώνουν ένα πέπλο μυστηρίου στα λημέρια τους.

ας αρχισουμε λοιπον...

Η Μαυροφορεμένη του Έβρου
Το κατάλληλο σκηνικό για κάθε τρομακτική διήγηση συνηθίζεται να είναι ένα απομονωμένο μέρος, όπου κάποιος ανυποψίαστος άνθρωπος μένει μόνος του. Έτσι συμβαίνει και με την ιστορία ενός φαντάρου, ο οποίος με έναν ακόμη φίλο του φυλάνε σκοπιά στην «πινέζα του χάρτη». Κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο φεύγει για λίγο και ο φαντάρος που φυλάει τη σκοπιά μένει μόνος του.
Σε λίγο ακούει βήματα και μέσα στο σκοτάδι βλέπει να ξεπροβάλλει η φιγούρα μιας μαυροφορεμένης γριούλας με το πρόσωπό της καλυμμένο από μια μαύρη μαντήλα. Τρομαγμένος ο φαντάρος, τη ρωτάει τι θέλει αλλά εκείνη δεν αποκρίνεται. Αντιθέτως, συνεχίζει να πλησιάζει προς το μέρος του. Εκείνος της φωνάζει να μην προχωρήσει αλλά εκείνη επιμένει να πλησιάζει παρόλο που πλέον τον ακούει να οπλίζει.
Ξαφνικά η γιαγιά κοντοστέκεται, σηκώνει λίγο το κεφάλι της, τόσο ώστε να φαίνονται τα καταγάλανα τρομακτικά της μάτια και του λέει «Αυτό που έχεις στην δεξιά σου τσέπη, να ξέρεις… σε έσωσε». Μέχρι ο φαντάρος να καταλάβει τί γίνεται, εκείνη έχει γυρίσει την πλάτη της κι έχει εξαφανιστεί καθώς εκείνος βάζει το χέρι του στη δεξιά του τσέπη και πράγματι βρίσκει ψίχουλα από αντίδωρο.




Το Πνεύμα των γραμμών του ΟΣΕ
Ο κίνδυνος είναι το βασικό συστατικό που κάνει και τον πιο ψύχραιμο ακροατή να σκιρτήσει από αγωνία. Στην ιστορία που ακολουθεί, οι σιδηροδρομικές γραμμές και φυσικά το σκοτάδι δίνουν το έναυσμα για να αποκτήσει η διήγηση το σασπένς και την κατάλληλη ατμόσφαιρα, η οποία καμιά φορά αρκεί για να υποβάλλει κάποιον, παρόλο που ουσιαστικά πρόκειται για ένα απλό συμβάν που θα συνέβαινε στον καθένα.

Είναι Φεβρουάριος, χιονίζει ελαφρώς κι ο Ευτύχιος επιστρέφει από νυχτερινή διασκέδαση στις 03.00 το πρωί. Ξαφνικά προσπαθώντας να περάσει τις γραμμές του τρένου στα Σεπόλια και καθώς οι ράγες γλιστράνε από την υγρασία, πέφτει με το μηχανάκι του.

Ξαφνικά, θα έλεγε κανείς κυριολεκτικά από το πουθενά, εμφανίζεται ένας παππούς γύρω στα 85-90 ντυμένος βαριά με παλτό, κασκόλ και καβουράκι στο κεφάλι. Πλησιάζει, σηκώνει (!) το μηχανάκι του Ευτύχιου και τον ρωτάει αν είναι καλά. «Καλά είμαι, καλά» του λέει σοκαρισμένος, καθώς ο παππούς σέρνει το μηχανάκι έξω από τις γραμμές στην άκρη του δρόμου ώστε ο Ευτύχιος να είναι ασφαλής. «Γεια σου και πρόσεχε» του λέει και μέχρι ο Ευτύχιος να σηκώσει το κεφάλι του, ο παππούς είχε εξαφανιστεί. Μισή ώρα έκανε βόλτες ο νεαρός στα στενά για να τον βρει και να τον ευχαριστήσει αλλά μάταια…


Η «οπτασία» της Πεντέλης
Ο θρύλος λέει πως στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μια κοπέλα για να ξεπεράσει τον χωρισμό με τον αρραβωνιαστικό της, αυτοκτόνησε πέφτοντας απ’ το βουνό της Πεντέλης. Κάπως έτσι, με έναν τραγικό θάνατο –όπως οι περισσότερες spooky διηγήσεις- ξεκινά η ιστορία της περιπλανώμενης κοπέλας στον αυτοκινητόδρομο της περιοχής.

Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά τις 20.00 το βράδυ η κοπέλα κυκλοφορεί στους δρόμους του βουνού, ψάχνοντας για τον σύντροφό της. Μάλιστα, κάτοικοι πιο απομακρυσμένων σημείων της περιοχής αλλά και οδηγοί που απλώς υπήρξαν περαστικοί, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ψηλή φιγούρα με μακριά ξανθά μαλλιά και ευγενική φυσιογνωμία και ότι την έχουν δει να σταματάει τα διερχόμενα αυτοκίνητα και να ζητάει από τους οδηγούς να την πάνε στον αρραβωνιαστικό της.

Οι οδηγοί που προθυμοποιούνται και την βάζουν στα αυτοκίνητά τους, δεν την μεταφέρουν για πολύ καθώς μόλις μερικά μέτρα πιο κάτω, εκείνη υποδεικνύοντας ένα συγκεκριμένο σημείο, τους λέει πως σε αυτό σκοτώθηκε και τους παρακαλάει να την αφήσουν εκεί.


Ο στοιχειωμένος τουρμπές της Θεσσαλονίκης  
Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα γραφικά στενά της και το έντονο άρωμα βαριάς ιστορίας που αποπνέει ήταν ανέκαθεν πηγή αστικών μύθων και θρύλων που πέρασαν από στόμα σε στόμα, ξεκινώντας από την εποχή της Τουρκοκρατίας για να στοιχειώσουν τις νύχτες των κατοίκων ακόμη και σήμερα.

Μία από αυτές τις ιστορίες έχει πρωταγωνιστή τον Μουσά-Μπαμπα, έναν δερβίση ο οποίος ανακηρύχθηκε Άγιος του μουσουλμανικού κόσμου και τα οστά του φυλάσσονταν για αρκετά χρόνια στον «τουρμπέ», στο μαυσωλείο δηλαδή, το οποίο στέκει ακόμα απόκοσμο στην πλατεία Τερψιθέας.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής θέλουν το φάντασμα του Μουσά-Μπαμπα να «κόβει βόλτες» τα μεσάνυχτα στην πλακόστρωτη πλατεία, τρομάζοντας με την σκοτεινή του φιγούρα τους περαστικούς ή όσα παιδιά στήνουν νυχτερινά παιχνίδια κοντά στο οκταγωνικό κτίσμα.

Στην βάση του μαυσωλείου έχει τοποθετηθεί εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου, καθώς οι προληπτικοί κάτοικοι της Άνω Πόλης πιστεύουν πως το πνεύμα του Μουσά-Μπαμπα, αντίστοιχου Αγίου των Μουσουλμάνων με τον δικό μας «Τροπαιοφόρο», θα ξορκιστεί, αφήνοντας ήσυχους όσους τυχαίνει μέχρι σήμερα να συναντούν τον ρασοφόρο γέροντα, ο οποίος σέρνει τα βήματά του στην πλατεία εδώ και αιώνες.

Πολλοί χριστιανοί, πάντως, σχετίζουν την παρουσία του φαντάσματος με δοξασίες, οι οποίες λένε πως ο Μουσά-Μπαμπας δεν ήταν άλλος από τον Άγιο Γεώργιο, που, μεταμορφωμένος σε Τούρκο δερβίση προσπαθούσε να εμφυσήσει τις ορθόδεξες αξίες στους μουσουλμάνους της περιοχής.


Το «μετεξεταστέο» πνεύμα
Εγκαινιάζοντας μια νέα σελίδα στους αστικούς μύθους με τρομακτικά φαντάσματα, η πανεπιστημιούπολη της συμπρωτεύουσας κρύβει άλλο ένα ένοχο μυστικό στους κόλπους της τα τελευταία χρόνια.

Λέγεται ότι μια πολύ καλή φοιτήτρια της Νομικής –τόσο καλή που πολλοί συμφοιτητές της ενοχλούνταν, βρήκε τραγικό τέλος όταν φοιτητές από το έτος της σχεδίασαν εις βάρος της μια πλάκα. Στην εξεταστική περίοδο, έσκισαν κάποιες σελίδες από το βιβλίο της. Η άτυχη φοιτήτρια είδε στην εξέταση να πέφτουν τα θέματα από την «σκισμένη» ύλη και, παίρνοντας κατάκαρδα την αποτυχία της, αυτοκτόνησε.

Από τότε, σε κάθε «επέτειο» της εξέτασης , οι «ένοχοι» φοιτητές αναφέρουν ο ένας μετά τον άλλον πως το φάντασμα της κοπέλας τούς επισκέπτεται, ζητώντας κλαίγοντας τις σελίδες που της στέρησαν το πτυχίο και την ζωή. Τι μπορεί να πάθει κανείς από το πολύ διάβασμα…

Το στοιχειωμένο αρχοντικό του Πηλίου
Στα Λεχώνια του Νομού Μαγνησίας στέκεται απόκοσμο ένα αρχοντικό, το οποίο άνετα θα μπορούσε να αποτελεί το studio γυρισμάτων για τον «Εξορκιστή».

Σύμφωνα με τους –φλύαρους όπως θα έχετε καταλάβει- θρύλους, το σπίτι χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, χωρίς να ακολουθηθεί η παράδοση της σφαγής του κόκορα στα θεμέλια για καλοτυχία. Αυτή ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας, που θέλει το αρχοντικό, λόγω της καίριας θέσης του, να μετατρέπεται σε στρατηγείο της Γκεστάπο κατά την Κατοχή.
Τα βασανιστήρια που έλαβαν χώρα στο καταραμένο σπίτι λένε ότι δεν είχαν προηγούμενο και ότι συχνά αντηχούν ακόμα οι κραυγές όσων μαρτύρησαν από τους Γερμανούς. Στη συνέχεια, πολλές οικογένειες προσπάθησαν να σπάσουν το «στοιχειό», επιδιώκοντας να ζήσουν στο γραφικό αρχοντικό.

Κι όμως, αρρώστιες, μυστήριοι θάνατοι, σχιζοφρένεια και μία ζωή-κόλαση λένε ότι περίμεναν τους άτυχους ανθρώπους που θέλησαν να βρουν στο Πήλιο μια ήσυχη γωνιά για να ζήσουν. Ακόμη και τα συνεργεία που αναλάμβαναν τις ανακαινίσεις και τις επισκευές του οικήματος πάθαιναν περίεργα ατυχήματα, με αποτέλεσμα να φεύγουν τρέχοντας από το «σπίτι των πνευμάτων».

Μία «ζωντανή» κοινότητα
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν να διηγηθούν κάποια ανάλογη ιστορία με πνεύματα που συνάντησαν και είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που τα πιστεύουν. Διηγήσεις με μορφές οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν φύλακες-άγγελοι, ηλικιωμένους που εμφανίζονται από το πουθενά μέσα σε πυκνή ομίχλη, νύφες που κάνουν οτοστόπ στον δρόμο και φυσικά, τους αγαπημένους ήρωες των δημιουργών ταινιών τρόμου, τα μικρά παιδάκια, κυκλοφορούν ανάμεσά μας και παγώνουν το αίμα των «ευαίσθητων» αυτιών.

Ποια παρέα που σέβεται τον εαυτό της άλλωστε δεν έχει ξενυχτήσει με συζητήσεις και ανταλλαγές θρύλων που έχει ακούσει ο καθένας; Πλέον, η διάδοση των ιστοριών δεν μένει στην προφορική παράδοση και στις νύχτες με χαμηλό φως, αλλά έχει ξεκινήσει το ταξίδι της στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τους λάτρεις των σεάνς στα περίφημα «τραπεζάκια».

Μάλλον τελικά, μάς αρέσει ο φόβος…

25 τρόποι «σπιτικής» διασκέδασης με την παρέα σας

επιστροφή σε φοιτητικό mood –εκείνο που μας επιτρέπει να καθόμαστε επί ώρες σε ένα σαλόνι με φίλους και να μην καταλαβαίνουμε πότε ξημέρωσε, να απορούμε πώς βρέθηκαν τόσα άδεια κουτάκια μπύρας στο τραπέζι και γιατί δεν εφαρμόζουμε την «έξοδο σε σπίτι» συχνότερα.

Home (&) cinema
Ένα DVD player είναι αρκετό για να φάνε τα μάτια… ταινίες και να περάσετε με την παρέα σας κινηματογραφικές βραδιές, χωρίς να «χρυσώσετε» τα multiplex. Πάρτε μερικές ιδέες για να οργανώσετε καλύτερα το προσωπικό σας cine-party.

- Διοργανώστε ταινιάδες. Οι θεματικές βραδιές αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και χορταίνετε θέαμα χωρίς κανένα κόστος. Τι λέτε για μαραθώνιο «Lord of the Rings» βλέποντας «μονοκοπανιά» τα τρία έπη του Peter Jackson; Μπορείτε, επίσης, να επικεντρωθείτε σε έναν σκηνοθέτη ανά βραδιά, ώστε να εντρυφήσετε στο έργο του, για να μην μένετε βουβοί όταν σε μια παρέα συζητούν για την σημειολογία στις ταινίες του Bergman ή για το σασπένς του Χίτσκοκ.

- Άλλη μια ιδέα –εφαρμοσμένη με επιτυχία- είναι ο μαραθώνιος IMDb: Βάλτε ως στόχο μέσα στον επόμενο χρόνο να έχετε δει όσες περισσότερες ταινίες από το top 100 του IMDb μπορείτε. Στο τέλος του χρόνου, σίγουρα εσείς και η παρέα σας θα ξέρετε περισσότερα για την έβδομη τέχνη.

- Βάλτε στο DVD player αγαπημένες σειρές. Τα αξεπέραστα «Φιλαράκια» είναι ό,τι πρέπει για χαλαρά απογεύματα με την παρέα, ενώ οι γυναικοπαρέες σίγουρα θα έχουν άπειρες αφορμές για σχόλια, συσχετίσεις, στιλιστικές αναφορές, βλέποντας κύκλους από το «Sex and the City».

- Νοικιάστε από το video club μία από τις πιο πρόσφατες blockbuster κυκλοφορίες, ετοιμάστε μόνοι σας popcorn και νιώστε «σαν στο σινεμά σας». Συνολικό κόστος: δύο ευρώ και κάτι ψiλά. Η εναλλακτική: τουλάχιστον 10 ευρώ για ανάλογη ταινία στους κινηματογράφους με το τσιμπημένο εισιτήριο και την καντίνα-φαρμακείο.

Παιχνίδια κατ’ οίκον Από το παραδοσιακό «χαρτάκι» μέχρι και τα video games τελευταίας γενιάς, το παιχνίδι είναι πάντα συστατικό μιας διασκεδαστικής συγκέντρωσης.

- Δοκιμάστε την παλιά καλή λύση των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Γνώσεις, μνήμη, αδιακρισία, όλα «παίζουν» στο τραπέζι και τα αίματα ανάβουν. Ετοιμάστε καφέ και ξεκινήστε το παιχνίδι.

- Οι 52 κάρτες με τα νούμερα και τις φιγούρες ήταν ανέκαθεν σύμβολο της παρέας –και του τζόγου, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει. Μοιράστε την τράπουλα και αφήστε το πόκερ, την μπιρίμπα, ακόμα και την… «αγωνία» να κάνουν τα υπόλοιπα. 

- Σηκωθείτε από τον καναπέ, συνδέστε τις κονσόλες και ετοιμαστείτε για ένα session «γυμναστικής» στο σαλόνι σας. Τα kinetic video games μπήκαν για τα καλά στον χώρο της οικιακής διασκέδασης και σας κάνουν πραγματικά μέρος του παιχνιδιού, καθώς καθοδηγείτε με τις κινήσεις σας την δράση της οθόνης.

- Μία ενδιαφέρουσα –ή τρομακτική για άλλους- ιδέα είναι οι βραδιές karaoke. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μικρόφωνο και ένα σχετικό DVD (ή απλά να κάνετε ένα karaoke youtubing) και οι καλλίφωνοι της παρέας θα αποσπάσουν κολακείες, οι «κακοφωνίξ» της παρέας θα λάβουν συγκαταβατικά νεύματα, οι γείτονες θα λάβουν τα… μέτρα τους, αλλά όλοι σας θα διασκεδάσετε.

Οι συγκεντρώσεις των καλοφαγάδων 
 Οι κοιλιόδουλοι αυτής της χώρας έχουν ακόμη ένα λόγο να καταστρώσουν σπιτικές συγκεντρώσεις. Συνδυάζοντας το σπιτικό φαγητό και γλιτώνοντας τον κουμπαρά από το σπάσιμο, οι μαγειρικές συναντήσεις είναι χορταστικές από κάθε άποψη. Διανθίστε τις με τις παρακάτω παραλλαγές:

- Κάντε ένα γεύμα «ρεφενέ». Ο καθένας φέρνει το δικό του φαγητό, το δικό του ποτό ή αναψυκτικό, αλλά το κέφι μοιράζεται σε όλους. Όπως άλλωστε το κόστος –σε ένα εστιατόριο θα πληρώνατε τουλάχιστον 15-20 ευρώ το άτομο- και ο χρόνος –αν αναλάμβανε μόνο ο οικοδεσπότης να μαγειρέψει για όλους θα χρειαζόταν την μισή ημέρα.

- Εναλλακτικά, μαγειρέψτε όλοι μαζί. Ο καθένας αναλαμβάνει από ένα πιάτο. Κάποιος θα ετοιμάσει τις σαλάτες, κάποιος άλλος το μαγείρεμα του κρέατος, ο επόμενος το συνοδευτικό, κάποιος άλλος το γλυκό κ.ο.κ. Το «πάρτι» έχει ήδη αρχίσει από την κουζίνα.

- Παίξτε με την ομαδική εμπειρία γευσιγνωσίας. Εμπνευστείτε από τα τηλεπαιχνίδια μαγειρικής και οργανώστε mini διαγωνισμό για το ποιος θα φτιάξει το καλύτερο πιάτο ή για το ποιο γλυκό θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Πάντα, φυσικά, με χιούμορ: δεν χρειάζεται να πιαστείτε μαλλί με μαλλί ή μαχαίρι με πιρούνι για τον τίτλο του καλύτερου σεφ.

«Κλασικές» βραδιές Ήρθε η ώρα για τις παλιές καλές κλασικές βραδιές που πρέπει να περάσει κάθε φοιτητής ή όσοι θέλουν να θυμηθούν τα φοιτητικά, ελαφρώς «καμένα» -αλλά ακριβώς γι’ αυτό αγαπημένα- καμώματα.

- Περάστε spooky nights με την παρέα σας, αφηγούμενοι τρομακτικές ιστορίες, αστικούς θρύλους που έχετε ακούσει, περιστατικά με φαντάσματα και όλα εκείνα που κάνουν τους πιο «ευαίσθητους» να μην κοιμηθούν τα επόμενα τρία βράδια.

- Αγγαρέψτε τον κιθαρίστα της παρέας (κατά έναν παράδοξο τρόπο, πάντα υπάρχει ένας) να δώσει το σύνθημα με τις χορδές του –οι υπόλοιποι συνοδέψτε με τις φωνητικές σας χορδές. Από τις πιο κλασικές ρετρό φοιτητικές εικόνες, το τραγούδι της παρέας μετατρέπει μια απλή συγκέντρωση σε mini πάρτι. Και την νύχτα του ευέξαπτου γείτονα σε εφιάλτη.

- Κανονίστε ο καθένας να φέρει το δικό του ποτό –το αμερικανιστί λεγόμενο B.Y.O.B (Bring your own beer). Μπύρες ή «σπιτικά» κοκτέιλ, καλή παρέα, ένας καλός αγώνας στην τηλεόραση για την αντροπαρέα ή ένα έναυσμα για μαραθώνιο εποικοδομητικού κουτσομπολιού για την γυναικοπαρέα και η νύχτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε ένα bar που ακριβοπληρώνετε για «μπόμπες».

- Youtubing μέχρι δακρύων: Νέα είσοδος στο σύγχρονο «σκότωμα ώρας», η θέαση γελοίων videos που έχουν ανέβει στο YouTube και προκαλούν γέλιο είναι άκρως εθιστική. Μπορεί να περάσετε ώρες πάνω από το laptop χωρίς να το καταλάβετε.

- Προφορικά παιχνίδια: Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν χωρούν σε ένα δημοσίευμα. Κάθε μέλος μιας παρέας ξέρει και ένα διαφορετικό: «Η νύχτα στο Παλέρμο», ο πιο πονηρός «αναπτήρας», η παντομίμα, αλυσιδωτές ιστορίες, ή ό,τι άλλο θυμάστε από ανάλογες εμπειρίες σας, όλα έχουν θέση στις παρεϊστικες βραδιές.

- Swapping εντός των τειχών Οι γυναίκες της παρέας το ξέρουν ήδη. Το φαινόμενο swap-not shop έχει ενισχύσει πολλές γκαρνταρόμπες. Γιατί να μην οργανώσετε και στο σπίτι σας ένα ανάλογο event; Καλέστε τις φίλες σας (οι οποίες θα προσκαλέσουν τις δικές τους) και επιδοθείτε στην ανταλλαγή ρούχων που μπορεί κάποια να μην φοράει πλέον, αλλά για κάποια άλλη είναι ενδυματολογικό διαμαντάκι.

- Ιδρύστε την δική σας λέσχη βιβλίου Αν είστε φανατικοί αναγνώστες λογοτεχνικών –και όχι μόνο- βιβλίων, η ανταλλαγή απόψεων με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε το ίδιο πάθος είναι αφενός δωρεάν και αφετέρου άκρως ενδιαφέρουσα. Αν δεν έχετε φίλους που επιδίδονται σε βιβλιοφαγία, μπορείτε εύκολα να βρείτε μέλη για το προσωπικό σας club ειδικού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας ένα σχετικό blog ή κάνοντας ένα group στο Facebook. Ετοιμάστε ζεστό καφέ, υποδεχθείτε την λογοτεχνική παρέα στο καθιστικό σας και αρχίστε την συζήτηση για τα βιβλία που διαβάσατε τις προηγούμενες ημέρες.

Σπίτι για δύο
Παρέα δεν σημαίνει μόνο ένα τσούρμο φίλοι, φασαρία, και γέλια. Για να περάσετε καλά με παρέα στο σπίτι αρκεί ακόμη ένα άτομο, ο/η σύντροφός σας. Σύμφωνοι, στο πρώτο ραντεβού επιβάλλεται η έξοδος. Άντε και στα αμέσως επόμενα. Αλλά από εκεί κι έπειτα, το σπίτι είναι το ιδανικό μέρος για την διμελή παρέα σας.

- Δημιουργήστε ρομαντική ατμόσφαιρα. Εφαρμόστε όλες αυτές τις μελιστάλαχτες πρακτικές που βλέπετε στις ρομαντικές ταινίες και ταράζουν τα στομάχια των singles. Χαμηλός φωτισμός, απαλή μουσική, ρεσό τριγύρω και τα υπόλοιπα… τα ξέρετε.

- Αρχίστε την νύχτα με ένα ρομαντικό δείπνο. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε το αγαπημένο φαγητό του/της συντρόφου σας και στρώστε το τραπέζι με κάθε επισημότητα.

- Το επόμενο πρωί, ετοιμάστε πρωινό που θα σερβίρετε στο κρεβάτι, για να ολοκληρώσετε το ρομαντικό έργο σας.

Με παιδική παρέα 
 Οι δημιουργικές ώρες με τα παιδιά μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού δεν συγκρίνονται με τίποτα για τους γονείς. Δείτε μερικές ιδέες για να περάσετε ευχάριστες στιγμές με τα μικρά μέλη της οικογένειας εντός των τειχών.

- Φροντίστε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Μάθετε στα παιδιά σας την αξία ενός όμορφου κήπου, αφήστε τα να βάλουν τις δικές τους πινελιές, φυτέψτε μαζί όμορφα λουλούδια και δώστε χρώμα στην εξωτερική όψη του σπιτιού σας.

- Δείτε οικογενειακώς τις τελευταίες –ή και πιο κλασικές- animation ταινίες και ξανανιώστε παιδιά μαζί τους.

- Βγάλτε στο τραπέζι τα παλιά φωτογραφικά albums σας και αφηγηθείτε στα παιδιά σας ιστορίες από το παρελθόν σας. Είναι μια δραστηριότητα πάντα προσφιλής στα παιδιά και βοηθά στο περαιτέρω δέσιμο της οικογένειας.

- Συζητήστε. Η συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ καμία οικογένεια. Μάθετε τους φόβους, τις απορίες, τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Το ίδιο άλλωστε ισχύει όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις –φίλους, συγγενείς και συντρόφους.