Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί το σεξ κάνει καλό;

Η αλήθεια είναι ότι το σεξ είναι υγεία και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στη διάρκεια μιας σχέσης. Όμως, δεν είναι μόνο αυτά τα οποία προσφέρει, καθώς η σεξουαλική ζωή είναι η αιτία που:

1. Φαίνεσαι νεότερος

Μια μακροχρόνια έρευνα με δείγμα 3.500 ανθρώπων από 30 έως και 101 χρονών έδειξε ότι το σεξ μπορεί να δείξει κάποιον από τέσσερα έως και επτά χρόνια μικρότερο. Οι ερευνητές του νοσοκομείου Royal στο Εδιμβούργο της Σκωτίας παρουσίασαν έκθεση φωτογραφιών σε μια αμερόληπτη κριτική επιτροπή και ζήτησε από τα μέλη της να μαντέψει τις ηλικίες των ανθρώπων στις φωτογραφίες. Οι άνθρωποι που «σκόραραν» τη μικρότερη ηλικία ήταν και αυτοί που έκαναν περισσότερο σεξ! Φυσικά και υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Το σεξ εκτός από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, αυξάνει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης στον άνθρωπο(hGH), η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση του μυϊκού ιστού και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.


2. Είσαι ευδιάθετος
Δε χρειάζεται να πούμε ότι το σεξ προσφέρει ευτυχία και ικανοποίηση. Αυτό είναι ήδη γνωστό. Ένα άρθρο, όμως, στο «Αρχεία της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς(Archives of Sexual Behavior)» πάει αυτή την ιδέα ένα βήμα παρακάτω. Πιο αναλυτικά, έρευνα σε 300 γυναίκες αποκάλυψε ότι το προφυλακτικό σχετίζεται με την…κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συμπέραναν ότι οι γυναίκες που δε χρησιμοποιούσαν ποτέ προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ήταν λιγότερο πιεσμένες και αγχωμένες, ενώ εκείνες που χρησιμοποιούσαν τις περισσότερες φορές ή πάντα προφύλαξη εμφάνιζαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και στρες. Καλά όλα αυτά, αλλά μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη για παράδειγμα είναι αδύνατο να εκτινάξει τη διάθεσή σας στα ύψη. Σωστά;



3. Γίνεσαι…κορμί
Κατά μέσο όρο, κάνοντας σεξ καίγονται 5 θερμίδες ανά λεπτό σε συσχέτιση με το βάρος κάποιου. Ακόμη, ανταλλάσσοντας με το ταίρι σας ένα καυτό φιλί αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς, τάση η οποία ανεβάζει τα επίπεδα καύσης θερμιδών στον ανθρώπινο οργανισμό. Για αυτό την επόμενη φορά που θα είστε απασχολημένος στη δουλειά, φροντίστε καλύτερα να καταπιαστείτε με κάτι άλλο.


4. Βάζεις «τέλος» στο συνάχι
Ναι…ναι, το σεξ μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος. Σε μια έρευνα για το πανεπιστήμιο Wilkes της Πενσυλβανίας, οι μελετητές βρήκαν ότι οι φοιτητές που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.


5. Λες «αντίο» στην πίεση

Θέλεις λιγότερο στρες στη ζωή σου; Το σεξ είναι αυτό ακριβώς που θα σε βοηθήσει να…καλμάρεις! Σε μια μελέτη στο πανεπιστήμιο Paisley της Σκωτίας, 46 άντρες και γυναίκες κλήθηκαν να δώσουν λόγο σε ένα ακροατήριο, το οποίο, εν αγνοία των ομιλητών, είχε «δασκαλευτεί» να συμπεριφέρεται βαριεστημένα και αδιάφορα ως προς τα όσα ακούει. Στη συνέχεια, μετρήθηκε η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων και διαπιστώθηκε ότι αυτοί που είχαν δηλώσει πως είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημείωσαν τα χαμηλότερα επίπεδα στο πιεσόμετρο. Τυχαίο; Δε νομίζω!


6. Δεν υποφέρεις από καρδιά
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά ένας πρώιμος δείκτης της κακής καρδιαγγειακής υγείας. Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.300 άνδρες για παραπάνω από τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν 58 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.  Αντίστοιχα, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που δήλωσαν ότι απολαμβάνουν τρεις ή περισσότερους οργασμούς την εβδομάδα παρουσίασαν 50 τοις εκατό λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έρχονται τόσο συχνά σε οργασμούς. Και εδώ υπάρχει επιστημονική εξήγηση, καθώς κατά τη διάρκεια της συνουσίας ο οργασμός προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης DHEA, που συμβάλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την αρτηριακή διαστολή.


7.Γνωρίζεις μέχρι και τρισέγγονα!
Για λόγους που ακόμη δεν έχουν καταστεί σαφείς, η τακτική σεξουαλική επαφή μπορεί ακόμη και να αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Medical ανακάλυψε ότι οι άντρες που έκαναν σεξ κατά μέσο όρο μια φορά το μήνα είχαν περισσότερες πιθανότητες να  πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε αντίθεση με εκείνους είχαν ερωτική επαφή μια φορά την εβδομάδα. Και δεν είναι μόνο οι άντρες που επωφελούνται! Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Duke  έδειξε ότι οι γυναίκες που υποστήριζαν ότι απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή, έζησαν επτά με οκτώ χρόνια παραπάνω απ’ ό,τι εκείνες που το σεξ τους ήταν αδιάφορο.


Για αυτό ξεχάστε το ρητό «Ένα μήλο την ημέρα…». Για να αισθάνεστε πιο υγιείς, να έχετε μακροζωία και να είστε ευδιάθετοι, ιδού το «χάπι» της ευτυχίας: Ένας ή και δύο οργασμοί μέσα στην εβδομάδα είναι μια αποτελεσματική και σίγουρα ευχάριστη θεραπεία.


Πηγή: Πρώτο Θέμα online

Ταύρος & αισθησιασμός

  Τα άτομα με έντονο το στοιχείο του Ταύρου στους χάρτες τους είναι τα αρχετυπικά υποδείγματα του Ταύρου για όλους μας. Όπως και τα άλλα ζώδια, ο Ταύρος αντιπροσωπεύει μια αρχή που προκύπτει από την κλασική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ζώδιο.

  Οποιοδήποτε εγχειρίδιο θα σας δώσει τη συνηθισμένη περιγραφή: Ο Ταύρος είναι ένα ζώδιο αισθησιακό, ελκυστικό, υλιστικό, συγκεκριμένο, ήρεμο, αργό και σταθερό, ήρεμο, συντηρητικό, κτητικό και ανθεκτικό στις αλλαγές. Την ανάλυση αυτή καθώς και άλλες περιγραφές για τον Ταύρο μπορούμε να τις συμπτύξουμε σε μια βασική αρχή ή ψυχολογική ανάγκη. Ο Ταύρος αντιπροσωπεύει την ανάγκη για ασφάλεια και αισθησιακή ικανοποίηση. Τελικά, στα πλαίσια αυτής της ανάγκης, δεν υπάρχει καμία συμπεριφορά Ταύρου που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή.

  Ο Ταύρος έχει αυτή την ικανότητα της αγάπης του εαυτού του, που του επιτρέπει τη σταθερή και ασφαλή αντίληψη της ταυτότητάς του διαχρονικά. Είναι ένα είδος ομοιοστατικού μηχανισμού, η βασική λειτουργία του οποίου είναι η διατήρηση μιας σταθερής και κατεστημένης εικόνας του εαυτού.
Ο αυτοσκοπός των Ταύρων είναι η άνεση, η ευχαρίστηση, η φυσική ικανοποίηση. Εάν η Αφροδίτη/Ταύρος είναι προσωποποιημένη και λειτουργεί, δεν υπάρχει καμία βιασύνη, καμία ανησυχία για αγάπη, γιατί η αγάπη είναι μια νοητική κατάσταση που παράγεται εσωτερικά. Κάποιος αφήνεται σε μια σχέση χωρίς να ταλαιπωρείται από ανασφάλεια.

  Ενόσω οι σύντροφοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, ανάμεσά τους εγκαθιδρύεται η εμπιστοσύνη, ένα φρούριο που χτίζεται από τον Ταύρο για να συμπεριλάβει τις εντάσεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν αργότερα. Το «άνθισμα» της σχέσης μέσα από την αμοιβαία εμπιστοσύνη απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, ενώ έχει σαν θεμέλιο την ασφάλεια που νιώθουν τα άτομα για τον εαυτό τους.
Είναι ακριβώς το ένστικτο των Ταύρων που εξασφαλίζει την αργή εξέλιξη των σχέσεων. Ο Ταύρος απαιτεί μια αργή, προσεκτική προσέγγιση που επιτρέπει στο άτομο να πάρει τον απαιτούμενο χρόνο για να γνωρίσει τον άλλον. Αυτή η πτυχή της φύσης τους πρέπει να αναγνωρίζει σαν ασφαλές, σταθερό και αξιόπιστο το αγαπημένο τους πρόσωπο. Είναι η ικανότητα για την αντικειμενική σταθερότητα και τα παρεπόμενα της, την αγάπη του εαυτού, η οποία καθιστά τον Ταύρο τόσο ερωτεύσιμο. Ο σύντροφος δεν φορτώνεται με την ευθύνη να παράσχει συνεχώς αγάπη, επειδή το πρόσωπο στο οποίο εκπραγματώνεται ο Ταύρος, την έχει ήδη. Βλέπουμε αυτό που ενσωματώνεται στη χαλαρωμένη, ήρεμη, γαλήνια παρουσία του ηλιακού ζωδίου του Ταύρου που φαίνεται να αποπνέει αισθησιασμό μέσα από κάθε του κύτταρο.

  Ο Ταύρος είναι η αισθησιακή επιθυμία της βίαιης αποπλάνησης, είναι απτός, ελκυστικός, ταπεινός, όμορφος και επομένως επιθυμητός. Εάν ο Σκορπιός είναι ο εραστής που χτυπά στην πόρτα, ο Ταύρος είναι αυτός που τον προσκαλεί μέσα. Εάν ο Σκορπιός είναι το άροτρο και ο σπόρος, ο Ταύρος είναι η εύφορη γη που αναμένει να οργωθεί.

  Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο Ταύρος πρώτα απ’ όλα είναι αφοσιωμένος στην απόλαυση του δικού του σώματος. Με τον Δία στον Ταύρο κοντά στον ωροσκόπο, η Mae West το έθεσε με τον καλύτερο τρόπο όταν ανέφερε: «το πάρα πολύ από ένα καλό πράγμα, μπορεί να είναι υπέροχο».

Το ψυχόγραμμα του Κριού (και το ψυχόδραμα των άλλων)

  Καταρχήν πρέπει να σου πω ότι είσαι ο «κύριος τσαντίλας» του ζωδιακού στερεώματος. Γεμάτος φλόγα αλλά και νεύρα, με συχνές κατά μέτωπο επιθέσεις σε όποιον ή όποιους σε θίξουν –κατά την άποψή σου- και όχι σε όποιον ή όποιους σου λένε την αλήθεια. Κάτι τέτοιο δεν σου περνάει από το νου, γιατί απλά δεν προλαβαίνει να φτάσει. Φτάνει πρώτη η τσαντίλα, «τα παίρνεις στο κρανίο» και από την υπερθέρμανση αρχίζουν οι παρενέργειες του εγκεφάλου σου.

  Κι επειδή είσαι σκέτη παρόρμηση με έντονο το εγώ σου, δε θέλω να οργιστείς –είσαι και κάργα οργίλος- αγαπημένο, αναγνωστόπουλο Κριαρόπουλο, γιατί όσο κι αν πιστεύεις πως γεννήθηκες για να δαμάσεις τις Μοίρες, τον «ψυχαναλυτή» δε θα τον επηρεάσεις, ούτε θα τον ψήσεις να σου δώσει ηρεμιστικό πριν κάνει τη διάγνωση. Όπως και να΄χει έχεις και χαρίσματα βρε κουτό, που θα τα πούμε πιο κάτω. Εδώ λέμε «τα πάντα όλα» που είπε κι ο Αλέφαντος κι έμεινε η ατάκα του στην ιστορία. Είσαι ένα πλάσμα γεμάτο αποφασιστικότητα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είσαι δυνατός, κινητικός, γεμάτος ενέργεια, φιλόδοξος, θέλεις να ξεχωρίζεις, αλλά θέλεις κι όλος ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω σου…εγωιστάκι. Δε γουστάρεις να έρχεσαι ποτέ δεύτερος, Κριαρόπουλό μου, και αυτό το ξέρεις καλύτερα από όλους. Έχεις μέσα σου κάτι από ηγέτη…είναι το «ύφασμά» σου τέτοιο. Βέβαια, έχεις και τις αδύνατες στιγμές σου, όταν αντιδράς μονοκόμματα και μετά το μετανιώνεις…όχι!

   Η σκέψη και η περισυλλογή είναι αντιπαθητικές για σένα. Σου τη σπάνε, όπως οι γυναίκες που δεν σου λένε πάντα «ναι».  Περισσότερο σε αφορά να συμφωνούν οι άλλοι μαζί σου και λιγότερο αν αυτό είναι ψέμα και στο λένε για να έχεις εσύ δίκιο κι αυτοί….την ησυχία τους! Είσαι λίγο μυστήριο τρένο Κριαρόπουλό μου και πρέπει να το παραδεχτείς. Είσαι όμως και μαχητής. Εκεί που τα άλλα ζώδια υποχωρούν, εσύ επιτίθεσαι…σου πάει γάντι το γνωμικό που λέει πως «ο τολμών νικά». Ε, αφού είσαι παιδί του Άρη, πώς αλλιώς θα μπορούσες να φέρεσαι, ε, πώς; Όσο για τα ερωτικά σου…άστα να πάνε….αλίμονο σε όποια δε σε θέλει! Γιατί αν σε θέλει δεν το συζητάμε. Πας με το καλό! Γίνεσαι χαλί να σε πατήσει.

  Η γενναιοδωρία μόνο σε σένα βρίσκει τον απόλυτο εκπρόσωπό της. Όχι όμως για πολύ, επειδή δεν μπορείς να συγκεντρώσεις την προσοχή σου στο ίδιο πράγμα πάνω από πέντε λεπτά, όταν σε πιάσει χοντρή βαριεστημάρα θα αρχίσεις να κοιτάς και αλλού. Όχι μόνο στο βουνό και στη θάλασσα αλλά και τα ωραία κορμιά της παραλίας…Εδώ πρέπει να επισημάνω Κριαρόπουλό μου, ότι εσύ, το κορίτσι Κριαράκι, δε φέρεσαι το ίδιο, εκτός κι αν τολμήσει να σε ανταγωνιστεί ο σύντροφος ή νιώσεις τρίτο κερατάκι να ξεφυτρώνει ανάμεσα από τα άλλα δύο….τα φυσικά σου. Τότε γίνεσαι πραγματικός μπελάς. Τι μπελάς δηλαδή, θα τον καταδικάσεις τον άνθρωπο χωρίς κανένα έλεος. Είσαι ικανή να τον ψήσεις στο φούρνο με πατάτες. Πολύ ζόρι δεν είναι κι αυτό βρε κριαρόπουλο να την έχεις δει κι εσύ τόσο…Μία, Μοναδική, Αμίμητη, Αξεπέραστη, Ανίκητη, Ακαταμάχητη; Αν σου συμβεί κάτι αντίθετο από ό,τι νομίζεις, τι θα τα κάνεις όλα αυτά τα κεφαλαία; Ε; Και τι θα γίνει μετά; Αν με ρωτάς σου απαντώ: θα γίνει αυτό που συμβαίνει με ένα Κριάρι όταν το απορρίπτουν. Όταν δεν πετυχαίνεις με το καλό αυτό που θέλεις, θα χρησιμοποιήσεις και άλλα μέσα! Θα επιμένεις κάνοντας στην αρχή ότι δεν καταλαβαίνεις.  Μετά, κι αν καταλάβεις, θα δείξεις ότι δε σε νοιάζει –όσο κι αν δε σε θέλει ο άλλος- επιμένοντας περισσότερο. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί, γιατί το μόνο που έχεις μέσα στο κεφάλι σου είναι ότι η νίκη είναι δική σου! Σ΄αυτό το σημείο ακριβώς ξεκινάει η πρόκληση…με σκοπό την επίθεση βέβαια. Κι όταν ένας Κριός επιτίθεται, οι άλλοι το φρονιμότερο είναι να κάνουν στην άκρη…Στα υπόψη αυτό, αν δε θέλετε να αντιμετωπίσετε τα χειρότερα. …Η επίθεση , αν γίνεται πρώτη φορά σε όποιον σε πλήγωσε, τον κερνάς μια πρώτη γεύση. ..Κατεβάζεις το κεφάλι κάτω κι αρχίζεις να το παίζεις  Αργεντίνος βοσκός «γκούτσο» που χορεύει δυνατά κλωτσώντας δεξιά αριστερά την κακιά του τη μοίρα. Αν όμως δεν είναι η πρώτη φορά, κι έχεις νιώσει να πιέζεσαι δεύτερη και τρίτη ….η επίθεση θα είναι σφοδρή και οι συνέπειές της θανατηφόρες.

  Ο έρωτας με έναν Κριό είναι «έρωτας με κράνος». Γι΄αυτό όσοι θέλετε να ζήσετε μια ήρεμη, ήσυχη, έστω ρουτινιάρικη ζωή, μακριά από τον Κριό. Η πλήξη είναι εχθρός του και η ανία εφιάλτης του. Ειδικά του αγριοκρίαρου. Κι επειδή, πολλές φορές και πολλοί επιμένουν να σε θέλουν, γιατί πράγματι αξίζεις τον κόπο να σε ερωτευτούν και επιθυμούν να ζήσουν τη ζωή τους μαζί σου, εγώ οφείλω να πω σε όσους σε φλερτάρουν, ότι όταν «δέσει το βύσσινο» με ένα Κριό, ο άλλος θα νιώθει σαν ακροβάτης ή ακροβάτισσα που περπατάει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Τη μια θα δέχεται ξαφνικούς πολέμους, την άλλη μελοδράματα, με αποκορύφωμα τις τρελές ζήλιες. Ζηλεύεις άγρια κριαρόπουλό μου. Ακόμη και τον δίδυμο αδελφό σου…αν έχεις. Οθέλος σκέτος! Μη μου πεις πως δε σκέφτεσαι να τη στραγγαλίσεις , αν κάνει στ΄αλήθεια το σφάλμα να σε απατήσει; Εδώ θα σου πω πως κι αν ζηλεύεις παράφορα όταν προσπαθείς προ τετελεσμένου γεγονότος και υπό την προϋπόθεση η άπιστη να ζητήσει βαθιά συγνώμη και δηλώσει μεταμέλεια, θα χαρίσεις όλη σου τη μεγαλοψυχία, και θα κάνεις γαργάρα το γεγονός…καταπίνοντάς το στο τέλος. Ξέρεις γιατί; Όχι, δεν είσαι καθόλου επιεικής, απλά έχεις κάνει ο ίδιος τόσες πολλές λαδιές, που δεν είναι τίποτα να συγχωρήσεις τη μία του άλλου!
«Τι μας λες τώρα», μπορεί να μου πεις με όσα σε χρεώνω, αλλά σε νιώθω…σε καταλαβαίνω. Έχεις πολύ δυνατή προσωπικότητα –η αλήθεια να λέγεται- γι΄αυτό και αρνείσαι να υπακούς, να ακολουθείς και να μπαίνεις σε ομάδες, εκτός κι να σου φορέσουν εκ των προτέρων…το φωτοστέφανο του ηγέτη. Αρχηγός και μόνο, είναι το αξίωμα που σου ταιριάζει….Μετά μια στο καρφί και μια στο πέταλο χτυπάς τον παλμό των υφισταμένων σου. Μπορείς να έχεις πάρα πολύ καλές επαγγελματικές επιδόσεις, αλλά τη μια είσαι αυταρχικός και πολύ καταπιεστικός και την άλλη γενναιόδωρος και συμπονετικός. Είσαι ακραίο παιδί, γενικότερα, αφού τη μια σε βρίσκω στον αθλητισμό να έχεις διαρκώς πρωτιές και την άλλη ξενυχτάς –σου πάει κουτί εδώ που τα λέμε, η νυχτερινή ζωή- και να τα κοπανάς στην μπάρα με τα σφηνάκια σου, πριν τα καταπιείς.

  Κριός…το παιδί μοντέλο, που όμοιό σου δεν υπάρχει, εξαιρετικό παιδί, ακούραστο, κυνηγός εφήμερων ερώτων που μόνο όταν δοκιμάζεις τις αντοχές του άλλου τη βρίσκεις και νιώθεις ικανοποίηση. Όλα μαζί σου είναι…ζήτημα νεύρων.

το φιλι

O αισθησιασμός του γαλλικού φιλιού
Ελάχιστες φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου, όσο «τολμηρές» κι αν είναι, μεταδίδουν τόσον ερωτισμό και τόσο αισθησιακή ατμόσφαιρα όσο εκείνη η περίφημη ασπρόμαυρη φωτογραφία στο Παρίσι του Μεσοπολέμου ενός ερωτευμένου ζευγαριού που φιλιέται καθώς περπατάει στη μέση του δρόμου. Το «French kiss», όπως καθιερώθηκε να ονομάζονται τα γεμάτα πάθος φιλιά των ερωτευμένων στο στόμα, ενέπνευσε εκατοντάδες σκηνοθέτες -του Χόλιγουντ ιδιαίτερα-, οι οποίοι με τη σειρά τους «έπλασαν» -και εξακολουθούν να πλάθουν- αμέτρητες στιγμές φιλιών διάσημων κινηματογραφικών ζευγαριών που συγκίνησαν μέχρι δακρύων εκατομμύρια θεατές. Τι είναι αυτή η φαινομενικά τόσο απλή πράξη του αγγίγματος των χειλιών μεταξύ δύο ερωτευμένων ανθρώπων και γιατί μας συγκινεί (με όλη τη σημασία της λέξης) τόσο πολύ είτε την απολαμβάνουμε οι ίδιοι είτε γινόμαστε θεατές της; Τι είναι αυτό που κάνει το φιλί να είναι μια πράξη τόσο ιδιαίτερη και τόσο σημαντική στον έρωτα;


Το «όργιο» του θηλασμού
Ας ξεκινήσουμε από το όργανο με το οποίο πραγματοποιείται το φιλί, το στόμα, τα εξωτερικά χείλη δηλαδή και το εσωτερικό του στόματος με τη γλώσσα: το κατεξοχήν όργανο που είμαστε αναγκασμένοι από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας να μάθουμε να χρησιμοποιούμε για να τραφούμε και να ζήσουμε, αλλά και το πρώτο μέρος του σώματός μας με το οποίο αντλούμε ευχαρίστηση και απόλαυση. Τότε που το βασανιστικό αίσθημα της πείνας ανακουφιζόταν από την τροφή που γέμιζε το στόμα και την ταυτόχρονη αίσθηση της ζεστής σωματικής επαφής με τη μητέρα. Κανένας ψυχολόγος δεν έχει περιγράψει πιο ποιητικά το θηλασμό και τις προεκτάσεις του στον ανθρώπινο ψυχισμό από τον D. Winnicott: «... η σχέση του βρέφους με τη μητέρα κατά το “όργιο” του θηλασμού είναι ιδιαίτερα έντονη... περίπλοκη, γιατί περιλαμβάνει τη διέγερση της αναμονής, την εμπειρία της δραστηριότητας κατά το θηλασμό, την αίσθηση της ευχαρίστησης και την ανακούφιση από την ένταση των ενστίκτων που φέρνει η ικανοποίηση. Σε μεγαλύτερη ηλικία... όταν το άτομο θα δοκιμάζει τα σεξουαλικά αισθήματα, αυτά θα του θυμίζουν εκείνα του θηλασμού... Σε έναν ικανοποιητικό θηλασμό, το γεγονός ότι το βρέφος “παίρνει” από ένα μέρος του σώματος της μητέρας αποτελεί το πρότυπο για όλα τα είδη της εμπειρίας στα οποία συμμετέχουν τα ένστικτα».


Το φιλί επιτρέπει την ελευθερία!
Φαίνεται, λοιπόν, πως το φιλί, αυτή η στοματική απόλαυση που δεν αποσκοπεί στη λήψη τροφής, μας συνδέει κάθε φορά -υποσυνείδητα- με αυτή την πρώτη εμπειρία της ικανοποίησης πρωταρχικών ενστίκτων σε συνδυασμό με βαθιά και τρυφερή ανθρώπινη επαφή. Κι αν δεν ρέει γάλα, αυτό το «σύμβολο της αγάπης, της φροντίδας και της αποδοχής» κατά τον E. Fromm, αυτό δεν κάνει το φιλί να υστερεί, γιατί εδώ υπάρχουν δύο που δίνουν και παίρνουν ο ένας από τον άλλον. Μάλιστα, το φιλί, αντίθετα από την καθαυτό πράξη της σεξουαλικής διείσδυσης («coitus»), όπου οι ρόλοι είναι καθορισμένοι, επιτρέπει αμέτρητα «παιχνίδια», καθώς οδηγεί τον άνδρα και τη γυναίκα να εναλλάσσονται στον παθητικό και τον ενεργητικό ρόλο, τη μια στιγμή να δέχονται και την άλλη να προσφέρουν. Κάθε στόμα, λοιπόν, λαίμαργο ή εκλεπτυσμένο, παμφάγο ή gourmet, μπορεί να μετατραπεί μέσα από το φιλί σε τροφή για κάποιον άλλον. Όταν τα χείλη ενώνονται και οι αναπνοές αναμειγνύονται, οι αισθήσεις αρχίζουν να ξυπνούν, το σώμα και το πνεύμα διεγείρονται. Τι συμβαίνει όταν δυο άνθρωποι φιλιούνται;


Φέρνει κοντά τις ψυχές
Περισσότερο από κάθε άλλη ερωτική πράξη, με το φιλί «αγγίζουμε» την πιο βαθιά προσωπική πλευρά του άλλου. Ανακαλύπτουμε πώς δίνεται, αν μπορεί να αφεθεί, αν είναι «σφιγμένος» ή αν μπορεί να βάλει συναίσθημα σε αυτό που κάνει. Από την άλλη, για μας τους ίδιους, όταν δεν νιώθουμε καλά φιλώντας τον άλλον, καταλαβαίνουμε ότι κάτι μέσα μας αντιστέκεται σε αυτή την τόσο βαθιά προσέγγιση, ενώ όταν νιώθουμε καλά, αισθανόμαστε ότι ερχόμαστε πολύ κοντά του, ότι μεταξύ μας δημιουργείται ζεστασιά. Το φιλί απαιτεί τόσο συναισθηματικό δόσιμο, ώστε είναι αναγκαίο συστατικό για τη δημιουργία αυτής της ιδιαίτερης οικειότητας που χαρακτηρίζει την εντελώς ιδιωτική σφαίρα της σχέσης του ερωτευμένου ζευγαριού. Άλλωστε, δεν είναι άνευ σημασίας το ότι το στόμα βρίσκεται στο κεφάλι, στο πρόσωπο, εκεί όπου βρίσκεται το κέντρο της πνευματικής μας λειτουργίας, κι έτσι φιλώντας είναι σαν να πλησιάζονται περισσότερο οι ψυχές παρά τα σώματα.


Καλό φιλί, καλό σεξ;
Τα φιλιά δεν εκφράζουν μόνο συναισθήματα, εκφράζουν και επιθυμία και αισθησιασμό. Με το φιλί διεγείρονται οι ερωτογενείς ζώνες που υπάρχουν στις στοματικές μεμβράνες. Όταν, λοιπόν, απολαμβάνουμε τα φιλιά κάποιου, σημαίνει ότι «ταιριάζουν οι χημείες μας», όπως ακριβώς μπορεί να μας αρέσει και να μας ελκύει η -ανεπαίσθητη- μυρωδιά που αναδίδει το δέρμα ενός ανθρώπου. Έτσι, μπορεί τα φιλιά του να μας φαίνονται υπέροχα επειδή μας ξυπνούν την επιθυμία, αλλά βέβαια δεν λένε απολύτως τίποτα -αντίθετα με ό,τι συνήθως εικάζεται- για το κατά πόσο καλό θα είναι το σεξ μαζί του ή για το αν π.χ. έχει προβλήματα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για παραμύθι η πεποίθηση ότι όταν π.χ. ένας άνδρας φιλάει καλά, είναι και καλός εραστής. Από την άλλη, βέβαια, όταν δεν μας αρέσει να φιλιόμαστε με κάποιον, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην μας αρέσει και το σεξ με τον άνθρωπο αυτόν, ίσως γιατί οι αισθήσεις μας μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά με «τις χημείες μας». Στο φιλί γεύεσαι το σάλιο του άλλου, κάτι που κανένας άνθρωπος δεν κάνει οικειοθελώς όταν δεν αισθάνεται δυνατή έλξη για τον άλλον.

Τι αποκαλύπτει ένα φιλί
Καθώς παίζει το ρόλο «διεγερτικού», αλλά και ένδειξης επιθυμίας για τον άλλον και επιπλέον εκφράζει τρυφερότητα και οικειότητα, το φιλί είναι ενδεικτικό της καλής κατάστασης, της «υγείας» ενός ζευγαριού. Και αντίστροφα, όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση, το πρώτο πράγμα που αρχίζει ο ένας να βρίσκει απωθητικό στον άλλον δεν είναι τόσο το σώμα όσο το στόμα του και τα φιλιά. Πράγματι, πολλά ζευγάρια που δεν τα πάνε καλά, που έχουν απομακρυνθεί και χάσει την οικειότητά τους, συχνά συνεχίζουν να έχουν σεξουαλική επαφή από συνήθεια, με έναν κάπως μηχανιστικό, αυτοματοποιημένο τρόπο, ενώ το φιλί, που απαιτεί συναισθηματική επαφή, γίνεται πιο δύσκολη υπόθεση. «Μπορώ να κάνω έρωτα με τη γυναίκα μου όταν δεν νιώθω πολλή επιθυμία, όταν είμαι ψυχραμένος μαζί της ή όταν είμαι κάπως στον κόσμο μου και με απασχολούν άλλα πράγματα, όμως μου είναι αδύνατο να τη φιλήσω έντονα στο στόμα, αυτό δεν μου βγαίνει. Για να φιληθούμε, πρέπει να νιώθουμε πραγματικά οικεία και τρυφερά ο ένας με τον άλλον, δεν είναι αστεία υπόθεση! Γι’ αυτό και δεν μπορώ να την κοροϊδέψω, ούτε αυτή εμένα. Όταν δεν φιλιόμαστε, ξέρουμε και οι δύο ότι κάτι τρέχει...», λέει ο Νίκος περιγράφοντας τις ερωτικές διακυμάνσεις του γάμου του. Έτσι, όταν σε ένα ζευγάρι ο ένας αρχίζει να μη θέλει πια τα χυμώδη ερωτικά φιλιά του άλλου, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι που απαιτεί επαγρύπνηση. Ίσως σημαίνει ότι πρέπει να ενδιαφερθούμε ξανά περισσότερο για τη σχέση μας.


Η πιο έντονη διέγερση
Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν είναι χωρίς λόγο όλη αυτή η συγκίνηση για τα φιλιά, αλλά και όλη η αγωνία και η ταραχή των εφήβων (και των παιδιών ενίοτε) για το πώς θα είναι και αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο πρώτο τους φιλί. Πρόκειται για μια πράξη μύησης που σηματοδοτεί την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, έστω και αν η «συνέχεια» αργήσει πολύ να λάβει χώρα. Όμως, αφού περάσουμε στην ενήλικη ζωή και αφήσουμε πίσω μας τους αγωνιώδεις εφηβικούς πειραματισμούς, τα φιλιά μάς συγκινούν εξίσου, όπως έδειξε μια έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια στη Γαλλία: Μία στις δύο γυναίκες «ψηφίζουν» ένα χυμώδες φιλί ως το καλύτερο μέσο για να διεγερθεί η επιθυμία. Πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη επαφή, αυτή των χειλιών μάς αγγίζει ως τα πιο βαθιά σημεία του ψυχισμού μας, μας κάνει να ανοιγόμαστε στον άλλον, γκρεμίζει τοίχους και γεφυρώνει αποστάσεις. Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες του έρωτα, οι πόρνες, δεν φιλούν τους πελάτες τους, διατηρώντας έτσι ένα τελευταίο «τείχος», που προστατεύει τη βαθιά ιδιωτική τους σφαίρα. Μπορεί να «κατακτήσεις» το σώμα ενός άλλου ανθρώπου, όμως, αν δεν καταφέρεις να αποσπάσεις τα φιλιά του, δεν τον έχεις κατακτήσει πραγματικά, ούτε έχεις βάλει γερές βάσεις για να χτίσεις μια πραγματικά κοντινή και ζεστή ερωτική σχέση μαζί του.


Τι είναι ένα φιλί;
Το φιλί είναι πιο ερωτική και πιο προσωπική υπόθεση από το σεξ αυτό καθαυτό. Το χαρακτηρίζει όμως και κάτι ακόμη: Ενώ το σεξ μπορεί να γίνεται «υγιεινιστικά» και με χίλιες προφυλάξεις, το φιλί δεν μπορεί να είναι παρά αυτό που είναι, αλλιώς δεν είναι φιλί. Για να το πούμε με αριθμούς, ένα φιλί είναι: 9 mg νερού, 700 mg αλμπουμίνης, 1,7 mg λίπους, 0,4 mg αλάτων και 100 mg οργανικών ουσιών που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Είναι, λοιπόν, ένας στυγνός «μεταφορέας» μικροβίων; Χωρίς αμφιβολία, μόνο που, όπως ισχυρίζεται με χιούμορ ένας αμερικανός γιατρός, ένα αληθινό φιλί προκαλεί τόση θερμότητα που καταστρέφει αμέσως όλα τα μικρόβια.