Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Το κάπνισμα οδηγεί και στην άνοια


Άνθρωποι που καπνίζουν δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυο συνήθη είδη άνοιας, αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης Alzheimer είναι περισσότερο από διπλάσιος σε ανθρώπους που καπνίζουν τουλάχιστον δυο πακέτα την ημέρα ως μεσήλικες.
Ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας, που συνδέεται με προβλήματα στα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, επίσης αυξάνεται σημαντικά. Η αμερικανική έρευνα, που εστίασε σε περισσότερους από 21.000 ιατρικούς φακέλους, δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’
Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και Alzheimer έχει ήδη καταδειχτεί αλλά η νέα έρευνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες που εστιάζουν στο πώς το κάπνισμα στη μέση ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας δεκαετίες αργότερα.
Η μακροχρόνια έρευνα, που χρησιμοποίησε αρχεία που διατηρούσε ασφαλιστική εταιρεία, ανακάλυψε σαφή ένδειξη του κινδύνου σε όσους κάπνιζαν περισσότερο. Δεν εμφανίστηκαν διαφορές στον κίνδυνο σε όσους κάπνιζαν λιγότερο από μισό πακέτο την ημέρα.
Ωστόσο, όσοι κάπνιζαν δυο ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα αντιμετώπιζαν αύξηση 157% στον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer. Υπήρχε επίσης αύξηση κατά 172% στον κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.
Αντίθετα, τα νέα είναι ευχάριστα για ανθρώπους που διέκοψαν το κάπνισμα μέχρι τη μέση ηλικία. Ο κίνδυνος, 20 χρόνια αργότερα, δεν διέφερε σε όσους δεν κάπνιζαν ποτέ.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Rachel Whitmer, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος δεν εμφανίζει ‘ανοσία’ στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο το αγγειακό σύστημα επηρεάζοντας την πίεση του αίματος και αυξάνει παράγοντες δημιουργίας θρόμβων, ενώ είναι γνωστό πως η υγεία των αγγείων παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου