Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

The Cinematic Orchestra

The Cinematic Orchestra
@ Principal Club Theater
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου
Support act: Prefabricated Quartet
 

Το πρωτοποριακό βρετανικό electronica-jazz συγκρότημα της Ninja Tune
μετά από 4 χρόνια πάλι στο Principal Club Theater

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου – Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη

Οι Cinematic Orchestra αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα και ξεχωριστά συγκροτήματα της ηλεκτρονικής μουσικής. Πρωτοπόροι της electro-jazz, φημίζονται για τις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις τους, τις μοντέρνες τεχνικές ηχογράφησης, τους αυτοσχεδιασμούς και τον εμπνευσμένο συνδυασμό jazz, hip-hop, soul και electronica, ενίοτε με τη βοήθεια τραγουδιστών όπως ο Patrick Watson, η Fontella Bass και ο RootsManuva.
Το όνομά τους δεν είναι τυχαίο, αφού πέρα από την κινηματογραφική αίσθηση της μουσικής τους, οι ίδιοι λειτουργούν εν μέρει σαν φόρος τιμής στα soundtracks των ταινιών από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, με έμφαση στην υφή και την ατμόσφαιρα. Το συγκρότημα σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από τον Jason Swinscoe, μέχρι τότε υπεύθυνο των εξαγωγών της ανεξάρτητης δισκογραφικής Ninja Tune, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του με τίτλο “Motion” το 1999 από την ίδια εταιρεία. Την επόμενη χρονιά έγινε διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες η συλλογή τους “Remixes 1998-2000”, ενώ ακολούθησε το εκλεκτικό τρίτο άλμπουμ τους “Every Day” που κυκλοφόρησε το 2002 με funk, jazz, trip-hop και blues τόνους που βοήθησαν τους Cinematic Orchestra να αποκτήσουν το προσωπικό τους στίγμα και στο οποίο φιγουράρουν συνεργασίες με το θρυλικό jazz μπασίστα Phil France και τον drummer Luke Flowers, που εισχώρησε στην ήδη υπάρχουσα σύνθεση του γκρουπ.
Σταθμός στην καριέρα τους ήταν η πρόσκλησή τους να γράψουν πρωτότυπο μουσικό score για την κλασική ταινία του βωβού σοβιετικού κινηματογράφου “Man With A Movie Camera” (1929) του Dziga Vertov μετά από μια ζωντανή εμφάνισή τους στην προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ του Πόρτο στα πλαίσια της ανάδειξής του ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2001. Τα δύο avant-garde projects ταίριαξαν άψογα μεταξύ τους και χάρη στην ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, το “Man With A Movie Camera” κυκλοφόρησε σαν επίσημο τέταρτο άλμπουμ τους το 2003, με τη συμβολή εγχόρδων και του περκασιονίστα MiloFell και σαφείς κινηματογραφικές επιρροές από μορφές όπως ο Bernard Hermann, που έχει συνδεθεί με μεγάλα αριστουργήματα του Alfred Hitchcock όπως το “Vertigo” και το “North By Northwest”.
Το 2007 οι Cinematic Orchestra επέστρεψαν με το “Ma Fleur” που επισφράγισε τη nu-jazz ιδιοφυία του Swinscoe και φιλοξένησε τη μεγάλη φωνή της soul Fontella Bass σε ένα φανταστικό νουάρ σκηνικό με νέο-κλασικές ενορχηστρώσεις. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκαν σε μια θριαμβευτική συναυλία στο Royal Albert Hall με guests όπως η Lou Rhodes της trip hop μπάντας Lamb. Το 2008 η συναυλία κυκλοφόρησε και σε άλμπουμ.
Οι Cinematic Orchestra έχουν συνεισφέρει σε soundtracks όπως εκείνο του γαλλικού ντοκιμαντέρ “Les Ailes Pourpres : Le mystère des Flamants (The Crimson Wing: Mystery Of The Flamingos)” και της βρετανικήςταινίας “Kidulthood”.
Φέτος συμμετέχουν στη σειρά “Late Night Tales” στο πιο πρόσφατο mix της ομώνυμης ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, συγκεντρώνοντας τις επιρροές και τα παλιά και νέα αγαπημένα τους ακούσματα (απόBjork και Thom Yorke μέχρι Burt Bacharach και Nick Drake) σε ένα σοφιστικέ μίγμα dubstep, folk, easy listening και soul. Επίσης, διασκεύασαν το κλασικό 50s κομμάτι “Lilac Wine” του James Shelton στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων των Dr. Martens. Το τραγούδι διατίθεται για δωρεάν download στο http://50.drmartens.com/free-mp3s/.
The Cinematic Orchestra Discography:
* Motion (1999)
* Remixes 1998-2000 (2000)
* Every Day (2002)
* Man With A Movie Camera (2003)
* Ma Fleur (2007)
* Past, Present & Future - Classics, Instrumentals & Exclusives (2007)
* Live At The Royal Albert Hall (2008)
* Les Ailes Pourpres: Le Mystère Des Flamants (2008)
* Late Night Tales: The Cinematic Orchestra (2010)
www.cinematicorchestra.com
www.myspace.com/thecinematicorchestras

Info:
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30
Η συναυλία ξεκινάει στις 21.30
Χώρος: Principal Club Theater – Thessaloniki
www.principalclub.com
www.myspace.com/principalclub
Τιμή Εισιτηρίου:
Προπώληση: 25€
Ταμείο: 30€
Πληροφορίες Για Δωρεάν Μεταφορά: 2310-428088    2310-428088      
Προπώληση εισιτηρίων: Metropolis (Τσιμισκή 33, τηλ.2310-250072), Tickethouse (2310-264880)

Video Cinematic Orchestra - To Build A Home

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου