Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πώς θα διαλέξεις το καλύτερο γυμναστήριο;

Τα βασικά "προσόντα" και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του κατάλληλου γυμναστηρίου.


Είδος, μέγεθος, εξειδίκευση. Ξεκαθάρισε εξαρχής εάν θέλεις να γυμνάζεσαι σε μικτό γυμναστήριο ή αποκλειστικά για γυναίκες καθώς και το επιθυμητό μέγεθός του - μικρό, μεσαίο ή μεγάλο. Κατόπιν, αποσαφήνισε εάν προτιμάς συμβατικό γυμναστήριο fitness ή wellness με ποικιλία προγραμμάτων εκγύμνασης, ιδιωτικό κλαμπ με περιορισμένο αριθμό μελών και επιπλέον παροχές, γυμναστήριο που δουλεύει αποκλειστικά με προσωπικούς γυμναστές (personal και group training) ή γυμναστήριο που παρέχει μόνο εναλλακτικές μεθόδους εκγύμνασης (γιόγκα, πιλάτες κ.λπ.).

Κοντινή απόσταση, εύκολη πρόσβαση. Το γυμναστήριο πρέπει να βρίσκεται κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά σου, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 10-15 λεπτών με τα πόδια, ώστε να μπορείς να πηγαίνεις γρήγορα σε αυτό, οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις. Αν προτίθεσαι να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, διερεύνησε εάν υπάρχει χώρος για παρκάρισμα.

Νομιμότητα. Το γυμναστήριο είναι απολύτως απαραίτητο να διαθέτει εν ισχύ άδεια λειτουργίας (όχι "ληγμένη"!), αναρτημένη σε εμφανές σημείο. Προσδιοριστικές ταμπέλες του τύπου "Γυμναστήριο", "Fitness center" ή "Wellness club" δεν σημαίνουν αναγκαστικά νόμιμη επιχείρηση. Επιβάλλεται, επίσης, να υπάρχουν γραπτός κανονισμός λειτουργίας (ζήτησέ τον!), αναρτημένοι τιμοκατάλογοι με το κόστος όλων των υπηρεσιών και ενημερωτική ανακοίνωση για τυχόν ύπαρξη καμερών ασφαλείας.

Επιστημονικό προσωπικό. Οι γυμναστές επιβάλλεται να είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή να έχουν κρατική άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εάν προσφέρουν γυμναστικές υπηρεσίες που απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση, όπως π.χ. αποκατάστασης της υγείας, πρέπει να διαθέτουν σχετική πιστοποιημένη ειδικότητα. Για να το πούμε πιο απλά: αν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη ή είστε παχύσαρκη, δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε -κατά δήλωσή του "έμπειρος γυμναστής" να σου βγάλει πρόγραμμα γυμναστικής, ούτε βέβαια έχει το δικαίωμα να σου δώσει πρόγραμμα διατροφής (απαιτείται η ύπαρξη πτυχιούχου διαιτολόγου).

Ωράριο λειτουργίας. Τα περισσότερα γυμναστήρια είναι ανοιχτά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου, παρέχοντας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους τη δυνατότητα ατομικής εκγύμνασης με όργανα, π.χ. βάρη. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεσαι μόνο για ομαδικά μαθήματα, και μάλιστα συγκεκριμένα, π.χ. ασκήσεις εδάφους, ή εξειδικευμένες υπηρεσίες, π.χ. μηχανήματα δόνησης, θα πρέπει να ζητήσεις το αναλυτικό πρόγραμμα ωρών και να βεβαιωθείς αφενός ότι τα μαθήματα αρχαρίων είναι επαρκή σε αριθμό, αφετέρου ότι οι ώρες που γίνονται σε βολεύουν.

Απαιτούμενες διαδικασίες. Για την εγγραφή είναι υποχρεωτική η λήψη του ιατρικού σου ιστορικού ("συνέντευξη"), η προσκόμιση από μέρους σου ιατρικών βεβαιώσεων και η τήρηση ειδικής κάρτας, η οποία ανανεώνεται κατ’ έτος, στην οποία βεβαιώνεται από γιατρό ότι μπορείς να γυμνάζεσαι αν δεν γίνουν όλα αυτά, κάτι δεν πάει καλά και καλύτερα να φύγεις μακριά! Η εκτέλεση προγραμμάτων αποκατάστασης γίνεται μόνο έπειτα από ιατρική γνωμάτευση.

Περιβάλλον & χώροι. Πριν από την εγγραφή σου, επισκέψου το γυμναστήριο σε ώρες αιχμής (συνήθως 17.00-20.00) ή την ώρα που προτίθεσαι συνήθως να γυμνάζεσαι και κάνε μια περιήγηση σε όλους τους χώρους του. Ακόμα καλύτερα, ζήτησε να κάνεις μια δοκιμαστική προπόνηση (δωρεάν!). Διαπίστωσε ιδίοις όμμασι εάν έχει επαρκή αριθμό ποιοτικών οργάνων γυμναστικής, κατάλληλο κλιματισμό και εξαερισμό, εάν οι ασκούμενοι γυμνάζονται άνετα και χωρίς συγχρωτισμό, εάν σας ταιριάζει το γενικότερο περιβάλλον, είναι αισθητικά ευχάριστο και σε εμπνέει να γυμναστείς.

Όργανα & εξοπλισμός. Απόφυγε γυμναστήρια που έχουν λίγα ή παλιά όργανα γυμναστικής, στριμωγμένα, φθαρμένα, πλημμελώς συντηρημένα, σε αχρηστία ή εμφανώς σε κακή κατάσταση λειτουργίας (δοκίμασέ τα!). Λάβε υπόψη ότι πολλά γυμναστήρια θέτουν περιορισμούς ή οριοθετούν το χρόνο εκγύμνασης σε ορισμένα ηλεκτρονικά όργανα cardio, όπως π.χ. στο διάδρομο, ώστε να αποφεύγονται ο συνωστισμός, η αναμονή και η κατάχρηση ενός και μόνο οργάνου.

Καθαριότητα. Η επαρκής καθαριότητα σε αίθουσες, όργανα, αποδυτήρια, ντους και τουαλέτες (έχουν πιστοποιητικό απολύμανσης;) είναι αδιαπραγμάτευτος όρος επιλογής. Απόφυγε γυμναστήρια που είναι βρόμικα και παραμελημένα, δεν φροντίζουν για την άμεση αντικατάσταση των απαραίτητων αναλώσιμων (π.χ. χαρτί τουαλέτας) ή δεν επιβάλλουν την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής (π.χ. χρήση ατομικής πετσέτας πάνω σε πάγκους, σκουφάκι στην πισίνα). 

Συμπεριφορά – ενημέρωση. Υπεύθυνος, προσωπικό γραμματείας και γυμναστές πρέπει να έχουν φιλική συμπεριφορά και να σε ενημερώσουν πλήρως "προτού εγγραφείς!" για όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου (γραπτώς!). Οι γυμναστές είναι υποχρεωμένοι να σε βοηθήσουν να βρεις ποιο είδος γυμναστικής σου ταιριάζει και εάν θέλεις, να σου φτιάξουν ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης. 

Κόστος. Συνήθως πρέπει να προκαταβάλεις ένα αρχικό ποσό εγγραφής εφάπαξ (μπορεί όμως η εγγραφή να είναι δωρεάν) και κατόπιν ένα βασικό ποσό κατά μήνα. Το μηνιαίο ποσό ενδέχεται να διαφοροποιείται ανάλογα με τις επιπλέον παροχές που θα επιλέξετε, π.χ. ορισμένα εξειδικευμένα προγράμματα δεν περιλαμβάνονται στη βασική τιμή και κοστολογούνται διαφορετικά. Ωστόσο, σε όλα τα γυμναστήρια παρέχεται πλέον η δυνατότητα να πληρώσεις πολύ λιγότερα χρήματα εάν η συνδρομή σου είναι για μεγαλύτερο διάστημα, π.χ. 3, 6 ή 12 μήνες, και καταβάλεις τα χρήματα μετρητά- εάν εγγραφείς μαζί με φίλους ή μέλη της οικογένειάς σου ή όταν πηγαίνεις μόνο σε συγκεκριμένες ώρες, εκτός αιχμής. Συμβουλή; Διαπραγματεύσου την τιμή!

Η σωστή επιλογή γυμναστηρίου αυξάνει τις  πιθανότητες να γίνει η άσκηση μόνιμος τρόπος ζωής. Αντίθετα, η λανθασμένη επιλογή μπορεί να σε οδηγήσει στην απόφαση να μην ξαναπατήσεις ποτέ σε γυμναστήριο και ίσως διαρρήξει μια και καλή τη σχέση σου με τη γυμναστική.

Να πάρω ετήσιο "πακέτο";
Σύμφωνα με τις στατιστικές, από τα άτομα που ξεκινούν κάποια στιγμή γυμναστήριο, μόνο το 5% το συνεχίζουν συστηματικά για περισσότερους από έξι μήνες, ενώ μόλις το 2% για πάνω από ένα έτος. Περίπου το 60% εγκαταλείπουν το γυμναστήριο μέσα στους πρώτους 2-3 μήνες από την εγγραφή τους, επικαλούμενοι εργασιακό φόρτο, έλλειψη ελεύθερου χρόνου, έλλειψη διάθεσης, κούραση, ανυπαρξία αποτελεσμάτων ή απογοήτευση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αν εμπίπτεις σε αυτή την κατηγορία, καμία ετήσια προσφορά, όσο δελεαστική κι αν είναι, δεν σε εξυπηρετεί πραγματικά ούτε πρόκειται να σου κοστίσει φτηνά.


Συμβουλή: Ακόμα κι αν σου πουν ότι η προσφορά ισχύει "αποκλειστικά για σήμερα" ή "για περιορισμένο χρονικό διάστημα", εσύ επίλεξε αρχικά τη μηνιαία συνδρομή, για τις βασικές και μόνο υπηρεσίες. Εάν ύστερα από 1-2 μήνες διαπιστώσεις ότι το γυμναστήριο λειτουργεί σωστά, ικανοποιεί τις ανάγκες σου και είσαι τακτική στις επισκέψεις σου, τότε σκέψου το καλά και, εάν η ετήσια προσφορά σε συμφέρει, είναι ξεκάθαρη και δεν περιλαμβάνει κρυφές χρεώσεις, εκμεταλλεύσου την! 

Προσοχή! Εάν έχεις οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα υγείας, βεβαιώσου ότι το προσωπικό του γυμναστηρίου είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, π.χ. πιστοποιημένοι γνώστες των πρώτων βοηθειών.

0 κομεντς:

Δημοσίευση σχολίου